X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Rishi Sunak: Bharat Mata și Rule Britannia

4 noi. 2022,, 09:02 (reactualizat 4 noi. 2022,, 18:01)   Analitică
5475 1

Pentru prima oară în istoria țării, o persoană de origine indiană i-a înlocuit pe reprezentanții vechilor elite britanice. Personalitatea noului premier britanic este așa de neobișnuită pentru peisajul britanic, că provoacă interes în lumea întreagă. Vladislav Ignatov , co-fondator și CEO al companiei de informare și analiză Hindex Solutions, vorbește despre cine este Rishi Sunak și la ce să ne așteptăm de la el. (Se publică cu prescurtări).

***

Anul 2022 este unul deosebit de turbulent pentru sistemul parlamentar britanic. Liz Truss a reușit să stabilească un nou anti-record politic de aflare pe termen scurt în funcția de prim-ministră a țării. Apoteoza a fost alegerea lui Rishi Sunak, un politician de origine indiană, în funcția de prim-ministru al Marii Britanii. Background-ul complicat al noului lider al țării pe bună dreptate impune întrebarea cum anume relațiile și originea domnului Sunak vor influența politica sa internă și externă?

Rishi Sunak este într-adevăr o personalitate interesantă. S-a născut în a. 1980 într-o familie de imigranți. Bunicile și bunicii lui au părăsit Punjabul natal și s-au mutat în Africa de Est, de unde dja părinții lui Sunak au mers în Marea Britanie purtați de unul dintre cele mai mari valuri de migrație în anii 1960. Doctorul Yashvir Sunak și soția sa Usha doreau ce e mai bun pentru fiul lor, de aceea talentatul, din copilărie cumpătatul și politicosul băiat a absolvit Winchester College, din care au ieșit mulți politicieni. Deși junele Sunak nu a reușit să obțină un grant, părinții lui au muncit în sudoarea frunții pentru a plăti studiile prestigioase. Cu rezultate perfecte la examene, el a aplicat la Oxford, unde a studiat filozofia, politica și economia. Colegii menționau, că deși Rishi Sunak nu făcea parte din «Uniunea Oxford», el manifesta interes fașă de politică, împărtășind viziuni destul de conservatoare.

După absolvire Sunak s-a angajat pe post de analist la Goldman Sachs, iar după doi ani a mers la Stanford ca să obțină gradul de magistru — anume această decizie a fost punctul de cotitură în viața ambițiosului originar al clasei de mijloc. La Universitatea Stanford Rishi Sunak și-a găsit viitoarea soție — Akshata Murthy, fiica miliardarului indian N.R.Narayana Murthy. În scurt timp revine la Londra, unde se angajează la compania de administrare a fondurilor speculative TCI Fund Management (The Children’s Investment Fund) a activistului-miliardar Cris Hong, și deja în a. 2008 devine partener junior. În a. 2009 Sunak părăsește TCI, pentru a adera la fondul Theleme Partners al lui Patrick Degors, șeful său de la TCI și unul dintre co-fondatori. Această perioadă din cariera lui Rishi Sunak arată respectabil și el în mod repetat, în diverse interviuri, a făcut trimitere la experiența sa bogată în domeniul administrării investițiilor.


Experiența acumulată a știut să o aplice fiind directorul companiei de investiții Catamaran Ventures. Anume această companie se consideră a fi fondul de investiții privat al familiei Murthy.

Relațiile indiene ale premierului britanic

Căsătoria cu Akshata Murthy a fost un adevărat cadou al sorții pentru viitorul premier. Fiica lui N.R. Narayana Murthy, fondatorul companiei indiene IT Infosys, și a scriitoarei și filantroapei Sudhy Merthy, deține aproape 1% din acțiunile companiei tatălui, ceea ce o face una dintre cele mai bogate femei din Marea Britanie. Mai mult, ea deține cote și în alte companii, inclusiv împreună cu fratele Rohan Murthy. .

Însuși Narayana Murthy, în afară de administrarea operei întregii sale vieți, Infosys, în diferite perioade a făcut poarte din consiliile directoare ale unor companii, căreia deseori li se atribuie simpatii «de stînga», dar și cu gigantul BT Group.

Un fapt interesant din biografia lui Narayana Murthy - relațiile sale dificile cu Partidul Bharatiya Janata (PBJ), care guvernează India. La timpul său, antreprenorul a vorbit destul de dur despre primul ministru Naredra Mody și PBJ, și a declarat că «în mințile minorităților (adică, a musulmanilor — nota aut.) din India domnește o mare frică ». El a mai menționat, că guvernul indian saturează «manualele cu fantezii ideologicei». Guvernul Modi a amenințat că va anula înregistrarea fondului de binefacere, pentru încălcarea legilor privind finanțarea. În scurt timp după acuzațiile aduse Fondului, Narayana Murthy a fost nevoit să-și schimbe ritorica: el a declarat, că economia Indiei a fost cea mai puternică din ultimii 300 de ani, deși chiar și consilierii lui Modi își exprimau deschis neliniștea privind economia indiană.

Akshata Murthy este profund integrată în sistemul activelor familiale, iar veniturile ei în perioada startului strălucit al carierei politice a soțului au devenit teme de știri și în mass-media indiană, și în cea britanică. Astfel, Akshata Murthy a fost criticată pentru neachitarea impozitelor din dividendele Infosys în Britania. Deși doamna Murhy nu este . rezident fiscal al Marii Britanii, ea a făcut o declarație demonstrativă: «El [Rishi Sunak ] niciodată nu mi-a cerut să renunț la cetățenia indiană, relațiile cu India sau la contactele vele de afaceri, deși un asemenea pas i-ar fi înlesnit viața în plan politic. El știe că pachetul meu de acțiuni Infosys nu este doar o investiție financiară, dar și dovada muncii tatălui meu, cu care mă mîndresc foarte mult. Decizia mea de a achita în Marea Britanie impozitele pe veniturile mele din toată lumea nu va schimba nicicum faptul, că India este țara mea de naștere, cetățenie, casă părintească și loc de trai. Dar și eu iubesc Marea Britanie».

Căsătoria lui Rishi Sunak cu Akshata Murthya devenit deosebit de fericită după ce socrul i-a încredințat viitorului premier administrarea activelor familiale. Așa, în a.2014 Rishi Sunak a ajuns în fruntea Catamaran Ventures . Această perioadă a carierei lui s-a încheiat cu trecerea la serviciul public, unde Sunak a cunoscut o ascensiune rapidă.

În pofida relațiilor datorate soției, Rishi Sunak este mai degrabă un reprezentant independent al diasporei, nu purtătorul intereselor establishment-ului indian , iar relațiile sale cu patria țin mai mult de cultură, nu de politică.

Sponsorii din umbră Tory

Se cunoaște demult, că fondurile speculative britanice de mai multe ori au sprijinit financiar Partidul conservator, și astfel promovau propriile interese. Printre cei mai importanți patroni ai campaniei electorale a lui David Cameron pot fi numiți Paul Ruddock de la Lansdowne Partners, fostul director executiv al fondului Man Group Stanley Fink, fondatorul fondului speculativ Red Kite Michael Farmer, Michael Hintze, fondatorul fondului CQS și fost conducător al secției comercializarea acțiunilor Goldman Sachs, precum și alte personalități de interes.

Anume guvernul Cameron a înaintat pentru examinare proiectul de lege privind referendumul de ieșire a Marii Britanii din componența UE în a 2015, pentru care în mare măsură au făcut lobby cele mai mari fonduri din țară. Fără a-și ascunde interesul, mulți dintre managerii fondurilor speculative au sprijinit votul Marii Britanii pentru ieșirea din UE. Lobby-ul făcut de fondurile speculative în favoarea acestei decizii a devenit parte firească a trendului comun, care s-a soldat cu Brexit.

Dacă în a. 2010 în haznaua conservatorilor au ajuns 10 mln. de lire sterline, atunci în a. 2015 această sumă a fost deja de 19 mln. Pentru administratorii fondurilor speculative aceasta a fost încă o investiție, care le-a permis să influențeze elaborarea politicii fiscale de stat în interesul ramurii și pentru anularea, în a. 2013, a impozitului de rezervă la taxa de timbru, achitat de fondurile de investiții.

De menționat și faptul, că Clubul elitar de prînz, din care fac parte persoanele dispuse să jertfească anual partidului tory nu mai puțin de 50 mii de lire sterline, în perioada anilor 2010 - 2019 a transferat în folosul conservatorilor cca 130 mln., iar o mare parte dintre donatori este compusă anume din reprezentanții sferei finanțelor și a industriei fondurilor speculative, conform unei analize independente profunde, efectuate de publicația openDemocracy.

De la alegerile din a. 2019 la cele din a. 2021, cca 140 de reprezentanți ai sferei finanțelor au donat partidului lui Boris Johnson 11mln. de lire sterline . Aceleași persoane, printre care conducătorii fondurilor speculative, brokeri, antreprenori și capitaliști de risc (John Moynihan, președintele consiliului director IPex Capital Management Ltd; Hovard Shore, fondator și ex-administrator Shore Capital; și chiar Michael Spenser, fondatorul ICAP, care în a.2020 «a cumpărat» un loc în camera Lorzilor, și alții.) au sprijinit și campania electorală a Lizei Truss, care i-a costat 415 mii de lire sterline. Multe dintre aceste persoane fac parte din adepții Brexit și a impozitelor mai mici.

Totuși, Truss și Johnson s-au dovedit a fi lideri nu tocmai de nădejde din cauza caracteristicilor personale, a insociabilității politice și a unei politici economice nu tocmai reușite. Cu accederea lui Rishi Sunak la putere, situația se poate schimba.

Decorul nou, piesa veche

Deși noul premier nu cunoaște persoane semnificative din mediul parlamentar, el s-a recomandat demult ca persoană capabilă să fie utilă în orice condiții și să găsească limbă comună cu fiecare. Nici în instituțiile de educație, nici la serviciu el nu a fost caracterizat ca o personalitate sclipitoare, dominantă. Totuși, în timpul guvernării Johnson Rishi Sunak a devenit un adevărat căluț obscur : la început a acumulat puncte și aprobarea poporului prin politica economică a la «Robin Hood» în perioada COVID-19, apoi brusc a demisionat din funcția de cancelar al Fiscului și s-a opus fostului său șef.

Chiar dacă aceasta i-a deteriorat imaginea în propriul partid, care acum îi va acorda încredere foarte rezervat, el a reușit să formeze o echipă a propriilor adepți, printre care ex-cancelarul Jeremy Hunt. Deoarece Sunak nu a promis să asigure cuiva un anumit fotoliu, el poate repartiza locurile în noul cabinet reprezentanților ambelor partide, ceea ce va permite formarea unui guvern echilibrat.

Important e că, sub pretextul combaterii spionajului industrial chinez, noul Rishi Sunak a promis să extindă posibilitățile MI5. Următoarele decizii ale noului premier privind structurile de forță și CMI al țării ar putea deveni deosebit de relevante.

Biografia lui Sunak, caracteristicele sale personale ca om care nu iese în evidență și este comod, arată că în orice funcție pe care a îndeplinit-o el era un executor bun al atribuțiilor, fără ambiții personale. La fel cum anterior el a îndeplinit rolul finanțatorului personal al socrului său, acum Rishi Sunak este un candidat comod pentru toată lumea, de la care trebuie să aștepți nu expresii personale și scandaluri sonore, ci un joc reușit în muppet show-ul care are loc în Marea Britanie.

Anume de aceea nu trebuie să credem, că în funcția de prim-ministru Sunak va promova interesele bancherilor britanici sau ale magnaților indieni în domeniul IT. În șirul de crize ministeriale Rishi Sunak este mai degrabă una dintre numeroasele figuri , care are menirea să sprijine destabilizarea economică și degradarea continuă a relațiilor cu Rusia în favoarea blocului de forță anglo-saxon.

În același timp, grație originii sale Rishi Sunak ar putea avea o abordare mai subtilă a Indiei. Titlurile indiene deja abundă de formulări entuziasmate de genul «Omul nostru la Londra!», și construirea viitoarelor relații va cere de la Sunak abordări foarte delicate și echilibrate în cadrul imaginii care se conturează. Limbajul său va trebui să conțină promisiuni de colaborare, nu amenințări cu sancțiuni.

Astăzi în Vest candidatul politic ideal nu este un brav cowboy, nici un Don Quijote nebunatic, nu un Donald Trump și nici o Margaret Tatcher. Candidatul politic ideal este Rishi Sunak, a cărui reputație de economist puternic promite poporului stabilizarea situației, iar servilismul și adaptibilitatea promit elitelor britanice realizarea reușită a jocului lor.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий