X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Un milion de copaci, o gară pe Bîc și o ”biblie” a Chișinăului. Ce promit candidații la funcția de primar general

17 mai. 2018,, 11:09   Capitala
14680 0

Xenia Florea

Duminică va avea loc primul tur al alegerilor primarului capitalei Moldovei. Continuăm să-i familiarizăm pe cititorii noștri cu platformele electorale ale candidaților (Continuare. Începutul a fost publicat pe 16 mai 2018).

Nr.7 Victor Strătilă, candidatului Partidului Verde Ecologist

În pofida celor 27 ani de independență, la alegerile de orice nivel, la noi neapărat se găsește un candidat care amintește despre ”moștenirea sovietică” și decizia sa de a lupta înverșunat cu ea. În actuala campanie electorală un astfel de candidat este Victor Strătilă, promovat de Partidul Verde Ecologist. „Schimbarea sistemului sovietic de administrare actual al municipiului Chișinău pe un sistem modern european”, așa începe programul lui electoral.

Candidatul ”verzilor” intenționează să lupte cu moștenirea administrativă prin optimizarea structurii Primăriei și a subdiviziunilor ei, reducerea cheltuielilor pentru întreținerea aparatului administrativ, apelarea la experiența străină avansată, crearea în cadrul Primăriei a unui organism consultativ special din care să facă parte foști primari, diverși specialiști, reprezentanți ai societății civile, precum și prin numirea viceprimarilor, a pretorilor și a șefilor de direcții numai în bază de concurs.


Victor Strătilă intenționează să facă săptămînale ședințele Consiliului municipal – pentru a soluționa operativ problemele orașului și a evita

acumularea în exces a chestiunilor pe ordinea de zi. Mai planifică să depășească corupția în subdiviziunile Primăriei, să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii municipalității, să efectueze revizia și expertiza anticorupție a bazei normativ-juridice în activitatea Primăriei, crearea parcurilor industriale în oraș, asigurarea instituțiilor bugetare cu produse locale ecologic pure și “transformarea Chișinăului într-o capitală curată, verde, prezentabilă și comodă de trăit”.

Nr.8 Alexandra Can, candidatul Partidului Național Liberal

„Avem o șansă rară. Să profităm de ea!”, așa începe programul electoral al candidatei Partidului Național Liberal, Alexandra Can. Despre ce ”șansă” mai poate vorbi candidatul unei formațiuni politice unioniste? Evident, despre ”unire”, mai exact despre pregătirea Chișinăului pentru acest eveniment.

Pentru o unire mai rapidă și eficientă a României și Republicii Moldova, PNL propune realizarea așa-numitului „Plan Marshall România-Moldova”, în care, conform concepției autorilor, vor investi România, UE, SUA și alți parteneri de dezvoltare „cu voința politică a elitei din R. Moldova și România”. PNL mai planifică să atragă, prin diverse decizii stimulatoare, economiile emigranților moldoveni. „Migranții moldoveni păstrează la ciorap peste 7 miliarde de euro!”, au calculat cei din PNL.

Pentru Chișinău, consideră autorii documentului, realizarea proiectului unirii va însemna atragerea investițiilor de miliarde de euro, deschiderea, cu ajutorul României și a altor state donatoare, a incubatoarelor inovaționale, a parcurilor agroindustriale și tehnologice, finanțarea și construirea complexului „Arena Chișinău”. PNL mai intenționează să deschidă în cadrul CIE „Moldexpo” o filială a „Romexpo”.

Pregătirea “unirii” este doar una dintre prioritățile Alexandrei Can în postul de primar general al capitalei. În total acestea sînt 9. La compartimentul „Politici urbanistice principale” candidata PNL promite să “corecteze” Planul urbanistic general, care, se menționează în document, va obține statut de Constituție sau ”biblie” a orașului. La compartimentul „Actualizarea planului de dezvoltare socioeconomică” Alexandra Can intenționează să revină la proiectul construcției “șoselei de centură” în jurul Chișinăului (proiectul de 200 de milioane de euro al fostului minister al transporturilor), timp de 10 ani (în conformitate cu planul urbanistic zonal) să restaureze centrul istoric și să creeze, în bază de voluntariat, așa-numita gardă urbanistică pentru monitorizarea construcțiilor noi (în oraș au fost depistate peste 2000 de construcții neautorizate) .

La compartimentul „O altă abordare a transportului urban și a comunicațiilor” se promite înlocuirea treptată a maxi-taxiurilor orășenești cu autobuze rapide (sistemul Rapid Bus), strămutarea gării feroviare din centrul orașului într-un loc mai puțin animat (spre exemplu, în zona rîului Bîc sau pe str. Muncești), construirea parcărilor ecologice, instalarea (în special în centru) barierelor de parcare și deschiderea unor piste de ciclism, pentru ca oamenii să poată folosi bicicletele ca alternativă automobilelor și transportului în comun.

La compartimentul „Modernizarea habitatului suburban” Alexandra Can promite să lanseze cinci proiecte-pilot de modernizare a localităților subordonate Chișinăului, crearea unui Park-Eco pe o suprafață de 1000-3000 ha, în scopul promovării agroturismului, și construcția unei stații-pilot de biogaz cu microcentrală electrică și perspectiva de a deschide stații similare în toate localitățile municipiului.

Nr.9 Maxim Brăila, candidatul Partidului Popular

Maxim Braila este cel mai tînăr candidat la funcția de primar. Are 25 de ani. Dar este sigur că în prezent este mult mai pregătit să conducă Chișinăul decît acum 7 ani, cînd la vîrsta de 18 ani candida independent la alegerile în Consiliul municipal. Ce-i drept, CV-ul lui nu conține nicio funcție administrativă sau financiar-economică: jurist, profesor de drept, jurisconsult.

Întrebat de jurnaliști de ce alegătorii din Chișinău ar trebui să-l voteze la 20 mai, Maxim Brăila a răspuns că oamenii deziluzionați de actuala clasă politică pur și simplu nu mai au pe cine vota. „Eu reprezint tineretul și pe cei decepționați de clasa politică, iar ceilalți candidați au probleme serioase cu integritatea”, a declarat el într-un interviu pentru agenția IPN.

Candidatul la funcția de primar general din partea Partidului Popular consideră că cele mai mari probleme ale Chișinăului sînt lipsa de profesionalism a funcționarilor Primăriei și irosirea banilor. Cu prima problemă Maxim Brăila vrea să lupte prin eradicarea urgentă a ”nepotismului” din structurile administrației municipale. „Voi efectua proceduri clare și transparente de selectare, apreciere și promovare a funcționarilor, periodic voi iniția un audit extern al subdiviziunilor Primăriei”, promite candidatul.

La fel ca și majoritatea actualilor candidați, Maxim Brăila se angajează să implementeze un sistem electronic de administrare a Primăriei și să le asigure orășenilor posibilitatea de a depune petiții electronice. Din planurile lui vom mai pomeni inițierea, pe parcursul unui semestru, a construcției uzinei de prelucrare a deșeurilor, elaborarea unui nou plan general de dezvoltare a capitalei, oferirea garanțiilor sociale pentru pensionari și persoanele vulnerabile, interzicerea accesului camioanelor în capitală, păstrarea și extinderea spațiilor verzi. Pentru aceasta candidatul PPRM promite să planteze anual, pe cont propriu, nu mai puțin de 1000 copaci în capitală și suburbiile ei.

Un alt angajament electoral al celui mai tînăr candidat la funcția de primar generaleste strămutarea gării auto și a piețelor la marginea orașului. În primul rînd, aste vorba despre Piața Centrală. Asemenea construcții, consideră Maxim Brăila, nu-și au locul în centrul unei capitale europene.

Nr.10 Silvia Radu, candidat independent

Programul ex-primarului general interimar al capitalei Silvia Radu se numește “11 măsuri pentru Chișinău”.

Măsura nr.1 se numește „Curățenia capitalei începe din interiorul Primăriei Chișinău”. Pentru “curățarea” administrației municipale candidatul independent la funcția de primar general intenționează să depolitizeze Primăria, să sporească profesionalismul angajaților („la primărie trebuie să lucreze doar specialiști!”), să asigure transparența procesului decizional și să efectueze toate achizițiile prin sistemul electronic („deja muncim asupra metodologiei care va permite evitarea trucajelor la organizarea licitațiilor”).

La compartimentul „Stoparea construcțiilor ilegale” Silvia Radu promite să termine cu construcțiile haotice din Chișinău. „Trebuie să avem reguli clare de construcție. Nu putem permite ”rechinilor imobiliari” să construiască peste tot după cum le tună prin cap. Disciplina în construcții va juca un rol important pe parcursul mandatului meu”, promite candidata. În aceste și alte scopuri se propune crearea unui departament de control special, care să monitorizeze toate construcțiile care apar.

La compartimentul „Transportul public bine organizat. Fluidizarea traficului rutier în capitală”, Silvia Radu plănuiește să achiziționeze anul viitor încă 70 de mijloace de transport în plus față de contractul deja semnat de achiziționare a 20 de troleibuze, împreună cu partenerii belaruși să înceapă asamblarea la Chișinău a autobuzelor pentru exportul lor ulterior, introducerea sistemului de bilete electronice și crearea Centrului de control al traficului prin sistemul GPS, pentru a cunoaște situația transportului public în timp real.

Vom aloca bani pentru elaborarea sistemului de “undă verde”. Vom avea semafoare inteligente, corelate între ele, astfel ca, atunci cînd se va aprinde lumina verde, automobilele să poată circula fără a se opri la fiecare 50 de metri. Putem crea un sistem inteligent în funcție de ora și intensitatea traficului, pentru ca semafoarele să funcționeze și să nu se formeze ambuteiaje”, promite Silvia Radu.

Alte promisiuni ale ei: finalizarea, în anul curent, a reparațiilor pe str. Albișoara, pentru decongestionarea traficului, înlocuirea a 30 de ascensoare în blocurile de locuit și modernizarea sistemului de iluminare pe străzile principale ale orașului.

Nr.11 Alexandru Mîțu, candidatul Partidului Ruso-Slavean din Moldova

Alexandru Mîțu este candidatul cel mai îndepărtat de problemele Chișinăului. La propriu. Din 1995 trăiește în Federația Rusă și conduce compania de construcții „NovoStroiGarant” (or. Koroliov). Totuși, este gata să revină în Moldova pentru a face ordine în capitală.

Cînd Partidul Ruso-Slavean își prezenta candidatul la funcția de primar general, Alexandru Mîțu a spus că a făcut o mică excursie prin Chișinău și a ajuns la concluzia că orașul nu are stăpîn. „În oraș nu se fac lucruri elementare. Nu cred că e nevoie de mulți bani pentru a face o curățenie elementară, a curăța copacii sau a vopsi pe unde e necesar. Orășenii trebuie să știe unde merg impozitele pe care le achită”, a menționat Mîțu.

Candidatul PRSM consideră că primarul ales nu trebuie să stea în birou și să asculte rapoartele subalternilor, el trebuie personal, timp de 2-3 luni, să inspecteze orașul și să înțeleagă ce anume se întîmplă – cu stabilirea ordinii, evacuarea gunoiului, parcările, activitatea întreprinderilor, construcțiile neautorizate, clădirile distruse și neterminate, care sînt suficient de multe în centrul Chișinăului. După care el trebuie să pună în fața funcționarilor sarcini concrete și să ceară îndeplinirea lor. În afară de aceasta, consideră candidatul PRSM, trebuie pus capăt nepotismului din administrația municipală și efectuată monitorizarea tuturor resurselor bănești de care dispune orașul: “ridicate la suprafață” încasările, efectuat controlul mișcării banilor publici și a eficienței cu care au fost cheltuiți. Iar transformarea orașului trebuie începută de la drumuri, crede constructorul de profesie Alexandru Mîțu. „A venit timpul schimbărilor!”, se spune în spotul lui publicitar.

Nr.12 Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale

Candidatul-unionist Constantin Codreanu intenționează să fie primar general de Chișinău cel puțin 5 ani: anume pentru această perioadă este prevăzut programul lui electoral. Și deși candidatul partidului condus de Băsescu-Șalaru se jură că va fi primarul tuturor („promit tuturor locuitorilor din Chișinău – tineri și vîrstnici, femei și bărbați, vorbitori de limbă română, rusă sau oricare alta, că voi fi primarul tuturor”), deja primele lui promisiuni electorale poartă un caracter evident discriminatoriu. Astfel, Constantin Codreanu se angajează să achite copiilor care au cetățenie română indemnizații din bugetul orășenesc pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani.

Candidatul PUN intenționează să formeze fondul extrabugetar „Unirea”, să asigure gratuitatea transportului public din Chișinău „după modelul aplicat în or. Tallinn”, să atragă 5 miliarde de euro pentru dezvoltarea orașului – din România sau prin România, să deschidă în oraș 20 de cantine sociale, să creeze 50 de mii locuri noi de muncă, să revină la proiectul de construire a șoselei de centură, să completeze parcul orășenesc cu 100 de troleibuze și autobuze noi, să restaureze anual cel puțin 5 clădiri istorice, să sădească 1 milion de copaci, să construiască uzina de prelucrare a deșeurilor și să lichideze, treptat, toate gunoiștile, să construiască cel puțin 20 de parcări terestre șu subterane, să extindă sectorul locativ al orașului cu 100 ha în limita suprafețelor existente, și încă multe altele.

Prin promisiunile demagogice și grandioase, Constantin Codreanu cred că i-a întrecut pe toți participanții la actuala cursă electorală, deși mandatul viitorului primar general, se știe, este de doar un an. Însă scopul candidatului PUN nu este orașul, ci popularizarea proiectului politic al ex-președintelui României în ajunul alegerilor parlamentare, de aici și grandoarea planurilor electorale ale lui Constantin Codreanu.

„Victoria noastră va deveni garanția dezvoltării și modernizării capitalei, garanția orientării Republicii Moldova spre spațiul european de securitate și prosperare, a cărui poartă de intrare este România”, se spune în programul preelectoral al candidatului PUN.

Să fim realiști

Programul electoral este un atribut important al campaniei electorale, însă doar unii dintre participanții la actuala cursă electorală din Chișinău au prezentat programe de calitate, documente bine gîndite, cu promisiuni reale de dezvoltare ulterioară a municipiului. Unii dintre candidați au prezentat doar niște programe formale, care, într-o măsură oarecare, confirmă rolul lor de spoileri în campania electorală. Alții au acționat, la alcătuirea programelor lor, conform principiului „mai tare, mai grandios, mai ireal”, au captat atenția și au acționat evident cu ochire spre parlamentarele care se apropie. Spre exemplu, unii candidați îngrijorați de problema deșeurilor nici nu cunosc că în municipiu compania ABC Const SRL deja construiește o uzină modernă de prelucrare a deșeurilor solide, capabilă să îndestuleze în totalitate necesitățile Chișinăului și ale împrejurimilor lui. Trei dintre cele șase linii de sortare a deșeurilor solide deja funcționează. Conducerea liberală a capitalei ”n-a observat” această companie timp de șapte ani, și trebuia doar să colaboreze cu ea sau să valorifice această investiție.

În concluzie, la Chișinău alegerile noi ale primarului general iarăși au devenit nu o bătălie a managerilor-administratori (cum ar trebui, de fapt, să fie șeful administrației municipale), ci încă o încăierare politică. De altfel, în situația în care primarul este ales pentru un an, iar peste jumătate de an se prevăd alegeri parlamentare, nici nu putea fi altfel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?