Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

”Robin Hood” de Orhei

4 sep. 2018,, 18:28   Politică
26780 12

Un comentator politic a numit partidul antreprenorului Ilan Șor partid-troll.

Acum o săptămînă, pe 26 august, în ”ziua protestului general” criticii așteptau o dramă politică în centrul Chișinăului (partidele PAS și DA au promis o manifestație masivă, de la care trebuia să înceapă noul val de proteste), dar au obținut un show politic cu elemente de trolling.

“Luptătorii contra regimului” din mișcarea de rezistență națională ACUM ore în șir s-au înghesuit stingheri în preajma monumentului lui Ștefan Cel Mare și au așteptat să se elibereze Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), unde în acest răstimp se desfășura (oficial) manifestația nesancționată de Primărie, dar păzită cu strășnicie de poliție, în susținerea proiectelor sociale ale partidului Șor, iar neoficial participanții ei, pentru o farfurie de terci, în mod evident, făceau trolling împotriva Maiei Sandu, a lui Andrei Năstase și a altor lideri ai mișcării ACUM. „Jos PAScuDA!”, „Mîinile jos de pe Ilan Șor!”, „Ilan Șor, te susținem!”, scandau cei adunați, acțiune pentru care, la finele manifestației, au primit pachete cu produse alimentare ”de la Șor”.

Cum a venit Ilan Șor în politică

“Șoriștii” înșiși preferă să se definească ca ”putere politică ce crește și se fortifică cel mai rapid”. Site-ul formațiunii susține că astăzi numărul membrilor ei a ajuns la 25 mii de oameni, deși în primăvară erau doar 16 mii. Acum partidul „Șor” are sarcina de a se transforma în ”unul dintre cele mai numeroase, influente și vizibile partide din țară ”.


Dacă formațiunile politice apar (sau se resetează, ca în cazul fostei Mișcări Social-Politice „Ravnopravie”), înseamnă că cineva are nevoie de aceasta.

Conform definiției clasice, scopul oricărui partid este să dețină puterea în țară sau măcar să participe la ea prin reprezentanții proprii în organele de stat și cele de administrare locală. Însă noi avem propriul specific. În Moldova partidele se creează și pentru satisfacerea ambițiilor, comercializarea lor ulterioară, ca spoiler (în electorale, atragerea voturilor de la adversarul evident mai puternic) sau promovarea unor anumite interese personale /de grup.

Ilan Șor, cel mai probabil, a venit în politică pentru a evita pedeapsa. La 6 mai 2015 Judecătoria Buiucani l-a plasat pe antreprenor în arest la domiciliu pentru 30 de zile: conform raportului companiei internaționale de audit Kroll, el era bănuitul principal în dosarul furtului unui miliard de dolari din sistemul financiar-bancar. Însă businessmanul s-a eschivat abil de urmărirea penală, folosindu-se de campanie electorală pentru alegerile locale și de breșele din Codul electoral.

Conform art. 46 (5) al Codului, pe perioada electorală candidații nu pot fi disponibilizați, trecuți fără acordul lor la o altă muncă sau funcție, arestați sau supuși sancțiunilor administrative fără acordul autorității electorale care i-a înregistrat, cu excepția cazurilor de reținere la locul crimei.

Iată că și Ilan Șor și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar de Orhei. Inițial el intenționa să candideze ca independent, însă nu a avut suficient timp pentru a aduna semnăturile necesare înregistrării în cursa electorală. Iată de ce s-a anunțat că Ilan Șor merge în electorală din partea mișcării “Ravnopravie” (candidații din partea partidelor politice nu e necesar să adune semnături).

Manevra i-a adus imediat rezultatul așteptat: din figurantul-cheie în dosarul delapidărilor masive din sistemul bancar al țării Ilan Șor a devenit unul ”politic” și toate urmăririle penale în dosarul furtului miliardului au căpătat nuanțe politice – primarul de Orhei a început să se comporte ca o victimă politică.

În vara anului 2016 Ilan Șor a fost reținut pentru 72 de ore în dosarul furtului miliardului. Atunci Valeri Climenco, conducătorul organului executiv al Mișcării „Ravnopravie”, a anunțat în cadrul unui briefing că reținerea președintelui partidului este o acțiune politică. „Primarul de Orhei a decis să se includă în politica mare și a devenit liderul mișcării noastre. Acest fapt a determinat autoritățile moldovene să se neliniștească. Ele înțelegeau că Ilan Șor este un manager bun și un lider. Astfel el poate atrage oamenii să meargă după el”, a declarat Climenco.

Acum primarul de Orhei, condamnat în iunie 2017 la 7,5 ani de închisoare, dar care se bucură de libertate, țintește Parlamentul – el are nevoie de imunitatea parlamentară.

La finele lunii iunie agenția de știri Balkan Insight (știri, analize, comentarii pe marginea evenimentelor și investigații în Europa de Sud) scria că, în cazul unei victorii la alegerile parlamentare, businessmanul moldovean Ilan Șor poate evita pușcăria în dosarul furtului miliardului. El are șanse aproape garantate de a trece în legislativ – dacă Șor va candida în circumscripția uninominală nr. 18 (or. Orhei).

Este adevărat: din experiența lui Vladimir Filat știm că imunitatea parlamentară nu oferă o protecție de 100% de arest și condamnare ulterioară. Însă, imediat după pronunțarea sentinței, Ilan Șor a lansat o campanie costisitoare de spălare a imaginii sale, inclusiv în instituțiile europene. Despre mijloacele pe care le cheltuiește în acest scop vorbesc numele celor care fac lobby în folosul lui: că rapoartele Kroll denaturează faptele intenționat, că din Șor vor să facă un țap ispășitor, în timp ce adevărații vinovați de furtul bancar ar fi Vladimir Filat și Veaceslav Platon a declarat la o conferință de presă recentă avocatul regal James Ramsden, care a prezentat raportul companiei Quintel Intelligence cu analiza rapoartelor Kroll.

Cum Șor a încăput în ”sacoul” lui Usatîi

Mișcarea social-politică „Ravnopravie”, deși este una dintre cele mai vechi formațiuni politice din țară (fondată în 1998), nu a fost niciodată foarte puternică. Cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare a fost de 2,83%, în 2005. În toate campaniile electorale la care a participat, „Ravnopravie” nu acumula nici 1%.

Colaborarea cu Ilan Șor și banii lui (mai degrabă ai noștri) au dat o nouă viață formațiunii „Ravnopravie”, care din octombrie 2016 se numește Partidul Politic „Șor”. Conform sondajului BOP, în primăvară Partidul „Șor”, cu 6%, a intrat în numărul celor șase formațiuni politice care, la viitoarele alegeri parlamentare, pot accede în organul legislativ.

În principiu, secretul succesului lui Ilan Șor este extrem de simplu: primarul de Orhei nu a inventat bicicleta, el pur și simplu a copiat scenariul-imagine al liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, de acum patru ani – epatare, declarații stridente la limita bunului simț, concerte cu participarea vedetelor ruse, proiecte sociale și acțiuni de binefacere. Căci pentru toate acestea e suficient să cheltui doar o mică parte din miliardul furat.

- La timpul său Renato Usatîi a instituit un fond de binefacere în numele propriu, pentru dezvoltarea infrastructurii regionale în raioanele de nord ale republicii și în toată țara, pentru a ajuta instituțiile de orientare socială (în anii 2015-2017 în aceste scopuri s-au cheltuit peste 30 de milioane de lei); Ilan Șor a deschis în toată Moldova o rețea de magazine sociale „Merișor”, care deservesc peste 200 de mii de cetățeni cu putere scăzută de cumpărare.

- Fiind primar de Bălți, Renato Usatîi a adus în oraș automobile specializate supermoderne, spre exemplu, o mașină de măturat străzile, de 150 de mii euro, două tractoare pentru ÎM „Amenajare și înverzire”; AO „Pentru Orhei”, la cererea lui Ilan Șor, a dăruit Orheiului șase tractoare noi, care recent au spălat străzile orașului cu șampon.

- Renato Usatîi a achitat personal 600 de mii de lei pentru salariile portarilor din Bălți, care au fost amăgiți de ”concesionarii de gunoaie”, sub egida lui, la Bălți a început reparația capitală și amenajarea curților și a drumurilor din interiorul cartierelor de locuit; la Orhei a fost lansat un program complex de modernizare a curților blocurilor multietajate, numit „Operațiunea curtea”, iar la începutul lui august Ilan Șor a inaugurat strada centrală a orașului, după ce aceasta a fost reconstruită și modernizată.

- În 2016 Renato Usatîi s-a certat cu un șir de jurnaliști, i-a declarat pe aceștia persona non grata la Bălți, și astfel a nimerit în lista ”dușmanilor presei”. Nici Ilan Șor nu este prieten cu presa: în iulie curent el le-a promis ”jurnaliștilor plătiți” lustrație, lucru pentru care un șir de instituții mass-media au cerut ca primarul de Orhei să fie tras la răspundere.

Principala țintă politică a lui Renato Usatîi era ex-premierul Vlad Filat: anume grație activității sale ex-premierul a fost condamnat pentru furtul miliardului. „Pe Filat îl pun la dubă pe viață!” – a promis Usatîi în toamna anului 2014, periodic oferind spre publicare încă o porție de documente compromițătoare. Iar în octombrie 2015 liderul „Partidului Nostru” a aruncat în aer spațiul mediatic prin publicarea pe Youtube și Facebook, într-un material cu titlul comun „WikiLeaks-ul din Moldova”, a 15 interceptări ale convorbirilor telefonice dintre ex-premier și antreprenorul Ilan Șor, în care interlocutorii soluționau probleme financiare, numiri, precum și probleme bancare și de protecție.

Ținta politică principală a politicianului începător Ilan Șor este liderul PAS, Maia Sandu. Trollingul ei, întreruperea acțiunilor opoziției de dreapta și dezvăluirile despre ”sfînta” Maia, a cărei activitate politică, cică, el a finanțat-o anterior – în prezent acestea formează pentru Ilan Șor indulgența care îl scapă de pușcărie. De aceea adepții lui se țin scai de Maia Sandu și Andrei Năstase. Ei sabotează conferințele de presă ale liderilor de dreapta, organizează contra-proteste, prin care reduc la zero eforturile lui Sandu și Năstase de renaștere a valului protestatar. Ilan Șor în persoană îi amenință pe ”Andrușa și Maiuța” cu cureaua și cu tribunalul popular, care ”îi va pedepsi pe Sandu și Năstase”.

Politologul Bogdan Țîrdea îl numește pe Ilan Șor ”umbra tatălui lui Hamlet” pentru Maia Sandu și Andrei Năstase.

„După alegerile primarului de Chișinău ratingul lui Andrei Năstase a crescut considerabil. Popularitatea lui a depășit-o pe cea a Maiei Sandu, pe alocuri și partidele lor au făcut schimb de locuri în rating – Platforma DA a depășit PAS-ul, spune expertul. Împreună, Sandu și Năstase au un procent destul de mare, deci, după parlamentare, la formarea unei alianțe cu PDM (deși acum neagă vehement aceasta), liderii opoziției de dreapta pot cere postul de prim-ministru și cel de șef MAI, cum a făcut-o cîndva Partidul Liberal Democrat. Pentru guvernanții actuali este un scenariu indezirabil, de aceea ei vor să minimizeze șansele electorale ale PAS și DA, așa că Ilan Șor cu partidul său este un actor serios în acest Joc. Nu m-ar mira dacă mai aproape de alegeri el, ca și odinioară Renato Usatîi, va publica niște documente sau interceptări telefonice care îi vor învinui pe liderii opoziției de dreapta, în special – pe Maia Sandu.

De fapt, tehnologiile murdare ale lui Ilan Șor prezintă o reflectare a tehnologiilor lui Sandu. Este partea întunecată a opoziției de dreapta, care și-ar dori să ascundă, să treacă sub tăcere unele momente din activitate, dar nu reușește. Șor este asemenea umbrei tatălui lui Hamlet, care îi calcă pe urme și nu le permite liderilor opoziției de dreapta să pară ”albi și pufoși”. El nu minte atunci cînd deschide niște aspecte (spre exemplu, financiare) ale relațiilor sale reciproce cu Maia Sandu. Da, o spune pe alocuri murdar, cu patos, ”fără cravată”, dar vorbește despre lucrurile care au avut loc”, menționează Bogdan Țîrdea.

Pe care teren politic joacă Partidul „Șor”?

Pe rețelele de socializare Ilan Șor este numit ”Robin Hood de Orhei”. Analistul politic Igor Boțan, într-un interviu pentru Newsmaker, a numit actuala activitate a liderului Partidului „Șor” “mituire electorală a alegătorilor”. „Șor nu vorbește despre politică și ideologie, el doar le face oamenilor cadouri. În Moldova există o puternică stratificare pe principii de proprietate. Circa 70% - oameni sărmani. Ei primesc de nevoie cadourile și îi răspund lui Șor cu reciprocitate: că pot vota pentru partidul lui”, a declarat Igor Boțan.

„Mituirea electorală activă a alegătorilor ”dă roade: aproape toată vara pagina web a Partidului ”Șor” raporta: formațiunea politică s-a completat cu încă 1000 de membri noi la Șoldănești, Rezina, Cahul, Comrat. La conferințele raionale teritoriale Ocnița, Ungheni, Telenești, Sîngerei, care au avut loc la Orhei, Ilan Șor personal a înmînat peste 1000 de carnete de partid. Membri ai Partidului au devenit alte 800 de persoane – acum partidul „Șor” a ajuns la 25 de mii de membri.

În afară de proiectele interne de extindere a electorilor săi, Partidul „Șor” țintește și electoratul din afară. În iulie, în cadrul proiectului „Casa mea e Moldova”, în Bologna (Italia) ”șoriștii” au organizat o megaloterie de cadouri, printre care mai multe bilete de avion din Italia spre Chișinău și retur.

Se consideră că Partidul ”Șor” joacă pe terenul politic al Partidului socialiștilor și al „Partidului Nostru”, și că tinde să atragă electoratul acestor partide. Politologii ”de stînga” cred că sarcina electorală a lui Ilan Șor este divizarea flancului stîng.

„La alegerile parlamentare din 2014 partidele de stînga au mers în trei coloane principale – Partidul Socialiștilor, Partidul „Patria” cu Renato Usatîi și Partidul Comuniștilor, spune Bogdan Țîrdea. Pentru a reduce rezultatele comuniștilor, le-a fost pus un spoiler – Partidul Comunist Reformator din Moldova, cu o abreviere similară în limba de stat – PCRM. “Partidul” a fost eliminat din cursă pe ultima sută de metri. Socialiștii au avut mai mulți spoileri – spre exemplu, blocul „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” al lui Șelin.

Azi istoria se repetă. Pentru a fura voturile de la Partidul Socialiștilor (PSRM) la alegerile viitoare, plus la Partidul Ruso-Slavean din Moldova (PRSM) al lui Oleg Topolnițchi, către alegeri a fost reanimat Partidul Socialist din Moldova, care a existat cîndva. De atragerea voturilor PSRM se va preocupa și Ilan Șor cu partidul său, care are în față două sarcini electorale – fragmentarea flancului stîng și atacurile asupra lui Năstase și Sandu. Cred că scopul partidelor – spoileri ”de stînga” este de a nu le permite socialiștilor să aibă în viitorul parlament mai mult de 35 de mandate”.

Există și o altă viziune a perspectivelor electorale ale formațiunii politice a lui Ilan Șor. Unii experți consideră că electoratul Partidului Socialiștilor și cel al „Partidului Nostru” este suficient de stabil și format, de aceea va fi problematic să atragă voturile acestor două partide, dar partidul Șor poate să atragă alegătorii unor partide cu doctrina insuficient de bine formulată. Și aici interesele electorale ale acestei formațiuni politice se pot ciocni de interesele Partidului Democrat, aflat la guvernare, care și este un partid a cărui doctrină nu este formulată clar, iar activitatea constă în rezolvarea sarcinilor practice ale electoratului (creșterea pensiilor, rezolvarea altor probleme sociale, construirea de drumuri, consolidarea medicinii...). Astfel, se pare că electoratul PDM și al Partidului „Șor”, în multe privințe, este același – oameni neinteresați de vectorii strategici de dezvoltare a țării și care apreciază forțele politice capabile să le rezolve problemele practice.

„Electoratul lui Șor este electoratul raionului Orhei, care este literalmente fascinat de el, plus cetățenii cu venituri sub medie, aflați la limita sau dincolo de limita sărăciei. Electoratul PDM este format din alegătorii care depind în mare măsură de resursele administrative. Așa că, într-o anumită măsură, aceste două formațiuni politice se suprapun și pot atrage electoratul adversarului. Acum nu vedem o confruntare între ele, dar cred că, în preajma alegerilor, între ele se poate isca un conflict, dat fiind că ele au anumite puncte de tangență”, consideră analistul politic Corneliu Ciurea.

Vor urmări cu sînge rece cei din PDM cum Șor le fură voturile? Nu cred. În opinia unui expert, Partidul Democrat are o pîrghie excelentă de a-l presa pe Șor – decizia instanței de a-l condamna la 7,5 ani de detenție. Iată de ce, ne-a spus interlocutorul, în ajunul alegerilor, liderului Partidului „Șor” i se va ordona în care circumscripții uninominale își poate înainta candidații, pentru ca, pe de o parte, să nu le încurce candidaților PDM, pe de alta – să nu admită ca în viitorul parlament socialiștii să obțină ”pachetul de control”. Dacă el va îndeplini sarcina, va deveni ”partenerul mai mic”.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?