Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Unul pentru toți. Candidații pe circumscripțiile uninominale. Partea a II-a

23 feb. 2019,, 19:03   Politică
12994 0

Continuăm să povestim despre cei care candidează în parlament pe cele 11 circumscripții uninominale din Chișinău

Circumscripția uninominală nr.28 – 7 candidați

(sect. Rîșcani) 55,6 mii alegători

Pe rețelele sociale este numită cea mai “termonucleară” circumscripție electorală din capitală. Pentru fotoliul de deputat aici se bat concomitent mai mulți politicieni ”grei”.

Nicolae Balaur (PDM) – actualul pretor al sectorului Rîșcani. Fost membru al Partidului liberal – la parlamentarele din 2014, pe lista candidaților PL avea nr.97. A părăsit PL în ianuarie 2017, fiind numit pretor: declara arunci, că a depus cererea reieșind din incompatibilitatea noii sale funcții cu statutul de membru al formațiunii politice. A fost ajutorul deputatului-liberal, Iurie Dîrda, în a cărui companie de construcții (“D&D Companie”) activa pe post de manager pentru comercializarea apartamentelor. La întrebarea jurnaliștilor dacă a fost angajatul companiei “D&D” implicat într-un șir de scandaluri, noul pretor a declarat că da, însă nu avea habar cui aparține compania.


Vlad Batrîncea (PSRM) – deputat, secretar executiv PSRM, membru al Consiliului republican al partidului, fondatorul organizației de tineret a PSRM “Garda tînără”. Numele său este asociat cu un șir de scandaluri: în 2015, în cadrul unei ședințe a parlamentului, Batrîncea a rupt harta României Mari în semn de protest față de dispoziția Ministerului educației prin care unei asociații din România i se permitea să transmită școlilor moldovenești hărțile administrative ale regatului Român din 1930, iar recent mai mulți membri ai “Gărzii tinere” l-au învinuit că și-ar fi făcut averi, folosindu-i pe post de forță de muncă ieftină. O scrisoare anonimă cu aceste învinuiri a fost publicată în internet. PSRM a calificat acest demers drept o comandă politică, iar însuși Batrîncea a declarat că este o minciună. În circumscripția națională candidează cu nr. 2 pe lista PSRM.

Reghina Apostolova (partidul “Șor”) – viceprimar de Orhei. Timp de 46 de ani a activat la liceul ”N.Gheorghiu” din Chișinău (fosta școală nr.14), dintre care 22 – pe post de director. Pe parcursul a 8 ani a fost consilier municipal, apoi pretor al sectorului Rîșcani. Nr.6 în lista electorală a partidului “Șor”.

Alexandru Slusari (bloculACUM”) – vicepreședintele Platformei DA. Este coproprietarul Rural-Asig S.R.L., specializată în servicii de brokeraj și asigurări. Între anii 2010 și 2017 a fost președinte al Asociației republicane a producătorilor agricoli “UniAgroProtect”. Din mai 2010 - vicepreședintele Confederației naționale a patronatului. Nr.3 pe lista electorală a blocului “ACUM”.

Dumitru Cebotarescu (candidat independent) – proprietarul rețelei Star Kebab, coproprietar al restaurantelor Don Taco, Trattoria, La Roma club ș.a. În actuala campanie electorală s-a făcut remarcat cu apelul de a legaliza marijuana. “Susține decriminalizarea canabisului și utilizarea lui legală în scopuri medicinale. Votează pentru Dumitru Cebotarescu!”, - cheamă materialele publicitare ale candidatului independent.

Ion Cebanu (PL) – consilier municipal PL, fost ministru al tineretului și sportului. A mai ocupat postul de director al agenției de stat “Moldsilva” și cel de conducător interimar “Mina Chișinău” S.A. Nr.5 pe lista electorală a PL.

Dmitrii Ciubașenco (“Partidul Nostru”) – jurnalist, vicepreședintele “Partidului Nostru”. A fost fondator și director adjunct al agenției “Infotag”, fondator și redactor-șef al ziarelor “Республика”, “Молдавские ведомости” și “Панорама”. În 2009, cînd președintele interimar Mihai Ghimpu a decorat 12 jurnaliști cu cea mai înaltă distincție a țării - “Ordinul Republicii”, Ciubașenco a refuzat să o primească. În alegerile din 29 iulie 2009, la propunerea lui Vlad Filat, a candidat la parlamentare pe listele PLDM. Potrivit lui, pe atunci Filat era un politician tînăr, care lăsa impresia ”unui om cumsecade”. În 2010 a participat în alegeri pe listele Partidului umanist al lui Valeriu Pasat. În 2016 a candidat la președinție din partea “Partidului Nostru”. Nr.11 pe lista electorală a “Partidului Nostru”.

***Rîșcani este sectorul chișinăuian tradițional ”roșu”, de aceea învingător potențial aici este considerat candidatul socialiștilor Vlad Batrîncea.

Politologul Vitalii Andrievschii crede că și pretorul N.Balaur are niște avantaje - face parte din echipa care poate rămîne la putere - aceasta deja a lansat un șir de proiecte de dezvoltare a localităților, iar Balaur pregătește în prezent un proiect de dezvoltare a sectorului Rîșcani. Analistul politic Arcadie Bartbăroșie, însă, nu-i acordă actualului pretor vreo șansă. În opinia sa, în urma unui șir de scandaluri din acest microraion al capitalei (construirea hipermarketului Kaufland, demolarea Palatului de cultură a sindicatelor cu tot cu legendara mozaică, scandalul molizilor albaștri din fața Palatului sindicatelor, explozia puternică din blocul locativ și problemele care au urmat) e puțin probabil ca alegătorii să-și voteze pretorul.

În opinia unor analiști politici, și candidatul blocului “ACUM”, Alexandru Slusari, are careva șanse în această circumscripție – totul depinde de mobilizarea electoratului proeuropean și redistribuirea voturilor pe flancul stîng.

Circumscripția uninominală nr.29 – 4 candidați

(sect. Centru, Rîșcani) 55,1 mii alegători

Valentin Guznac (PDM) – membru al consiliului politic PDM. Fost ministru al administrării publice locale, deputat din partea PCRM. La finele anului 2009, împreună cu alți patru parlamentari, a părăsit comuniștii și a intrat în partidul lui Vladimir Țurcan “Moldova unită”, dar deja peste jumătate de an era membru PDM. A activat ca director al Camerei de licențiere și secretar general adjunct al guvernului. În prezent conduce centrul multifuncțional nr.1 (Chișinău) al Agenției servicii publice.

Adrian Lebedinschii (PSRM) – deputat în actualul parlament, președintele organizației teritoriale Centru a PSRM, locotenent-colonel de poliție. Fratele consilierului prezidențial este Maxim Lebedinschii, împreună cu care a condus biroul de avocați “Lebedinsky&Partners”. Nr.25 pe lista electorală a PSRM.

Ruslan Verbitschi (blocul “ACUM”) – activist civic, membru al Platformei DA. Angajat pe post de mecanic la R-Stil Design S.R.L. În august, trecut, a fost reținut în Ucraina fiind bănuit de transportarea munițiilor. Verbitschi însuși susținea că acestea i-au fost strecurate pe furiș, iar reținerea ar putea fi legată de activitatea sa politică. Curtea de apel Odessa nu a dat curs cererii procurorilor de a-l ține pe Verbitschi în detenție.

Dumitru Jelescu (PL) – ajutor de deputat în actualul parlament. Prin cumul, mai activează și ca jurisconsult al unui șir de companii – “Dansicons”, “D&D”, “Egostil”, “Estate Invest Company”. Nr.18 pe lista electorală a PL.

***Experții spun că deocamdată în această circumscripție nu există un pretendent cert la victorie. Probabil, lupta cea mare aici se va da între Ruslan Verbitschi de la “ACUM” și Adrian Lebedinschi de la socialiști.

Circumscripția uninominală nr.30 – 9 candidați

(sect. Ciocana) 58,2 mii alegători

În aceste alegeri - circumscripția electorală cu cel mai mare număr de candidați .

Nae Simion Pleșca (PDM) – deputat în actualul parlament. A acces în legislativ pe lista PLDM, apoi a intrat în fracțiunea PD. Este membru al consiliului național politic al PDM. Doctor în filologie, jurist.

Piotr Burduja (PSRM) – președinte-adjunct al fracțiunii PSRM din Consiliul municipal Chișinău. Președintele organizației teritoriale Ciocana a PSRM. Șef al companiei Exclusiv-Media, care este proprietara posturilor TV НТВ-Молдова și ТНТ Excusiv TV, precum și a ziarului “Аргументы и факты”. Nr.22 pe lista electorală a PSRM.

Stanislav Cvasnîi (partidul “Șor”) – consilier municipal Orhei, președintele organizației de tineret și șeful organizației teritoriale a partidului “Șor” la Ciocana. Activează pe post de manager în organizația obștească “Pentru Orhei”. Nr.42 pe lista electorală a partidului “Șor”.

Veronica Herța (PL) – vicepreședinte a PL. A activat ca inspector al CCCEC, contabil-șef la Direcția construcții capitale Chișinău, șef al Direcției generale finanțe. În noiembrie 2014, a acces în parlament pe listele PL, însă în februarie, 2015 a renunțat la mandatul de deputat. A ocupat postul de director ”Apă-Canal Chișinău” S.A. (pînă în mai, 2018). Predă la Centrul de instruire în domeniul economiei și finanțelor. Nr.4 pe lista electorală a PL.

Galina Bostan (candidat independent) – ex-pretorul sectorului Ciocana. A ocupat această funcție din 2007, dar în martie, trecut, a fost eliberată din funcție prin ordonanța Silviei Radu, pe atunci primar general interimar de Chișinău. În iunie, instanța a restabilit-o în funcție, însă în august 2018, primarul interimar Ruslan Codreanu a eliberat-o din nou din funcția de pretor.

Dan Perciun (blocul “ACUM”) – vicepreședinte al partidului “Acțiune și solidaritate” (PAS), șeful organizației de tineret a partidului. A absolvit Facultatea Politică, Psihologie și Sociologie a Universității Cambridge (Marea Britanie). Este coordonator de proiecte la compania de consulting Civitta Moldova. Nr.13 pe lista electorală a blocului “ACUM”.

Oleg Goloteapov (candidat independent) – director general al casei de comerț “MTZ Lider” – întreprindea mixtă a Uzinei de tractoare din Minsk și compania “Agropiese TGR Grup”.

Valentin Dolganiuc (candidat independent) – deputat în primul parlament al RM, ex-vicepremier (în guvernul Ciubuc-2), liderul Mișcării civice europene, unul dintre fondatorii Platformei civice “Demnitate și Adevăr” (DA), care ulterior s-a transformat în partidul Platforma “Demnitate și Adevăr”. În prezent Valentin Dolganiuc nu mai este activist al Platformei și deseori critică conducerea partidului DA. Activează ca jurist la compania “WVP Broker de Asigurare”.

Maxim Uvarov (candidat independent ) – conform declarației de venit și proprietate, prezentată CEC, este un jurist neangajat, care anul trecut nu a avut venituri și nu are proprietăți, cu excepția unui automobil Mazda produs în 2001, care costă 10 mii lei.

***Cei din bloculACUM speră că în circumscripția nr.30 va birui candidatul lor. Unii experți, spre exemplu – politologul Arcadie Barbăroșie, înclină să creadă că aici va învinge candidatul PSRM, Piotr Burduja.

Circumscripția uninominală nr.31 – 7 candidați

(sect.Ciocana, Rîșcani) 59,3 mii alegători

Grigore Novac (PSRM) – deputat, membru al Consiliului republican al PSRM. A activat pe post de jurist al fondului “Soluția”. Nr.14 pe lista electorală a PSRM.

Iurii Cuznețov (partidul “Șor”) - președintele organizației teritoriale Rîșcani a partidului “Șor”. A lucrat la “Banca Socială”, Federația de fotbal a RM, “Ceproserving” S.A. și “Glabal business AV” S.R.L. n prezent se află în concediul pentru îngrijirea copilului. Nr.37 pe lista electorală a partidului ”Șor”.

Mihail Cîrlig (candidat independent) – ex-pretor al sectorului Rîșcani (2007-2015), președintele Asociației de coproprietari în condominium. A acces în parlament (martie-iulie, 2010) pe lista Partidului Liberal, dar a revenit la pretură. În urma unui șir de conflicte cu conducerea PL, a fost exclus din partid. La alegerile locale din 2015 a candidat la funcția de primar din partea Partidului Popular.

Liliana Nicolaescu-Onofrei (blocul “ACUM”) – vicepreședinte al partidului “Acțiune și Solidaritate” (PAS). Filolog, profesoară de limbă și literatură română. A activat pe post de consilier în aparatul Ministerului educației, a fost numită ministru adjunct (pe atunci ministru era Maia Sandu) și s-a aflat în această funcție pînă în august 2015. A plecat de la minister pe motiv că după schimbarea conducerii Ministerului educației, opinia angajaților nu mai era luată în seamă. Nr.7 pe lista blocului electoral “ACUM”.

Igor Grițco (PCRM) – prim-secretar al organizației teritoriale de partid Ciocana. Jurist, licențiat în drept. Nr.28 pe lista Partidului Comuniștilor

Ilie Crețu (PL) – președintele organizației tineretului liberal din sectorul Ciocana. Activează pe post de manager “Atlantis com” S.R.L. Nr.9 pe lista electorală a PL.

Chiril Gaburici (PDM) – ministru al economiei și infrastructurii. Ex-premier (februarie-iunie, 2015), fost director general “Moldcell”S.A. Între anii 2012-2014 a condus “Azercell Telecom” (Azerbaidjan). În CV a indicat, că după demisionarea din postul de prim-ministru, a fondat un grup de companii în domeniul agriculturii, IT, energeticii și transportului auto. Direct sau indirect, familia lui Gaburici are legătură cu cel puțin șase companii.

***Circumscripția uninominală nr.31 este una dintre cele mai imprevizibile din Chișinău. Experții consideră, că de condiții egale la victorie aici se bucură Liliana Nicolaescu-Onofrei de la blocul “ACUM”, candidatul PSRM Grigore Novac și cel al democraților Chiril Gaburici. Unii analiști politicii nu exclud că în condițiile în care despre Liliana Nicolaescu-Onofrei și Grigore Novac nu se cunosc prea multe, în circumscripția dată victoria îi poate reveni lui Chiril Gaburici.

Circumscripția uninominală nr.32 – 6 candidați

(Bubuieci, Budești, Ciorescu, Colonița, Condrița, Cricova, Vadul lui Vodă, Vatra, Cruzești, Ghidighici, Grătiești, Stăuceni, Tohatin) - 56,4 mii alegători

Nina Costiuc (PDM) – primarul neschimbat al comunei Budești. Peste 20 de ani ea învinge aici în alegerile locale. A fost membră a șase partide. Înainte de a veni la PDM, a fost membră PLDM. În cadrul dezbaterilor electorale a declarat că va adera la oricare majoritate parlamentară, chiar dacă PD nu va participa la formarea acesteia. “Oamenii nu trebuie să fie fanatici și nu trebuie să se țină de un partid, ei trebuie să ofere cetățenilor soluții”, a declarat primărița de Budești.

Svetlana Popa (PSRM) – consilier municipal PSRM. Are studii de matematician - cibernetician. În anii 2009-2010 – deputat din partea comuniștilor. Lucrează ca specialist în marketing la “Europrod Invest” S.R.L. Nr.49 pe lista PSRM.

Mihail Popșoi (blocul“ACUM”) – vicepreședintele partidului “Acțiune și solidaritate” (PAS). Specialist în relații internaționale și administrare publică, doctorand în sfera științelor politice la Universitatea din Milano. Expert al Asociației politică externă a Moldovei. A activat ca analist la ambasada SUA în Republica Moldova (2010-2014) și Centrul de informare și documentare NATO la Chișinău. Nr.8 pe lista electorală a blocului “ACUM”.

Dorin Chirtoacă (PL) – președintele Partidului Liberal, ex-primar general de Chișinău (între anii 2007 - 2018). În mai, 2017 a fost reținut de către angajații CNA fiind bănuit de abuz în serviciu în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. S-a aflat în arest la domiciliu, fiind suspendat din funcție pe perioada investigației. Și-a anunțat demisia în februarie 2018. Nr.1 pe lista electorală a PL.

Serghei Cebotari (partidul “Șor”) – specialist în domeniul pază și securitate. Fondator și director al companiei “Scorpion-Pro” (produce elemente din beton pentru utilizare în construcții).

Gheorghe Mocan (PCRM) – sudor electric, muncește la “Mec-Macon”S.R.L.

***Cei din bloculACUM consideră că vor învinge cu siguranță în această circumscripție. Experții însă nu-s chiar așa de siguri de aceasta. În opinia politologului Vitalii Andrievschii, în alegeri contează mult popularitatea candidatului. “Eu nu știu cine este Mihail Popșoi de la blocul “ACUM”, ce să mai vorbim atunci despre alegători?”, menționează expertul.

Vitalii Andrievschii nu exclude că o parte din electoratul de dreapta îl poate compătimi pe Dorin Chirtoacă și, din deprindere, să voteze pentru ex-primarul de Chișinău și să sustragă astfel voturile candidatului “ACUM”. Iar unii experți s-au abținut să facă pronosticuri pentru această circumscripție. “Aici se va da o luptă aprigă”, a declarat unul dintre politologi.

Circumscripția uninominală nr.33 – 6 candidați

(Băcioi, Codru, Durlești, Sîngera,Trușeni) 60,3 mii alegători

Constantin Țuțu (PDM) – deputat în actualul parlament. Sportiv-profesionist, kickboxer, campion KOK WGP 2014, K-1 World GP 2013 ș.a. În 2014 a aderat la PD și a acces în parlament. Este fondatorul companiei “Constant Petrol” (în 2016, la înregistrare, la rubrica genuri de activitate era specificată medierea în comerțul cu combustibil, minereuri, metale și substanțe chimice industriale, medierea în comercializarea diferitor mărfuri, inclusiv băuturi și produse de tutungerie).

Andrei Năstase (blocul“ACUM”) – președintele partidului Platforma “Demnitate și Adevăr” (DA). Unul dintre principalii lideri ai protestelor din anii 2015-2016. Avocat. Cariera profesională și-a început-o în 1997 la procuratura de transport Chișinău, a fost directorul în probleme juridice al companiei Air Moldova, ca avocat a apărat interesele companiei germane Unistar, precum și ale oamenilor de afaceri Viorel și Victor Țopa, condamnați pentru fraudă, șantaj și estorcare. În iunie, trecut, a fost ales primar de Chișinău, însă peste două săptămîni judecătoria Centru a anulat rezultatele alegerilor și mandatul primarului general ales. Nr.2 pe lista blocului electoral “ACUM”.

Andrei Nastas (candidat independent) – jurist de profesie. Este șef de catedră la Universitatea educație fizică și sport, șef de secție la Centrul pentru combaterea traficului de persoane a Ministerului afacerilor interne. Oponenții îl numesc ”clona electorală” a lui Andrei Năstase.

Vladimir Roșca (PSRM) – consilier local PSRM (Durlești), membru al Consiliului republican PSRM. Economist, administrator al companiei “Tehnologii Matlasate”.

Călin Vieru (candidat independent) – ex-deputat din partea PLDM. Fiul poetului Grigore Vieru. A activat ca medic la SCR. S-a lansat în afaceri în 1993. A fost director general la “August” S.R.L. (cluburi de biliard și dans, importul băuturilor alcoolice etc.). În prezent – consultant în probleme juridice la compania “Opera Magna”. Conform declarației prezentată CEC, mai activează în alte trei companii. Spoiler activ și deschis al lui Andrei Năstase.

Boris Volosatîi (candidat independent) – directorul liceului teoretic român-francez ”Gh.Asachi”. Predă aici istoria mai bine de 35 ani, 20 dintre ei este directorul acestei instituții. Nu-și ascunde viziunile unioniste, declară că proiectul numit Republica Moldova a eșuat.

***O altă circumscripție, în care blocul “ACUM” speră la o victorie sigură. Însă experții menționează, că pentru Andrei Năstase nu va fi o victorie ușoară – prea mulți spoileri și pretendenți la votul electorilor de dreapta s-au adunat în jurul lui. De ceva timp, de o pondere tot mai mare în această circumscripție se bucură candidatul independent Boris Volosatîi – personalitate cunoscută în cercurile unioniste. Un șir de formațiuni politice unioniste și-au declarat deja susținerea pentru acest candidat.

Politologul Vitalii Andrievschii crede că candidatura lui Boris Volosatîi poate influența repartizarea forțelor în această circumscripție.Multă lume a învățat în liceul lui. Părinții, apoi copiii și chiar nepoții. Depinde cum își vor construi candidații campania electorală - în această circumscripție se concentrează suficient de mulți candidați cu viziuni unioniste. Boris Volosatîi, spre exemplu, poate pune accent pe faptul că Andrei Năstase oricum merge pe lista formațiunii sale, deci locul în parlament îi este garantat, iar eu sunt al vostru, candidat - unionist. Asta în timp ce Năstase niciodată nu a vorbit deschis despre viziunile sale unioniste ”, menționează expertul.

În rezultat, în condițiile în care pe flancul drept Andrei Năstase are destul de mulți adversari care îi vor sustrage o parte din voturi, în circumscripția nr. 33 poate birui Constantin Țuțu (PDM), consideră Andrievschii. Însă Arcadie Barbăroșie categoric nu este de acord, el consideră că, în pofida tuturor tertipurilor, în circumscripția nr.33 va birui Andrei Năstase din partea blocului “ACUM”.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?