X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

“Unificatorul” a fost oprit. Traian Băsescu nu va primi cetățenia Moldovei

13 noi. 2018,, 18:36   Politică
13721 11

Justiția moldovenească i-a făcut un ”cadou” neplăcut lui Traina Băsescu, ex-președintele României , care la 4 noiembrie a împlinit 67 de ani.

La 7 noiembrie Curtea Supremă de justiție a pusc punct în dosarul privind cetățenia ex-președintelui României Traian Băsescu, lăsînd în vigoare decretul președintelui Igor Dodon de retragere a cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu. Decizia este definitivă și irevocabilă.

“Sentința” lui Băsescu: o decizie politică sau juridică ?

Soții Băsescu au cerut cetățenia Republicii Moldova la 8 martie,2016. Deși examinarea unor asemenea cereri, ca regulă, durează un an, cererea fostului președinte al României a fost examinată în regim prioritar: deja la 9 iunie, 2016 președintele de atunci Nicolae Timofti a semnat decretul respectiv.

Băsescu a fost cetățean cu drepturi depline al RM doar cîteva luni – la 3 ianuarie, 2017 noul șef de stat Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetățeniei moldovenești pe motiv că cetățenia republicii i-a fost acordată ex-președintelui României ilegal. Politicianul român s-a adresat în instanță. Dar judecătoria Botanica a respins acțiunea intentată de Băsescu împotriva lui Dodon ca fiind neîntemeiată. După care Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia primei instanțe. Acum iată că și Curtea Supremă, definitiv și irevocabil, a respins cererea lui Traian Băsescu de restabilire a cetățeniei Republicii Moldova. Nu i-a fost de folos nici flashmob-ul organizat în fața instanței de adepții Partidului Unității Naționale (PUN), al cărui președinte de onoare este Traian Băsescu.


Partenerul politic din Moldova al ex-președintelui român, Anatol Șalaru, a numit decizia instanțelor judiciare în dosarul Băsescu ”sentință”. ”După o păsuire pentru ”examinarea suplimentară” a cazului, magistrații au decis să confirme abuzul juridic al lui Igor Dodon și să recheme definitiv cetățenia celui care a pus Republica Moldova pe harta intereselor Uniunii Europene”, - a scris Șalaru pe pagina sa de pe Facebook.

Adepții lui Traian Băsescu consideră că este vorba despre o acțiune politică. Ei insistă că cetățenia moldovenească a fostului președinte al României a fost anulată cu încălcări, iar Nicolae Timofti i-a acordat lui Traian Băsescu cetățenia absolut legal.

Avocatul Andrei Bivol, care a reprezentat interesele lui Băsescu în instanțele moldovenești, a declarat că politicianul român a primit cetățenia moldovenească cu titlu de excepție pentru “meritele deosebite față de Republica Moldova”. Legea privind cetățenia conține un articol șiret - 24 (2) “Cazuri de cetățenie multiplă”. “În interesele Republicii Moldova și în cazuri excepționale cetățenii altor state pot obține și cetățenia Republicii Moldova printr-un decret al președintelui Republicii Moldova”, - spune el.

“Procedura legală este foarte clară și este evident, că prin revocarea cetățeniei președintele Dodon a încălcat-o . Iar faptul că judecătorii nu văd sau nu doresc să vadă niște fapte evidente, este o altă realitate. Dodon vrea să respecte legea prin abuz ”, - a declarat Andrei Bivol în luna mai, după ședința de judecată de la Curtea de Apel. Atunci el nu a exclus o adresare la CEDO, în caz că Curtea Supremă de Justiție a RM va lăsa în vigoare deciziile instanțelor inferioare și va refuza cererea lui Băsescu de restabilire a cetățeniei RM.

Și partea adversă face trimitere la același articol 24 (2) din legea privind cetățenia. El stipulează că în cazuri excepționale și în interesele RM, prin decret prezidențial, președintele țării poate oferi cetățenia Moldovei cetățenilor altor state. Dar! ”Dacă aceștia nu fac obiectul dispozițiilor p.p. а)-d) din art. 20”, - susține art. 24 (2).

Conform p.с) din art. 20 condamnările restante sau urmărirea penală reprezintă motiv pentru refuzul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Se știe, că împotriva lui Traian Băsescu au fost pornite mai multe cauze penale. Punctul d) al art. 20 interzice categoric acordarea cetățeniei RM persoanelor care “ desfășoară activități menite să submineze securitatea statului, ordinea publică, sănătatea publică și morala ”. Iar Traian Băsescu nu numai că nu recunoaște legitimitatea Republicii Moldova, numind RM ”consecință directă a pactului ilegal Molotov-Ribbentrop”, dar consideră că unirea cu Moldova trebuie să fie cel mai important proiect al Bucureștiului – al treilea proiect ”fundamental” după aderarea României la UE și NATO.

“Legea cetățeniei interzice acordarea cetățeniei persoanelor care au fost condamnate sau se află sub urmărire penală, iar Traian Băsescu era pe atunci bănuit în mai multe cauze penale. Temei pentru revocarea cetățeniei este tăinuirea informației, iar el nu a anunțat despre aceste cauze penale ”, - a declarat anterior consilierul prezidențial Maxim Lebedinschii.

“Este o decizie politică sau una juridică? Faptul că președintele Dodon a anulat decretul predecesorului său privind acordarea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu a fost, desigur, o decizie cu subtext politic, bazată de anumite încălcări ale legii. Dodon s-a folosit de ele și a avut tot dreptul, - crede politologul Vitalie Andrievschii. – Însă dacă acum Curtea Supremă ar fi decis că ceea ce a făcut Dodon a fost incorect, - asta ar fi fost o decizie nu juridică, ci politică, așa cum procedează adesea Curtea Constituțională. Dar Curtea Supremă a acționat strict în cadrul legal: la acordarea cetățeniei lui Băsescu s-a acționat în grabă și neglijent, fapt care i-a permis lui Dodon să semneze decretul de lipsire a lui Băsescu de cetățenie ”.

Aerodromul de rezervăa lui Traian Băsescu

Desigur, Băsescu a cerut cetățenia moldovenească nu din altruism sau mare dragoste pentru țara, lichidarea căreia este scopul său politic declarat.

Ideea de a obține cetățenia RM i-a fost ”servită” lui Băsescu de ex-primarul general al Chișinăului Dorin Chirtoacă. În vara anului 2013, în timpul vizitei președintelui român la Chișinău, primarul capitalei i-a propus să obțină cetățenia Republicii Moldova cînd carierea sa prezidențială se va apropia de final.

“Cînd noi vom avea alegeri parlamentare, domnul președinte își va încheia mandatul. El poate să obțină cetățenia moldovenească și să se includă în lupta politică de la noi. Am certitudinea că Traian Băsescu poate obține orice funcție ”, - mai în glumă, mai în serios a declarat Chirtoacă în cadrul unei conferințe de presă comune.

Traian Băsescu a luat-o în serios. Vizita sa la Chișinău a avut loc pe 17 iulie, 2013, iar deja la 29 iulie într-un interviu pentru romanialibera.ro președintele României a spus că după expirarea mandatului de președinte este dispus să ceară cetățenia Republicii Moldova și a explicat aceasta prin ”sentimentele” sale. De altfel, experții politici din cele două țări nu au crezut în sentimentele lui Băsescu și au explicat intenția președintelui român de a obține pașaportul de cetățean al RM mai prozaic: Traian Băsescu privește Moldova ca pe un ”aerodrom de rezervă” și intenționează să se includă activ în politica moldovenească.

“Băsescu înțelege, că în România cariera sa politică s-a terminat, însă ambițiile nu-i permit să ducă viața unui simplu pensionar. De aceea, cred, el are planuri de participare și în procesele politice moldovenești ”, - a declarat în decembrie, 2016 Valeriu Ostalep, directorul Institutului de cercetări diplomatice, politice și probleme de securitate .

Analistul politic Roman Mihăieș a presupus, că etapa moldovenească a activității politice a lui Traian Băsescu nu este scopul final al ex-președintelui român. Republica Moldova, spunea el, este doar o trambulină pentru revenirea lui Băsescu în politica activă din patrie. “În țara sa Băsescu s-a pomenit pe linie moartă,el nu are un rating înalt. De aceea are nevoie să-și betoneze un oarecare teren electoral. Ultimele declarații și inițiative ale lui Băsescu arată că el jinduiește coroana lui Corneliu Vadim Tudor, fondatorul partidului ”România Mare”. În Moldova Băsescu este considerat principalul unionist, dar în România el este doar unul dintre mulți alții. Coroana însă îi aparținea lui Vadim Tudor. Cum se vede, acum el mizează pe cartea unirii Moldovei cu România pentru a prelua această coroană și a ocupa nișa politică a lui Corneliu Vadim Tudor”, - a declarat atunci Mihăieș.

Iar analistul politic Corneliu Ciurea a presupus că Traina Băsescu va încerca să vină în fruntea unui partid politic din Moldova, însă acesta nu va fi Partidul liberal (pe atunci se vehicula ideea că Băsescu ar putea ajunge în fruntea PL după ”revoluția” făcută de aripa radicală a formațiunii în frunte cu Anatol Șalaru), ci o altă formațiune politică sau un proiect politic total nou.

Așa a și fost. În iunie, 2017 Traian Băsescu a fost ales președinte de onoare al Partidului unității naționale, fondat de Anatol Șalaru. Se preconiza că ulterior Băsescu va deveni președinte al formațiunii unioniste – după ce va obține cîștig de cauză în instanțele judiciare și își va întoarce cetățenia moldovenească, însă instanțele de judecată din RM au pus cruce pe aceste planuri.

Dacă e să vedem datele, Traian Băsescu n-a depus imediat cererea de obținere a cetățeniei moldovenești, ci doar peste un an și jumătate după expirarea mandatului său de președinte al României. Ce aștepta el? Cercurile de experți vorbesc despre aceea, că ex-președintele Românie pur și simplu nu avea cu cine colabora, pe cine se baza în Moldova. Cu Mihai Ghimpu Băsescu avea divergențe de opinii, iar o altă forță politică reală pentru relansarea politică a ex-președintelui român pe atunci nu exista pe flancul drept. De aceea Băsescu s-a concentrat asupra pregătirii unui nou proiect politic unionist în Moldova, împreună cu A.Șalaru.

Dar evenimentele ulterioare a arătat că această reținere a fost o greșeală gravă. Ex-președintele român a cerut cetățenia moldovenească spre finele mandatului președintelui Nicolae Timofti. Băsescu înțelegea perfect, că după plecarea lui Timofti din funcție pentru el s-ar putea să nu mai existe șanse de a obține cetățenia RM. Mai ales că la acel moment se știa deja, că în Moldova președintele va fi ales de întregul popor, deci erau posibile diverse surprize.

Dat fiind că Băsescu a adresat cererea sa așa de tîrziu, Timofti – jurist de profesie – a fost nevoit să semneze decretul de acordare a cetățeniei moldovenești soților Băsescu cu anumite încălcări . De aceste greșeli s-a și folosit Igor Doddon și a anulat cetățenia moldovenească a ex-președintelui român. Instanțele de judecată au decis că din punct de vedere juridic Dodon a avut dreptate.

Cred că toți politicienii au răsuflat ușurați, în sinea lor …”

“Eu așteptam că lui Traian Băsescu îi va fi restabilită cetățenia moldovenească. Eu nu văd vre-o problemă în faptul că acest politician a obținut cetățenia RM, - spune analistul politic Igor Boțan. – Unu: el a făcut suficient de mult pentru ca cetățenii Moldovei, care își doresc cetățenia română, să o poată obține. Și mulți cintre concetățenii noștri, inclusiv un șir de politicieni, s-au folosit de această posibilitate. Doi: din punctul de vedere al PDM, aflat la guvernare, implicarea activă a lui Băsescu în politica moldovenească în ajun de parlamentare ar putea avea anumite plusuri: carismaticul ex-președinte al României putea consolida flancul unionist, putea majora șansele lui electorale și astfel ar fi redus numărul de voturi ale blocului electoral ACUM, care unește partidele de opoziție Platforma DA și PAS. Așa că din punct de vedere politic în restabilirea cetățeniei lui Băsescu exista un grăunte rațional”.

Politologul Vitalie Andrievschii a numit decizia Curții Supreme de justiție în cazul cetățeniei lui Traian Băsescu ”o lovitură dură asupra forțelor unioniste”.

Acum pe acest segment al politicii moldovenești activează 13 partide politice cu o capacitate electorală de 20-22%. Drept că recent printre alegătorii de orientare unionistă au apărut așa zișii “unioniști sociali” – funcționarii dezamăgiți, pe care îi atrag salariile, pensiile și plățile sociale mai mari din România. Din contul lor, capacitatea electorală a flancului unionist se poate majora, însă pentru ca acești cetățeni sceptici să voteze cu unioniștii e nevoie de un lider carismatic și de perspectivă. Dar actualii lideri ai mișcării unioniste din RM nu-s ”carismatici”.

În martie, curent în centrul Chișinăului a avut loc un miting consacrat centenarului ”marii uniri” a Basarabiei cu România, iar unul dintre participanți a scris pe o rețea de socializare: “Cine dintre politicienii care duminică au urcat pe scenă poate duce după sine electoratul unionist? Demult uitații Nicolae Dabija și Ion Hadârcă? Ghenadie Cosovan, care altă dată a candidat în parlamentare pe lista partidului care a declarat că are ca scop suprem intrarea Moldovei în Uniunea Vamală? Participanții scandalurilor de corupție Dorin Chirtoacă și Anatol Șalaru? Sau conducătorii organizațiilor unioniste Gheoghe Simion, Ion Leașcenco, Vlad Bilețchi și Anatol Ursu, care nu se bucură de autoritate?”. Unica figură puternică din Piața Marii Adunări Naționale în acea zi a fost Traian Băsescu, ex-președintele român, actualul senator și președinte de onoare al PUN, care se scălda în razele dragostei populare.

În noiembrie, 2016, după ce a obținut cetățenia moldovenească, Traian Băsescu a declarat că împreună cu partidul său ”Mișcarea populară” (PMP) va trece Prutul. Proiectul său politic în comun cu A.Șalaru ”Partidul unității naționale” avea șanse bune să devină forța principală pe flancul unionist: PUN pretindea la nișa politică a liberalilor și la titlul de principal partid unionist din țară. Dar cu efortul președintelui Dodon și a instanțelor de judecată din RM proiectul politic numit ”Unificatorul Băsescu” a suferit fiasco: ex-președintelui român nu i-a reușit o resetare politică strălucită, iar fără Băsescu PUN are un rating foarte mic.

“Trebuie să recunoaștem că decizia în cazul Băsescu este o lovitură foarte dură pentru forțele unioniste, - spune Vitalii Andrievschii. – Fiind cetățean al RM, Traian Băsescu ar fi putut deveni un lider politic puternic și carismatic. El face parte dintre politicienii capabili să ducă oamenii după sine. Mihai Ghimpu, Anatol Șalaru, Vitalia Pavlicenco, Ana Guțu nu-s lideri naționali, ci politicieni care își lucrează fiecare propria ”parcelă” și tratează cu gelozie orice atentat la ”grădina” lor. Desigur, în public ei se vor revolta pentru faptul că Băsescu a fost lipsit de cetățenia moldovenească, și vor încerca să acumuleze noi puncte politice în acest context, dar cred că în sinea lor foarte mulți s-au bucurat că un concurent așa de puternic a fost neutralizat și că ex-președintele României nu mai poate accede în politica moldovenească activă”.

Dar iată că în opinia deputatului-socialist Bogdan Țîrdea refuzul definitiv de redare a cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu este un plus evident pentru întreaga noastră societate.

“Acest domn, disprețuit de 90% dintre cetățenii României, nu numai odată a chemat la lichidarea statalității Moldovei. Fiind președinte al României, el a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească și existența poporului moldovenesc și a limbii, a disprețuit istoria noastră. În România, personal Băsescu și rudele sale s-au împotmolit în dosare penale, au cauzat prejudicii iremediabile economiei țării! Și acest penal a vrut să devină cetățean al Moldovei și deputat în parlament. Adică, omul care a ofensat de multe ori Moldova și moldovenii, oamenii de stat din Moldova, a decis să devină conducătorul celor pe care îi disprețuiește deschis “.

Iar acum, spune Țîrdea, grație poziției ferme a președintelui, unioniștii au fost decapitați. Ei nu au lider, rating, partid puternic.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?