Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Turul doi cu anularea ulterioară

13 mai. 2023,, 10:00   Analitică
8885 0

Duminică, 14 mai, trebuie să se desfășoare turul doi al alegerilor bașcanului Găgăuziei.

Deocamdată în jurul lui e prea multă incertitudine – există chiar și posibilitatea anulării rezultatelor scrutinului.

Dacă intriga principală din primul tur al alegerilor bașcanului (30 aprilie) a fost prezența la urne – vor veni sau nu să voteze cel puțin 50% dintre cetățenii înregistrați în listele de alegători, pentru ca alegerile să fie recunoscute valabile (au venit chiar cu o rezervă– 57,8%), atunci intriga de bază a turului doi a fost – va fi sau nu eliminată din cursa electorală Evghenia Guțul, candidata partidului “Șor” .

În primele zile după primul tur organele de drept au tăcut, însă cu o săptămînă înainte de turul doi au devenit active la fel ca în cazul scenariului de la Bălți în a. 2021 – atunci candidata aceluiași partid “Șor” Marina Tauber a fost scoasă din turul doi al alegerilor primarului de Bălți pentru încălcări financiare.

Scenariu “Bălțean” sau “Găgăuz” ?


Duminică, 7 mai, într-un șir de organizații teritoriale ale partidului “Șor”, precum și în casele activiștilor formațiunii au fost efectuate percheziții, după care au fost reținuți unii conducători și membri ai staff-ului electoral alo candidatei la funcția de bașcan Evghenia Guțul. Centrul național anticorupție a declarat, că perchezițiile au ținut de dosarul coruperii alegătorilor și primirii banilor de la un grup criminal organizat.

Conform CNA la începutul lui martie “concurenta electorală și reprezentanții grupului ei de inițiativă au primit de la un grup criminal bani, care au fost folosiți pentru remunerarea ilegală a activiștilor participanți la campania electorală din Găgăuzia”. Ancheta a stabilit, că fiecare activist a primit 15 mii de lei, pentru a convinge 30 de alegători să voteze pentru candidata partidului “Șor”. Aceste mijloace, a declara Centrul, nu figurează în rapoartele financiare prezentate de formațiune la CEC.

Marți, 9 mai, poliția a anunțat Comisia Electorală Centrală despre încălcările comise în procesul electoral de “unul dintre partidele politice participante la alegeri”. Printre încălcările enumerate: coruperea alegătorilor, transportarea organizată a alegătorilor spre sectoarele electorale contra plată, plasare afișelor electorale în locuri neautorizate, achitarea costurilor lor din surse financiare nedeclarate la CEC, “alte încălcări comise, incompatibile cu procesul electoral democratic ”.

Joi, 11, portalul regional proguvernamental Nokta a scris revoltat, că Comisia Electorală Centrală din RM și Inspectoratul general de poliție al RM au expediat în adresa CEC al Găgăuziei scrisori cu încălcările stabilite în alegerile bașcanului, însă CEC locală nu a manifestat zelul cuvenit: “Ni s-a răspuns că ședința privind această chestiune va avea loc astăzi, dar ea nu a avut loc din lipsă de cvorum ”.

Anterior, Pavel Postică, vicepreședintele CEC din Moldova, într-un interviu pentru același Nokta a declarat că în scrisoarea adresat CEC al Găgăuziei se spunea că mai toți candidații la funcția de bașcan al Găgăuziei au încălcat Codul electoral al RM, dat fiind că au depășit pragul donațiilor care pot fi primite în timpul campaniei electorale. Este o încălcare administrativă, pentru care trebuie să urmeze sancționarea fiecărei persoane fizice, care a depășit pragul donațiilor – amendă și confiscarea sumei în folosul statului. Și în general, potrivit lui Postică, încălcările depistate pot duce la invalidarea alegerilor bașcanului.

Reieșind din declarațiile făcute în aceste zile și pașii întreprinși, centrul avea mai multe variante de acțiune – sau să o elimine pe Evghenia Guțul din turul doi, pentru a nu permite consolidarea partidului “Șor” în sud, care și așa este o regiune “rebelă” (unii comentatori spuneau că dacă CC va declara partidul “Șor” în afara legii, autoritățile ar putea elimina candidata lui din alegerile bașcanului), sau să anuleze în general rezultatele scrutinului și să desfășoare alegeri repetate.

“Mă îndoiesc că centrul are acum un plan clar de acțiune. Ceea ce are loc nu este rezultatul unor pași deliberați și bine puși la punct și a unui plan strategic. Ei se ghidează de emoții și toarnă gaz pe foc, cu căldarea. Să zicem, au eliminat-o pe E.Guțul din turul doi , ce au obținut în rezultat? Uzun și Petrov, finanțați direct de Moscova? Da ați observat semnalul clar pentru Chișinău? Dmitrii Constantinov, președintele Adunării populare a Găgăuziei, de obicei loial puterii, a declarat franc că “dacă la Chișinău cuiva nu-i plac rezultatele alegerilor din Găgăuzia, nu este un motiv să mergem contra voinței poporului ”. Eu cred că este o avertizare: nu vă implicați în alegerile din regiune, altfel PAS va obține nu doar un scandal politic, ci o opoziție unită în persoana tuturor forțelor politice din Găgăuzia”, - a declarat pentru noi.md Valerii Ostalep, directorul Institutului de studii diplomatice și probleme de securitate.

Analistul politic Corneliu Ciurea crede că acțiunile autorităților în ajunul turului doi de scrutin chir au avantajat-o pe E.Guțul – centrul persecută candidata și staff-ul el electoral. Dar PAS, crede el, “din start a avut scopul să nu-i permită să învingă, și ei nu au renunțat la acest scop”. În opinia lui C.Ciurea, Chișinăul poate încerca să anuleze rezultatele turului doi, în funcție de cine va ieși învingător: “Dacă biruie Uzun, e puțin probabil să urmeze acțiuni dure ale centrului, iar dacă Guțul, le-ar putea anula ”.

Există în această ecuație cu multe necunoscute încă un factor – pe cine îl va considera Occidentul mai puțin periculos în aceste alegeri. SUA și UE s-au apucat serios de capul Găgăuziei, care tradițional era considerată o regiune prorusească. Se pare că acolo se injectează acum mijloace mari, se alimentează ONG-urile prooccidentale și se educă formatori de opinie.

În timpul turului din 30 aprilie, ambasadorul SUA și șeful misiunii UE în Moldova, fără a se eschiva, au vizitat CEC găgăuză “pentru a afla împreună cum se desfășoară scrutinul de alegere a bașcanului autonomiei și cum este informată mass-media”. Vă închipuiți ce gălăgie s-ar fi produs, dacă ambasadorul rus Vasnețov ar fi vizitat CEC locală în același scop. Da la deschiderea sărbătorii Hederlez în fruntea delegației oficiale alături de bașcana Găgăuziei pășea ambasadorul SUA Kent Logston, fără a fi împovărat de prescripțiile protocolare, conform cărora în delegația oficială primii trebuie să meargă primele persoane din stat /regiune, apoi reprezentanții parlamentului, guvernului, și abia după ei – membrii misiunilor diplomatice acreditate. “A doua persoană în statul nostru? Sau totuși prima?”, - s-au întrebat utilizatorii rețelelor sociale.

Așa că orice ar fi cu alegerile bașcanului Găgăuziei, va fi cu aprobarea Occidentului. Să vedem pe cine vor accepta SUA și UE în turul doi США – pe socialist sau candidata partidului “Șor”, sau vor sprijini ideea reluării alegerilor, pentru a aduce în funcția de șef al regiunii o persoană mai mult sau mai puțin convenabilă.

Ce promite Găgăuziei Evghenia Guțul ?

Deocamdată, pentru funcția de bașcan al Găgăuziei luptă Grigorii Uzun și Evghenia Guțul.

Guțul este o politiciană regională începătoare, puțin cunoscută. În a.2022 a născut al doilea copil, de aceea în ultimul timp nu a muncit nicăieri, a stat acasă cu micuțul. Așa că promisiunile ei preelectorale reprezintă nu promisiunile candidatei la funcția de bașcan Guțul E.A., ci angajamentele partidului din spatele ei, pe care le tot sonorizează lin Israel liderul formațiunii Ilan Șor.

Astfel, de pe ecranele monitoarelor Șor a promis “bărbătește”, că în doi ani va transforma Găgăuzia într-un meleag de vis. “În a.2015 locuitorii Orheiului m-au urmat. Azi nu mi-i rușine să privesc în ochii lor, pentru mi-am onorat toate promisiunile, și o facem în continuare. Acum nr-am propus scopul să schimbăm radical Găgăuzia, ca ea să devină un meleag de vis și o regiune prosperă”, - a spus el în deschiderea campaniei preelectorale a candidatei la funcția de bașcan din partea partidului “Șor”.

Politicanul susține, că echipa sa a elaborat expres pentru autonomie un program de 500 mln. de euro. De unde vor apărea banii pentru realizarea lui nu a concretizat, dar a spus că Găgăuzia este “ambiția sa personală”. Drept că acum jumătate de an Șor se auto-propunea la funcția de prim-ministru și prezenta planul de prosperare pentru toată Moldova în sumă de 10 mlrd. de euro, subliniind că are deja înțelegeri prealabile cu niște investitori mari, care-s gata să ofere RM un credit de 5 mlrd. de euro pentru o perioadă de 20 de ani sub 1% anual și alte 5 mlrd. să le investească direct în economia moldovenească. Dar îi interesează infrastructura critică a țării.

Olan Șor mai promite, că dacă va fi aleasă candidata sa, către 1 iunie, 2025 în autonomie va fi deschis au aeroport.

Construcția aeroportului este o idee-fix regională. Ea a fost una dintre promisiunile preelectorale ale Irinei Vlah în alegerile din a. 2019. Care nu a fost realizată. Să construiască la Ciadîr-Lunga un aerodrom măcar pentru deservirea tehnică a promis în aceste alegeri și ex-bașcanul Mihail Formuzal.

Ilan Șor nu a inventat bicicleta. El a declarat că în Găgăuzia va fi construit un aeroport conform proiectului de terminal elaborat pentru Chișinău, dar rămas nerealizat din vina autorităților. Șor promite că aeroportul din Găgăuzia va fi un hub între Est și Vest (altă dată planuri similare au existat pentru aeroporturile din Chișinău și Bălți), și va contribui la dezvoltarea economiei regiunii.

“Acest proiect va costa cca 100 mln. de euro. Deja la etapa construcției, el va da cca 4 mii de locuri de muncă, iar în procesul exploatării – cca 2 mii de specialiști, pe care noi îi vom instrui. Această perspectivă economică va deschide porți și orizonturi noi pentru businessul și economia Găgăuziei, și va aduce bugetului defalcări suficiente, pe care noi le vom îndrepta pentru problemele sociale ”, - a declarat președintele partidului care cu același nume.

Privind problemele sociale, partidul “Șor” promite alegătorilor găgăuzi să majoreze, timp de doi ani, pensiile și salariile cu 30%, pînă la 1 august, curent, să împartă pensionarilor autonomiei tichete pentru produse alimentare în sumă de 700 lei pe lună, să repare drumurile, să construiască parcuri, să creeze 7 mii de locuri de muncă, să reducă facturile pentru serviciile comunale și să construiască pînă la1 iunie, 2024 parcul de distracții gratuite GagauziaLend.

Perfect, dar apare întrebarea: pe ce bani preconizează sărbătoarea persoana condamnată la 15 ani pentru furtul a 1,0 mlrd. De dolari de la poporul căruia îi promite investiții de 0,5 mlrd. de euro din partea unor persoane necunoscute, interesate d4e infrastructura autonomiei (nu este clar despre ce infrastructură și în ce condiții este vorba )?

Ce promite Găgăuziei Grigorii Uzun ?

În spotul preelectoral al candidatului independent Grigorii Uzun, în spatele căruia stă PSRM, președintele colhozului “Победа” din s. Copceac Nicolai Dragan a declarat că Uzun este “un bărbat adevărat, un lider adevărat, un om al vorbei și faptei ”.

Cu bașcanul Uzun în frunte, Găgăuzia va “prieteni cu toți”. “Noi vom păstra și vom dezvolta colaborarea, vom consolida relațiile noastre economice, sociale și umanitare cu partenerii noștri tradiționali – Federația Rusă, Turcia, țările CSI. Vom munci spre binele poporului nostru și cu alte state”, - a declarat G.Uzun la lansarea campaniei sale preelectorale.

Venind în fruntea Găgăuziei, el intenționează să insiste pe îndeplinirea de către autoritățile centrale a Legii privind statutul juridic special al Găgăuz-Eri, pentru că “în acești 30 de ani Chișinăul oficial practic nu a respectat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, mai mult, autonomia a fost lipsită de toate împuternicirile politice și economice”. Uzun a avertizat, că “nu va permite nimănui să atenteze la biserica și familia noastră”.

În centrul atenției bașcanului G.Uzun ”întotdeauna va fi omul”, iar autonomia el o vede “eficientă și de sine stătătoare, cu infrastructură și economie dezvoltată ”. Printre primii pași – elaborarea urgentă a pachetului de legi pentru îmbunătățirea climatului investițional al autonomiei, pentru că investițiile eficiente constituie “garanția viitoarelor locuri de muncă”. El mai promite să oprească exodul populației din Găgăuzia și să-i facă pe cei plecați din regiune să revină.

“Echipa lui Uzun nu va fi o echipă a funcționarilor, echipa lui Uzun va fi echipa tuturor locuitorilor Găgăuziei”, - a declarat candidatul la funcția de bașcan, sprijinit de Partidul socialiștilor.

Ce va fi, dacă scrutinul din 14 mai nu va fi validat ?

Conform Codului electoral al Găgăuziei, alegerile bașcanului pot fi declarate nule dacă în turul doi de scrutin va participa mai puțin de 1/3 din alegătorii incluși în listele electorale. Sau invalide – dacă Curtea de Apel Comrat va stabili că în timpul desfășurării lor sau la numărarea voturilor au fost comise încălcări care eu influențat rezultatul alegerilor.

Dacă alegerile vor fi recunoscute nule sau invalide, CEC găgăuză va organiza alegeri repetate cu aceiași candidați și cu participarea a consilii și birouri. Iar concurenții electorali, care vor fi recunoscuți vinovați de încălcări în baza deciziei definitive a instanței, vor fi radiați din buletinele de vot și eliminați din cursa electorală.

Iar dacă și alegerile repetate vor fi recunoscute nule sau invalide, dacă la ele va participa un singur candidat sau dacă în turul doi de scrutin nu va fi ales bașcanul Găgăuziei, CEC va organiza alegeri noi. Acestea se desfășoară în termen de trei luni de la data alegerilor regulate sau repetate, în care șeful autonomiei așa și nu a fost ales.

Xenia Florea

1
2
1
2
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?