X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Schimbarea şefiei la PL. Cît timp îl va putea suporta Valeriu Munteanu pe Dorin Chirtoacă?

6 dec. 2018,, 18:43   Politică
13335 6

La sfîrşitul săptămînii trecute, la Congresul V al Partidului liberal, Mihai Ghimpu și-a îndeplinit promisiunea și a părăsit postul de președinte al PL-ului. Noul lider al formațiunii a devenit nepotul său, Dorin Chirtoacă.

De altfel, puțin probabil, că această rocadă îi va salva pe liberali. Conform recentului “Barometru al opiniei publice”, liberalii au doar 1,5% în ratingul de popularitate a partidelor. “Gata, acesta e sfîrşitul. Game over”, a comentat acest rezultat unul dintre politologi.

Președinții și varza

La 1 decembrie, de Ziua Națională a României, delegații Congresului V al Partidului liberal îl petreceau pe Mihai Ghimpu cu lacrimi, aplauze și flori: 21 de ani în funcţia de președinte al PL-ului și 24 ani în calitate de conducător de facto. A venit timpul să le cedeze drumul celor mai tineri. Camarazii recunoscători au instituit în partid, expres pentru Ghimpu, o funcție nouă – cea de președinte de onoare al PL.

Însă comentatorii politici nu cred în plecarea ex-președintelui PL din politică și în faptul că acum Mihai Ghimpu, aidoma împăratului roman Diocletian (apropo și acesta după 21 ani de domnie) va merge să cultive varză ca un pensionar obișnuit. La figurat vorbind, desigur.


“Cred că Mihai Ghimpu nu va pleca definitiv și nu-i va transmite nepotului întreaga putere în partid, căci Dorin Chirtoacă nu este persoana căreia îi poate fi încredințat partidul - spune politologul Vitalie Andrievschi. – Chirtoacă este un orator bunișor, dar postul de președinte al unei formațiuni politice presupune nu numai niște abilități oratorice, ci și gestionarea banilor, lucrul de organizare etc. Iar activitatea lui Dorin Chirtoacă în cadrul Primăriei Chișinău a demonstrat că el este un organizator slab. De aceea, cred că Mihai Ghimpu va continua să conducă PL-ul, dar deja din spatele nepotului, pe post de “cardinal din umbră”.

Dar dacă, în opinia experților, unchiul nu are încredere în nepotul său, de ce a decis acum să-i cedeze postul de președinte al PL-ului, subliniind încă o dată ceea ce și așa știe toată lumea: că Partidul liberal este o afacere de familie? În ajunul alegerilor parlamentare să amintești electoratului că PL este un SRL politic de familie, nu este un pas foarte perspicace.

“Cel mai probabil, Ghimpu a cedat postul în speranța că în ajun de parlamentare blocul PAS-DA va discuta cu Dorin, Chirtoacă fiind ceva mai curat ca Ghimpu - presupune politologul Bogdan Țîrdea. - La congresul de sîmbătă liberalii, care s-au aflat mult timp la guvernare, beneficiind de dividende substanțiale, inclusiv financiare, au declarat că acum principalul lor scop politic este “stoparea extinderii binomului Plahotniuc-Dodon prin participarea PL-ului la formarea majorității parlamentare pro-europene, anti-oligarhice, antiputiniste și pro-românești ”. PL-ul însă nu are vreo șansă să treacă în Parlament, doar dacă lui Sandu și Năstase li se va face milă de liberali și îi vor lua în blocul lor electoral, lucru de care eu mă îndoiesc. Maia Sandu și fără asta este implicată în furtul miliardului – ministru al Educației fiind, ea a votat pentru oferirea BNM-ului garanțiilor de stat în scopul acordării unui împrumut, care a acoperit furtul din sistemul bancar, în condiții extrem de dezavantajoase pentru țară. Dacă PAS și DA îi vor primi la ei și pe liberalii pătați, pe Chirtoacă, care nu fără motive este bănuit de corupție, ei își vor reduce mult șansele electorale. Astăzi, Ghimpu are un antirating mai înalt ca al altor politicienii, iar această umbră cade și asupra partidului său. La ce bun au nevoie PAS și DA de acest balast?”

Ce “moștenire” a primit Dorin?

Conform rapoartelor financiare, prezentate Comisiei Electorale Centrale, PL-ul este în continuare unul dintre partidele cu cel mai mare număr de membri în Republica Moldova. Astfel, conform datelor pentru primul semestru al anului 2017 PL-ul avea 20 778 membri, iar în primul semestru al anului 2018 – 20 989. Însă experții cred că cifrele reale ar fi mai modeste. O demonstrează și rapoartele financiare: în primul semestru al anului 2018 partidul a reușit să acumuleze cotizații de membru în sumă de doar 465 lei.

În cei mai buni ani electorali osatura PL-ului se afla la Chișinău și într-un șir de raioane centrale ale republicii: Ialoveni, Călărași, Strășeni. Însă arestările primarului general Dorin Chirtoacă și a ex-ministrului Transporturilor Iurie Chirinciuc, precum și trecerea PL-ului în opoziție în primăvara anului 2017, i-au făcut pe mulți membri ai PL-ului să-și revadă viziunile asupra realităților politice. Parțial, pozițiile administrative ale PL-ului în teritoriu au fost ocupate de PDM, iar pozițiile electorale în regiuni le-a asimilat Blocul Electoral ACUM, format de partidele “Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) și “Acțiune și Solidaritate” (PAS). La Chișinău, rezultatul obținut de candidatul la funcția de primar general Valeriu Munteanu la recentele alegeri locale demonstrează pierderile electorale enorme. În pofida resurselor semnificative administrative și de personal, rămase de la Dorin Chirtoacă, la 20 mai, 2018 Munteanu a acumulat doar 8 mii de voturi sau 3,61%.

Încă acum doi ani politologul Bogdan Țîrdea spunea că Partidul Liberal se confruntă cu o criză evidentă și că în acesta domnește o dezorientare totală. “În teritoriu, platforma DA “devorează”, pur și simplu, organizațiile de partid ale liberalilor. Și unii, și alții preferă să nu vorbească despre aceasta, dar asta este realitatea. De aici acest zbucium al conducerii de partid”, menționa el în primăvara anului 2016, în timp ce în PL începuseră primele neînțelegeri între aşa-numiţii “unioniștii șovăitori” ai lui Mihai Ghimpu și aripa radicală a lui Anatol Șalaru.

Azi, Bogdan Țîrdea spune că “suicidul politic” al Partidului Liberal s-a produs în ianuarie 2016, odată cu intrarea PL-ului în noua majoritate parlamentară “proeuropeană” și concomitent cu votarea, la 20 ianuarie 2016, pentru Guvernul lui Pavel Filip.

“Vă amintiți, la 20 ianuarie, adepții Platformei DA, care protestau în preajma Parlamentului, l-au bătut pe Mihai Ghimpu? I-au dat jos ochelarii, căciula, l-au îmbrîncit, l-au lovit cu pumnii. Anume după aceasta a urmat încă o dezbinare în PL și o cădere-record a ratingului acestuia. Cred că atunci, simțind dispoziția electoratului, Mihai Ghimpu ar fi trebuit să cedeze postul de președinte al partidului lui Dorin Chirtoacă, care încă mai avea ceva rating și exploata încă suficient de activ rolul de “jertfă politică”. Dacă Ghimpu ar fi mers pe această cale, acum PL-ul ar avea un cu totul alt rating și alte șanse electorale”, spune politologul.

În principiu, anume mulţumită lui Dorin Chirtoacă în anul 2009 Partidul Liberal, care nu s-a aflat ani în șir printre cele mai strălucite, şi-a luat avîntul, devenind pentru opt ani unul dintre partidele aflate la guvernare.

PL a fost creat în septembrie, 1993, dar se numea pe atunci Partidul Reformelor. Fondatori au fost Anatol Șalaru și omul de afaceri Anatol Stati. Dar deja în anul 1994 Șalaru a plecat din politică în business și lider de facto al PR a devenit Mihai Ghimpu (oficial el a venit în fruntea partidului în anul 1997 ). PR nu a obținut succese politice remarcabile nici cu Șalaru, nici cu Ghimpu. Și doar venirea în politică a lui Dorin Chirtoacă, nepotul lui Mihai Ghimpu, care în anul 2005 a participat pentru prima dată la alegerile primarului de Chișinău, iar în anul 2007 a ajuns primar general al capitalei și rebranding-ul partidului (din anul 2005 acesta poartă denumirea de Partidul Liberal) i-au permis fostului PR să ocupe pe flancul drept nișa PPCD-ului de altă dată și apoi să acceadă la guvernare.

La început, Dorin Chirtoacă fascinase nu doar alegătorii din Chișinău (în turul doi al alegerilor locale din 2007 el a acumulat 61,17% voturi, în timp ce adversarul său – candidatul Partidului Comuniștilor Veaceslav Iordan – doar 38,83%). Analistul politic Igor Boțan îl numea pe atunci “o nouă tendință în politica moldovenească”.

Mihai Ghimpu exploata activ popularitatea nepotului, însă postul de președinte al partidului nu-l ceda, în pofida cererilor insistente ale opoziției din interiorul partidului. Astfel, în primăvara anului 2013 în PL s-a produs o rebeliune: aşa-numitul Consiliu de reformare a Partidului Liberal, din care făceau parte mai mulți deputați (Ion Hadîrcă, Ana Guțu, Valeriu Saharneanu), miniștri și conducători ai filialelor din teritoriu, mulțumindu-i lui Mihai Ghimpu pentru realizările obținute în promovarea ideii naționale, i-au cerut să cedeze postul de președinte al partidului în favoarea lui Dorin Chirtoacă, din cauza comportamentului necuviincios al lui Ghimpu și refuzul de a susține candidatura lui Vladimir Filat la postul de prim-ministru. Mihai Ghimpu și-a învinuit colegii de trădare și complot, Dorin Chirtoacă a refuzat public să-și înlocuiască unchiul, PL i-a exclus pe ”reformatori” din partid. Ulterior ei au fondat Partidul Liberal-reformator.

După rezultatul catastrofal de 1,8%, obținut la alegerile prezidențiale, și vicepreședintele PL Anatol Șalaru a declarat că e timpul ca Mihai Ghimpu să plece la pensie. Această confruntare s-a soldat cu încă o dezbinare a formațiunii.

“Proceda corect Ghimpu atunci, cînd refuza să-i cedeze nepotului postul de președinte al PL-ului, fiind presat de colegi? Din punctul său mercantil de vedere, da. Orice partid deține niște bunuri, imobile, finanțe. Unde mai pui că PL-ul, ca partid aflat la guvernare, participa la anumite scheme și controla anumite fluxuri financiare. Ghimpu nu este omul care să cedeze ușor controlul asupra acestor lucruri. Să luăm recentele remanieri de cadre din PLDM: demisia lui Viorel Cibotaru și alegerea lui Tudor Deliu în funcția de președinte al partidului. Cibotaru nu intenționa să plece, pe el ”l-au plecat”. Dorin Chirtoacă putea fi ”plecat” mult mai lesne ca Mihai Ghimpu. De aceea, Ghimpu nu putea renunța la postul de președinte, dacă îi avea în spate pe Hadîrcă, Guțu, Șalaru ”, consideră Vitali Andrievschi.

Acum însă nu mai are nimic de pierdut – PL-ul nu mai este la guvernare nici la nivel central, nici în capitală; toți cei care altă dată atentau la conducerea partidului, au fost eliminați, proprietatea și finanțele partidului rămîn ”în familie”, iar ratingurile curente ale liberalilor nici pe departe nu-i pot aduce în Parlament. Așa că concomitent cu ultimele inițiative politice de răsunet (spre exemplu, cererea ca în viitorul Parlament deputații să vorbească numai românește) Mihai Ghimpu a pus la cale spectacolul preelectoral “plec din politică și cedez drumul tinerilor”.

Ce-i drept, Dorin Chirtoacă -2018 nu mai este cel din 2007 și nici cel din 2013. Demult nu mai are farmecul junelui politician promițător. S-a mai aflat că în afară de limba bine pusă, alte calități de organizator sau de gospodar, Chirtoacă nu are, el este puternic influențat de unchiul său, nu prezintă o entitate politică de sine stătătoare, nu-i este străină dragostea pentru bani, care pentru el nu au miros, unde mai pui că lui Dorin îi pasă foarte mult de afacerile familiei sale.

“Bolivarul” PL

Politologii susțin că în prezent PL-ul se confruntă cu ”sindromul PPCD” și va sfîrși la fel.

Partidul Popular Creștin-democrat fusese principalul partid radical de dreapta, ”purtătorul” principal al ideilor unionismului și adversarul comunismului. Dar în anul 2005 PPCD și-a schimbat cardinal retorica și ”de dragul păstrării păcii în țară” a votat pentru alegerea repetată a lui Vladimir Voronin în funcția de președinte, după care Iurie Roșca devine vice-premier în Guvernul Greceanîi. În rezultat, la alegerile parlamentare din anul 2009 creștin-democrații iau ceva mai mult de 3%, la cele repetate din 2009 cu greu ajung la 2%, iar la cele din 2010 – nici 1%.

Această cale o parcurge acum PL-ul – la început statutul de cea mai importantă formațiune unionistă din țară, accederea la guvernare, “concilierea” cu PDM-ul în ianuarie 2016, dezamăgirea electoratului, pierderea majorității filialelor de partid din teritoriu, căderea bruscă a ratingurilor la 1,2-1,5%. Cu un asemenea ”bagaj” nu ajungi în Parlament.

“Dorin Chirtoacă este produsul lui Mihai Ghimpu. Umbra unchiului planează asupra lui. Spunem Chirtoacă – subînțelegem Ghimpu, - menționează V. Andrievschi. – Dacă Chirtoacă, în spiritul lui Hruşciov, ar fi ieșit acum să critice politica de partid a unchiului său, ar fi declarat curățarea PL-ului de ”ghimpism”, asta ar fi putut cumva influența pozitiv ratingurile preelectorale ale PL-ului. Și era mult mai bine, dacă Ghimpu ceda postul de președinte al partidului unui alt politician. Spre exemplu, lui Valeriu Munteanu – aceasta ar fi adus în PL un suflu nou. Dar nu a fost să fie, postul de președinte a fost moștenit, iar Mihai Ghimpu a devenit, în esență, regentul nepotului”.

După congresul V al PL unii comentatori politici s-au întrebat: cît timp vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, îl va suporta pe noul său șef Dorin Chirtoacă, oare în ajunul alegerilor nu se va produce o nouă dezbinare în PL? În ultimul timp Valeriu Munteanu a devenit un politician și un promotor al ideilor ”liberal-unioniste” mult mai activ ca ex-primarul de Chișinău.

Experții politici spun că dacă Valeriu Munteanu este un politician deștept, el trebuie să ia în calcul toate variantele. Pentru el unica șansă de a se menține în politica mare este să acceadă în Parlament din partea unei circumscripții uninominale. Iar deja fiind în Parlament s-ar putea determina, să facă parte din PL sau să treacă într-o formațiune politică unionistă mai promițătoare.

Și politologul Bogdan Țîrdea crede că Valeriu Munteanu nu are ce contrapune tandemului politic de familie Ghimpu-Chirtoacă.

- Poate că la Ministerul Mediului el s-a impus ca un organizator bun, însă și el este cu pufușor pe botișor, ca și Ghimpu cu Chirtoacă. Fiind ministru, el insista ca Parlamentul să transmită 40% din teritoriul țării în concesiune companiei americane Frontera Resources pentru explorarea și extragerea resurselor de petrol și gaze. Semnătura lui este pe contractul respectiv. El a pus bețe în roate investitorului german Grip-Engineering și nu i-a permis să utilizeze sondele de pe teritoriul ocupat de întreprindere pentru extragerea apei. El a suspendat eliberarea autorizațiilor pentru exportul deșeurilor industriale mai multor agenți economici din zona economică liberă Bălți și a acționat în interesele monopolistului – companiei “Metalferos”. În Parlament au răsunat și alte învinuiri la adresa ministrului Munteanu.

Eu nu văd cum i-ar putea el înfrunta pe Chirtoacă și Ghimpu – nu are nici carismă, nici resurse, nici vreo susținere pentru a lupta cu clanul și a pretinde la ceva mai mult în Partidul Liberal. El și așa a profitat maxim de această colaborare: a fost deputat de mai multe ori, a fost ministru, și-a căpătuit fratele cu un post înalt la SIS”, menționează B. Țîrdea.

Așadar, e puțin probabil, ca înainte de alegeri să fim martorii unei noi dezbinări în PL, iar majoritatea experților politici este convinsă că injectarea de ”sînge proaspăt” în organele de conducere a formațiunii nu va salva Partidul Liberal de soarta PPCD. Unde mai pui, că sîngele nu este chiar așa de proaspăt.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?