X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Specializarea: spargerea apartamentelor

26 iul. 2021,, 10:00 (reactualizat 26 iul. 2021,, 18:04)   Analitică
8951 2

În timp ce oamenii lucrează sau se odihnesc, spărgătorii de apartamente muncesc la greu. Statistica polițienească arată că în decursul ultimilor ani a sporit considerabil numărul atentatelor asupra locuințelor.

Dintre toate infracțiunile comise în decursul anului precedent, fiecare a doua a avut ca țintă proprietatea, iar fiecare a cincea a fost o spargere de apartament. Vara multă lume merge în afara orașului sau în concediu, așa că activitatea hoților se intensifică, de aceea poliția roagă populația să fie vigilentă.

Dacă mai înainte răufăcătorii alegeau locuințe mai bogate, acum situația s-a schimbat cardinal. De vină este criza pandemică și instabilitatea politică și economică persistentă. Un rol important îl are și reformarea greoaie a sistemului justiției, din care motiv acesta a fost părăsit de mulți specialiști calificați și experimentați.

Pronosticurile au devenit realitate

Specialiștii au prevenit demult, că unele persoane rămase fără surse de existență, pentru a se hrăni, vor fi nevoite să se îndeletnicească cu infracțiuni. Aceste prognoze au devenit realitate. Spărgători de apartamente au devenit unii locuitori ai satelor, veniți la oraș, dar și gastarbiterii rămași fără un loc de muncă. Periodic, numărul lor este completat de ”oaspeți” din străinătatea apropiată, în special după Moldova a ajuns în ”zona verde” pe harta pandemică, și condițiile de trecere a hotarului au fost simplificate.


Deseori spargerile de apartamente devin specialitatea unor grupuri etnice și a persoanelor consumatoare de droguri. Pe seama lor este o parte semnificativă din spargerile și jafurile comise pe parcursul anului trecut și a celui curent. Principala diferență dintre spărgătorii de apartamente de azi și ”specialiștii” mai vechi este calificarea scăzută. Ei aleg locuința în care li-i mai ușor să pătrundă, - cu ușă de lemn sau din metal subțire, cu lacăte primitive.

Cei de la poliție își amintesc de un caz, în care din casa unei pensionare chișinăuiene au fost scoase ultimele economii, în timp ce ea era dusă la magazin după produse alimentare. Iar luna trecută a fost reținut un locuitor al Chișinăului de 39 de ani, care pătrundea în locuințe după ce spărgea geamurile și a prădat minim 9 apartamente și case din cartierul Botanica. Hoțul era interesat de haine, bijuterii și aparataj tehnic. Bărbatul și-a recunoscut vina și a spus că de obicei vindea lucrurile furate.

În iulie, oamenii legii au curmat activitatea unui grup criminal care se specializa în furturi deosebit de mari din casele oamenilor. Membrii bandei s-au dovedit a fi locuitori ai capitalei între 44-45 de ani, cu antecedente penale pentru crime analogice și trafic de droguri. Ei au fost filați timp de 3 luni, astfel fiind acumulate dovezi convingătoare privind implicarea lor în cel puțin 10 cazuri de furt prin efracție, în perioada a.2020-2021. Spărgătorii identificau casele cu proprietăți valoroase și după ce proprietarii plecau pătrundeau în interior prin diverse metode, furau bijuterii din aur și argint, bani. Pagubele pricinuite victimelor ajunge la sute de mii de lei.

Nu demult poliția a reținut un hoț în serie, de 23 de ani, judecat anterior pentru jaf, trafic de droguri și furturi. În mai – iunie el a comis nu mai puțin de 9 spargeri de apartamente în sectorul Ciocani. Pătrundea în locuințe prin spargerea lacătelor sau a geamurilor, fura bijuteriile din aur, aparatajul, bicicletele. Reținutul și-a recunoscut vina și a spus că vindea lucrurile furate.

Cei de la poliție menționează, că cea mai mare parte a furturilor din apartamente, ca și mai înainte, revine spărgătorilor experimentați. Pe ei nu-i sperie nici nivelul sporit de protecție a locuinței, nici alte piedici. De obicei, ei urmăresc un timp îndelungat apartamentul, stabilesc ordinea de zi a proprietarilor, alte detalii. Deseori se folosesc de serviciile turnătorilor, care se dau drept lucrători sociali sau ai serviciilor comunale. Există cazuri în care răuvoitorii au făcut ”sondaje” telefonice, chipurile motivate de noile reguli de stabilire a alocațiilor sociale. Astfel ei află ce fel de tehnică există în apartament, în ce stare este ea, unde preferă ”clientul” să țină banii și alte informații.

Deprinderea de a trăi din contul altcuiva

Conform observațiilor poliției, în ciuda opiniei că hoții ”lucrează” noaptea, cea mai mare parte a furturilor din apartamente are loc în zilele lucrătoare, între orele 9 și 15. Dar dacă de regulă din apartamente se fură ziua, apoi din casele particulare – noaptea.

Analiza criminologică a acestor furturi, efectuată de MAI, a descoperit și alte particularități ale acestui gen de infracțiuni. Principala metodă de pătrundere în apartament este potrivirea cheilor – cam în jumătate dintre cazuri. Fiecare a treia infracțiune este comisă prin spargerea lacătelor, deteriorarea ușii de la intrare. Conform datelor poliției, multe spargeri de apartament au loc spontan: hoțul observă un geam deschis, o ușă neîncuiată, sau lipsa sistemului de semnalizare, și aceasta îl determină să comită infracțiunea.

Este dificil să scapi de deprinderea de a trăi din contul altcuiva: printre hoții de apartamente numărul celor cu antecedente depășește 50%. Din numărul total al spărgătorilor peste 40% au între 18 și 29 de ani. Cam 20% dintre răufăcători nu au atins vîrsta de 18 ani.

În anul curent, conform Inspectoratului național de securitate publică, a fost fixată o creștere semnificativă a criminalității printre minori. În primele patru luni ale a. 2021 au fost înregistrate 258 de infracțiuni de acest fel, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. De cele mai multe ori au fost comise anume furturi, inclusiv din apartamente - au fost înregistrate 120. Cea mai mare parte a infractorilor au între 14 și 17 ani, dar au fost și copii de 10 ani, și chiar mai mici. Deseori ei comiteau infracțiunea în grup.

«Majoritatea adolescenților se află la prima abatere, dar există și cazuri de încălcare repetată a legii »,- spune Aliona Dragomirețcaia, șefa secției de profil a Inspectoratului național. Poliția îndeamnă maturii să fie mai atenți și să observe dacă ceva nu este în regulă: copilul este mai distrat, poate lipsi de acasă un timp îndelungat, din casă pot dispărea bani și lucruri.

Pentru a reduce numărul cazurilor de furt în perioada estivală, poliția recomandă instalarea unui interfon la ușa de la intrare în scara blocului, asigurarea iluminării bune a scărilor, instalarea sistemului de semnalizare și conectarea lui la dispozitivul de monitorizare, schimbarea lacătelor în cazul pierderii cheilor, închiderea ferestrelor și a ușilor la ieșirea din casă, protejarea ferestrelor cu zăbrele dacă locuiți la primul etaj sau într-o casă la sol.

Dacă ați observat o persoană suspectă care iese din scara blocului și are asupra sa obiecte suspecte, memorizați-i semnalmentele și telefonați imediat la 112. Victimele spargerii de apartament nu trebuie să intre în panică, dar să cheme poliția și să nu atingă probele lăsate de infractori. Polițiștii au certitudinea că aceste sfaturi vor ajuta să vă apărați locuința pe timpul concediului sau al lipsei îndelungate.

De la furt la jaf deschis

MAI explică prevalența acestui gen de infracțiuni prin nivelul scăzut de trai în Moldova, vulnerabilitatea sporită a unor pături sociale, salariile nesatisfăcătoare, cultura juridică insuficientă, lipsa locurilor de muncă, migrația masivă a oamenilor și alți factori. În opinia oamenilor legii, deseori anume insuficiența mijloacelor de existență, inclusiv pentru asigurarea necesităților personale minime ale membrilor familiei, în face pe cetățeni să intre în conflict cu Codul penal.

În același timp, specialiștii evidențiază și alte cauze ale creșterii activității criminale. Printre acestea – situația politică tensionată, politica de personal eronată, ineficiența reformării sistemului de aplicare a legii. Experții menționează, că în țara noastră, tradițional, o parte dintre furturi ale proprietății și alte crime nu-s reflectate în statistica oficială: de facto,este ascuns un strat mare de infracțiuni comise de structuri organizate.

«Acum hoții în lege și alți criminali influenți aproape că nu se manifestă în Moldova, ei soluționează problemele peste hotare, și astfel își mențin autoritatea nu numai în relațiile cu lumea criminală, dar și cu cercurile guvernante,- menționează un colaborator operativ, care de mulți ani are în vizor grupările criminale organizate. – Eu nu mai vorbesc despre cei care și-au legalizat afacerile și prin diverse metode au pătruns în structurile politice. Lumea criminală s-a schimbat mult în ultimii ani: cuvintele despre tradiții și ”noțiuni”, despre viața lipsită de lux și familie au devenit vorbe goale. Totuși, autoritățile penale ”încoronate” mai păstrează o anumită influență asupra situației penale generale.

În același timp, în anii din urmă în Moldova au apărut numeroși infractori noi, statutul cărora în cercurile criminale încă nu este definit. De aici și valul de crime impertinente, care a acoperit Chișinăul, inclusiv spargeri masive de apartamente, care de cele mai multe ori trec în jafuri deschise: răufăcătorii nu se lasă intimidați nici de prezența locatarilor în apartamente. Deseori ei dispun de echipamente și-s predispuși să folosească arme de foc și alte arme din arsenalul lor. ”Noul strat” al reprezentanților lumii criminale de obicei nu are lideri proeminenți, și această incertitudine poate avea urmări foarte grave, cum ar fi redistribuirea sferelor de influență în Moldova, ceea ce deja a început ».

Specialiștii cred că datele privind dinamica criminalității în Moldova nu corespund realității. Criminalitatea se modifică permanent, ea depinde de situația politică, standardele comportamentale din societate, dreptul penal, sistemul judiciar. Adică, statistica trebuie privită doar ca punct de orientare, care reflectă tendințele principale în dezvoltarea comportamentului criminal. În baza unor studii, criminaliștii concluzionează, că criminalitatea reală întotdeauna este de 5-7 ori mai mare ca cea înregistrată. Iar în Moldova, spun ei, din varii motive ponderea infracțiunilor nedeclarate ar putea fi și mai mare.

«Poliția trebuie să acționeze mai activ»

Unii experți atrag atenție faptului, că prevalența spargerilor de apartamente și a criminalității în general este influențată de reformarea ineficientă a sistemului justiției, care durează ani în șir și de aceea mulți oameni ai legii, experimentați și cu o calificare înaltă, au plecat din sistem.

În anii 2019-2021 s-au făcut încercări de a stabiliza situația, au fost modernizate echipamentele, reparate zeci de inspectorate ale poliției. «Noi am reușit să păstrăm în subunități specialiștii buni, să majorăm cu 10% salariile polițiștilor, mai bine de 4700 de ofițeri au primit un adaos de cca 1000 de lei», - a scris recent pe pagina sa socială ministrul interimar de interne Pavel Voicu. El a menționat că la preluarea funcției el a constatat că sistemul a pierdut mulți colaboratori, și doar unii dintre aceștia s-au lăsat convinși să revină.

Criza de personal este așa de acută la MAI, că actualii colaboratori muncesc din răsputeri. «De la începutul carierei mele în structurile de forță, nu am crezut niciodată că aceste instituții, cu tradiții deja înrădăcinate, care ani în șir au oferit posibilități bune, vor avea numeroase vacanțe, că oamenii vor veni aici pentru a munci temporar, pînă vor avea o șansă să plece din țară», - spune Angela Otean, președinta sindicatului «Demnitate» și secretarul general al Federației «Sindlex».

Potrivit ei, din cauza salarizării proaste unele categorii de personal încă mai primesc compensații la salariu. În ultimii ani sindicatele au tot cerut Ministerului de finanțe, guvernului, parlamentului să fie luate măsuri și acțiuni concrete pentru revizuirea remunerării muncii în sectorul ordinii de drept și a securității naționale, dar aceste solicitări nu au fost luate în seamă.

În structurile Ministerului de interne al RM muncesc mai bine de 17 mii de persoane, dintre care cca 9 mii – angajați ai poliției. MAI suportă o lipsă acută de ofițeri, sergenți și în măsură mai mică – angajați civili. Numărul vacanțelor este de cca 3 mii. În urma evenimentelor recente, provocate de infecția cu coronavirus, problema de personal a devenit și mai actuală. În multe inspectorate de poliție cu un personal de 120-150 de angajați cca o treime de funcții nu-s ocupate. Într-un șir de subdiviziuni de mult timp este vacantă funcția de conducător. Pentru că nu există candidați buni, uneori în sistem pătrund oameni cu un comportament neadecvat sau incompetenți.

În același timp, Moldova are cca 1,6 mii de polițiști de sector, astăzi această profesie nu-i mai atrage pe tineri. În deceniul din urmă, au fost reduse cca 100 de funcții de acest fel, sute de posturi rămîn vacante. În rezultat, fiecărui sectorist în RM îi revin 5 – 6 mii de locuitori, ceea ce nu poate să nu afecteze calitatea activității lor. Volumul de lucru ce revine unui polițist simplu a făcut imposibil controlul adecvat asupra criminalității. Deseori un colaborator al poliției deservește 3-4 sate. Conform standardelor internaționale, un polițist trebuie să deservească nu mai mult de 3 mii de cetățeni.

Nu e de mirare, că în aceste condiții infractorii de toate culorile, în special spărgătorii de apartamente, tot mai des ies din umbră. Totuși, crede unul dintre experții noștri, fost colaborator suspus al organelor de drept, poliția poate face mai multe eforturi și acționa mai activ pentru ca numărul spargerilor de apartamente și a altor infracțiuni de acest gen să scadă. Potrivit lui, spărgătorii nu ”merg la muncă” dacă simt că oamenii legii întreprind măsuri intense pentru a preveni acțiunile lor și a lupta cu ei. Lucrătorii operativi trebuie să organizeze operațiuni speciale, să lucreze cu contingentul de risc – narcomani, alcoolici, recidiviști, grupuri etnice.

«Sub un control special trebuie să se afle locurile de comercializare a lucrurilor furate, pentru ca vinderea lor să fie problematică. Dacă ar fi organizate raiduri prin lombarde, la sigur s-ar descoperi că unele dintre ele recepționează lucrurile scumpe fără a cere, barem, buletinul de identitate al persoanei. Lucruri și aparataj furat poate fi găsit și în multe piețe. Situația este în continuă degradare, dar poliția se limitează la îndemnul ca oamenii să întărească balcoanele și ușile, să instaleze lacăte mai puternice și să securizeze apartamentul. Cu regret, astăzi operațiunile speciale privind prevenirea și descoperirea furturilor din apartamente au devenit o raritate»,- spune interlocutorul nostru.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?