X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Unde ar putea izbucni noi focare de boli periculoase?

5 dec. 2020,, 10:01   Analitică
24998 1

În 2015, în timpul unui discurs la conferința TED, fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat că lumea nu este pregătită pentru izbucnirea unor boli periculoase. Pandemia de coronavirus a confirmat cuvintele sale - în prezent, de această boală au murit mai mult de un milion de oameni din întreaga lume. Datorită faptului că multe țări au neglijat în tot acest timp domeniul sănătății, numărul de infectări este în continua creștere.

Nu demult, Bill Gates a declarat că, în viitorul apropiat, lumea s-ar putea confrunta cu izbucnirea unei alte boli, iar omenirea trebuie să se pregătească pentru ea. Oamenii de știință știu deja ce factori pot provoca începutul unei noi pandemii și au aflat în ce puncte ale lumii aceasta ar putea începe cu o probabilitate mai mare.

Cînd va începe o nouă pandemie?

Despre posibilitatea începerii unei noi pandemii, Bill Gates a vorbit în cadrul unui podcast cu cîntăreața Rashid Jones și a scris pe blogul Gates Notes. În opinia sa, în cel mai rău caz, focarul va apărea în următorii 3 ani, dar dacă omenirea va avea noroc, acesta va izbucni tocmai peste 20 de ani. El a menționat, de asemenea, că, dacă oamenii vor învăța o lecție din pandemia de coronavirus, următoarele boli vor putea fi învinse mult mai repede. Drept exemplu de reacție corectă față de coronavirus, el a adus acțiunea Coreei de Sud și a Australiei. Potrivit lui, autoritățile din aceste țări au efectuat rapid testarea oamenilor pentru acest virus și au izolat la timp persoanele bolnave de cele sănătoase. Această abordare a ajutat la încetinirea răspîndirii bolii.

Este important de remarcat faptul că despre posibilitatea apariției unei noi pandemii a avertizat în luna noiembrie și Organizația Mondială a Sănătății. Organizația a explicat că țările cu o infrastructură sigură și pregătite pentru situații excepționale au reușit printre primele să ia măsuri de oprire a răspîndirii virusului. Prin urmare, autoritățile țărilor ar trebui să fie mai pregătite pentru următoarele apariții a altor boli. Căci ele apar pe neașteptate -v-ați gîndit în timpul sărbătoririi sosirii noului an 2020 că acesta va deveni atît de greu? Nu cred.


Unde va începe noua pandemie?

Oamenii de știință știu deja în ce țări ar putea izbucni următoarea boală periculoasă. În opinia lor, aceasta ar putea apărea în orașele în care medicina este slab dezvoltată și în apropierea pădurilor cu animale sălbatice.

Luînd în considerare acești factori, ei au decis să evidențieze regiunile planetei noastre, care sînt cel mai expuse riscului apariției pandemiilor. Rezultatele, alcătuite din trei etape, ale lucrării științifice au fost publicate în revista Elsevier One Health.

În primul rînd, oamenii de știință au găsit orașele care se învecinează îndeaproape cu zonele sălbatice. Ei au aflat densitatea populației acestor orașe, precum și numărul și diversitatea animalelor din păduri. În imaginea de mai jos cu culoare galbenă sînt evidențiate regiunile cu un raport înalt al diversității animale și populației umane.

Regiunile cu un raport înalt al numărului de animale și oameni.

În cea de-a doua etapă a activității științifice cercetătorii au identificat regiunile cu cel mai puțin dezvoltat sistem medical. Se crede că în astfel de zone va fi mai greu de recunoscut noua boală și de oprit răspîndirea acesteia. În a treia etapă, oamenii de știință au aflat în ce puncte ale planetei noastre există cele mai globale rețele de transport aerian. Acesta este la fel un factor foarte periculos, deoarece prin astfel de locuri boala se va răspîndi cel mai rapid în întreaga lume. Aceste zone au fost evidențiate cu roșu.

Cu roșu sînt marcate regiunile în care ar putea începe o nouă pandemie.

În cele din urmă, s-a constatat că, cu o probabilitate mare, următoarea boală periculoasă ar putea apărea în Africa sau Asia. În majoritatea orașelor din aceste teritorii, medicina este slab dezvoltată, dar, cu toate acestea transportul aerian funcționează. În afară de aceasta, oamenii de aici cel mai des contactează cu animalele sălbatice. Și acest lucru este foarte periculos, deoarece coronavirusul, de asemenea, s-a transmis oamenilor de la animale. Și, în general, multe boli periculoase noi le-am primit de la animalele sălbatice: SIDA, Ebola, malaria, variola, ciuma etc. Într-un final, se pare că țările trebuie să investească urgent în medicină. Și acest lucru trebuie făcut chiar acum, pentru că sîntem încă departe de invingerea totală a coronavirusului. Dacă omenirea va reuși să rezolve această problemă globală, atunci următoarele focare vor putea fi eliminate mult mai repede.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?