Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

«Unde mi-i pistolul negru?»

7 dec. 2018,, 18:20   Societate
9576 4

Cîteva cazuri de rezonanță, cînd crimele au fost săvîrşite cu arme înregistrate legal, au făcut ca societatea să se întrebe: poate e cazul să fie restricționată cumpărarea acestora? Spre exemplu, prin înăsprirea legislației în domeniul dat.

«Nu legea, ci respectarea ei este problema», consideră specialiștii.

Cronică regretabilă

Martie 2016. Este împușcat fiul deputatului PLDM Nae Simion Pleșca. Victima avea 32 ani, tragedia s-a produs în apartamentul părinților. S-a dovedit că a împușcat fratele mai mic al victimei. Din mărturiile celor apropiați, tînărul de 26 ani a împușcat, întîmplător, din arma, pe care o deținea legal, dispărînd de la fața locului.

Noiembrie 2017. La Verejeni, Telenești, a fost împușcat Valeriu Papeu de 6 ani. Fapta a fost comisă de amicul său de 14 ani, tatăl căruia deținea oficial arma de vînătoare şi pe care o lăsase nu în safeu, ci pe pat. Venit în ospeție la adolescent, Valeriu a vrut să se joace cu arma, în rezultatul încăierării dintre băieți, adolescentul a apăsat întîmplător pe trăgaci.


Iunie 2018. La Chișinău a fost împușcat fiul reputatului analist politic Anatol Țăranu, Teodor. În apartamentul său poliția a găsit o armă și muniții, pe care le deținea legal. Teodor Țăranu a fost împușcat de vecinul său, cu care consuma alcool, în noaptea tragediei, iar la un moment dat s-a iscat un conflict.

Iunie 2018. Un băiat de 20 de ani a fost împușcat de un polițist, care a tras în el cu arma din dotare. Tînărul împreună cu doi amici, fiul deputatului Anatol Zagorodnîi și fiul adoptiv al șefului adjunct al Inspectoratului de Poliție Hîncești, au pătruns pe teritoriul unui bazin privat. Polițistul, care l-a împușcat a sosit la baza de odihnă, în urma reclamației proprietarului, cum că pe parcursul mai multor zile persoane necunoscute se folosesc de bazin fără permisiunea sa.

Am pomenit doar de unele cazuri de rezonanță, în care crimele au fost comise cu arme păstrate legal, fără a lua în considerare sinuciderile, în care figurează tot arme achiziționate legal.

Sondajul efectuat de site-ul Noi.md a demonstrat că cca 75% dintre respondenți se pronunță pentru înăsprirea regulilor la cumpărarea armelor. Dar ce cred specialiștii la acest subiect? Legislația moldovenească din domeniul dat este una dintre cele mai loiale, comparativ cu alte țări. Legea «Privind regimul armelor și a munițiilor civile» a fost adoptată în anul 2013. Ea prevede că achiziționarea armelor este permisă practic oricărui cetățean începînd de la vîrsta de 21 ani. De atunci mii de oameni au profitat de această oportunitate.

Amendamente importante

Între timp însă legea a mai suferit modificări. Astfel, de la 5 ianuarie, anul curent au intrat în vigoare amendamentele la ea. Potrivit oamenilor legii, necesitatea adoptării lor a fost motivată de numărul mare de crime cu utilizarea armelor. Numai în anul 2017 au fost înregistrate 135 crime de acest fel, în majoritatea cazurilor este vorba despre arme pneumatice. De aceea, a declarat Marin Maxian, șeful Direcției ordine publică a Inspectoratului General de Poliție din Moldova, toate armele pneumatice acum trebuie înregistrate la Poliție.

„Anterior, arma pneumatică cu energia la gura țevii de pînă la 7,5 Joule nu făcea obiectul declarațiilor. Acum însă această caracteristică a fost redusă la 0,5 Joule - puterea unei arme de jucărie”, a explicat Maxian.

Altă modificare importantă este faptul că proprietarii care admit neatenție sau neglijență la păstrarea pistoalelor, puștilor și altor arme de foc, vor fi pedepsiți, şi anume toți proprietarii de arme, care le-au pierdut sau cărora acestea le-au fost furate din propria vină sau din cauza neglijenței la păstrarea sau de port a armei, vor fi lipsiți de dreptul de a deţine și cumpăra arme pe termen de cinci ani.

O altă noutate, proprietarii, care au fost lipsiți de dreptul de port armă vor trebui să repete instrucțiunile teoretice și practice de utilizare a acesteia. În caz contrar ei vor avea interdicție pentru păstrarea armei.

Dat fiind faptul că în cazul utilizării îndelungate a armei au loc modificări tehnice, poate apărea uzura, la fiecare zece ani proprietarul armei trebuie să o prezinte pentru o testare suplimentară și pentru includerea informațiilor noi despre arma în cauză în borderoul oficial. Din spusele dlui Maxian, asta va permite depistarea proprietarului în cazul în care anterior el a comis o crimă sau o infracțiune cu arma în cauză. De asemenea, certificatul privind testarea va fi prezentat la Poliție. Doar după aceasta arma va fi înregistrată repetat.

«Nu încălca și nu vei fi pedepsit!»

Termenul de înregistrare a armelor, care după modificarea legislației urmau să fie înregistrate repetat la Poliție, a expirat la 25 octombrie, anul curent. Inițial se cerea ca acest lucru să fie făcut acum doi ani, după care termenul a fost prelungit. Anume aceasta, a explicat într-un comentariu pentru Noi.md comisarul superior Ion Țurcan, șef de secție la Direcția generală securitate publică de supraveghere și control asupra circulației armelor și munițiilor, a fost cauza erorii difuzate de mass-media.

„În multe publicații a apărut informația că la 25 octombrie a expirat termenul unei oarecare ”amnistii”, context în care ne-au parvenit sute de apeluri telefonice. De fapt, este o interpretare incorectă.

Conform legislației, la fiecare cinci ani armele, deținute de proprietari, trebuie înregistrate repetat, cu prezentarea întregului pachet de acte, inclusiv certificatul eliberat de psihiatru și specialistul în narcologie, actul reviziei tehnice și raportul polițistului de sector privind corectitudinea păstrării armei. Este o condiție logică, căci în acest răstimp se poate schimba și persoana, și condițiile de trai, și sănătatea acesteia”.

Potrivit comisarului, amendamentele la Legea «Privind regimul armelor și a munițiilor civile» deja a adus roade și numărul infracțiunilor cu folosirea armelor înregistrate s-a redus. Avem mai puține incidente produse la vînătoare și cazuri de depozitare incorectă a armelor.

A fost eficientă și campania desfășurată de departament: numai luna trecută au fost predate benevol peste 60 de arme de foc, care anterior erau păstrate ilegal și o anumită cantitate de muniții.

„Mă întrebați ce putem face noi, pentru a evita incidentele tragice. Poate că dintr-o parte nu se vede, însă organele de drept desfășoară regulat măsuri de profilaxie a unor asemenea infracțiuni. Spre exemplu, verificarea corectitudinii depozitării armei personale, a condițiilor de păstrare a ei. Încălcarea condițiilor de păstrare se pedepsește și fiecare proprietar trebuie să înțeleagă acest lucru. Și promovarea culturii mînuirii armelor, explicarea obligațiilor proprietarilor lor. Și informarea permanentă a populației, prin intermediul mass-media, prin difuzarea pliantelor tematice, prin conversații personale.

În prezent, în Moldova avem înregistrați peste 50 mii de proprietari și cca 70 mii de arme. 65% le constituie – armele de vînătoare, restul – proprietarii pistoalelor de foc și cu gaze, a revolverelor etc. Este interesant, că printre cumpărătorii de arme există și femei.

Numărul maxim de unități de armă, ce pot fi înregistrate de numele unei singure persoane este 12, dintre care două pistoale cu țeava lungă, două – cu țeava scurtă și opt arme de vînătoare. Pentru aceasta persoanele trebuie să fie membre ale Societății vînătorilor sau a unui club sportiv. Mai există o categorie – colecționarii, în acest răstimp în țara noastră au fost înregistrați peste 150 astfel de persoane.

„Dar proprietarii legali respectă legea - spune dl Țurcan - de cele mai multe ori cauza nenorocirilor și a diverselor incidente cu implicarea proprietarilor și a copiilor minori ai acestora devine o armă neînregistrată. Repet: la predarea benevolă a armei, persoana este absolvită de răspunderea penală sau administrativă”.

Oamenii legii nu pot numi o cifră exactă a numărului de arme, deţinute ilegal. De unde apar acestea?

„Sursele pot fi diverse - relatează șeful de secție - chiar și cele din perioada războiului, rămase de la bunei. În sate există arme rămase din perioada sovietică, pe atunci multe colhozuri aveau în dotare arme, pentru paza livezilor și a lanurilor”.

În opinia dlui Țurcan, legea nu trebuie înăsprită, ea fiind absolut corectă, trebuie doar ca ea să fie respectată întocmai.

«Biblia» fiecărui țintaș

Constantin S. de mulți ani posedă o armă înregistrată. Și el crede că nu este nevoie de înăsprirea legii.

„Nu, nici într-un caz! Un final tragic are loc doar în cazul celor care dețin arma ilegal sau manifestă neglijență la depozitarea ei. Dacă vă referiți la unul din recentele cazuri de auto-împușcare, a fost pentru că un adolescent a avut acces la arma, care nu era păstrată corespunzător.

La întrebarea dacă în Moldova este lesne să obții dreptul de port-armă, el zice că nu există nimic mai simplu.

„Dacă omul nu are antecedente penale, nu se află la evidența Dispensarelor de psihiatrie sau narcologie, dacă obține o psihanaliză pozitivă, nu există nici un impediment ca el să nu obțină dreptul de a-și cumpăra o armă.

Va trebui să vizitați de două ori autoritatea de acordare a acestui drept. Prima dată, ca să luați numărul contului bancar, pentru a achita taxa de stat, pentru autorizația de a cumpăra și păstra arma. Aceasta costă 660 lei. Apoi acolo este prezentat pachetul de documente și în decursul unei luni solicitantul primește actul numit «Permis de cumpărare a armei», cu el merge la magazin și timp de un minut poate cumpăra arma care îi place. Acest permis de cumpărare a armei este și un permis temporar de port-armă. În decurs de 10 zile trebuie să prezinți structurii în cauză bonul de casă și să-l schimbaţi pe un permis de port-armă din plastic. Mai trebuie să cumpăraţi un seif în care veţi păstra arma şi să invitaţi polițistul de sector, care va verifica starea apartamentului, dacă în el nu se fierbe rachiu, nu miroase a droguri etc.

Există o rețea de magazine, de unde poate fi cumpărată o armă, iar prețurile variază: prețul celui mai ieftin pistol de foc începe de la 4 mii lei. Arma poate fi aleasă după gust. Printre cunoscători, de cea mai mare popularitate se bucură pistoalele din sistemul „Makarov”, «Glock», «Baikal».

Constantin a mai vorbit și despre aceea că fiecare țintaș are un fel de «Biblie» - șase reguli de bază privind folosirea armei.

„Orice deţinător de armă trebuie să le știe ca pe «Tatăl nostru» și să le respecte cu strictețe. Atunci nu va avea neplăceri. Regulile-s următoarele. Unu - întotdeauna comportă-te cu arma așa, de parcă ea ar fi încărcată. Doi – niciodată, în nici un caz, nu transmite arma ta altei persoane. Trei – niciodată nu îndrepta arma înspre tine. Patru – nu crede vorbelor cuiva că arma este descărcată, convinge-te personal de aceasta. Cinci – întotdeauna păstrează arma și munițiile separat, în seif. Șase – dacă îndrepți arma spre o țintă, trebuie să știi exact ce se află în spatele și în fața acesteia.

El consideră corecte acțiunile organelor de drept îndreptate spre depistarea și confiscarea armelor ilegale.

„Ministerul Afacerilor de Interne a efectuat asemenea acțiuni recent, acum o lună-două. Aceste amendamente la lege au avut o rezonanță mare, căci MAI a cerut ca și proprietarii armelor pneumatice să le înregistreze de urgență la poliție. Pentru ce? Pentru că numeroase crime se fac cu utilizarea acestor arme. Spre exemplu, jefuitorul atacă o casă de schimb valutar sau orice altceva, îndreaptă spre casier arma pneumatică, care este absolut identică cu cea de luptă și comite crima. E destul de periculos, ca răspuns atacatorul poate primi un glonte real, deoarece paznicul nu are timp să stabilească ce fel de armă este pneumatică ori de luptă.

În opinia sa persoanele care cumpără arme fac parte din trei categorii de bază: cineva o face pentru autoapărare, cineva – pentru autoapreciere, cineva – pentru a se distra. Constantin personal scoate arma numai la tir, din fericire nu a avut nevoie să o facă în alte circumstanțe.

«Arma de pe perete va trage neapărat»

Psihologul Alina Medvedi reflectează asupra motivelor și a urmărilor faptului că oamenii cumpără arme.

„Să ne amintim de spusele clasicului: dacă pe perete este agățată o armă, ea trebuie neapărat să împuște. Dacă omul poartă asupra sa o armă, mai devreme sau mai tîrziu el va dori să o scoată și să o încerce. Uneori acesta îi provoacă inconștient pe cei din jur, pentru a avea motiv să îndrepte arma spre cineva. Evenimentele excepționale nu pot fi evitate în acest caz.

Colegii mei psihologi mai împărtășesc teoria cum că omul înarmat se plasează mai sus ca ceilalți și crede că este în drept să decidă soarta altor oameni. În special, dacă este o persoană tînără, cu un psihic instabil, fără înțelegerea clară a noţiunilor binelui și răului, fără să-şi asume responsabilitatea pentru propriile fapte, pe care o au, de regulă, persoanele mature.

Voi atrage atenția și asupra faptului, că în majoritatea cazurilor incidentele sîngeroase din ultimul timp au avut loc anume cu participarea tinerilor. Este generația crescută cu jocurile computerizate, cu «împușcături», unde omorurile au loc în fiece secundă și tinerii adesea nu mai simt hotarul între lumea virtuală și realitate.

Mai trebuie să ținem cont de starea generală a societății. Mai multe cazuri de rezonanță cu utilizarea armelor, deținute legal și păstrate în casă dovedesc existența unei agresivități sporite a mediului în care trăim. De aceea, orice motiv, chiar și cel mai lipsit de importanță, poate deveni un impuls ca cineva să apese pe trăgaci.

Un factor care disciplinează

Locotenent-colonelul în rezervă Simion Nikulin, expert în domeniul securității, vede mai mult bine, decît rău în faptul, că oamenii posedă arme. Argumente, zice el, există multe.

“Este o realizare în practică a dreptului fiecărei persoane de a-și apăra viața, sănătatea și bunurile. Este un factor, care disciplinează. Este un hobby în vremurile noastre de depresie totală și de aventuri virtuale. Într-un final, chiar dacă în ultimul timp au avut loc mai multe omoruri de rezonanță cu utilizarea armelor păstrate legal de către cetățeni, am certitudinea că arma în mîna persoanelor civile nu sporește pericolul de a deveni victima sau participantul crimei, da îl reduce. Un criminal veritabil sau un terorist va găsi, întotdeauna, arma de care are nevoie, dar să se apere fără a avea o armă legală nu va putea fiecare.

Svetlana Derevşcicova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?