X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

“Slugile poporului”. Cine dorește să ajungă în parlamentul de legislatura XI?

3 iun. 2021,, 10:00 (reactualizat 3 iun. 2021,, 22:07)   Analitică
11154 4

La moment, 16 partide și blocuri electorale și-au exprimat dorința de a participa în cursa preelectorală. 9 dintre acestea au și fost înregistrate la CEC.

Ce-i drept, analistul politic Alexei Tulbure, directorul Institutului de istorie orală, propune unui șir întreg de concurenți electorali să renunțe la cursa electorală. Unora (spre exemplu, unioniștilor) - total dezinteresat. Altora ( Platformei de dreapta DA sau ”Congresului civic” pe stînga - pentru niște locuri trecătoare pe lista electorală a partidului prezidențial ”Acțiune și solidaritate”.

Și totul – pentru a consolida pozițiile electorale ale PAS, pentru “a forma o majoritate democratică în viitorul parlament ”, a nu admite irosirea unei părți dintre voturile ”de dreapta”, dar și ”de stînga”, care vor merșe spre aceiași unioniști, Platofrma DA, PUN, “spoilerii evidenți”, “Congresul civic” și mai multe partide noi, neparlamentare, care de-facto nu au șanse să treacă în parlament.

Mai pe scurt, cum a fost menționat pe rețelele sociale, Alexei Tulbure propune ca partidul Maiei Sandu să fie numit forța conducătoare și călăuzitoare a societății moldovenești. Care, în viziunea autorului inițiativei, va crea “o listă cu adevărat națională comună, care va uni societatea moldovenească, în care sub același acoperiș formal se vor aduna politicieni și de dreapta, și de stînga, care și-au demonstrat în fapte integritatea și profesionalismul”. În rezultat, PAS va obține majoritatea în viitorul parlament, căci e puțin probabil, recunoaște Alexei Tulbure, să o poată obține de sine stătător.


Fostului reprezentant al Moldovei la ONU și în Consiliul Europei i-a răspuns dur Mark Tcaciuc în postarea întitulată “Nimic personal” . Mesajul general este următorul: “Congresul civic” nu intenționează să se agațe prevăzător de următoarea “majoritate agresiv-ascultătoare ”.

Din punct de vedere tehnic, ceea ce propune A.Tulbure este posibil. Conform Codului electoral, concurenții în orice clipă se pot autorecuza sau chiar retrage întreaga listă a candidaților, pot înlocui sau elimina un candidat, dar cu cel puțin 14 zile înainte de alegeri. Însă în mod practic această inițiativă nu ar putea fi realizată. Chiar de PAS, dacă ținem cont (conform zvonurilor) de situația de conflict în care a fost formată actuala listă electorală a partidului proprezidențial . Și să incluzi în ea, pe locurile trecătoare, reprezentanții altor formațiuni politice, fie și de dragul luminosului viitor democratic…

Deocamdată, listele concurenților electorali -2021 și a candidaților lor, arată în felul următor:

Partidul “Construim Europa acasă”– nr.1 în buletinul de vot

Lista include 70 de candidați. Cel mai în etate are 72 ani, cel mai mic -10. Vîrsta medie a candidaților - – 38 ani.

Din perspectiva de gen, PACE are o listă exemplară de candidați în deputați. Din 70 de persoane 38 (54,3%) – femei și 32 – bărbați. Drept că metodele la care recurge partidul lui Gheorghe Cavcaliuc pentru a atrage atenția alegătorilor, nu-s doar depășite total – ele-s un adevărat plagiat plagiator.

Partidul ”Construim Europa acasă”, în scurta sa istorie, și-a început prima campanie electorală … cu un sicriu, în care au culcat o fată în costum național. Apoi au scos-o din coșciug, i-au pus pe cap o coroniță și fata a recitat, în aplauzele celor prezenți, o poezie despre Moldova. Probabil, această “acțiune artistică” urma să simbolizeze Moldova, care piere după 30 de ani de guvernare independentă, dar care desigur se va trezi și va renaște imediat după ce la putere va ajunge partidul poetului, cunoscut unui cerc îngust, și al celui mai tînăr colonel din istoria MAI.

Drept că în politica moldovenească tema funerar-gotică era la modă cam cu 10-12 ani în urmă, atunci alianța “Moldova noastră” îngropa activ PCRM - ul, iar activistul civic Anatol Mătăsaru ”felicita” angajații procuraturii cu ocazia sărbătorii profesionale cu ajutorul machetei unui sicriu, în care se afla mulajul unui procuror în lenjerie intimă. Dar cum se vede, PACE s-a inspirat nu din aceste acțiuni trecute, ci dintr-un un know-how al colegilor din străinătate. Acum o lună, unul dintre candidații în deputați federali din Mexic și-a început campania electorală într-un sicriu, de unde s-a adresat alegătorilor . Sicriul simboliza orașul pe moarte Ciudad-Juarez și atmosfera de tristețe, care domnea în regiune.

Un alt plagiat comis de PACE poate fi considerată formarea listei electorale. Gheorghe Cavcaliuc a declarat, că a luat “o decizie fără precedent pentru Moldova” – președinte al formațiunii, el a ocupat doar locul cinci în lista ei electorală. Astfel fostul șef adjunct al Inspectoratului general de poliție a vrut să se contrapună celorlalți politicieni, deoarece “în Moldova liderii de partid își părăsesc funcțiile doar fiind scoși cu picioarele înainte, iar dacă cineva îi strămută din loc, ei distrug totul – partidul, țara, guvernul. Ei se văd numai pe sine. Da pentru mine partidul este mai important, ca funcția ”.

Însă cei care urmăresc demult campaniile electorale din Republica Moldova și-au amintit imediat mai multe cazuri similare. Astfel, în alegerile parlamentare anticipate din a. 2001 și președintele Partidului democrat Dumitru Diacov a fost al cincilea în lista electorală, primele două poziții fiind ocupate de ex-premierul Ion Sturza și ex-vicepremierul Alexandr Muravschii. Iar în anticipatele din 29 iulie, 2009 Diacov a mers cu nr.6, el cedase primele locuri din listă echipei politicianului mai promițător (se părea atunci) Marian Lupu și oamenilor lui Vladimir Plahotniuc.

La lansarea campaniei electorale a partidului său, Gheorghe Cavcaliuc a declarat că PACE este unica formațiune politică, care nu are în componența sa bandiți și narcomani. Totuși, membrii ”Construim Europa acasă” au probleme cu legea: nu degeaba după atacul asupra lui Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sîngerei, PACE este numit “partidul verdelui de briliant ”.

Însuși Cavcaliuc figurează ca suspect în “dosarul verdelui” – el este bănuit de incitare la acte violente. Plus la aceasta, pe numele președintelui PACE au fost pornite două cauze penale pentru abuz în serviciu. În versiunea anchetei, în postura de șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ilegal își stimula subalternii, le aplica sancțiuni disciplinare, îi promova, îi transfera în alte funcții, îi elibera din funcție, le conferea grade speciale fără a avea împuternicirile respective. Dar însuși candidatul în deputați cu nr.5 din partea PACE crede, că aceasta este o comandă politică și dosarele pornite pe numele lui au scopul unor represalii politice.

Iar în cel mai scurt timp, ne anunță canalul-telegram “Mămăliga și Tocana”, Renato Usatîi intenționează să lanseze un film demascator despre principalul PACE-ist Gheorghe Cavcaliuc, care și-a asumat misiunea de mare apărător al adevărului în actuala campanie electorală. Ce-i drept, scriu “mămăligarii”, acest lucru ar putea avea consecințe și pentru Renato Gheorghievici – reieșind din aluzii, și Cavcaliuc are ce spune despre activitatea primarului de Bălți.

Anumite probleme cu legea are și un alt candidat din partea PACE. În timpul discuțiilor privind înregistrarea listei de candidați ai partidului lui Cavcaliuc, membrii CEC au observat că pe listă figurează o persoană, împotriva căreia este deschis un dosar penal, transmis deja în judecată. Dar numele ei nu a fost făcut public.

În timp ce Gherghe Cavcaliuc a ocupat modest poziția cinci în lista electorală a partidului său, prima poziție o deține medicul neurolog Alexandru Grumeza, șeful secției internări de la Institutul de neurologie și neurochirurgie, președintele Federației naționale sportive de arm wrestling, campion al țării la arm wrestling (2016-2019) și vicecampion al RM la body-building (1997-2000). Cu nr.2 merge Denis Roșca, economist, autorul unui canal Youtube de dezvoltare industrială și președinte-adjunct al partidului. Cu nr.3 – Nadejda Tatarciuc, economistă și secretar general al partidului. Cu nr.4 – Nelu Starciuc, șeful filiale Bălți a PACE .

În lista electorală a PACE le găsim și pe tinerele de 19 ani Cristina Anghel și Natalia Odajiu, eleve la liceul teoretic în numele lui Vasile Alecsandri; șase studenți, mai mulți profesori universitari, un stilist, doi psihologi, o duzină de juriști și antreprenori, șeful serviciului securitate “Moldtelecom”, precum și pe protoiereul Valeriu Mocriciuc - șeful sectorului eparhial pentru activități pastorale în instituțiile corecționale. Pentru diasporă este responsabilă Ana Ghimpu, stabilită în Spania.

Gheorghe Cavcaliuc speră că partidul său va obține în alegerile anticipate din 11 iulie mai mult de cinci mandate. Iar experții se îndoiesc că RACE în general va ajunge în noul legislativ.

PartidulCongresul civic” – nr.2 în buletinul de vot

În lista electorală au fost incluși 101 candidați. Cel mai în etate are 79 ani, cel mai mic -23. Vîrstamedieacandidaților– 43 ani.

Și “Congresul civic” are o listă aproape exemplară – prin prisma conținutului intelectual. Aici avem economiști cunoscuți, membri-corespondenți ai Academiei de științe, jurnaliști respectabili. Plus - 60% dintre candidați reprezintă regiunile.

Drept că sociologii și demografii apreciază sceptic șansele “Congresului civic” de a ajunge în parlament – prea aglomerat este flancul stîng, partidul e prea tînăr (e la prima campanie electorală)… dar ”congresmenii” au altă părere.

Despre ratingurile politice, sonorizate în permanență de sociologi, spun că-s ”umflate”. Despre sine spun că “s-au înarmat cu tot ce e necesar pentru a urmări calificat creșterea incontestabilă și zilnică a autorității lor ”. Iar pe propriul alegător îl apreciază în felul următor: oameni care nu pot fi cumpărați cu pachete de produse alimentare, nu pot fi intimidați cu “setul de tortură al tehnologiilor preelectorale”, nu mai doresc promisiuni deșarte și vor să vadă un plan concret de salvare a țării și a locuitorilor ei, și garanții ferme că el va fi executat.

“Noi am fost redirecționați greșit. Noi avem sarcini dificile ”de instalatori”: țeava s-a spart și mizeria curge prin apartament. 70% din populație nu au acces la canalizare și nu dispun de veceuri normale, da noi discutăm despre Uniunea Europeană și Rusia. Hai mai bine să reparăm această țeavă ”, - a declarat recent pentru portalul stiri.md Mark Tcaciuc, membrul comitetului executiv al “Congresului civic” .

Personal, Mark Tcaciuc ocupă în lista partidului său poziția 3. Prima aparține lui Iurie Munteanu, fost ministru adjunct al economiei și comerțului. Cu nr.2 merge Alla Reajeva, doctor în medicină, șefă de departament la Centrul COVID-19 Moldexpo. Pe poziția a patra se află politologul Zurab Todua, istoric și fost deputat.

Printre primii zece în lista electorală a “Congresului civic” este și Mihail Poleanschii, secretar al organizației municipale Chișinău și fost deputat din partea PCRM, Anastasii Pavlov, ex-președintele raionului Dondușeni, economista Galina Șelari.

Cu nr.13 în listă este cunoscutul producător Artur Suhih, cu nr.15 - jurnalista și scriitoarea Iulia Semionova, cu nr.21 – Alexandru Dicusar, savant moldovean notoriu, membri-corespondent al Academiei de științe, șef de laborator la Institutul de fizică aplicată, electrochimist; cu nr.58 – Dmitrii Calac, redactor-șef al ziarului “Экономическое обозрение “Логос-пресс”.

Iurie Muntean, unul dintre fondatorii “Congresului civic” a spus că lista electorală a partidului său este “reprezentativă, echilibrată și de calitate” și s-a arătat sigur că la 11 iulie ea va fi observată și apreciată de cetățeni.

Blocul electoralRenato Usatîinr.3 în buletinul de vot

În listă au fost incluși 103 candidați. Cel mai în etate are 67 ani, cel mai mic – 21. Vîrstamedieacandidaților – 42 ani.

“RU” este primul bloc electoral înregistrat oficial în actualele anticipate parlamentare. Ce-i drept, încă nu demult liderul ”Partidului nostru” susținea că va merge în alegeri numai cu echipa sa, și nu va forma blocuri cu nimeni.

Formal, el și-a îndeplinit promisiunea. Partidul “Patria”( “Родина” ), puțin cunoscut în cercurile politice largi, cu care PN s-a cooperat înainte de actualele alegeri, face parte din echipa lui Renato Usatîi. În parlamentarele din a. 2014 politicianul începător Renato Usatîi intenționa să intre în parlament pe un cal alb, însă Ministerul justiției a refuzat să-i înregistreze la început “Partidul nostru”, apoi – formațiunea politică creată în grabă “ПаРУс” , și atunci anume “Patria” în frunte cu Emilian Ciobu, ex-ambasador al Moldovei în România și ex-șef al aparatului președintelui Petru Lucinschii, i-a oferit modestele sale posibilități electorale . Usatîi era cap de listă, și conform sondajelor trecea pragul electoral, însă cu trei zile înainte de scrutin “Patria” a fost eliminată din cursa electorală pe motivul “utilizării ilegale a finanțării externe”. Așa că actualul bloc format de “Partidul nostru” și “Patria” – este e expresie a recunoștinței pentru a. 2014 .

Ca bloc electoral, pentru a trece pragul “RU” va trebui să acumuleze nu 5%, ca toate partidele, ci 7 %, însă actualele ratinguri ale “Partidului nostru” arată că alianța lui cu “Patria” va depăși lejer această barieră – blocul “Renato Usatîi” are toate șansele să devină, conform unor prognoze – a treia, conform altor – a patra fracțiune în viitorul parlament.

Și în alegerile parlamentare din a.2019 “Partidul nostru” a mers cu sigla electorală “Renato Usatîi”, dar fără liderul, care era fugar și se afla în afara țării. Acum totul e cinstit: și sigla electorală este aceeași, și Renato Usatîi este prezent în listă. Clar lucru, cu nr.1.

Blocul “Renato Usatîi” merge în anticipate cu sloganul “Pentru un viitor parlament fără foști ”. Adică, liderul PN, la fel ca și Maia Sandu, vrea să curețe clasa politică. Și pentru început vrea să obțină în noul parlament “lustrația, pentru a-i pune la pușcărie pe toți ticăloșii, a curăța sistemul și a reseta țara”.

În obținerea acestui scop, liderul blocului care-i poartă numele va fi ajutat de vicepreședinta PN Elena Grițco, președinta fondului de binefacere a lui Renato Usatîi - nr.2 în lista electorală, Ilian Cașu, un alt vicepreședinte PN, temporar fără un loc de muncă (nr.3), Nina Cereteu, Primăriță de Drochia (nr.4), jurnalistul Dmitrii Ciubașenco (nr.5).

Pe listele blocului PN în parlament mai speră să treacă Stela Onuți, primăriță de Glodeni (nr.6), Victor Petrioglu, primar de Vulcănești (nt.7 – în octombrie, trecut judecătoria Comrat l-a scos, la fel ca și pe adjunctul lui, din funcție pe un termen de 10 luni pentru abuz în serviciu. Petrioglu a declarat că este o presiune politică în ajunul alegerilor prezidențiale și intenționa să conteste această decizie în structurile internaționale), Alexandru Severin, primar de Fălești (nr.10), Roman Ciubaciuc, primar de Cantemir (nr.12), Evghenii Mutaf, primarul or. Iargara (nr.25). Precum și primarii unor sate, doi viceprimari (Mihail Stamov din Ciadîr-Lunga și Marina Ceremuș din Dondușeni ) și Veaceslav Fusu, vicepreședintele raionului Fălești. Anterior acesta a fost membru PSRM, care l-a și pus în această funcție, însă în octombrie trecut a plecat de la socialiști și a aderat la “Partidul nostru”.

În total, în lista candidaților din partea blocului “Renato Usatîi” se regăsesc 24 de juriști, 16 economiști, 12 ingineri și mai bine de 10 pedagogi și specialiști în finanțe.

Partidul “Șor” – nr.4 în buletinul de vot

Lista electorală este alcătuită din 101 candidați. Cel mai în etate are 70 de ani, cel mai mic - 26. Vîrstamedieacandidaților – 44 ani.

La fel ca și acum doi ani, Ilan Șor este capul de listă al partidului său, însă de această dată la distanță – din iunie,2019 el este fugar. Teoretic, fostul primar de Orhei ar putea reveni în țară și participa fizic la campania electorală. Și nu va păți nimic, în ciuda ordinului de arest eliberat pe numele lui

Conform art.51 (4) din Codul electoral, în decursul perioadei electorale candidații nu pot fi disponibilizați, transferați la alt loc de muncă sau în altă funcție fără acordul lor, ei nu pot fi trași la răspundere penală, arestați, reținuți sau supuși unor sancțiuni administrative fără acordul autorității electorale care i-a înregistrat, cu excepția cazurilor de reținere la locul faptei.

Și Marina Tauber, vicepreședinta partidului, nu demult a admis că bossul ei partinic poate reveni în țară pentru a participa la campania electorală. “Ilan Șor va participa la campania electorală. Desigur, fizic. Cum altfel mai poți participa la campanie ?”, - a răspuns ea la întrebarea care i-a fost pusă. Dar deocamdată nu se aude nimic despre revenirea antreprenorului fugar în țară, în scopul agitației electorale.

În general, lista electorală a partidului “Șor” pentru alegerile anticipate -2021 nu a suferit mari schimbări comparativ cu parlamentarele de acum doi ani. În primii zece, cel puțin. Ca și mai înainte, în listă figurează Marina Tauber, deputată în parlamentul de legislatura X, vicepreședinta formațiunii politice, tenismană, ex-președintă a Federației naționale de tenis (nr.2); Petru Jardan, ex-director al aeroportului Chișinău, apoi administratorul companiei “Avia-invest”, care l-a obținut în concesiune pentru 49 de ani (în a. 2019 era nr.3, acum – nr.5); Denis Ulanov, deputat, avocat (de pe poziția cinci a urcat pe patru), Reghina Apostolova, deputată și ex - viceprimăriță de Orhei (a rămas tot cu nr. 6).

Și candidații din partea partidului “Șor” au anumite probleme cu legea. În afară de liderul partidului, dat în căutare internațională în dosarul privind crimele din sectorul bancar , și deputatul Denis Ulanov figurează ca suspect în dosarul escrocheriei bancare. Iar colegul său Petru Jardan este suspect în dosarul privind concesionarea aeroportului Chișinău. Jardan a fost directorul acestuia, apoi – administratorul companiei-concesionar Avia-Invest. La finele lunii martie, la cererea Procuraturii generale, parlamentul a votat pentru lipsirea lui Jardan și Ulanov de imunitate parlamentară, și ei imediat au fost chemați la procuratură și reținuți pentru 72 de ore. Parlamentarii insistă pe nevinovăția lor.

Printre persoanele noi din lista electorală a partidului “Șor” – ex-comuniștii și ex-democrații Vladimir Vitiuc (nr.8), Violeta Ivanov, pe care în prezidențialele de anul trecut partidul “Șor” a înaintat-o candidată la președinție ( nr.9), Serghei Sîrbu (nr.11), fosta ministră a sănătății Ruxanda Glavan ( nr.13).

Sondajele sociologice oferă partidului “Șor” poziția a treia, trecătoare, în viitorul parlament. Evident, dacă pe vre-un motiv plauzibil formațiunea politică nu va fi eliminată din cursa electorală. Unii comentatori politici nu exclud, că o asemenea încercare va fi făcută .

Xenia Florea

(Va urma)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?