Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Securitatea ”gazelor” în Moldova: Cum să evităm noi explozii?

16 oct. 2018,, 18:00   Societate
16711 4

Explozia din sectorul Rîșcani, care a curmat patru vieți și a distrus o parte a unui bloc locativ cu mai multe apartamente, a pus din nou problema securității ”gazelor”. Deși se discută mai multe versiuni, cea de bază este exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor (buteliilor) de gaze.

Plus la investigarea cauzelor tragicului accident, organele competente vor trebui să ia măsuri de prevenire a incidentelor similare pentru viitor. Căci explozia dată pe departe nu este prima din anii din urmă – la Chișinău, dar și în alte localități ale republicii. În opinia experților, autoritățile au nevoie de o abordare mai responsabilă față de asigurarea securității în sectorul rezidențial, pentru a reduce la minim factorii care prezintă risc pentru viețile oamenilor.

Evaluarea consecințelor

Explozia din blocul multietajat de pe bd. Moscovei 11/5, care s-a produs în seara de 6 octombrie,2018 a curmat viețile a patru oameni, inclusiv a unui copil de 4 ani. Potrivit datelor Ministerului sănătății, în prezent în spitale se mai află două victime. Unda de șoc a exploziei a deteriorat numeroase apartamente, în mai multe dintre acestea s-a prăbușit tavanul. La lichidarea consecințelor au fost antrenați peste 100 angajați ai Inspectoratului General de poliție, Departamentului trupelor de carabinieri, Inspectoratului General pentru situații excepționale (IGSE), reprezentanți ai autorităților locale.

Toți locatarii blocului au fost evacuați, însă majoritatea au putut reveni la apartamentele lor. Guvernul a alocat familiilor celor decedați ajutoare în sumă de 50 mii lei, iar primăria Chișinău a oferit 10 mln. lei pentru reparația apartamentelor și achiziționarea,în caz de necesitate, a unor locuințe noi. Plus la acestea, toți sinistrații au primit produse alimentare, vestimentație și obiecte de primă necesitate. Și președintele Igor Dodon și-a anunțat pe o rețea de socializare decizia de a oferi asistență materială completă tuturor familiilor afectate, în special celor care au rămas fără locuință.


Și-au adus aportul și chișinăuienii. Tragicul incident i-a unit pe locuitorii capitalei, sinistrații nu au rămas singuri cu nenorocirea. Ei au simțit grijă și compasiune, căci un om necunoscut era gata să le ofere casa pentru a înnopta, altul îi servea cu ceai fierbinte nemijlocit în stradă, al treilea era gata să le ofere haine calde. Automobiliștii se ofereau să transporte gratuit evacuații la rude sau cunoscuți . Pe parcursul acestor zile în curtea blocului și în alte puncte din oraș are loc colectarea ajutoarelor pentru sinistrați. După explozie oamenii au reacționat imediat, au demonstrat o mobilizare fără precedent, inclusiv în internet, în special pe rețelele de socializare. Activiștii au lansat o campanie de susținere a celor care aveau nevoie de osebită de ajutor.

Evaluarea consecințelor

Expertiza tehnică a blocului de locuit a fost încredințată unei comisii, care examinează posibilitatea exploatării ulterioare a clădirii și luarea unor măsuri urgente de evitare a distrugerii lui. Din grup fac parte specialiștii Agenției supraveghere tehnică, ai întreprinderii Termoelectrica, precum și persoane responsabile în domeniul construcțiilor din primărie și Ministerul economiei. Principala lor sarcină este să afle dacă nu-s în pericol apartamentele neafectate și dacă poate fi reluată livrarea electricității și a căldurii. Primele concluzii ale comisiei au fost sonorizate la 10 octombrie: blocul poate fi reparat, lucrările vor începe în zilele imediat următoare.

Urmările exploziei vor fi apreciate și de o comisie specială, formată de primăria Chișinău. Decizia dată a fost luată la 9 octombrie de Comisia pentru situații excepționale. Specialiștii vor verifica apartamentele afectate și vor evalua pagubele provocate proprietarilor acestora. Concluziile ei vor sta la baza calculării compensațiilor pe care le vor primi proprietarii imobilului deteriorat.

Și în sectoarele capitalei vor fi create comisii speciale din componența cărora vor face parte reprezentanți ai preturilor, IGSE , Direcția locativ-comunală, Agenția supraveghere tehnică și ai Inspectoratului general de poliție. Acestea vor depista și examina cazurile utilizării ilegale a buteliilor cu gaz lichefiat în apartamente, și vor lua măsuri de eliminare a riscurilor. Doar în primele zile după explozie autoritățile locale au recepționat peste 200 de apeluri de la cetățenii care raportau utilizarea neautorizată a buteliilor cu gaz lichefiat în blocurile de locuit.

Conducătorii întreprinderilor comerciale vor fi informați suplimentar despre interdicția exploatării neautorizate a echipamentelor de gaze. Controale inopinate vor fi efectuate la toate unitățile comerciale amplasate în locuri publice, suspectate că ar utiliza butelii cu gaz lichefiat. Prin decizia preturilor de sector, acestea vor fi evacuate de pe străzile capitalei.

Scurgere de gaze sau crimă?

Ștefan Șaptefrați, șeful Procuraturii Chișinău, menționează că organele de drept au pornit o anchetă penală conform articolului omor nepremeditat, care prevede ca pedeapsă privare de libertate pe un termen de pînă la șase ani. Potrivit lui, ancheta se desfășoară, de asemenea, în temeiul articolului privind încălcarea normelor de contabilizare, depozitare, transportare și utilizare a substanțelor inflamabile sau corosive. În acest caz vinovatul riscă o amendă în mărime de 42,5 - 67,5 mii lei, servicii neremunerate în folosul comunității sau privarea de libertate pe un termen de pînă la trei ani.

Potrivit procurorilor, ei au anumite presupuneri privind persoana responsabilă de explozie, însă dovezile existente nu-s suficiente pentru a-i fi aduse acuzații. Figurează și proprietarii apartamentului în care a avut loc explozia. Rămîne de văzut dacă au fost încălcate condițiile de exploatare a echipamentelor pentru gaze. Probabil, butelia a fost instalată ilegal: blocul nu este conectat la rețeaua de gaze, toate bucătăriile-s echipate cu plite electrice. Procuratura capitalei a cerut efectuarea unui șir de expertize, care vor permite stabilirea cauzelor incidentului. Va fi expertizată butelia depistată la locul exploziei, - aceasta nu a fost deteriorată. Butelia preluată de experți încă mai emana gaze.

Conform datelor prealabile, anume ele au fost cauza exploziei. Conform versiunii de bază, sonorizate de IGSE, în ajunul tragediei a avut loc o scurgere de gaze. În ziua exploziei în apartament nu era nimeni, gazele au împlut treptat odăile, putea ajunge și în sistemul de ventilare. În clipa revenirii proprietarei concentrația lui a atins cote periculoase. Femeia, în apartamentul căreia s-a produs explozia, a povestit că detonarea a avut loc după ce ea a deschis ușa și a aprins lumina. Anchetatorii și experții urmează să determine cauza scurgerii de gaze din butelie.

Viceprimarul de Chișinău Nistor Grozavu a explicat jurnaliștilor, că urmările devastatoare au fost provocate de particularitățile structurii blocului și de o coincidență tragică a circumstanțelor. El menționează că blocul nu a fost calculat pentru o posibilă explozie de gaze, dat fiind că structura multietajată a determinat instalarea plitelor electrice. În rezultat unda exploziei a deteriorat nu doar pereții exteriori, dar a provocat și prăbușirea podelei și a tavanului. Potrivit lui Grozavu, blocul a fost construit ținînd cont de posibilitatea unui cutremur, nu și a detonării unui amestec de gaze și aer în interiorul clădirii.

Unii experți consideră că proporțiile deteriorărilor permit să se creadă că tragedia a fost cauzată nu de butelia de gaz, ci de o substanță explozivă. Despre o posibilă urmă criminală în istoria dată a scris pe o rețea de socializare și ex-procurorul capitalei Ion Diacov. El a amintit despre o altă explozie la Rîșcani, cea de acum 18 ani, atunci versiunea inițială de scurgere a gazelor nu s-a adeverit. Pe parcursul anchetei a devenit clar că a explodat o bombă cu trotil.

Nu cred în versiunea detonării gazelor nici unii locatari ai blocului deteriorat, care insistă că după explozie au resimțit miros de pulbere. Pe rețelele de socializare a apărut un grup de cetățeni care cer o expertiză independentă pentru determinarea cauzelor exacte a exploziei din blocul de locuit de pe bd. Moscovei.

Cum să evităm noi explozii?

Totuși, la moment, de bază este versiunea exploziei în urma scurgerii de gaze. Tragicul incident a devenit punctul de pornire a unor noi discuții despre aceea cum este asigurată securitatea ”gazelor” în blocurile locative. Acest caz nu este primul nici în Chișinău, nici în alte localități ale republicii. Totuși, puțin probabil ca cineva dintre locatari să-și amintească cînd în casele lor a fost efectuat cel mai recent control tehnic. Doar după explozie autoritățile orașului au anunțat că în viitorul apropiat preturile de sector și administratorii blocurilor vor verifica toate casele din Chișinău, care au peste 9 etaje și nu-s aprovizionate cu gaze naturale.

Experții menționează, că în Moldova lipsește o legislație clară de reglementare a instalării și utilizării buteliilor de gaz în asemenea clădiri. Deși practic în fiecare bloc multietajat există asemenea instalații, nici o instituție nu ține evidența persoanelor care le exploatează. Acum la Ministerul economiei și infrastructurii a fost creat un grup de lucru, care va analiza starea de lucruri în domeniul aprovizionării, livrării și utilizării gazelor lichefiate. Depistarea problemelor și elaborarea propunerilor de corectare a bazei normative se află pe ordinea de zi.

Cei de Agenția supraveghere tehnică recunosc existența problemei utilizării gazelor lichefiate. «Nu avem mecanisme de reglementare a utilizării lor în condiții casnice, nimeni nu respectă regimul și condițiile de exploatare. Vechiul sistem prevedea că furnizorul interacționa cu clienții, schimba buteliile, le testa, le repara. În prezent acest sistem nu mai există », - spune inspectorul principal al Agenției Vladimir Arion.

De altfel, autoritățile capitalei mizează nu pe controale, ci pe locatarii vigilenți. Căci este imposibil să intri în fiecare apartament pentru a te convinge de prezența sau lipsa buteliei de gaz – nici autoritățile locale, nici reprezentanții departamentelor respective, nici poliția nu dispune de asemene competențe. Însă mulți orășeni cunosc faptul, că vecinii utilizează în apartamentele lor gaze lichefiate, dar de cele mai multe ori nu declară cazul. De aceea primărie Chișinău a chemat orășenii să anunțe despre cazurile utilizării obiectelor explozive, inclusiv a buteliilor de gaz, de către utilizatorii particulari, dar și de unitățile comerciale.

Uniunea patronală a asociațiilor de coproprietari din condominiu a emis un comunicat de presă în care a corelat explozia cu lipsa unui management eficient în gospodăria locativ-comunală din Chișinău . Conducerea organizației crede că «autoritățile municipale trebuie să efectueze o reformă a GLC și să dezvolte în continuare administrarea blocurilor de locuit de către asociațiile de coproprietari ». Autorii comunicatului menționează că în condominium problemele modernizării blocului, inclusiv cele de instalare a echipamentelor de gaze, se soluționează colectiv prin votul locatarilor, iar dacă este necesar reprezentantul asociației are dreptul să obțină acces în apartament.

«Dacă gazele nu au ieșire din încăperea închisă, ele posedă o putere explozivă enormă, este particularitatea lor fizică,- menționează pentru Noi.md reprezentantul Agenției supraveghere tehnică. – Există pericolul exploziei, dar și a intoxicării. E suficientă o scînteie pentru a provoca o explozie. Mai mulți oameni mor nu în rezultatul exploziilor sau incendiilor, ci în rezultatul intoxicării cu gaze. Dacă există o scurgere, iar omul doarme, el se sufocă și moare în somn. Ideea de a instala în scările blocurilor senzori care ar prinde scurgerea și ar transmite indicatorii, va spori semnificativ gradul de siguranță și va permite evitarea majorității accidentelor. Să sperăm că nu ne vom împiedica iarăși de lipsa banilor. Asemenea propuneri au mai fost făcute, însă nimeni nu a dorit să-și asume responsabilitatea și să suporte cheltuielile ».

Experții consideră, că autoritățile trebuie să fie mai responsabile în privința securității ”gazelor”, în special în sectorul locativ, pentru a reduce la minim factorii de risc pentru viețile oamenilor. Pentru ca exploziile buteliilor de gaz în blocurile de locuit să țină de trecut, nu e suficientă activitatea de explicare în rîndul populației, trebuie să găsim posibilitatea de a verifica apartamentele pentru depistarea și sechestrarea echipamentelor de gaz utilizate ilegal. Din păcate, în Moldova lipsește sistemul de responsabilitate și lupta cu infractorii adesea se reduce la întocmirea unui proces verbal administrativ și aplicarea amenzilor. O altă măsură, care poate influența situația, ar fi reducerea costurilor la energia electrică, pentru ca utilizarea buteliilor cu gaz lichefiat să devină nerentabilă pentru populație.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?