X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Rocadă la Curtea Constituțională: Poalelungi în locul lui Panțîru

15 mar. 2018,, 11:01   Politică
12264 2

Victor Surugiu

Peste o lună după anunțul privind concursul, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a aprobat unanim numirea lui Mihai Poalelungi – unicul candidat care a depus cerere – în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC).

Potrivit lui Poalelungi, decizia de a trece la CC s-a bazat pe intenția de a îmbunătăți justiția constituțională din Moldova. Experții consideră că, în cel mai scurt timp, el va ocupa postul de președinte al CC, rămas vacant după demisia lui Tudor Panțîru.

O demisie neașteptată

Curtea Constituțională numără șase judecători numiți pe un termen de șase ani. Orice cetățean al Republicii Moldova care nu a depășit vîrsta de 70 de ani posedă aptitudini profesionale, pregătire juridică și are o vechime de muncă în jurisprudență de minimum 15 ani poate candida la această funcție. Membrii CC pot ocupa funcția pe parcursul a două mandate. Parlamentul, Guvernul și CSM numesc cîte doi judecători.

CSM a anunțat concursul pentru ocuparea postului de judecător la CC la 6 februarie. Fotoliul a devenit vacant după ce pe 31 ianuarie Tudor Panțîru și-a anunțat demisia ”din proprie inițiativă și din motive personale”. Cei de la CC susțin că despre plecarea lui Panțîru se știa cu o lună pînă la demisia lui, explicată prin motive familiale.


Decizia lui Tudor Panțîru a fost neașteptată pentru multă lume. El l-a înlocuit în postul de șef al CC pe Alexandru Tănase și mandatul lui expira tocmai în mai 2020. Demisia lui Panțîru a urmat a doua zi după scandalul în care a fot implicată CC după publicarea deciziei despre inadmisibilitatea interpelării privind legitimitatea legii prin care a fost introdus sistemul electoral mixt, la doar o lună și jumătate după adoptarea ei.

S-ar putea să fie o simplă coincidență. Însă mulți experți au legat demisia președintelui de factorul politic în activitatea CC. Spicherul Andrian Candu a chemat, în cadrul unui briefing, să fie lăsate speculațiile, teoriile și comploturile. „Uneori lucrurile sînt mult mai simple decît aparențele. Din ce știu eu, despre intenția sa de demisie s-a vorbit un timp îndelungat. Au fost doar pregătiri de plecare. Fiecare are dreptul să plece dacă are anumite motive”, a menționat Candu.

La rîndul său, președintele Igor Dodon s-a arătat mulțumit de plecarea lui Panțîru. Potrivit lui, președintele CC trebuie tras la răspundere pentru deciziile luate în această funcție. „Că după demisia lui Panțîru la CC va fi cu un român mai puțin e de bine. Nu am nimic împotriva românilor, dar aveți românii voștri în Curtea voastră Constituțională și eu vreau ca moldovenii noștri să fie în Curtea noastră Constituțională. Dacă Panțîru crede că, fugind din post, el va scăpa de răspundere pentru tot ce a făcut în ultimul timp, el se înșeală. Nici cetățenia română nu-l va ajuta”, a declarat Igor Dodon.

Candidatul unic

În același timp, cunoscuta avocată Ana Ursachi a scris pe o rețea de socializare că explicația cea mai plauzibilă a plecării lui Panțîru este eliberarea funcției pentru altcineva. „Spre exemplu, pentru Mihai Poalelungi. Univoc, în decența și așa-zisa lipsă de dorință a lui Panțîru de a executa comenzile politice, este greu de crezut. Mai exact, este incredibil. Bilanțul activității de jumătate de an a lui Panțîru constituie o duzină de decizii ale CC care contravin logicii, legii și bunului simț. Iar jertfele lor mereu au fost Curtea Constituțională din Moldova și Moldova însăși”, consideră Ursachi.

Avocatul Eduard Rudenco crede că Poalelungi însuși era cointeresat să-și schimbe locul de lucru, deoarece nu i-au fost pe plac reformele propuse de Ministerul Justiției. Inițiativele Ministerului țin de schimbarea rolului și statutului Curții Supreme de Justiție, în fruntea căreia era Poalelungi. Și partenerii europeni au dat de înțeles că nu-i satisface mersul reformelor în justiția moldovenească.

Zvonurile privind demisia lui Mihai Poalelungi din postul de judecător și președinte al CSJ au apărut concomitent cu informația despre postul vacant de la CC. Informații privind numirea lui s-au scurs în presă, cu trimitere la diverse surse anonime, mult înainte de votarea din CSM. Eduard Rudenco a presupus de la bun început că se pregătește ”o rocadă unilaterală – Poalelungi în locul lui Panțîru”. El mai consideră că Poalelungi este mai sigur și mai atrăgător pentru autorități în contextul alegerilor parlamentare apropiate.

La două săptămîni de la anunțarea concursului, CSM a raportat lipsa pretendenților la postul vacant. În consecință, Mihai Poalelungi a devenit unicul candidat înregistrat în ajunul expirării termenului de depunere a cererilor. Decizia privind demisia lui din funcția de judecător și președinte CSJ și trecerea la CC a fost luată pe 6 martie, în plenul ședinței CSM. Mandatul său este de 6 ani.

Înainte de runda de întrebări și răspunsuri, șeful CSM, Victor Micu, a prezentat cererea judecătorului Gheorghe Balan, nemulțumit de situația din sistemul judiciar, privind excluderea lui Poalelungi din concurs și demisia lui din postul de președinte al CSJ. Membrii CSM au respins această cerere, pe motiv că „este una generală și nu se referă la concursul în cauză”.

Cel mai tînăr președinte

Mihai Poalelungi are o experiență judiciară de cca 30 de ani, pe parcursul cărora a schimbat multe funcții de conducere, inclusiv instanțele de judecată din capitală. El a condus Judecătoria Centru și a fost vicepreședinte al Curții de Apel. Între anii 2005 și 2008, a ocupat postul de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, unde a condus Colegiul civil şi de contencios administrativ. El a mai condus Asociația Judecătorilor din RM și a reprezentat justițiarii moldoveni la Consiliul judecătorilor de la CE. În plus, mai mulți ani a fost membru al Comisiei Electorale Centrale.

În ianuarie 2008, membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu majoritate de voturi, l-au ales judecător la CEDO. La Curtea de la Strasbourg, Mihai Poalelungi a lucrat timp de patru ani, deși avea un mandat de nouă ani. În pofida acestui fapt, el a decis să revină la Chișinău pentru a conduce Curtea Supremă de Justiție a țării. În 2012, Poalelungi a demisionat de la CEDO, în legătură cu numirea sa în funcția de președinte al CSJ.

Revenirea sa în țară a explicat-o prin dorința de a îmbunătăți viața în Moldova, a asigura o justiție de calitate și a întoarce cetățenilor încrederea într-o justiție echitabilă. El a devenit cel mai tînăr președinte al CSJ. În aprilie 2016, Parlamentul l-a numit repetat în această funcție pentru alți patru ani. Astfel, Mihai Poalelungi a obținut al doilea mandat de președinte al CSJ.

Printre succesele sale el enumeră reducerea numărului deciziilor judecătorești abrogate de instanțele superioare, reducerea numărului de adresări la CEDO din partea cetățenilor moldoveni, îmbunătățirea condițiilor de administrare a justiției, sporirea responsabilității justițiarilor, perfecționarea legislației procedurale și a garanțiilor sociale pentru judecători. În timpul mandatului lui Poalelungi sistemul judiciar a fost părăsit de mulți judecători – din proprie inițiativă, dar și pe motive compromițătoare. Cei rămași au apucat creșterea graduală a salariilor, promisă în repetate rînduri.

Mihai Poalelungi este renumit și ca autor al unui șir de idei de rezonanță, dintre care o parte așa și nu au fost traduse în viață. Spre exemplu, introducerea instituției juraților sau eliberarea din funcție a judecătorilor care nu-și pot justifica proveniența averilor. Concomitent, în timpul aflării sale la conducerea CSJ, au avut loc mai multe scandaluri de corupție cu implicarea sistemului judiciar: participarea la spălarea miliardelor rusești, susținerea schemelor de raider, redistribuirea proprietății de stat în favoarea persoanelor concrete etc.

Un nou șef al CC?

Mihai Poalelungi întotdeauna a negat categoric afilierea sa la vreo formațiune politică. Totuși, numele lui a figurat în scandaluri cu caracter politic. De exemplu, în cazul excluderii partidului „Patria”, condus de politicianul de opoziție Renato Usatîi, din bătăliile electorale în ajunul alegerilor parlamentare din 2014. Această decizie a fost criticată de către reprezentanții oficiali SUA și UE, iar ulterior – anulată.

Din spusele lui Poalelungi reiese că unicul motiv care stă la baza trecerii sale la CC este intenția de a îmbunătăți justiția constituțională din Moldova. Judecătorul consideră că, după activitatea sa la CEDO și CSJ, posedă suficiente aptitudini practice pentru a atinge acest scop. Orice alte motive discutate în mass-media nu corespund adevărului, susține el.

Experții consideră că este foarte posibil ca în viitorul apropiat Mihai Poalelungi să ocupe postul de șef al CC, care încă este vacant. Pînă la alegerea noului președinte, judecătorul Aurel Băieșu asigură interimatul. Locul de judecător al CSJ eliberat de Poalelungi tot nu va rămîne mult timp liber. Experții prognozează că el va fi ocupat de actualul șef al Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?