X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Prorocirea lui Ioan Teologul se împlinește: fiara e deja în prag

4 mar. 2019,, 18:11   Economie
16971 0

Cum e să fii mereu urmărit, să știi că cineva îți urmărește fiecare pas și acumulează toate datele despre tine, după care le folosește pentru a-ți schimba cardinal viața? ”Este inadmisibil!”, spun unii. ”Va trebui să ne deprindem”, obiectează alții.

”Ai încredere, dar verifică!

Cei care fac cunoștință cu acest ”scenariu al viitorului”, involuntar, îl compară cu anti-utopiile lui Aldous Huxley sau George Orwell. Doar că acesta nu se desfășoară în pagini de carte, ci este tradus în viață. Deocamdată – în China, dar după cum se vede, nici alte țări nu vor evita acest scenariu.

”Sistemul încrederii sociale” - așa se numește programul de evaluare a cetățenilor, care a fost creat, iar din anul 2014 este implementat în China. Inițial, era vizat un număr mic de cetățeni – orașul convențional N, fiecare locuitor al căruia, din start, dispunea de același număr de puncte. După care suma ori sporea, ori se reducea în funcție de sporirea sau reducerea ratingului fiecărui cetățean în parte.

Treptat, sistemul s-a extins asupra unui cerc tot mai larg de oameni. Potrivit ziarului chinez Global Times, pe la jumătatea anului trecut, peste 15 milioane de chinezi, adică fiecare al sutălea cetățean al țării, a fost sancționat administrativ din cauza ratingului social redus. Autoritățile țării promit că sistemul încrederii sociale va deveni funcțional în măsură deplină către anul 2020 și ”celor mai demni le va permite ca să trăiască liber, iar celor nedemni nu le va permite să facă un pas”.


Unul dintre cele mai importante criterii de formare a ratingului este comportamentul financiar. Dacă ești printre liderii ratingului, beneficiezi de numeroase avantaje. Spre exemplu, poți închiria un automobil, un apartament ori o cameră la hotel cu ajutorul unei aplicații mobile, fără un depozit, ai garantată deservirea VIP în hoteluri și aeroporturi, rate scăzute la credite și acces la cele mai bune universități și cele mai prestigioase locuri de muncă.

Dar poți lesne pierde punctele acumulate: dacă nu achiți la timp creditele, încalci regulile de circulație rutieră, plasezi în internetul chinezesc informații interzise (de exemplu, indici un nume fals pe rețelele sociale). Poate deveni ”dușmanul statululi” un jurnalist, care a investigat un caz de estorcare printre demnitari.

Sancțiunile pentru un rating redus pot fi foarte neplăcute - chinezii prinși pe picior greșit nu pot fi angajați în instituțiile statului sau să beneficieze de asigurări sociale, la sigur vor avea parte de un control minuțios la vamă, nu li se vor vinde bilete de avion bune și nu vor fi admiși în hotelurile luxoase cu restaurante. Li se poate refuza o călătorie turistică sau un împrumut bancar. Mai este o nuanță: programul ține cont nu doar de istoria browserului și a cumpărăturilor din magazine. Ratingul este influențat și de acțiunile prietenilor și ale membrilor familiei tale. Dacă prietenul sau tatăl tău va spune ceva rău despre guvern, vei pierde și tu puncte.

Astfel, outsiderii ratingului sînt excluși total din viața socială. Dar ratingul poate fi restabilit prin comportament exemplar. Să zicem, informarea autorităților despre încălcările comise de alți cetățeni se consideră o faptă civică bună. Astfel, într-o provincie chineză a fost elaborată aplicația ”Map of deadbeat debtors”. Instalată fiind pe WeChat, orice persoană poate vedea dacă la distanța de 500 metri de ea se află un debitor financiar. Aplicația va permite cetățenilor Chinei nu doar să urmărească locul de aflare a datornicului, dar și să anunțe autoritățile în caz că, în opinia lor, acesta este capabil ”să-și achite datoriile”.

Asta în timp ce înșiși locuitorii Chinei cred că sistemul încrederii sociale, cu toate imperfecțiunile lui, este cea mai bună metodă de a administra țara cu cea mai densă populație în lume. ”Dacă guvernul va urmări toate locurile publice, eu mă voi simți în siguranță”, spun ei.

Deoarece China tinde să fie lider în procesul elaborării inteligenței artificiale, sistemul se va consolida în continuare. Pentru ca cetățenii să fie monitorizați permanent, camerele de supraveghere vor putea recunoaște fețele și corpurile, vor urmări poziția geografică. Aplicațiile mobile vor acumula non-stop date și vor controla comportamentul utilizatorilor de rețea. Dar și datele tradiționale gen înscrieri în cartelele medicale sau declarațiile fiscale pot fi transmise sistemelor de rating.

Posibil, ceea ce are loc acum în China este cel mai ambițios proiect de inginerie socială în istoria omenirii. Dacă el va fi realizat, ne vom ciocni cu prima dictatură digitală din lume, - consideră experții străini.

În fond, este sistemul despre care scria George Orwell în romanul anti-utopie ”1984”. Da, se credea că această anti-utopie va fi realizată într-o țară din Occident, deoarece acolo este mai dezvoltată tehnologia și oamenii s-au adaptat la noutățile tehnologice. Dar reiese că chinezii depășesc Occidentul în acest sens – la ei tehnologiile digitale s-au dezvoltat binișor, iar chinezii înșiși se arată dispuși să utilizeze aceste tehnologii. Așa că intră benevol sub acest plafon digital”, consideră profesorul Valentin Catasonov, reprezentant al comunității ruse în numele lui C.F.Șarapov.

În opinia economistului, prin privarea cetățenilor ”suspecți” de beneficiile și oportunitățile sociale, autoritățile își pot asigura o existență veșnică și lipsită de pericole. În societate vor rămîne doar robii digitali care nu încalcă regulile.

”Vreau să știu totul”

Unii experți cred că la mijloc este specificul civilizației chineze, iar europenii predispuși spre individualism nu riscă așa ceva. Să fie oare așa?

Rob Kitchin, unul dintre cei mai cunoscuți cercetători și teoreticieni ai ”orașelor inteligente”, profesor la Universitatea națională din Irlanda, este neliniștit de consecințele unei supravegheri totale a oamenilor. ”Oare tehnologiile nu vor duce la consolidarea verticalei puterii? Oare nu are loc privatizarea puterii de către marile companii ? Oare nu nimeresc ramuri întregi ale orașelor, toată infrastructura, în mîini private? Are oare simplul cetățean un loc în toate acestea? Oare toate acestea nu oferă autorităților și mai multă putere, prin privarea cetățenilor simpli de ea? Cred că acum noutățile ne vin de sus, și orășenii aproape că nu participă la procesul decizional. Tehnologia este implementată, după care oamenii trebuie ori să se conformeze, ori să protesteze împotriva ei”, spune Kitchin într-un interviu.

Asta în timp ce el însuși recunoaște, că omul se adaptează noilor condiții urbane și cerințelor : oamenii se află sub supraveghere continuă și se conformează, se deprind și acceptă acest scenariu.

Alți specialiști vorbesc despre aceea că omul demult și-a pierdut anonimitatea și se află printre tehnologiile ”mediului inteligent” și a ”internetului lucrurilor”. Prin plasarea tag-urilor geografice, prin achitarea plăților cu cardul noi deja spunem multe despre noi înșine. Însă de multe ori mașinile nici nu au nevoie de acordul sau voința oamenilor pentru a-l transforma într-un fir de nisip în fluxul de alte date. Azi putem deschide Google Maps și să ne descoperim pe noi înșine în imaginile din stradă și asta fără ca cineva să ne ceară acordul. Azi, în orașele mari, camerele de supraveghere nu mai miră pe nimeni. Întrebarea este cine profită de ele: cetățenii simpli, a căror securitate este acum garantată sau corporațiile mari? Spre exemplu, unii economiști prognozează că dacă acum venitul principal din imobile este plata chiriei, atunci peste 15-20 ani sursele principale de venit în acest sector vor fi datele spontane despre comportamentul local și interesele oamenilor din bloc sau cartier.

Chip-ul ne salvează

De altfel, supravegherea persoanelor cu ajutorul camerelor video și a rețelelor sociale nu este limita. Tehnologiile merg mai departe.

«Și i-a fost dat să pună spirit în chipul fiarei, pentru ca chipul fiarei să vorbească și să acționeze în așa fel ca toți cei care nu se vor închina chipului fiarei să fie uciși.

Și el va face ceea ce tuturor, mic și mare, bogat și sărac, liber și rob, să le fie scris pe mîna dreaptă sau în frunte și ce nimeni nu va putea nici cumpăra, nici vinde, în afară de cel care are această scriere sau numele fiarei, sau numărul numelui ei. Aici este înțelepciunea, căci este un număr omenesc; este numărul șase sute șase zeci și șase”.

Această profeție din Revelațiile lui Ioan Teologul» cu sute de ani în urmă, anterior era tălmăcită de teologi în mod diferit. Dar azi, în sec. ХХI, ea capătă un sens nou – nu alegoric, dar concret, și o tentă specială, sinistră.

Într-adevăr – oare nu ”scrisul pe mîna dreaptă”, fără de care nu poți ”nici vinde, nici cumpăra” ne amintește de chip-ul montat în mînă, care permite supravegherea fiecărui pas al purtătorului?

Iar oamenii se supun ”cipizării” în exclusivitate pentru binele lor îi în scopuri nobile.

Iată un exemplu. În SUA, departamentul de Administrare a Alimentelor și Medicamentelor a înregistrat un chip care permite obținerea întregii informații despre pacient, chiar dacă el este fără cunoștință. Are dimensiunile ceva mai mari decît cele ale unui bob de orez și costă 200 dolari.

În Mexic, unde răpirea oamenilor pentru răscumpărare este un fenomen foarte extins, potențialele victime își implantează chip-uri pentru ca să poată fi găsite de poliție. Este precum detectarea prin sputnic a automobilelor furate.

În Belgia, o companie a înlocuit obișnuitele ecusoane electronice ale angajaților cu micro-chip-uri implantate. Acum ei pot deschide cu mîna ușa oficiului, utiliza xeroxul și altă tehnică de birou.

În Suedia angajaților unei companii le este implantat sub piele un dispozitiv miniatural. Dacă pui mîna pe senzor, poți deschide ușa oficiului, achita plata în ospătăria corporativă și efectua diverse operațiuni cu acces limitat. Iar șefii pot ușor verifica prezența angajaților la locul de muncă și în genere pot ști unde se află aceștia în fiecare clipă.

Numărul oamenilor care își implantează senzori și alte dispozitive crește de la an la an. Chiar și optimiștii mari recunosc comoditatea acestor dispozitive, dar nu pot să nu vadă riscurile: să se pomenească într-o zi în cea mai veritabilă societate totalitară.

În plus, unii specialiști cred că utilizarea chip-urilor nu se va reduce la sfera medicală sau bancară – perspective mari există în sfera militară. Drept exemplu poate servi documentarul postului ”Discovery” despre testarea chip-urilor, implantate militarilor. Prin intermediul comunicațiilor prin satelit, acestea permite descoperirea lor în orice loc de pe planetă, inclusiv departe sub sol. Creatorii filmului se arată convinși că deja se fac experimente în care, cu ajutorul chip-ului și al unui dispozitiv de transmitere prin satelit, poate fi influențat metabolismul ostașilor, opri scurgerile de sînge, accelera regenerarea celulelor deteriorate ale creierului. Dar trebuie să înțelegem că, în cazul unui război cibernetic, dușmanul care va sparege acest dispozitiv poate nu numai împiedica acordarea ajutorului medical persoanei rănite, dar și va pune în epricol întregul detașament chipizat.

Nu există scăpare?

Dacă ar fi să continuăm tema utilizării tehnologiilor avansate în sfera militară, atunci și publicația rusă «Военное обозрение» își expune versiunea despre cei interesați în controlul total asupra societății.

Să luăm spre exemplu, un lucru nevinovat, la prima vedere, precum acele coduri de bare de pe ambalaje. La cumpărarea mărfii, codul de bare este scanat, prețul mărfii este fixat, iar noile date ajung în factura electronică. La necesitate, tehnologia aplicării codului de bare poate fi modificată în așa fel, încît toată informația să se pomenească în rețea. Unii specialiști în sfera deconspirării comploturilor cred că utilizarea codurilor de bare este primul pas spre monitorizarea masivă a întregii populații. În țările dezvoltate, codurile de bare sînt utilizate de serviciile poștale care, cu ajutorul sateliților, pot urmări poșta. Calea mărfii cumpărate este supravegheată de la locul cumpărării la casa proprietarului.

Pe măsură ce crește numărul gadget-urilor digitale, crește și interesul serviciilor speciale din diferite țări față de acestea, susține articolul. Autorii povestesc detaliat despre sistemul electronic global de interceptare și spionaj electronic numit ”Eșalon”, elaborat de Agenția națională de securitate a SUA. La implementarea lui, lumea a fost divizată în sectoare, pentru care filialele sistemului poartă răspundere. Astfel, Africa de Nord, Europa de vest și o parte din Rusia se află cub controlul Centrului britanic. Partea de est a Rusiei și continentul american este controlat de Agenția americană de securitate națională, iar regiunile Asiei de Sud și din Pacific – de serviciile speciale din Noua Zeelandă și Australia. ”Grație caracteristicilor tehnice, ”Eșalon” poate recepționa 99% din informația transmisă în toată lumea”, scrie ”Военное обозрение”.

În prezent programul ”Eșalon” cuprinde nave, sateliți, avioane de cercetare, radare, mii de agenți din America, Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă, care controlează practic întreaga planetă. Reprezentanții serviciilor secrete își îndreptățesc acțiunile (urmărirea, interceptarea convorbirilor telefonice și a corespondenței) prin lupta împotriva terorismului”, continuă publicația.

Autorii articolului menționează că rețeaua globală de internet, fără de care omul contemporan nu se mai definește, la vremea sa a fost elaborată de militarii americani. ”Numai în anul 1981 rețeaua a fost împărțită în civilă și militară. Componenta militară a internetului permite unor specialiști să susțină, că sistemele cunoscute de căutare, cum ar fi Yahoo și Google, ar fi un efect secundar al proiectului NASA. Conform unei ipoteze, aceste sisteme de căutare au fost elaborate pentru a descoperi informația potențial periculoasă pentru SUA și pentru a acumula date despre oamenii care în cererile lor utilizează adesea anumite cuvinte și expresii”, se spunea în articol.

Mai mult, sistemul de căutare Google a brevetat o metodă de supraveghere a jocurilor online, cu ajutorul cărora face anumite concluzii privind dorințele și motivele jucătorilor. Google rămîne a fi unul dintre cei mai deplini ghizi pentru satisfacerea oricăror cereri ale omului. Sistemul se dezvoltă rapid, de aceea nu este exclus că degrabă aici se va acumula suficientă informație pentru a stăpîni viața omenirii.

În plus, FBI a creat o subdiviziune - National Domestic Comminications Assistance Center, care are sarcina de a elabora tehnologiile de urmărire, din care face parte urmărirea prin internet, interceptarea mesajelor electronice, comunicațiile fără fir (inclusiv prin Skype). Cu privire la Skype, considerat maxim protejat, proprietara lui, compania Microsoft, și-a dat acordul pentru recepționarea convorbirilor și citirea corespondenței utilizatorilor de către serviciile speciale. Tot Microsoft a brevetat programul ”amestecului legal”, care permite instanțelor judiciare și sistemului de drept să recepționeze informația fără știrea proprietarilor, să le asculte convorbirile.

”Se creează, așadar, impresia că omenirea se află într-o cușcă de rețele, din care este imposibil să scapi”, concluzionează autorii articolului.

Cine are nevoie de noi?

Ce șanse are Moldova să se pomenească în situația de urmărire totală? Elementele ei deja se implementează la noi – camere video avem instalate în toate băncile și supermarketurile, în centrele de susținere a examenelor de bacalaureat, iată că acum și în troleibuze vor fi instalate. Nici la utilizarea internetului noi nu cedăm în fața statelor dezvoltate. Iată de ce un șir de experți se tem că în locul stratificării de clasă, noi vom avea o stratificare tehnologică, un fel de lagăr de concentrare digital și informațional. Ei recunosc, că nu tehnologiile în sine prezintă un pericol, ci oamenii în mîinile cărora se află aceste tehnologii.

”Noi mergem sigur spre tehnologizarea vieții, omenirea a ales această cale de dezvoltare și nu mai e nimic de făcut”, consideră Veaceslav Cunev, specialist în domeniul IT din Moldova. Dar cum să folosim aceasta în fiecare societate (țară) aparte, pentru societatea civilă acesta trebuie să fie obiectul de discuții. Ori vom avea, cu adevărat, o dictatură digitală”.

Cunev presupune că, în viitor, omenirea va fi divizată în niște zone digitale. Cele cu cel mai înalt nivel de securitate vor fi zonele cu cel mai înalt nivel de control asupra fiecărui locuitor de aici. Oare Moldova face parte din sectoarele dezvoltate tehnologic? Cel mai probabil, nu. Deci, urmărirea totală și robia digitală nu ne amenință.

Docentul Iurie Pușneac, candidat în științe tehnice, vede pericolul instaurării dictaturii digitale la noi nu din partea statului, ci din partea corporațiilor internaționale mari. ”Deja la noi se implementează elementele economiei digitale, care servesc nu statului nostru, dar giganticelor corporații globale. Pentru noi, pericolul urmăririi totale și a acumulării de informații despre cetățeni vine anume de acolo. Cum vor folosi această informație, în interesele cui o vor face? Nu este o întrebare inutilă, aici văd eu pericolul”, a comentat Pușneac pentru Noi.md.

Și Anatol Bredinschii, expert în domeniul securității, este de părere că implementarea sistemului de control total în țara noastră este o treabă prea complicată și costisitoare. În comentariul pentru Noi.md, el a atenționat asupra informației pe care utilizatorii o publică voluntar pe rețelele sociale .

”Teoretic, implementarea sistemelor de genul celei chinezești este posibilă în Moldova. Însă aspectul practic trezește nedumeriri, dat fiindcă pentru asta se cer resurse mari – financiare, tehnice, de personal (asemenea sisteme trebuie implementate și deservite de specialiști bine instruiți). Ce sarcini va avea de îndeplinit sistemul la noi? Există oare o necesitate actuală în mica noastră țară, unde totul și așa este bine cunoscut și transparent? Mă îndoiesc. Careva elemente ale controlului digital vor fi implementate în țară, este procesul inevitabil de evoluție a globalizării, dar pentru asta, vor trebui depășite numeroase complicații. Spre exemplu, cadrul legal de la noi încă nu poate reglementa pe deplin relațiile juridice în sfera informațiilor, nu avem practică de aplicare a lor. Se muncește mult în această direcție, dar, deocamdată, nu avem o opinie și o concepție clară a lumii digitale și a unor reguli unice de reglementare a internetului.

În locul cetățeanului simplu, eu mai puțin aș acorda atenție unor sisteme globale de control informațional, mai mult – informației pe care el absolut voluntar și de sine stătător o plasează în internet, pe rețelele sociale. Unii și-au transformat viața în continuarea show-ului televizat ”După sticlă”. Multă lume publică regulat informații despre viața privată, chiar intimă, cu numeroase fotografii și video-uri. Majoritatea acestor utilizatori nu au nici cunoștințele de bază în sfera securității informaționale, preferă să nu cugete asupra confidențialității, nu înțelege că această informație va fi stocată pe anumite servere și va forma un dosar digital. Care mai apoi poate să apară în cel mai nepotrivit moment și să aducă ”eroului” numeroase neplăceri. Deja acum, la dorință și cu existența unor abilități de lucru cu informația, în rețea se pot găsi informații despre o persoană sau alta, uneori despre datele cardurilor sale bancare, copiile electronice ale actelor etc. De acestea se folosesc mereu criminalii – este realitatea zilei de azi! Iată despre care pericole ar trebui să vorbim, nu despre urmărirea totală a ”fratelui mai mare”.

Cunoscutul om de afaceri Vasile Chirtoca, co-proprietarul companiei IT ”DAAC System Integrator” are alt punct de vedere:

”Din punct de vedere tehnologic, țara noastră este în stare să implementeze suficient de repede sistemele de urmărire totală și control al propriilor cetățeni – există și specialiști, și soft-urile necesare. Un cip ca cel pe care ÎS ”Registru” îl monta pe primele pașapoarte biometrice, poate fi implantat în partea exterioară a mîinii cetățeanului pentru a înlocui pașaportul sau cartea de credit. În el poate fi stocată toată informația despre om, inclusiv locul în care se află și datele despre operațiile bănești. Evident, aceste chip-uri pot fi deconectate și omul va fi lipsit de posibilitatea de a cumpăra sau vinde ceva. Cred că majoritatea oamenilor maturi nu vor dori ca urmașii lor să trăiască într-un asemenea viitor. Deci, sarcina politicienilor și a societății civile este să facă așa mod ca țara și cetățenii ei să nu fie dependenți de ”oamenii care vor deține aceste tehnologii”. Dacă e nevoie – să introducă în Constituția Republicii Moldova prevederi relevante în acest sens.

Svetlana Derevscicov

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?