X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Va fi oare Platforma DA înghițită de PAS?

20 dec. 2019,, 17:58   Analitică
12295 5

Pentru partidele PAS și Platforma DA, anul se termină, propriu zis, cu ceea de la ce au pornit, cu un viraj la 360 grade. Zilele trecute, în emisia unui post TV, Andrei Năstase a declarat deschis că blocul ACUM nu mai există.

În prima jumătate a lui 2019 aceste două formațiuni politice au parcurs calea de la opoziție pe Facebook la partide ale puterii. Însă în a doua jumătate a anului, benevol (așa declară unii politologi) au renunțat la putere, au respins statutul de opoziție activă și constructivă și au revenit la statutul obișnuit și confortabil de ”opoziție pe rețelele sociale”. Ce-i drept, dacă vom compara ratingurile de atunci cu cele actuale, la sfîrșit de an partidul Maiei Sandu și cel al lui Andrei Năstase s-au pomenit în categorii de greutate total diferite.

Blocul “ACUM” nu mai există. Ce vom avea?

Din inerție, partidele ”Acțiune și solidaritate” (PAS) și “Platforma Demnitate și Adevăr” (Platforma DA) mai erau numite blocul “ACUM”, însă în comunitatea experților demult se vorbea despre faptul că un astfel de bloc politic nu mai există. Recent, acest fapt a fost confirmat și de Andrei Năstase în emisia unui post TV.

O situație asemănătoare deja a existat – în primăvară, după alegerile parlamentare, acest bloc electoral s-a divizat în două fracțiuni parlamentare. Presa scria atunci, cu trimitere la surse din ACUM, că Maia Sandu și Andrei Năstase s-au certat crunt: liderul Platformei DA dorea să creeze în parlament o fracțiune unică și să fie președintele acesteia, iar Sandu cerea despărțirea cu semnarea așa-numitului acord de colaborare. Adepții ei, fără știrea colegilor din Platforma DA, eu elaborat mecanismul colaborării celor două partide, în care, bineînțeles, prioritare erau interesele PAS.


Năstase a fost revoltat în special de acel punct al acordului, prin care Maia Sandu își rezerva dreptul de a alege candidatul la funcția de primar al capitalei în alegerile locale care urmau, știind bine că Andrei Năstase își dorește această funcție. În plus, în interiorul blocului ACUM au apărut tensiuni în jurul problemei blocării post-electorale: politologul Ernest Vardanean declara atunci, că unul dintre liderii blocului (fără a da nume) accepta înțelegerea cu Partidul socialiștilor în scopul pornirii procedurii deoligarhizării țării, însă celălalt nu dorea să meargă pe această cale.

De altfel, deja în iunie, după ce la insistența SUA, Rusiei și UE în Moldova a fost formată coaliția situativă PSRM–blocul ACUM, partidele PAS și Platforma DA au mers din nou împreună. Nu pentru mult timp însă. Anterior declarației lui Năstase, experții au ajuns la concluzia că blocul ACUM nu mai există.

“Astăzi blocul ACUM nu mai există, ne-o arată inclusiv votul reprezentanților PAS și ai Platformei DA după alegerile locale în regiuni. Într-un șir întreg de raioane, consilierii municipali ai acestor două formațiuni politice au votat pentru președinți-socialiști sau președinți-democrați, ceea ce categoric nu a plăcut conducerii centrale, care s-a învinuit reciproc de trădare. Spre exemplu, după ce la Căușeni a fost ales președintele din partea Partidului Democrat, pentru care au votat doi consilieri raionali ai Platformei DA, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, i-a învinuit de trădare pe colegii de bloc. Aceasta dovedește că PAS și DA nu au o abordare unică”, menționează politologul Vitalii Andrievschi.

Foarte interesant: în regiuni, reprezentanții celor două formațiuni continuau să voteze pentru președinții-socialiști chiar și după ce alianța PSRM- blocul ACUM s-a destrămat în mod scandalos, guvernul Sandu a fost demis, PSRM a devenit singurul partid de guvernare, iar partidele ”Acțiune și Solidaritate” și “Platforma Demnitate și Adevăr” au trecut în opoziție.

Să zicem, la 15 noiembrie (guvernul Sandu a fost demis la 12 noiembrie) consilierii raionali ai PSRM (10 persoane) și ai blocului ACUM (8 persoane) l-au ales pe socialistul Ion Vicol președinte al raionului Anenii Noi. La 22 noiembrie 19 din 33 consilieri raionali ai PSRM și blocul ACUM l-au ales pe reprezentantul Partidului Socialiștilor Vasile Secrieru președinte al raionului Rîșcani. Iar la 2 decembrie, în rezultatul votului consilierilor PSRM, PAS, DA, partidul “Șor” și PDM, în fruntea raionului Fălești a venit vicepreședintele organizației teritoriale PSRM Serghei Fîntîna. Asta ne demonstrează odată în plus, că regiunile își au propria viață, propriile interese și propriile blocări, care adesea nu coincid cu poziția conducerii centrale de partid.

O altă cauză a destrămării blocului ACUM a fost trucul Maiei Sandu cu amendamentele la Legea privind procuratura. Fostul guvern a decis să apeleze la art.106/1 din Constituție și să-și asume răspunderea pentru acest proiect de lege fără ca acesta să treacă prin parlament. Politologii spuneau atunci, că Maia Sandu a provocat intenționat demiterea guvernului său, “deoarece a înțeles că problemele se vor înmulți și ea cu această echipă nu va reuși să schimbe ceva, dar să schimbe echipa nu va putea, de aceea a decis să plece ca o eroină care a vrut să biruie corupția, dar căreia nu i s-a permis să o facă”.

Această combinație politică, cum și era de așteptat, a adus bonusuri plăcute Maiei Sandu și formațiunii sale politice, spre deosebire de Andrei Năstase și Platforma DA, pentru care înlăturarea de la putere a coincis cu dureroasa pierdere a alegerilor în Chișinău. Aceasta se vede clar și din rezultatele sondajelor.

Conform datelor Barometrului social-politic al companiei IMAS, partidul “Platforma Demnitate și Adevăr ” nu accede în parlament. Chiar și comuniștii, care au fost deja trecuți la deșeuri politice, acumulează 5%. Partidul “Șor” al afaceristului anunțat în căutare națională și internațională Ilan Șor – 4,2%, iar Platforma DA, care nu demult era la guvernare, – doar 1,7%. Pentru comparație - pentru PAS ar fi gata să voteze 22,7% dintre respondenți.

Drept că A. Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a numit aceste rezultate, pe pagina sa de Facebook, ”manipulare a opiniei publice”, iar pe Doru Petruți, directorul IMAS– “mercenar în slujba lui Plahotniuc”. Totuși, un sondaj anterior al fondului “Opinia publică” (FOP) la comanda portalului politics.md, chiar dacă oferă Platformei DA 6,4%, demonstrează și el că PAS, cu 30% depășește mult partidul lui Năstase.

Experții spun că în timpul apropiat Platforma DA se poate aștepta la mai multe variante de evoluție a evenimentelor, unul dintre care ar fi absorbirea partidului lui Andrei Năstase de către PAS.

Andrei Năstase: voi fi groaza ce zboară pe aripile nopții

După ce a pierdut alegerile primarului de Chișinău, Andrei Năstase a dispărut pentru un timp de pe radarele politice. A. Slusari, vicepreședintele partidului și Chiril Moțpan, secretarul lui general, au rămas să-i țină ”apărarea”.

“După alegerile locale și trecerea forțată în opoziție, Năstase a cam cedat psihologic, de aceea temporar lipsește. Și pentru a nu explica lipsa liderului, s-au activizat Slusari și Moțpan, deși era mai bine ca Moțpan să nu o facă. Însă Năstase va reveni – zvonurile despre decesul său politic au fost exagerate. El va reveni cu un anumit mesaj politic”, ne-a declarat recent una din sursele noastre.

Și iată că la începutul lui decembrie, liderul Platformei DA a revenit. Cu declarații de rezonanță (despre Filat, finanțarea ilegală a PDM, poziția principială a partidului său în viitoarea colaborare cu PAS) și mesajul politic (probabil, preelectoral) “Eu voi fi coșmarul lui Igor Dodon”.

“Năstase nu este original. Încă în vară democratul S. Sîrbu promitea să devină coșmarul alianței PSRM- ACUM. De această dată să fie coșmarul președintelui Dodn promite liderul Platformei DA. O criză de idei și o grădiniță de copii. Probabil, astfel Năstase încearcă să se poziționeze în perioada prezidențialelor și să scuture ratingul său și pe cel al partidului. Dar deocamdată eu nu văd o reușită a acestei idei: această strategie ar putea fi nu în detrimentul, ci în folosul lui Dodon – dacă coșmarul nu va fi constructiv, punctual, ci unul la limita isteriei, cum ne-a demonstrat-o Năstase în alegerile locale”, crede analistul politic Victor Ciobanu.

În opinia experților, există mai multe opțiuni pentru viitorul politic al Platformei DA. Opțiunea nr.1 – este păstrat actualul status quo. Adică, Andrei Năstase este în continuare liderul formațiunii. În acest caz pentru ca pe parcursul anului 2020, adică în ajunul alegerilor prezidențiale, ratingul partidului să crească semnificativ, platforma DA trebuie să depună mari eforturi. În aceleași timp, revenirea la situația în care PAS și Platforma DA mergeau într-un pas, e puțin probabilă.

“De fapt, Andrei Năstase s-a auto-distrus, fiind ministru de interne. Au fost două episoade spectaculoase – crucifixul și numirea cumătrului său în fruntea Inspectoratului general de poliție. Apoi el a mers în alegerile locale, dar a făcut-o foarte straniu: noi nu am văzut ceva pozitiv, constructiv, doar faptul că Ceban nu trebuie lăsat la primărie. Adică, strategia era cea din alegerile anticipate de anul trecut, dar situația s-a schimbat și această strategie nu a mai funcționat. Este clar că A. Năstase nu mai este concurentul M. Sandu, el a pierdut această concurență. Și nu pentru că Sandu ar fi mai deșteaptă, ci pentru că toți au văzut părțile lui slabe”, crede politologul Vitalii Andrievschii.

Opțiunea nr.2 – PAS absoarbe Platforma DA și Maia Sandu devine singurul lider al dreptei.

Opțiunea nr.3 – Platforma DA schimbă liderul, noul ”manager de criză” încearcă să schimbe situația. Au fost sonorizate numele posibililor pretendenți la postul de președinte al partidului “Platforma Demnitate și Adevăr”. Spre exemplu, actualul adjunct al lui Năstase, Alexandru Slusari. Experții spun că este o candidatură demnă, dar puțin probabil ca aripa unionistă a Platformei DA să-l accepte pe Slusari, în special după ce al a declarat că este rus, gîndește în rusă și comunică în familie preponderent rusește. S-a vehiculat și numele deputatului Igor Munteanu, fondatorul IDIS Viitorul și ex-ambasadorul RM în SUA. Deși nu este membru al partidului Platforma DA, în opinia experților Munteanu ar putea prelua conducerea lui.

În opinia redacției, opțiunile 1 și 2 sînt mai puțin probabile.

Maia Sandu: se pregătește o “combinație vicleană”?

Dacă în primăvară și vară ratingurile personale ale lui Andrei Năstase și Maia Sandu erau cam aceleași (15,8% și 13,6% în versiunea Asociației sociologilor și demografilor), acum popularitatea liderului Platformei DA nu depășește 2-3%, în timp ce Maia Sandu are un rating de 20%.

Multă lume așteaptă o ”confruntare” a celor doi politicieni la noile alegeri parlamentare din Hîncești (după ce deputatul PDM A. Botnari, care a învins în circumscripția electorală nr.38, a preferat fotoliul de primar de Hîncești în defavoarea celui de parlamentar, aici s-a eliberat un mandat de deputat). Recent M. Sandu a declarat că examinează posibilitatea de a candida în această circumscripție electorală. Cei din Platforma DA încă nu au luat o decizie, dar experții cred că A. Năstase nu trebuie să intre în luptă contra M. Sandu în aceeași circumscripție electorală, căci în cazul victoriei ei asta va slăbi și mai mult pozițiile lui politice.

Așa sau altfel, Andrei Năstase nu mai este concurentul Maiei Sandu în lupta pentru președinție. Unicul lucru pe care el îl poate face în aceste condiții – să nu mai procedeze ca un ”gentleman”, să nu cedeze doamnei caleia, cum a făcut-o în prezidențialele-2016, ci să pună condiții dure și să negocieze la greu sprijinirea candidaturii Sandu în alegerile prezidențiale-2020.

Se vede că cei din Platforma DA au tras totuși niște concluzii privind aliații: revenit în politică după o scurtă perioadă de refacere, Năstase a și declarat că își dorește unitatea blocului ACUM, însă în alte condiții. “Ne dorim o unitate serioasă, bazată pe fapte, nu pe vorbe, cu reguli și condiții bine stabilite, pentru ca membrii și adepții fiecărei formațiuni să fie reprezentați bine”, a spus el.

Dacă în prima jumătate a anului ce vine Platforma DA va suporta niște măsuri ”de reanimare”, cei din PAS intenționează să se preocupe de construcția de partid și consolidarea partidului. Recent Maia Sandu a declarat că în timpul apropiat partidul “Acțiune și solidaritate” își va consolida echipa – la nivel central, dar și raional. Printre altele - “foarte degrabă vom anunța despre oameni noi, care vor veni în conducerea partidului”. Comentatorii politici vorbesc despre faptul că, pe de o parte, este vorba despre o analiză post-electorală: membrii consiliului politic, care nu s-au isprăvit, vor fi înlăturați din organele de conducere și înlocuiți cu activiști mai ”productivi”. Pe de altă parte, experții nu exclud că pe fondalul ratingurilor înalte PAS se poate completa cu noi membri în raioane din contul reprezentanților altor formațiuni politice de dreapta, inclusiv a Platformei DA.

Ei, dar în primăvara anlui 2020, presupun politologii, în politica moldovenească este de așteptat o “combinație vicleană”. Una dintre sursele noastre a declarat, că “pe americani nu-i prea satisface situația curentă din RM și din conducerea țării, unde mai pui că Maia Sandu este sprijinită masiv de Berlin. Nu știu de România, dar trebuie să ne așteptăm la noi proiecte unioniste. Acum toți au luat o pauză, dar neapărat va apărea o combinație vicleană”. Se presupune că în primăvară SUA vor încerca să forțeze crearea unei noi majorități de guvernare, compusă din PAS, Platforma DA și PDM-ul reformat. Oricum, recent Maia Sandu a declarat că admite negocierile dintre formațiunea sa politică cu Partidul Democrat, pe care liderul acestuia Pavel Filip a promis să-l “renoveze” în prima jumătate a anului 2020.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?