X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

«Stare de urgență»: Judecătorii pregătesc o «declarație principială»

24 mar. 2023,, 09:29 (reactualizat 24 mar. 2023,, 18:00)   Analitică
12632 1

Situația creată de adunarea generală a judecătorilor, care nu a reușit să-și aleagă reprezentanții în Curtea Supremă de Justiție (CSM) nu au comentat-o doar leneșii. Ea chiar este neordinară.

Autoritățile apreciază acțiunile corpului judecătoresc ca«subminare a reformei justiției» și «blocaj din partea judecătorilor corupți».Ministerul justiției elaborează scenariile unor măsuri radicale și dure. În același timp, mulți comentatori înclină să creadă că «miza pe frică» nu a luat foc și judecătorii «și-au demonstrat verticalitatea», iar mulți funcționari nu cunosc principalele principii de administrare publică și abordează adunarea generală a judecătorilor ca pe o «mașină de vot».

După mai multe ore de discuții, adunarea generală a fost transferată pentru 28 aprilie – pînă atunci Curtea Supremă de justiție trebuie să se pronunțe asupra contestațiilor depuse de candidații care nu au trecut de comisia de selectare preventivă. Judecătorii ai criticat reforma justiției și cred că multe modificări contravin normelor internaționale și recomandărilor Comisiei de la Veneția. Starea lucrurilor în sectorul justiției ei au numit-o «fărădelege», amintind despre faptul că autoritățile au numit candidați loiali prin «ușa din spate a parlamentului» și apreciind verificarea inițiată de autorități ca pe o «batjocorire publică a judecătorilor».

«Nu încercați să puneți judecătorii sub cizmă»

Vinerea trecută, după o pauză de patru ani, judecătorii au convocat adunarea lor generală. La eveniment au participat 330 de judecători din cei 425, care fac parte din sistem. Adunarea generală a fost deschisă de Dorel Musteață, care asigură interimatul funcției de președinte al CSM. Președinte al adunării a fost ales judecătorul Anatol Țurcan, secretar – judecătorul Gheorghe Balan.


În ajun guvernul a prezentat noile reguli de convocare a adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor, care urmează să fie examinate de parlament. Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției, a explicat că acestea au ca scop eliminarea riscurilor de blocare a evenimentului. Printre altele, ele prevăd că dacă adunarea generală nu a avut loc din lipsă de cvorum, convocarea ei repetată are loc în termeni reduși, iar cvorumul este redus la o treime. Ministrul justiției poate convocate adunarea dacă funcția de șef al CSM este vacantă, sau în alte cazuri excepționale.

Dar situația a luat o altă întorsătură. În alocuțiunile lor,mulți slujitori ai zeiței Themis nu și-au reținut emoțiile. Judecătorul Constantin Chilian (Judecătoria Ungheni) a menționat că judecătorii « au primit o foaie albă», pe care au posibilitatea să-și scrie istoria. El a criticat modificările legislative care țin de reforma justiției, subliniind că ele contravin normelor internaționale și recomandările Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei.

Judecătorul a amintit că autoritățile nu îndeplinesc decizia Curții Constituționale privind restabilirea autonomiei financiare a justiției, preocupate fiind doar de reducerea termenelor de examinare a dosarelor și de amenințarea judecătorilor cu sancțiuni pentru nerespectarea lor. În pofida recomandărilor instituțiilor europene, autoritățile introduc în CSM persoane care nu fac parte din sistemul judecătorilor, dar au un vot decisiv la luarea deciziilor. Un asemenea organism, fărmat nu din judecători, nu are o valoare juridică. Chilian a recomandat parlamentului să ajusteze cadrul de reglementare cu practica internațională.

Liliana Catan, judecătoare la Curtea Supremă de justiție, a relatat despre aceea că a scris cererea de demisie și le-a recomandat tinerilor judecători «să nu lase capul în jos». Vorbele ei au fost aplaudate îndelung. Cata a menționat, că politicienii numesc exodul judecătorilor «complot și sabotaj», și ea nu poate fi de acord cu asta. Potrivit judecătoarei, ea ar mai fi putut activa 10 ani, dar «este nevoită să plece», deoarece legile adoptate în ultimul timp au fost împoitriva sistemului judiciar.

«La 55 de ani eu mai am u n potențial nebun și pot rezista multor încercări... Dar nu mai vreau să lupt cu morile de vînt. Legea îmi permite acum să-mi dau demisia de onoare», - a spus Catan.

Ea a criticat procesul verificării prealabile a candidaților la CSN. «Cred că e sub demnitatea judecătorului să fie supus batjocurii publice. Am urmărit foarte atent cum s-a făcut verificarea prealabilă a judecătorilor noștri și cum au fost făcute interviurile candidaților care nu-s judecători. Tăiați-mi capul, împușcați-mă, dar eu nu-mi schimb părerea: este o batjocură! Într-un stat zis democratic nu poți batjocori așa un judecător », - a subliniat Liliana Catan.

În opinia judecătoarei, în prezent în sistemul justiției se produce o fărădelege, care a început «cu numirile făcute prin ușa din spate a parlamentului, căci erau căutate nu oameni capabili, da "oamenii noștri"». Catan a fost pentru amînarea chestiunii privind alegerea membrilor CSM. «Cred că ar fi foarte corect să încheiem procedura de examinare a contestațiilor, ca să nu lezăm drepturile. Dacă suntem judecători, să fim judecători la urma urmei. Să fim corecți în fața legii și să nu permitem CEDO să ne spună că i-am judecat pe colegii noștri pe nota doi», - a declarat judecătoarea demisionară.

Liliana Catan a povestit că adunarea generală a judecătorilor îi amintește de prima adunare generală, la care ea a vorbit acum 27 de ani. Atunci se discuta încercarea politicienilor de a lipsi judecătorii de imunitate. «Nu încercați să goniți judecătorii sun cizma polițiștilor, dorințele politicienilor, dorințele gloatei », - a subliniat ea.

Judecătoarea Ecaterina Buzu, care încearcă să conteste în instanță decizia comisiei de preselecție, a propus să fie luată o decizie comună. Anatol Țurcanu a susținut oportunitatea de a ieși cu o «declarație principială». Judecătoarea Victoria Sanduța a criticat verificările «vetting» și «pre-vetting»: «dacă o casă este prădate, nu trebuie să-i dai foc pentru a scăpa de hoți ». Ea a propus nu doar anularea alegerii noilor membri CSM, dar și înaintarea propriilor condiții.

Inițial, pe agenda adunării generale era alegerea celor patru membri ai CSM din partea judecătorilor și a unui membru supleant al CSM. Dar după ore de dezbateri, ședința a fost transferată pentru 28 aprilie – pînă atunci Curtea Supremă de justiție trebuie să se pronunțe asupra contestațiilor depuse de candidații care nu au trecut de comisia de selectare preventivă. Inițiativa în cauză a fost prezentată de judecătoarea Victoria Sanduța, și a fost susținută le majoritatea participanților la eveniment. Opt judecători au fost împotriva anunțării întreruperii.

Reprezentanții corpului judecătoresc s-au pronunțat pentru formarea unui grup de lucru, care să pregătească declarația privind starea de lucruri în sfera justiției. În componența comisiei au intrat Maria Frunze, Victoria Sanduța, Constantin Chilian, Anatol Țurcan; Gheorghe Balan și Angela Bostan. Fiecare judecător poate înainta propuneri care să fie incluse în textul declarației. Aceasta va fi supusă votului la următoarea adunare generală.

CSS este împuternicit să declare

Reprezentanții autorităților au criticat decizia de amînare cu 45 de zile a adunării generale, iar președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS) din cauza «blocării procesului de curățare a sistemului ». Veronica Mihailov-Moraru , ministra justiției, s-a arătat nedumerită de faptul că judecătorii nu propun posibile soluții pentru problemele apărute în sistem «Toți avem nevoie de Consiliul Superior al magistraturii. Judecătorii trebuie să cugete asupra acestui fapt», - a declarat ministra. Potrivit ei, autoritățile pot lua decizii dure pentru a debloca situația în sistemul judiciar.

Olesea Stamate, președinta comisiei parlamentare drept, numiri și imunități, și-a declarat dezamăgirea privind transferarea adunării. Pe pagina sa socială ea a menționat, că nu aștepta votul pentru alegerea membrilor CSM, « totuși era ceva mai optimistă cu privire la numărul judecătorilor onești și curajoși ». Și Andrei Spînu, secretarul general al aparatului prezidențial, a plasat critici pe rețelele sociale și a menționat că «am văzut insuficiență de demnitate și multă dezamăgire » și că «judecătorii au avut șansa să fie de partea bună a istoriei, dar au ratat-o ». În opinia sa, evenimentul a fost «o ilustrare perfectă a adunării sovietului sătesc în perioada de tristă faimă. Haos și mult-multă fățărnicie ».

Luni, 20 martie, președinta Maia Sandu a convocat prima după schimbarea guvernului ședință a Consiliului suprem de securitate. Dorin Recean, care ocupase anterior funcția de secretar al CSS și consilier prezidențial pentru securitate națională, a intrat în componența CSS în noua sa calitate de prim-ministru. Conform decretului semnat recent de șefa statului, Ștefan Țîbuleac, actualul șef al Serviciului CSS, va exercita obligațiile secretarului CSS

Ședința a fost consacrată situației din justiție în contextul transferării adunării generale a judecătorilor, la care urma să fie aleasă noua componență a CSM. «Eu am convocat CSS în legătură cu situația excepțională din sistemul judiciar, anume – blocajul pus de judecătorii corupți în calea curățirii și funcționării sistemului judiciar. Am văzut cu toții ce a fost vineri, ziua în care urmau să fie aleși membrii CSM, dar cu regret votarea nu a avut loc, ,întrunirea s-a desfășurat cu încălcarea legii care nu prevede posibilitatea suspendării adunării», - a spus șefa statului după ședința CSS.

Din spusele sale, «judecătorii implicați în organizarea și desfășurarea adunării se află în conflict de interese, unora nu le-au fost confirmate împuternicirile, altora comisia de evaluare externă (pre-vetting) nu le-a permis să candideze pentru calitatea de membru CSM». «Unii judecători au demonstrat că scopul lor este nu să facă justiție, ci să o compromită », - a spus M.Sandu. Ea a constatat, că sistemul judiciar este paralizat de anumiți judecători, care «au lăsat infractorii în libertate, nu au asigurat triumful dreptății în cazul celor implicați în furtul miliardului și în landromat, nu au recunoscut rezultatele alegerilor democratice ».

La ședința CSS au fost luate decizii care, cred cei de la președinție, vor contribui la depășirea situației de criză. CSS s-a expus pentru accelerarea procesului de creare a CSM, care trebuie să-și înceapăactivitatea în termen de 30 de zile. Se preconizează, că Parlamentul va numi membrii care au obținut evaluarea prealabilă, nefiind judecători. ,Șefa statului a menționat, că din acești membri va fi format CSM, care va începe activitatea indiferent de decizia judecătorilor (adunarea generală a judecătorilor numește ceilalți șase membri ai CSM).

Altă propunere ține de crearea unei noi instanțe de judecată în Moldova, care va examina cazurile de corupție în mărime deosebit de mare și de cele din sistemul judiciar. În cel mai scurt timp parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. Din spusele președintei, aceasta trebuie să-și înceapă activitatea în cel mult trei luni .

Plus la asta, CSS a discutat necesitatea de a atrage mai rapid în sectorul justiției tineri care, a menționat Maia Sandu, «au învățat bine și-s onești». Măsurile luate în acest sens vor fi luate de Ministerul justiției, noua componență a CSM și Institutul național de justiție.

«Acum judecătorii trebuie să decidă – doresc să fie în continuare arte a problemei, sau să devină parte a soluției. Judecătorii pot urmări dintr-o parte cum este restabilită dreptatea, sau pot participa la procesul de curățare și restabilire a încrederii față de sistemul judiciar », - a concluzionat Sandu.

Din declarația Veronicăi Mihailov-Moraru, ministra justiției, soluția propusă de CSS privind numirea de către parlament a membrilor CSM dintre persoanele care nu-s judecători, va permite deblocarea sistemului. Șefa Ministerului justiției recunoaște, că organismul de autoguvernare compus numai din reprezentanți ai societății civile, este mai puțin reprezentativ, dar spune că reforma judiciară era blocată. «Noi nu putem la infinit sta inactivi și ignora interesul public », - a subliniat ea.

«CSS a declarat că în cel puțin 30 de zile noi vom avea un Consiliu Superior al Magistraturii, cu trimitere la faptul că la această etapă CSM poate funcționa fără reprezentanții justiției. Legea prevede, că cvorumul necesar desfășurării ședințelor consultative este de 2/3 dintre membrii aflați efectiv în funcție », - explică Olesea Stamate. Potrivit ei, în acest caz în CSM va fi on singură judecătoare, Nina Cernat, care își va exercita mandatul pînă la numirea succesorilor, adică pînă la adunarea generală la care judecătorii vor alege membrii CSM.

«Miza pe frică» nu a funcționat

Mulți experți și comentatori au rămas nedumeriți de poziția autorităților și cred că în Moldova este dată uitării independența sistemului judecătoresc. Stanislav Pavlovschii, fost judecător la CEDO și ex-ministrul al justiției crede că «miza pe frică» nu a luat foc și judecătorii «și-au demonstrat verticalitatea». «Judecătorii au arătat că demnitatea umană și cea profesională nu li-i străină. Sincer vorbind, nu ,ă așteptam. Această verticalitate a provocat un val de venin. E rușinos ca un funcționar să nu cunoască principiile de bază ale conducerii treburilor statului ...», - a scris Pavlovschii pe pagina sa socială. Elle-a propus autorităților moldovene să citească Constituția RM, unde vor putea găsi toarte răspunsurile.

Ex-judecătorul CEDO a adăugat, că sistemul judiciar are o poziție foarte deosebită în structura instituțiilor publice, iar judecătorii trebuie să fie independenți înainte de toate. «Principiul independenței este prevăzut și de Constituția Moldovei, și de Convenția Europeană privind drepturile omului . Respectarea lui trebuie să fie garantată d fiecare stat, cu toată puterea legii!», - subliniază Pavlovschii. El a mai menționat, că stabilirea unui control unic asupra sistemului judiciar nu are nimic în comun cu o reformă reală .

Partidul dezvoltării li consolidării Moldovei (PDCM), condus de ex-premierul Ion Chicu, crede că autoritățile abordează adunarea generală a judecătorilor ca pe o «mașină de vot», iar refuzul judecătorilor de a vota fără dezbateri pentru alegerea membrilor CSM aleși de PAS «a provocat isteria guvernanților ». «Puterea judecătorească este o putere de stat. Nu e a trei, nici prima – este o putere de sine stătătoare în stat,și orice amestec politic în justiție este o crimă gravă», - se subliniază în declarația PDCM. Ea vorbește despre condamnarea tentativelor de a intimida judecătorii și intenția de a notifica Consiliul Europei în caz că aceste presiuni și amenințări vor fi îndeplinite ».

Fadei Nagacevschii, ex-ministrul justiție, a criticat decizia CSS. «Un comportament jalnic, cu declarații populiste, amorale și descalificante în adresa corpului de judecători și evident neconstituționale, care contravin standardelor Consiliului Europei prin deciziile de creare a CSM din 6 membri», - a scris Nagacevschii. El vede în comportamentul reprezentanților guvernării încercarea de «a justifica adoptarea amendamentului legislativ ofensator, conform căruia adunarea generală a judecătorilor va fi convocată de ministra justiției ». «Dar judecătorii s-au convocat și chiar s-au declarat partenerii reformei, cu condiția că scopul este consolidarea independenței puterii judecătorești, nu capturarea ei », - crede ex-ministrul.

În opinia lui, declarațiile făcute după ședința CSS nu lasă loc pentru îndoieli că guvernarea are nevoie urgentă de un CSM asupra căruia deține controlul total pentru a numi al 6-lea judecător la Curtea Constituțională, care să preia și funcția de președinte al Curții. «În actuala componență a Curții, nu va mai exista o majoritate care să sprijine anularea mandatelor deputaților partidului «Șor» după ce acesta va fi scos în afara legii, și redistribuirea acestor mandate între PAS și blocul PSRM-PCRM, ceea ce ar permite PAS să formeze majoritatea constituțională », - a scris Nagacevschii.

Dinu Plîngău, Președintele Platformei «Demnitate și adevăr», crede că în aplicarea legii judecătorii au mai multă ingeniozitate ca politicienii, iar încăpățînarea prostească a ambelor tabere creează probleme grave. Drept soluție unică el numește găsirea consensului, «înainte ca 70-80% dintre judecătorii curților de apel să se alăture judecătorilor CCJ». «oamenii vor ca puterea judecătorească să fie independentă, și nu galbenă, albastră, roșie sau alegeți singuri preferințele politice », - menționează Plîngău.

În opinia sa, în procesul acestei reforme au fost comise multe greșeli, de la politizarea excesivă la promovarea celor mai neoneste persoane. «dacă ne batem în continuare cu capul de zid, mă îndoiesc că vom vedea careva reforme în timpul acestei legislaturi a parlamentului. Și da, celor care strigă mandatului «bravo PAS» și că toți magistrații trebuie să fie dați afară, le spun că fac o mare favoare tuturor criminalilor, dosarele cărora trebuie să fie examinate. Altfel ministra justiției nu ar fi rugat judecătorii, de la cei normali la cei odioși, n să nu plece și nu le-ar fi promis salarii majorate. Situația în care ne-am pomenit este favorabilă doar forțelor nesănătoase, dar noi am ajuns aici din prostie, miopie și trufie excesivă », - a adăugat Plîngău.

Victor Surujiu

42
1
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?