Secretul cum să devii cel mai fericit: "progresiștii" nu se vor bucura

29 sep. 10:00 (reactualizat 29 sep. 17:55)   Analitică
5182 0

Într-o conversație cu publicația franceză Atlantico, psihologul Gerard Neyrand a răspuns la veșnica întrebare a omenirii. El a spus că poți fi fericit fără venituri mari și un statut social înalt. Dar contează mult existența unei familii, lumea interioară și credința în Dumnezeu .

Sociologii americani în frunte cu Samuel Peltzman au făcut un "sondaj global" despre fericire, important nu doar pentru americani. Datele științifice au demonstrat, că cei mai fericiți se simt oamenii căsătoriți, care au un statut social înalt. Însă lucrurile nu-s așa de simple.

Atlantico: Care-s concluziile despre fericire, în funcție de starea familială și orientarea politică, făcute de autorul studiului – profesorul Samuel Peltzman de la Universitatea din Chicago?

Gerard Neyrand: Studiul lui Samuel Peltzman , întitulat "Demografia social-politică a fericirii " este conceput în spiritul tradițiilor psihologilor anglo-saxoni. Pentru prima dată, baza structurală a unor astfel de studii a fost propusă de sociologul Martin Seligman, care în a.1998 a fondat "psihologia pozitivă" . El a abordat un punct de vedere opus abordării psihopatologice, care domina în știința despre sufletul omului. În locul studierii patologiei, Seligman a propus să fie studiate condițiile bunăstării, exprimate în sentimentul evaziv de fericire. Această abordare tipic nord-americană a devenit ținta criticilor din partea psihologilor Kabanas și Illus (care, desigur, pot fi considerați "progresiști"). Ei l-au criticat pe Seligman în cartea lor "Happycrația", în care subiectul fericirii este tratat ca bază a afacerilor mari și a puterii asupra oamenilor.

Seligman și Peltzman au fost criticați, printre altele, pentru că în conformitate cu teoria lor statutul social al individului nu influențează mult sentimentul de bunăstare. (Adică, poți fi fericit și în condițiile sărăciei și chiar a exploatării). Seligman și Peltzman propun autoconvingerea ca soluție în cazul lipsei de bunăstare a unor persoane. Anume autoconvingerea, care vizează acceptarea "pozitivă" a sinelui în mediul de trai, chipurile, este suficientă pentru a obține fericirea. Această abordare este profund a-sociologică, deoarece neagă influența determinantă a statutului social al indivizilor asupra senzației de fericire sau nefericire. Este negată influența structurilor sociale, acești psihologi pun pe seama individului însuși întreaga responsabilitate pentru propria fericire sau nefericire.


Cu toate acestea, sondajul a constatat un lucru important: în SUA cei mai fericiți se consideră americanii adulți cu statut social înalt. De regulă, cei fericiți sunt persoane căsătorite, cu o educație bună, viziuni politice conservatoare, credincioși, cu un nivel înalt de venituri. În ciuda eforturilor de a ajuta minoritățile, persoanele fericite fac parte predominant din rasa albă, sexul și vîrsta nu prea contează, deși persoanelor etate le este caracteristic un nivel mai inferior de fericire.

— Se pare că aceste concluzii despre fericire și despre cei mai fericiți oameni (căsătoriți, conservatori, albi și cu studii superioare) contravin teoriei woke ideology? Ce spune aceasta despre societate?

— E dificil să răspunzi la această întrebare , dat fiind că corectitudinea politică îmi interzice să dau o definiție clară pentru " woke ideology ". În opinia lui Pierre Valentin, autorul cărții "Ideologia deșteptării " (Woke ideology), membrul "deșteptat" (woke) al societății este opusul celui "adormit". Pentru individul "deșteptat" este caracteristică conștientizarea nedreptății sociale și politice, create în societate. "Deșteptatul" înțelege necesitatea luptei împotriva rasismului și a altor forme de asuprire, pe care le suportă unele minorități. Acest termen a început să fie vehiculat după ce mișcarea împotriva inegalității rasiale Black Lives Matter a început să-l folosească activ în a. 2013.

Eu nu pot spune că Samuel Peltzman deloc nu ține cont de dispozițiile " wokeiste". Observațiile sale au descoperit că deseori oamenii aflați în "situații dominante"se consideră mai puțin fericiți ca cei care trăiesc în condițiile egalității. Peltzman nu neagă faptul, că societatea este locul confruntării în sferele economică, politică și ideologică. El nu neagă viziunea"wokeistă " că fiecare societate tinde să elaboreze o ideologie dominantă, care justifică nedreptățile existente în societate. În societățile occidentale, în SUA înainte de toate, această ideologie poate fi caracterizată ca fiind neoliberală. Acestei ideologii îi convine și o anumită concepție a fericirii. În ideologia neoliberală, fericirea este înțeleasă ca un scop, pe care fiecare trebuie să-l atingă prin lucrul asupra sa.

— Dar oare pot fi aplicate în Franța aceste criterii americane?

— Aceste criterii e mai dificil să le aplici Franței, căci ea are tradiția republicană și democratică, înrădăcinată din vremurile Marii revoluții franceze. În acest sens, Franța este o țară mai puțin neoliberală ca SUA, deși și aici ideologia neoliberală este foarte solicitată, sprijinită activ cu ajutorul publicității și a marketing-ului. În rezultat, ideologia neoliberală afectează puternic francezii și la nivel politic, și la cel al comportamentului individual.

Într-adevăr, pe de o parte concepția fericirii diferă: în SUA ea este concentrată pe accesul la consum, în Franța se bazează pe fericirea relațiilor bune între indivizi, este o fericire mai "socială", nu o simplă bunăstare materială.

În plus, spre deosebire de America de Nord, în Franța religia joacă un rol mult mai mic. Și chiar dacă relațiile dintre bărbat și femeie contează la fel ca mai înainte, căsătoria tradițională nu mai este așa de populară printre tinerii francezi. (Două treimi dintre copii se nasc în afara căsătoriei). Deși SUA se consideră "cazanul de topire" a popoarelor și raselor, în Franța diferența de origine a partenerilor nu prea este un obstacol pentru o căsătorie – formală sau neformală. Franța din vremuri de demult este țara raselor amestecate (azi 28% dintre căsătoriile cu participarea unui francez sau a unei franțuzoaice sunt mixte).

Desigur, și nivelul educației, și cel al veniturilor (care adesea țin unul de celălalt) influențează semnificativ nivelul bunăstării, și în consecință – sentimentul de fericire sau de nefericire. Cu privire la viziunile politice, se menționează că "progresiștii" și " wokeistii ", care mereu conștientizează nedreptatea socială și doresc schimbări, nu înclină să se numească "fericiți" într-o societate ca a noastră.

0
2
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?