X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Unde migrează ”fluturașii de noapte”?

18 mai. 2019,, 21:00   Societate
23766 1

În Moldova, prostituția este interzisă prin lege, însă deja de 15 ani pentru activități de acest gen este prevăzută doar responsabilitate administrativă.

Deci, dacă vom compara cu traficul de persoane și alte crime grave, pentru practicarea prostituției avem sancțiuni suficient de blînde, incapabile să schimbe cardinal situația. Uneori persoanele amendate pentru prestarea serviciilor sexuale revin imediat la meserie, pentru a recupera pierderile suportate. Multă lume vede soluția în înăsprirea sancțiunilor, dar acest punct de vedere nu este susținut de majoritatea experților străini, care pun accent pe îmbunătățirea situației economice în țară, cică, trebuie să creăm stimulente pentru ca fetelor să le fie mai convenabil să se angajeze la întreprinderi sau în oficii, dar nu în casele de toleranță. Deși, la drept vorbind, acest gen de activitate este dezvoltat anume în țările prospere din punct de vedere economic. Și tot mai extins devine factorul transnațional: pentru a fi angajate în industria sexului, moldovencele sînt scoase din țară pe diferite căi.

Conform modelului francez

În prezent,în lume abordarea prostituției este diferită. Dacă în unele țări pentru această ocupație este admisă chiar și pedeapsa cu moartea, în altele, femeile cu moravuri ușoare au garanții sociale, inclusiv plata unei pensii. În Codul Penal al fostei RSS Moldovenești, care a fost în vigoare între anii 1964 - 2002, prostituția era calificată drept crimă. Cu intrarea în vigoare a noului CP, legislatorii au decis să renunțe la acest calificativ.

De atunci în Moldova practicarea prostituției nu se mai pedepsește penal. S-a ținut cont de standardele internaționale, în conformitate cu care acțiunile ilegale, care reprezintă un risc nesemnificativ pentru siguranța publică, inclusiv prostituția, nu pot fi calificate ca infracțiune. Legislația moldovenească se bazează, în domeniul dat, pe practica Poloniei și a Franței.


Periodic, poliția moldovenească întreprinde razii în scopul depistării persoanelor care prestează servicii sexuale. Dintre formele de prostituție existente fac parte bordelurile camuflate sub masca saloanelor de masaj, deservirea clienților în diverse cluburi de noapte, escortele de elită. Prostituatele din Moldova, în majoritatea cazurilor, s-au retras de pe străzi în internet - se monitorizează anunțurile de pe resursele publicitare online și mediile sociale. Nu doar pe site-urile de cunoștințe, dar și pe rețelele de socializare poți vedea numeroase profiluri, scopul cărora este bine definit.

În vizorul oamenilor legii nimeresc locurile de divertisment, precum și toate ”unitățile” care funcționează în stradă. Ca și mai înainte, ”fluturașii de noapte” pot fi văzute în regiunea gării feroviare, pe Calea Moșilor și pe Calea Basarabiei. Unele dintre fetele reținute recunosc că practică prostituția de zeci de ani, iar pentru ”servicii” primesc 100 - 300-400 lei. Pentru multe dintre ele este unica sursă de existență.

Acestea riscă pedepse conform art. 89 din Codul administrativ ”Practicarea prostituției”. În decembrie 2018, a fost adoptată o redacție nouă a acestuia, acum el prevede o pedeapsă pentru satisfacerea contra cost a dorințelor sexuale ale persoanei prin orice metode sau orice mijloace, inclusiv prin intermediul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor electronice. Adică, se sancționează și serviciile sexuale virtuale – așa zisele chat-uri erotice.

Sancțiunile au forma unei amenzi între 1,8 și 2,4 mii lei sau muncă neremunerată în folosul comunității timp de 40 - 60 ore. Legea prevede eliberarea de pedeapsă în caz că infracțiunea a fost comisă forțat. Clienții riscă sancțiuni mai modeste – amendă între 1,2 și 1,8 mii lei ori 20 - 40 ore de muncă în folosul comunității. Dacă servicii sexuale contra plată prestează o persoană care nu a împlinit 18 ani, destinatarul riscă răspundere penală – 3 - 7 ani privațiune de libertate. În același timp, CP prevede o pedeapsă aspră pentru silirea la prostituție și proxenetism.

Statistica poliției arată că în anul trecut în Moldova au fost înregistrate 300 de infracțiuni care țin de traficul de persoane, din care face parte nu numai prostituția, dar și exploatarea ilegală a persoanelor, traficul de copii, munca forțată, migrația ilegală, scoaterea ilegală din țară a copiilor. În anul 2018 poliția a înregistrat 39 cazuri de proxenetism.

Cei de la MAI menționează că este dificil să fie apreciată adevărata stare de lucruri în sfera dată, deoarece tatistica oficială reflectă doar informația privind cazurile ajunse în vizorul poliției. Oamenii legii explică că prostituția este o infracțiune foarte latentă, dat fiind faptul că în timpul cumpărării serviciilor sexuale nimeni dintre participanții la proces nu este interesat ca faptul să devină cunoscut altor persoane. În rezultat, nimeni nu dispune de o statistică reală privind extinderea fenomenului în cauză.

Servicii sexuale în locul salonului de înfrumusețare

Cei de la organizația internațională pentru drepturile omului La Strada consideră că exploatarea sexuală face parte din trei cele mai extinse forme de exploatare a cetățenilor Moldovei. Celelalte două – exploatarea prin muncă și cerșitul. Tatiana Fomina, analist La Strada, amintește că cetățenii RM care, în căutarea mijloacelor de existență, aleg să meargă într-o altă țară, riscă să ajungă în mreaja persoanelor care încearcă să profite de situația lor vulnerabilă și astfel să obțină profit. Potrivit ei, ajuns într-o țară străină și fără bani, pentru a reveni acasă omul acceptă munci pe care în altă situație nu le-ar accepta.

O extindere tot mai mare capătă factorul transnațional: pentru a fi angajate în industria sexului, moldovencele sînt scoase din țară pe diferite căi. Inspectoratul național de investigații și Centrul de combatere a traficului de persoane dispun de zeci de exemple de impunere a victimelor să practice prostituția peste hotare. De cele mai multe ori persoanele interesate selectează în Moldova fete cu situația financiară sau familială complicată și le conving să meargă peste hotare, unde nu mai au de ales.

În ultimele zile ale lunii aprilie, Inspectoratul național de investigații a anunțat reținerea a patru bărbați de 21 - 43 ani, cetățeni ai Moldovei și României, bănuiți de trafic de persoane. Conform datelor poliției, în martie 2019 ei au trimis în România o fată de 19 ani din Chișinău, cu promisiunea angajării într-un salon de înfrumusețare. Ulterior, ea a fost transportată în capitala Austriei, unde a fost deposedată de pașaport și obligată să se prostitueze. Zilnic, fata deservea 3-4 clienți, primea 100-150 euro pe care îi luau criminalii.

La 17 aprilie 2019, din cauza problemelor cu oamenii legii, bănuiții împreună cu victima lor au revenit în Moldova. Au dus fata într-un loc pustiu din r-nul Anenii Noi, au scos-o din mașină și sub amenințarea cu arma i-au cerut să nu divulge nimănui aceste fapte. În caz contrar, răufăcătorii au amenințat fata că-i vor ucide membrii familiei. Centrul pentru combaterea traficului de persoane a primit informația operativă despre acest caz, în scurt timp bănuiții au fost reținuți și puși în arest preventiv pentru 30 de zile. Ei riscă cca 15 ani de privațiune de libertate.

O pedeapsă similară îl așteaptă și pe cetățeanul român, care a obligat patru femei din Moldova să se prostitueze în Grecia. Conform informației de care dispune procuratura, ani în șir el recruta în țara noastră fete care se confruntau cu dificultăți financiare. Le promitea un job bine plătit la Atena. Însă victimele erau cazate în apartamente și hoteluri, fiind obligate să practice prostituția. Pentru serviciile prestate fetele primeau în jur de 100 euro, cea mai mare parte din acești bani le era luată. Revenite acasă, victimele au depus plîngeri în baza cărora au fost pornite dosare penale. Luna trecută bărbatul dat în căutare internațională a fost reținut în Grecia și extrădat în Moldova pentru a fi tras la răspundere.

Anterior, Procuratura or. Chișinău a încheiat investigația și a transmis în judecată materialele dosarului penal al unui locuitor de 20 de ani din Ungheni, acuzat de recrutarea a trei fete de 18 - 25 ani, provenite din familii social vulnerabile, pe care le-a dus în Cipru. Acolo fetele au fost plasate într-un club de noapte și impuse să presteze servicii sexuale. Cea mai mare parte din banii obținuți le revenea unor cetățeni turci, care administrau acest ”business”. Revenite în Moldova, victimele s-au plîns oamenilor legii cu privire la persoana care le-a înșelat. Investigațiile privind cetățenii turci–complici la crimă continuă.

Online și offline

Potrivit La Strada, în Moldova avem aceleași forme de exploatare, ca și peste hotare. Recent, a fost plasat în arest preventiv un bărbat de 27 ani, care a obligat o cunoscută de-a sa de 19 ani să se prostitueze. Motivul – o datorie de 8 mii lei, pe care ea, cică, n-o putea întoarce. El a învinuit fata că i-a deteriorat mobila din apartamentul pe care îl închiria și sub acest pretext i-a propus să compenseze datoria prin ”muncă”. Ulterior, reținutul a folosit victima iar și iar, prin amenințarea că va divulga familiei totul. După ce informația privind aceste fapte a ajuns la poliție, bărbatul a fost reținut.

Într-un alt caz, poliția a reținut doi locuitori din Fălești, de 22 și 24 ani, care obligau două minore să se prostitueze. Adolescentele de 14 și 16 ani prestau servicii sexuale într-un apartament închiriat din Chișinău. Oamenii legii susțin că bănuiții au profitat de faptul că fetele proveneau din familii social vulnerabile. Bărbații plasau fotografiile cu chipul fetelor pe site-urile de anunțuri și astfel găseau clienți potențiali. Pentru servicii ele primeau de la fiecare client 800 lei, pe care apoi îi luau bănuiții. Zilnic, fiecare dintre fetițe era nevoită să deservească în medie 8 persoane.

Poliția menționează că organele de drept tot mai des se confruntă cu prestarea online a serviciilor intime. În februarie 2019, bănuite de proxenetism, au fost reținute trei persoane de 26, 28 și 29 ani, originare din Chișinău și Tiraspol. Tinerii au închiriat în capitală un apartament, l-au echipat cu camere web și tehnică computerizată. Pentru prestarea serviciilor sexuale în chat-urile video, bărbații recrutau fete tinere, pe care le cunoșteau, ca regulă, pe rețelele de socializare. Bănuiții le promiteau fetelor jumătate din venitul comun, cealaltă jumătate fiind repartizată între membrii grupului. La etapa de investigații preventive, au fost depistate 3 tinere de 18 – 28 ani, care au muncit în acel studio timp de două luni. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, aceștia riscă pușcărie de la 4 la 7 ani.

Anterior, oamenii legii au demascat și reținut un cuplu care practica traficul de persoane în scopul prestării serviciilor sexuale online. Bărbatul (27 ani) și soția sa (22 ani) au fost filați timp de patru luni. Folosindu-se de vulnerabilitatea victimelor și amenințîndu-le cu divulgarea informațiilor confidențiale, ei recrutau fete în scopul prestării serviciilor intime prin difuzarea live pe chat video. Poliția a depistat minim șapte fete din Moldova, cu vîrsta între 17 și 26 ani, care au nimerit în plasa lor. Lunar, bănuiții aveau un venit între 42 și 100 mii lei.

În același timp, în vizorul poliției nimeresc fete care prestează servicii intime din inițiativă proprie. Recent, într-un apartament de la Botanica a fost reținută o femeie de 18 ani, originară din s. Speia, Anenii Noi, care a plasat în internet mai multe anunțuri. Aceasta a recunoscut că nu muncește nicăieri, nu învață și pe parcursul a șase luni prestează servicii sexuale. Motivul – părinții nu-i pot oferi întreținerea necesară.

Țările-furnizoare și țările-destinatare

În țara noastră s-au desfășurat mai multe discuții privind legalizarea celei mai vechi meserii, însă oficial chestiunea în cauză nu s-a aflat în agenda autorităților din Moldova. Cauze putem numi multe, se crede că fenomenul prostituției contravine principiilor tradiționale ale moralității, contribuie la decăderea moralității sociale, răspîndirea diverselor boli, criminalizarea și marginalizarea femeilor de moravuri ușoare.

Cei de la MAI menționează că în ultimii ani în Moldova problema extinderii prostituției ”benevole” își pierde din actualitate. Multă lume, în căutarea mijloacelor de existență, a plecat peste hotare, și în vizorul poliției nimeresc în fond cei care nu și-au găsit un job în străinătate. Pe de altă parte, în țările occidentale în sfera dată se implică diverse grupări criminale, atrase de piața enormă, profitul înalt și riscurile relativ mici. În același timp, s-au înmulțit grupurile mici, dar perfect organizate, specializate în implicarea în prostituție a cetățenilor săraci din țările cu economie în tranziție.

Potrivit poliției, există țări – furnizoare, țări de tranziție și țări destinatare. Printre sursele principale de ”marfă vie” se numără țările CSI, Europa de Est, Tailanda, Vietnam, China, Mexic etc. Statele Europei Centrale, în special Polonia, Ungaria, România – iată țările-cheie pentru tranzitul moldovencelor spre Europa de Vest, dat fiind că dispun de infrastructură și trasee bine puse la punct. Potrivit datelor oficiale ale Organizației internaționale pentru migrație, din țările-destinatare face parte majoritatea țărilor occidentale, în special Olanda, Belgia, Germania, Austria, Elveția, Italia și Grecia. Printre țările în care ajung concetățenele noastre, se evidențiază Israelul și Turcia.

Prima verigă în acest lanț îl constituie recrutorii – persoanele care fac publicitate ”minunatelor locuri de lucru” de peste hotare, adesea este vorba despre cunoscuți sau chiar rude. Atrag atenția și anunțurile online despre aceea că este nevoie de fete și femei tinere cu aspect plăcut, pentru a fi angajate peste hotare pe post de chelnerițe, dansatoare, cameriste etc. În plus, adesea recrutorii își atrag victimele prin înșelăciune, folosind în acest scop diverse agenții de dating, căsătorii sau turism.

Oamenii legii mai menționează că dacă nu este vorba despre trafic de persoane și alte crime grave, sancțiunile blînde pentru prostituție nu influențează situația. Unele persoane care au fost reținute și amendate pentru practicarea prostituției revin imediat la meserie, pentru a-și compensa pierderile. Măsurile aplicate fiind ineficiente, polițiștii insistă asupra înăspririi sancțiunilor existente, dacă nu se poate reveni la răspunderea penală pentru practicarea prostituției. Dar acest punct de vedere nu este susținut de majoritatea experților străini, care pun accent pe îmbunătățirea situației economice în țară, cică, trebuie să creăm stimulente pentru ca fetelor să le fie mai convenabil să se angajeze la întreprinderi sau în oficii, dar nu în casele de toleranță. Deși, la drept vorbind, acest gen de activitate este dezvoltat anume în țările prospere din punct de vedere economic.

Discuțiile despre modalitățile de combatere a acestui fenomen se desfășoară de mult timp. Unii cred că cea mai bună metodă ar fi legalizarea prostituției și abordarea ei ca pe orice alt gen de activitate antreprenorială: să fie înregistrată oficial, supusă impozitării și decontărilor în fondul social, pentru ca acești bani să ajungă în buget, nu în buzunarul proxeneților. Alții consideră că o persoană nu poate fi tranzacționată în nici un caz și dacă ținem cont de tradiții și de abordarea acestui fenomen de către majoritatea membrilor societății moldovenești, în țara noastră anume acest punct de vedere are dreptul la viață.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?