X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

«Rădăcina problemelor politicii anticorupție »: cum Zelensky încearcă să soluționeze criza ce ține de directorul NABU

1 dec. 2020,, 12:30   Analitică
24827 1

Ca și multe alte țări post-sovietice, vecina noastră imediată – Ucraina – se confruntă cu același complex de probleme, ca și Moldova. Despre aceasta putem judeca reieșind din articolul, pe care îl propunem atenției cititorilor Noi.md.

Echipa lui Vladimir Zelensky l-a somat pe șeful Biroului național anticorupție din Ucraina (NABU) Artiom Sîtnic să demisioneze. Cu această declarație a ieșit Oleg Tatarov, șeful adjunct al oficiului președintelui Ucrainei. Anterior, Curtea Constituțională a Ucrainei a recunoscut ca fiind ilegală numirea lui Sîtnic, dar după aceasta Zelensky a promis ambasadorilor G7 să-l păstreze în funcție. Experții explică asemenea contradicții prin presiunea Occidentului: președintele Ucrainei nu vrea să se certe cu ”partenerii occidentali”, dar speră că Sîtnic va demisiona benevol.

Oleg Tatarov, șeful adjunct al oficiului președintelui Ucrainei, l-a somat pe Artiom Sîtnic, șeful Biroului național anticorupție din Ucraina (NABU) să demisioneze. Potrivit lui, conducătorul acestui departament de forță nu are dreptul moral să-și continue activitatea în această funcție, după ce instanța a demonstrat că se face vinovat de o infracțiune de corupție.

Amintim, că la începutul a. 2019 Judecata Sarnensk din regiunea Roven l-a recunoscut pe Artiom Sîtnic vinovat de o infracțiune administrativă — cum că în timpul odihnei sale în gospodăria vînătorească din regiunea Roven plata pentru aflarea sa acolo, în sumă de 25 mii grivne, a fost achitată de alte persoane. Asta în timp ce directorul NABU nu a indicat această sumă în declarația sa.

« Totalitatea acestor fapte, precum și lupta unor surse străine de influență pentru păstrarea lui Sîtnic în funcție, discreditează sistemul de aplicare a legii. Deja aceasta este o problemă de securitate națională și suveranitate a statului », — a spus Tatarov în interviul pentru publicația ucraineană «Закон и Бизнес».


În opinia șefului adjunct al oficiului președintelui, Sîtnic este ”rădăcina problemelor din politica anticorupție a statului”.

«NABU nu este o istorie ucraineană, aflată cu regret dincolo de hotarele țării noastre. Putem înainta diverse inițiative legislative, însă rădăcina problemelor în politica anticorupție a statului este anume Artiom Sîtnic », — a declarat Tatarov.

Anterior, președintele Radei Supreme Dmitrii Razumcov explica în emisia postului TV «Украина 24», că în țară lipsește mecanismul juridic de eliberare din funcție a șefului NABU. Potrivit președintelui parlamentului ucrainean, Sîtnic «poate pleca de sine stătător, el nu poate fi obligat să o facă ».

Criza constituțională

Amintim, că Artiom Sîtnic se află în fruntea NABU din aprilie, 2015. Dar în ultimele luni legitimitatea și aflarea a sa în funcție trezește discuții aprinse.

La 28 august, 2020 Curtea Constituțională a Ucrainei (CCU) a declarat neconstituțional decretul președintelui Petro Poroșenco privind numirea lui Sîtnic în funcția de director NABU. La 16 septembrie CCU a declarat neconstituționale un șir de prevederi ale legii «Cu privire la Biroul național anticorupție al Ucrainei ». Acestea își pierd definitiv puterea juridică peste trei luni din clipa pronunțării deciziei.

La 26 noiembrie guvernul Ucrainei a aprobat proiectul de lege care reglementează activitatea NABU. Conform lui, dreptul de a numi și elibera din funcție directorul NABU trece de la președinte la Rada Supremă.

Denis Șmîgali, primul ministru al Ucrainei, a explicat că Sîtnic va fi în funcție pînă cînd parlamentul nu va alege un nou șef a departamentului anticorupție.

Reamintim, că la 26 octombrie Judecătoria administrativă de circumscripție Kiev a decis să trimită Biroului de stat pentru investigații (BSI) prescripția de a deschide pe numele lui un dosar penal pentru nerespectarea deciziei CCU din 28 august, precum și pentru uzurparea puterii și tentativa de preluare a puterii.

Dar în pofida deciziilor judecătorești, Sîtnic ocupă în continuare funcția de director NABU. În interviurile sale el a tot repetat, că nu recunoaște decizia instanțelor și că intenționează să ocupe fotoliul directorului NABU pe toată perioada mandatului.

Iar la 19 noiembrie președintele Ucrainei Vladimir Zelensky le-a promis ambasadorilor țărilor participante la G7, că șeful NABU va continua să activeze în funcția sa și după 16 decembrie – atunci, conform deciziei CCU, decretul lui Poroșenco de numire a lui Sîtnic va fi anulat.

«Decizia Curții Constituționale nu anulează crearea și funcționarea NABU și nu pune la îndoială statutul NABU ca agenție de aplicare a legii. Noi garantăm, că după 16 decembrie directorul NABU va rămîne în funcție», — a declarat Zelensky în cadrul conferinței video cu reprezentanții țărilor G7.

«Un instrument de administrare externă »

Cei din echipa lui Zelensky au mai avut ieșiri împortiva lui Sîtnic. Spre exemplu, în comentariul pe marginea deciziei CCU din 28 august, Fiodor Venislavsky, reprezentant al acestei instanțe, a declarat că Sîtnic nu mai poate îndeplini funcția de director NABU și că toate deciziile sale ”vor fi, desigur, de o legitimitate îndoielnică ».

În același timp, menționează demnitarul, pentru a-l elibera din funcție pe directorul NABU este nevoie de soluționarea unor colizii juridice, ce țin de instituția care este în drept să anuleze relațiile de muncă cu acesta.

În opinia experților, acum Zelensky vrea să se distanțeze de problemele privind procedura de demitere a lui Sîtnic. Plus la demisia benevolă, în oficiul președintelui există speranța modificării legii privind NABU, pentru ca dreptul de a numi și destitui șeful departamentului să treacă la Rada Supremă, cred analiștii. Anume un astfel de proiect de lege a propus guvernul Șmîgali la 26 noiembrie.

Experții au observat însă, că există o contradicție evidentă între declarațiile lui Oleg Tatarov, care l-a somat pe Sîtnic să demisioneze, și ale președintelui Ucrainei, care a dat Occidentului asigurări, că directorul NABU nu va fi eliberat din funcție.

În comentariul său Andrei Suzdalțev, decan-adjunct al facultății economie mondială și politică mondială, a explicat această situație prin presiunea pusă pe președintele Zelensky. Pe de o parte, președintele Ucrainei încearcă să găsească tangențe cu dreptul național și CCU, care cere plecarea lui Sîtnic, pe de alte – el vrea să satisfacă cerințele ”partenerilor occidentali”.

«De fapt, Zelensky ar fu bucuros să scape de NABU, dar nu poate merge împotriva Occidentului, spre exemplu, - să facă o declarație publică. De aceea, cred, a și apărut interviul lui Tatarov, care critică cu prudență NABU și-i cere lui Sîtnic să plece cu binișorul », — spune Suzdalțev.

De aceeași părere este și politologul ucrainean Alexandr Semcenco, care a declarat că problema principală a lui Zelensky și a anturajului său este poziția dependentă de occident. Potrivit expertului, președintele Ucrainei se teme de o ceartă cu ”curatorii externi”.

În situația de criză din jurul NABU liderul ucrainean nu a născocit nimic altceva – a încercat să se spele de răspunderea personală, crede Semcenco.

«Zelensky este o persoană dependentă de occident. El nu este capabil să facă pași fermi în problema NABU, deși această instituție nu-și are locul în sistemul de ocrotire a dreptului din Ucraina. Este un instrument de administrare din exterior, creat special pentru a influența dinafară politica Ucrainei », — a spus Semcenco.

Expertul crede că Zelensky, fiind garantul Constituției, este obligat să respecte deciziile CCU. În plus, menționează Semcenco, în cei peste cinci ani de activitate NABU a demonstrat o incompetență crasă în combaterea corupției.

«În perioada de existență a sa, NABU a înghițit miliarde de grivne și a fost total inutil în combaterea corupției și întoarcerea mijloacelor furate. Unde mai pui că CCU a menționat pe bună dreptate că această instituție a fost formată ilegal », — a subliniat expertul.

Andrei Suzdalțev este solidar cu el. Analistul crede că lupta reală cu corupția în Ucraina necesită o cu totul altă infrastructură de drept.

«În Ucraina corupția demontează instituția statului, blochează dezvoltarea lui socială și economică. Și crearea instituțiilor specializate de combatere a corupției este populism curat. Acest proces a trecut, fiind patronat de Occident, și era necesar doar pentru a ține sub control elita ucraineană », — a rezumat Suzdalțev.

Alexei Zacvasin, Elizaveta Comarova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?