Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Se apropie alegerile. Dosarele candidaților la funcția de primar general

3 mai. 2018,, 11:01   Capitala
17003 3

Xenia Florea

Au fost stabiliți toți candidații la funcția de primar general de Chișinău, ale cărui alegeri anticipate vor avea loc la 20 mai curent.

Pentru funcția de șef al administrației de la Chișinău continuă să lupte 12 persoane: un independent și 11 reprezentanți ai partidelor. Unicul candidat independent este Silvia Radu, care a fost primar interimar al capitalei.

Pe lîngă faptul că noul primar va ocupa acest post doar un an – pînă la alegerile locale generale – 2019, actuala cursă electorală mai are o particularitate – trei favoriți concomitent. În toate campaniile precedente, la Chișinău existau doi pretendenți evidenți la victorie, intriga fiind cine dintre ei va triumfa și în care tur anume.

Vasile Costiuc – nr.1 în buletinul de vot


36 de ani, liderul partidului „Democrația acasă”. Sloganul campaniei electorale: „Îndrăznește să crezi, împreună schimbăm Chișinăul”.

„Botezul focului” în calitate de ”primar” Vasile Costiuc l-a primit în anul 2015. În cadrul protestelor în masă împotriva autorităților actuale, în septembrie 2015, protestatarii au instalat în piața din centrul Chișinăului o tabără numită „Orășelul libertății”. Administratorul ei neoficial era Vasile Costiuc. Ce-i drept, nu pentru mult timp: deja peste o săptămînă el a declarat că părăsește tabăra de corturi, deoarece protestul își pierde rostul și oamenii încetează să mai spere la un rezultat.

În comentariul său la acea declarație a lui Costiuc, politologul Bogdan Țîrdea a declarat că printre organizatorii protestelor există persoane infiltrare expres de către autorități. Era vorba despre “doi lideri ai organizațiilor de tineret și un ministru”, infiltrați în mișcarea protestatară pentru a o scinda ulterior. Unul dintre aceștia, potrivit lui Țîrdea, era Vasile Costiuc (partidul „Democrația acasă”, succesorul de drept al Mișcării de Tineret „Democrația acasă”).

Astăzi Bogdan Țîrdea îl numește pe Costiuc printre candidații-spoileri, lansați în cursa electorală expres pentru a rupe voturi de la alegătorii candidatului din partea partidului „Platforma DA”, Andrei Năstase și a nu-i permite acestuia să treacă în turul doi. La aceasta, printre altele, ar trebui să contribuie și confuzia din denumiri: Platforma „Demnitate și adevăr” – partidul „Democrația acasă”, adică DA – DA (PPPDA – PPDA).

Experiența electorală a lui Vasile Costiuc include participarea formațiunii sale la alegerile parlamentare din 2014, la care partidul „Democrația acasă” a acumulat doar 0,15% dintre voturile alegătorilor, și participarea la alegerile locale din 2015 în componența blocului electoral „Platforma Popular Europeană din Moldova - Iurie Leancă”. Deși candidatul însuși își apreciază șansele în viitoarele alegeri ca fiind destul de mari, experții nu-i dau mai mult de 0,5% din voturile alegătorilor.

Andrei Năstase – nr.2 în buletinul de vot

42 de ani, președintele Partidului Platforma „Demnitate și adevăr”. Sloganul electoral: „Uniți pentru Chișinău. Reușim împreună!”.

Andrei Năstase este unul dintre cei trei favoriți ai actualei curse electorale. După alegerile prezidențiale din 2016, în care el a părăsit cursa electorală în favoarea Maiei Sandu, Andrei Năstase și formațiunea sa politică s-a aflat timp îndelungat în umbra Maiei Sandu și a formațiunii acesteia, PAS, fapt ce a influențat ratingurile politice ale Platformei DA.

Pentru a ieși din această zonă neconfortabilă în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc, PPDA și-a înaintat președintele pe post de candidat la funcția de primar general al capitalei cu mult înainte de anunțarea datei oficiale a alegerilor locale noi în Chișinău. Maia Sandu nu a avut altceva de făcut decît să-și susțină partenerul politic și viitorul aliat la alegerile parlamentare, deși a numit înaintarea lui Năstase “nu dintre cele mai elegante”. Nu doar PAS și-a anunțat susținerea candidaturii lui Năstase, dar și PLDM.

Deși Andrei Năstase este numit unul dintre principalii pretendenți la funcția de primar de Chișinău, majoritatea experților consideră că în primul tur el va ocupa poziția a treia, ceea ce nu-i va permite să continue lupta: autorităților nu le-ar conveni ca Năstase să ”cucerească” orașul. Unii experți consideră că în prezent toți candidații de dreapta acționează împotriva lui Năstase și fac partizanat în favoarea Silviei Radu, care, cel mai probabil, va ieși în turul doi împreună cu socialistul Ion Ceban. Alții consideră că ”spoileri” reali, care au menirea să rupă voturile liderului platformei DA, există doar 2-3. Pronosticul electoral pentru Andrei Năstase este de 24-26%.

Alexandr Roșco – nr.3 în buletinul de vot

32 de ni, candidatul partidului „Casa noastră – Moldova”. Sloganul electoral: „NU bandiţilor la guvernare!”
JOS regimul oligarhic al grupării criminale organizate a lui Plahotniuc!”.

Candidatul partidului „Casa noastră – Moldova” se autodefinește ca “opoziționist veritabil ” și menționează că nu a încercat niciodată să-și schimbe poziția pentru un cîștig personal. Participant activ la mișcarea protestatară din 2015. La 6 septembrie 2015, în timpul acțiunii de protest din fața Procuraturii Generale, a fost reținut împreună cu Grigore Petrenco, liderul Partidului „Casa noastră – Moldova”, și alți cinci adepți. Șase luni în izolator, apoi arest la domiciliu, după care a fost transferat sub control judiciar.

La depunerea actelor pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcția de primar de Chișinău, Roșco a declarat că orașul a obosit de minciunile oficialilor care își soluționează propriile probleme financiare, ”tăind” din bugetul municipal, și se sufocă de nenumăratele șantiere în locul parcurilor, de drumurile stricate și de corupția din administrație. Candidatul Partidului „Casa noastră – Moldova” se autopoziționează ca fiind ”alesul care se va «tutui» cu oamenii”.

În pofida șanselor mici la alegerile din 20 mai, Alexandr Roșco s-a și ciocnit de un șir de piedici în campania sa electorală. Acum o săptămînă, Partidul „Casa noastră – Moldova” a difuzat declarația privind situația ”fără precedent” ce ține de refuzul unei instituții bancare de a deschide un cont electoral. Neoficial, reprezentanții băncii au declarat că se feresc de controalele ce țin de faptul că Partidul „Casa noastră – Moldova” este condus de Grigore Petrenco, care a obținut statut de refugiat politic în Germania, și au prevenit că, în cazul deschiderii unui cont electoral, banca va trebui să prezinte CNA-ului toate datele în vederea verificării spălării de bani.

Reghina Apostolova – nr.4 în buletinul de vot

66 de ani, candidatul „Partidului Șor”. Sloganul electoral : „Am demonstrat că se poate”.

Sloganul electoral al actualului viceprimar de Orhei, care candidează la funcția de primar general de Chișinău, deja a provocat o reacție ambiguă pe rețelele de socializare. „Am demonstrat că putem fura un miliard la scara țării, acum o putem face și la scara orașului!”, l-a parafrazat un utilizator al rețelelor de socializare, aluzia fiind făcută la reputația dubioasă a liderului partidului politic care a înaintat candidatura Reghinei Apostolova – Ilan Șor, principalul suspect în dosarul furtului miliardului din trei bănci comerciale.

De altfel, dacă facem abstracție de reputația președintelui partidului ”în numele propriu”, Reghina Apostolova este un manager suficient de experimentat. O vorbesc de bine părinții și elevii liceului „Natalia Gheorghiu” din Chișinău (fosta școală nr.14), unde a lucrat timp de 46 de ani, dintre care 22 pe post de director. Potrivit lor, atunci cînd exista pericolul închiderii unui șir de școli rusești, Reghina Apostolova și-a apărat instituția de învățămînt. În 2007, ea a fost decorată cu ordinul Gloria Muncii, pentru muncă fructuoasă și îndelungată în sistemul educațional.

Reghina Apostolova cunoaște bine specificul gospodăriei urbane din Chișinău: timp de 8 ani a fost consilier municipal, după care mai mulți ani a ocupat postul de vicepretor al sectorului Rîșcani din capitală. În iulie 2015, ea a fost numită viceprimar de Orhei pentru probleme de construcție și infrastructură. Consideră că problemele Chișinăului nu diferă de cele pe care le soluționa cu succes la Orhei. Dacă va obține victoria în alegerile locale noi, promite că pe parcursul unui an va curăța orașul de murdărie, va instala iluminarea stradală totală, va repara toate drumurile și va deschide magazine sociale.

Experții apreciază șansele electorale ale Reghinei Apostolova la circa 1-3%.

Valeriu Munteanu – nr.5 în buletinul de vot

37 de ani, candidatul Partidului Liberal. Slogane electorale:

Împreună facem istoria!
Construiesc, nu cîrpesc!
Eu fac, nu mă complac!
Lupt, nu mă ascund!

Fostul deputat în Parlament și ex-ministrul mediului are experiență de administrare a unei localități. Între anii 2007 și 2009, fiind încă foarte tînăr, Valeriu Munteanu a fost primarul satului natal – Floreni, Anenii Noi. În prezent, vicepreședintele PL este gata să devină primar de Chișinău, deoarece ”cunoaște perfect această bucătărie” și are o anumită experiență.

Valeriu Munteanu promite să fie “un bun primar” (și nu pentru un an, ca majoritatea candidaților, dar cu ochire spre alegerile locale generale din 2019) și spune asta în mod insistent pe internet: publicitatea lui electorală apare, ca virus, pe diverse resurse online. Iar zilele trecute Valeriu Munteanu, într-un tricou-banner „Lupta pentru Chișinău”, a fost văzut în cadrul unui maraton de la Iași, unde a promis că, dacă învinge în alegerile din 20 mai, va acorda o atenție sporită popularizării modului de viață sănătos în capitala moldovenească.

Ce-i drept, încă în anul 2012 ziarul „Puls” relata despre faptul cum, de fapt, avea grijă de satul natal ”primarul bun” Valeriu Munteanu. Mulți mai țin minte scandalul legat de faptul că în acei ani un deputat și vicepreședinte al unui partid de guvernămînt folosea fondurile publice în scopuri personale: mijloacele bugetare alocate pentru repararea drumurilor din satul Floreni au fost folosite la construirea drumului care ducea spre casa lui Valeriu Munteanu. Un alt scandal în care a fost implicat actualul candidat la funcția de primar general a ținut de construcția turnurilor de apă la Floreni. În acest scop au fost alocați 2,4 milioane de lei, însă în loc de apă potabilă sătenii au primit apă tehnică: sondele din care este obținută apa pe timpurile sovietice au fost folosite la maximum pentru stropirea viilor. Unde mai pui că unul dintre turnurile construite staționa: s-a dovedit că acesta a fost construit ”pentru viitor”, în cazul în care satul Floreni se va extinde.

Experții apreciază șansele candidatului PL la alegerile din 20 mai la circa 5-7%. Se vede că pentru Valeriu Munteanu vor lucra funcționarii din PL rămași la Primărie, în administrația orașului au rămas suficient de mulți. Silvia Radu se jeluia că „în Primărie, la fiecare pas te împiedici de un reprezentant al PL”. Dar experții consideră că sarcina lui Valeriu Munteanu la actualele alegeri este nu atît de a “lua” orașul, cît de a nu permite concurenților unioniști să preia rămășițele electoratului PL la Chișinău și în suburbii în ajunul alegerilor parlamentare, precum și să asigure sporirea propriei influențe în rămășițele Partidului Liberal.

Ion Ceban – nr.6 în buletinul de vot

37 de ani, candidatul PSRM. Sloganul electoral: „Salvăm capitala, apoi salvăm și țara!”.

Unul dintre principalii pretendenți la victorie. În orice caz, trecerea lui Ion Ceban în turul doi este garantată.

Experții consideră că în primul tur candidatul PSRM poate obține cca 40% dintre voturile orășenilor. S-ar putea ca pentru Ion Ceban aici să se încheie cursa: experiența campaniilor preelectorale precedente arată că în turul doi al alegerilor locale formațiunile de centru-dreapta se consolidează împotriva candidaților partidelor de stînga și pentru un timp uită de disensiunile existente, pentru ca orașul să nu ajungă pe mîna „forțelor proruse”, și victoria este de partea candidatului proeuropean”. Așa a fost la alegerile locale din 2011, în care Dorin Chirtoacă, cu o majoritate minimă de voturi – de 1% (se crede că nu fără falsificări și denaturări), l-a depășit pe candidatul comunist, Igor Dodon, așa a fost la alegerile din 2015, în turul doi Chirtoacă a învins-o pe candidata socialistă Zinaida Greceanîi.

Adepții lui Ion Ceban consideră că acesta are un șir de avantaje în fața concurenților. Unu – niciun alt candidat nu are studii speciale în domeniul administrării urbane, iar Ion Ceban a studiat concomitent la două instituții superioare specializate – L'École nationale d'administration (Franța) și Academia Rusă de Economie Națională și Administrare Publică pe lîngă Președintele Federației Ruse. Candidatul PSRM, spre deosebire de concurenți, oferă nu numai promisiuni, dar și proiecte reale de dezvoltare a orașului. Iar unele dintre aceste idei, consideră socialistul, au fost plagiate de concurenți.

Intrînd în cursa electorală, Ion Ceban a promis că le va interzice unioniștilor orice marș la Chișinău, că va restabili la Primărie limba rusă „în drepturile ei legitime” (este vorba despre traducerea în rusă a tuturor documentelor) și că va efectua un audit al tuturor subdiviziunilor administrației municipale, după care va fi creată noua structură organizațională a Primăriei.

Victor Strătilă – nr. 7 în buletinul de vot

50 de ani, candidatul Partidului verde Ecologist. Sloganul electoral: „Verde pentru Chișinău!”.

Victor Strătilă este cunoscut opiniei publice nu atît pentru acțiunile sale de protecție a mediului, ceea ce ar fi logic, avînd în vedere partidul pe care îl reprezintă, cît pentru activitatea sa în componența Comisiei Naționale de Integritate (verifică declarațiile de avere, venituri și interese personale ale deputaților, miniștrilor, șefilor de instituții de stat și alte persoane suspuse). Strătilă a fost vicepreședinte al acestui organ anticorupție.

În vara anului 2016, Victor Strătilă, pentru scurt timp, a devenit erou de știri, după ce s-a aflat că în 2015 a procurat un apartament cu 180 de mii de lei și un elicopter Ка-26, produs în 1975, cu 103 mii de lei. În februarie, 2017, a devenit renumit prin faptul că a recunoscut în fața jurnaliștilor că primește salariu fără să muncească: deoarece Comisia Națională de Integritate, timp de 7 luni, s-a aflat în stadiu de reorganizare, ea nu a efectuat verificări privind conflictele de interese, veniturile, averile și incompatibilitatea funcționarilor de rang înalt cu funcțiile ocupate, dar asta nu le-a încurcat membrilor ei să-și ridice regulat salariul. În decembrie 2017, Victor Strătilă iarăși a apărut în fluxul de știri – după ce s-a dovedit că el și Teodor Cîrnaț nu au trecut testul cu detectorul de minciuni pentru ocuparea postului de șef al organismului național de integritate.

Acum Victor Strătilă candidează la funcția de primar general de Chișinău. El promite să extindă și să păstreze zonele verzi în oraș, să interzică imediat construcțiile din curțile blocurilor de locuit, zonele verzi și alte locuri publice. Se vede că acest candidat nu știe că asemenea construcții deja au fost interzise prin deciziile Consiliului municipal din iulie și august 2017. Experții acordă candidatului Partidului Verde Ecologist nu mai mult de 0,2-0,4% dintre voturile alegătorilor.

Alexandra Can – nr. 8 în buletinul de vot

65 de ani, candidatul Partidului Național-Liberal (condus de Vitalia Pavlicenco)

În campania electorală actuală, Alexandra Can este unul dintre puținii candidați la funcția de primar general cu experiență de administrator și manager și cu cele mai multe decorații de stat. Director neschimbat al Fabricii de Articole de Marochinărie „Artima”, președintele Asociației Patronale din Industria Ușoară (APIUS), ministru al Industriei și Comerțului în Guvernul Sturza (martie-decembrie 1999).

Sarcina prioritară a primarului, consideră ea, este unirea forțelor în vederea soluționării profesioniste a problemelor social-economice a capitalei. „Oamenii vor să trăiască într-un oraș curat, bine amenajat, ca munca lor să fie stimulată, și aceasta sarcină poate fi realizată. E timpul să punem capăt mitei și promisiunilor deșarte”, a declarat Alexandra Can la prezentarea actelor necesare înregistrării la Consiliul electoral de circumscripţie electorală municipal Chişinău. Dar ea are prea puține șanse să-și traducă în viață ideile, din cauza unei popularități insuficiente (chiar și în rîndul electoratului unionist) a partidului care i-a înaintat candidatura. La alegerile locale din 2011, liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, a obținut doar 706 voturi (0,2%), iar la cele din 2015, pentru candidatul PNL, Timofei Țurcanu, au votat 633 de persoane (0,21%), de aceea indicatorii electorali al Alexandrei Can vor fi cam aceeași.

Maxim Brăila – nr. 9 în buletinul de vot

25 de ani, candidatul Partidului Popular din Republica Moldova (partidul condus de ex-ministrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor Alexandru Oleinic). Sloganul electoral: „Cred în Chișinău!”

Cel mai tînăr candidat din actuala cursă electorală. Dar nu este prima încercare a tînărului politician de a ajunge în structurile de vîrf ale Chișinăului. La alegerile locale din 2011, la acel moment președintele de 18 ani al parlamentului școlar de la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache” candida independent pentru a ajunge în Consiliul municipal. Pentru el au votat atunci 211 persoane sau 0,06% dintre alegători. Acum experții îi acordă lui Maxim Brăila nu mai mult de 0,2-0,3%.

Silvia Radu – nr.10 în buletinul de vot

46 de ani, candidat independent. Sloganul electoral: „Alege Silvia Radu – primarul oamenilor!”.

Silvia Radu este unul dintre pretendenții principali la victorie și unicul candidat independent din cursa electorală actuală. Silvia Radu este un manager puternic și o personalitate perfect împlinită – mamă a trei copii, soție și femeie de afaceri. PDM are poziții extrem de șubrede în organele de administrare a orașului – un singur consilier din 51. De aceea, deși Silvia Radu a obținut funcția de primar interimar de Chișinău cu suportul activ al PDM, experții consideră că democrații nu vor face abuz de influență asupra viitorului primar și vor pune în fața ei sarcinile de dezvoltare a Chișinăului, ceea ce este necesar pentru consolidarea autorității și puterii PDM în țară în general.

Silvia Radu are o anumită experiență electorală – în 2016, ea a participat la alegerile prezidențiale tot în calitate de candidat independent și a obținut doar 0,37% dintre voturi. Rezultatul ei la alegerile din 20 va fi mai bun: majoritatea experților consideră că în spatele candidatului independent stau resursele administrative, care, consideră analiștii, vor fi un factor important pentru ca Silvia Radu să treacă în turul doi al alegerilor primarului capitalei. Dacă va trece în turul doi, Silvia Radu va avea șanse mari să iasă învingătoare în această cursă și să revină în fotoliul de primar nu ca interimar, ci pe post de conducător plenipotențiar al administrației orășenești.

Alexandr Mîțu – nr.11 în buletinul de vot

41 de ani, candidatul Partidului Ruso-Slavean din Moldova

Director al companiei de construcții „NovoStroiGarant” („НовоСтройГарант”) din or. Koroliov, Rusia. La parlamentarele din 2014 a candidat din partea diasporei moldovenești în FR pe listele blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”.

Socialiștii îl consideră un candidat-spoiler, înaintat expres pentru a rupe din voturile candidatului PSRM, Ion Ceban, ca acesta să nu iasă în turul doi. La acest deziderat poate contribui și confuzia din abrevierile celor două formațiuni politice – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Ruso-Slavean din Moldova (PRSM). Experții spun că la alegerile din 20 mai Alexandru Mîțu nu va trece de limita 0,7-1%, dar din contul confuziei din denumiri, indicatorul electoral al candidatului Partidului Ruso-Slavean poate constitui și 2%.

Constantin Codreanu – nr.12 în buletinul de vot

36 de ani, candidatul Partidului Unității Naționale (partidul Băsescu-Șalaru). Sloganul electoral: „Candidatul care unește”.

Sloganul corespunde întru totul atitudinii partidelor unioniste față de electorat – multă demagogie și lipsă de respect pentru cetățenii și țara în care s-au născut. Constantin Codreanu este unul dintre cei mai activi adepți ai ex-președintelui României Traian Băsescu. Născut în Republica Moldova, în prezent este deputat în parlamentul român (unde a intrat pe listele Partidului Mișcării Populare (PMP) al lui Traian Băsescu, și președintele Comisiei pentru relații cu diaspora din Camera Deputaților, România.

În noiembrie 2016, cu obținerea cetățeniei moldovenești, Traian Băsescu declara că, împreună cu PMP, va face ”un pas mare” peste Prut. O subdiviziune moldovenească neoficială a Partidului Mișcării Populare este Partidul Unității Naționale (PUN), creat de Anatol Șalaru. Traian Băsescu este președintele lui de onoare, iar Constantin Codreanu – vicepreședinte.

Acum PUN are ca scop alegerile parlamentare din Republica Moldova, de aceea sarcina principală a candidatului său la alegerile primarului general de Chișinău din 20 mai este nu atît de a deveni șef al administrației municipale, cît de a populariza proiectul politic al lui Traian Băsescu în Republica Moldova și a ademeni de partea lui electoratul unionist din capitală și suburbiile ei. De aceea, odată intrat în cursa electorală, Constantin Codreanu a făcut mai multe declarații politice foarte îndepărtate de problemele orașului Chișinău. Spre exemplu, a declarat că Republica Moldova trebuie să urmeze exemplul partenerilor din Parteneriatul Estic – Georgia și Ucraina – și să părăsească CSI-ul.

Adepții lui Traian Băsescu de la Chișinău speră în victoria lui Constantin Codreanu și susțin că “ultimul (se are în vedere numărul acestuia în buletinul de vot ) va deveni primul”. Experții îi acordă lui Constantin Codreanu 5-7 % dintre voturile alegătorilor. Potrivit analistului politic Corneliu Ciurea, electoratul unionist constituie la Chișinău maximum 15%, iar această cifră poate fi împărțită egal între PL și PUN.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?