X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Primul parc IT în Moldova: 160 de rezidenți în 4 luni

15 mai. 2018,, 11:09   Societate
25167 1

Gheorghe Pruteanu

Cu peste patru luni în urmă, în Moldova a fost lansat oficial primul parc pentru tehnologia informaţiei.

Autoritățile prognozează că parcul, care de la începutul anului a înregistrat peste 160 de companii-rezidente, va garanta un ritm-record de creștere a industriei IT și va contribui la venirea în țară a noilor tehnologii și modele de afaceri. Oportunitatea de a scăpa de povara fiscală și a obține alte privilegii îi atrage pe participanții la comunitatea virtuală. În cel mai scurt timp, lista genurilor de activitate pe care le pot desfășura rezidenții se va completa cu noi direcții.

Interesul a depășit așteptările

Moldova IT Park și-a deschis ușile virtuale la 1 ianuarie, iar peste două săptămîni avea deja înregistrați primii 47 de rezidenți. Astăzi numărul lor trece de 160, cam o treime dintre ei sînt companii cu capital străin. În proces de examinare se află un șir de alte cereri de solicitare a statutului. Orice companie din domeniu, indiferent de țara unde a fost creată, poate deveni rezident al Moldova IT Park.

Cum se vede, administrația Moldova IT Park nu se aștepta la un interes atît de mare, deoarece în pronosticurile enunțate figurau cifre mult mai modeste – cca 100 de rezidenți pe parcursul primelor luni. Acest indice a fost depășit deja la mijlocul lui februarie. Majoritatea companiilor sînt amplasate la Chișinău, însă există și rezidenți din Bălți, Cahul, Edineț, Lipcani, Strășeni și Ialoveni. Toate aceste întreprinderi practică diverse genuri de activitate în sfera tehnologiilor informaționale.


Moldova IT Park este creat pentru o perioadă de 10 ani – termenul maxim prevăzut de lege. Conform prognozelor, în acest răstimp el va atrage cca 400 de companii-rezidente. Administrația Moldova IT Park îi va înregistra în baza Legii privind parcurile pentru tehnologia informaţiei. După examinarea cererii, cu compania în cauză va fi semnat un contract și ea va obține un certificat de înregistrare. Lista întreprinderilor incluse în Registrul de evidență a rezidenților este publicată pe site-ul moldovaitpark.md.

Din această listă nu fac parte unele dintre cele mai mari companii care activează în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor. Se explică prin faptul că multe dintre acestea intenționează să creeze parcuri tehnologice de sine stătătoare. Spre exemplu, o astfel de inițiativă a avut compania de televiziune, tehnologie a informației și comunicații StarNet, care a atras resurse de credit ale USAID. Directorul companiei, Ciprian Poștaru, a concretizat că proiectul vizează dezvoltarea Moldovei prin exportul de servicii IT și crearea unui ecosistem pentru companiile din țară și străinătate. Parcul va apărea pe un teren cu suprafața de 2,2 hectare.

De la matematică la nanotehnologii

Primul parc tehnologic moldovenesc este un parc virtual cu posibilitatea de a crea, în perspectivă, și o infrastructură fizică. Printre sarcinile lui de bază se numără oferirea consultanței și sprijinirea noilor companii IT, sporirea investițiilor în companiile rezidente și sporirea numărului de produse inovatoare pe care le dezvoltă. În plus, activitatea parcului este orientată spre schimbul de cunoștințe și tehnologii IT la nivel național, dar și internațional.

Astăzi, în parcurile IT, spre exemplu, pot fi elaborate software-uri la comanda clienților, jocuri computerizate, pot fi administrate site-uri, portaluri web și echipamente informatice, pot fi prestate servicii în domeniul tehnologiilor informaționale. Însă, în cel mai scurt timp, lista genurilor de activitate va fi extinsă.

Recent, Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de lege ce le permite rezidenților să desfășoare programe didactice de instruire IT și de mentorat, de pregătire și recalificare a personalului IT, de producere a unor componente electronice, de prestare a serviciilor de animație și design în format digital. În perspectivă, parcurile IT vor putea practica elaborări experimentale și studii în diverse direcții – de la matematică și fizică la bioinformatică și nanotehnologii.

Reprezentanții companiilor care au aderat la Moldova IT Park se arată optimiști. „Cred că rezultatele nu se vor lăsa așteptate, presiunea birocratică se va reduce simțitor. Noile condiții vor permite să majorăm salariile specialiștilor, fapt care îi va motiva să nu plece din Moldova”, spune unul dintre investitori, reprezentantul companiei străine Luke Vox.

„Calitatea înaltă a produselor face ca producătorul și țara să fie cunoscuți în toată lumea, ceea ce ne va permite să exportăm produsele la prețuri înalte. Asta ne va da posibilitatea să plătim angajaților salarii mai mari, statului – impozite mai mari, doar așa putem avea o țară bogată și prosperă. Parcurile IT permit simplificarea activității companiilor IT în tot ce ține de relațiile cu statul, mai ales de domeniul rapoartelor fiscale. Astfel, rezidenții se vor putea concentra asupra activității lor de bază – elaborarea produselor și serviciilor competitive pe piața mondială”, menționează conducătorul unei companii IT, Maxim Masiutin.

Impozit competitiv

Companiile se simt atrase și de posibilitatea de a scăpa de povara fiscală. Rezidenții achită un impozit unic în mărime de 7% din veniturile obținute din vînzări, care înlocuiește impozitul pe venit din activitatea de antreprenor, impozitul pe venit din salariu, cotizațiile de asigurări sociale și medicale ale angajatorilor și angajaților, impozitele locale, impozitul pe imobil și taxele rutiere. Suma minimă a impozitului unic este stabilită lunar pentru fiecare angajat și constituie 30% din salariul mediu pe economie. În plus, a fost simplificată procedura dărilor de seamă, acum rezidenții completează un singur formular.

Administratorul Moldova IT Park, Serghei Voitovschi, spune că rezidenții pot simți avantajele imediat după aderarea la parcul virtual, deoarece obțin dreptul de a achita impozitul unic. Concomitent, angajații acestor companii IT pot conta pe serviciile asigurărilor sociale de stat. Potrivit lui Voitovschi, un alt avantaj este faptul că parcul în sine este un obiect virtual, deci nu cere investiții în infrastructură, nu generează probleme de ordin material și cheltuieli pentru întreținere.

„Impozitul unic este foarte competitiv, susține Vitalie Tarlev, secretar de stat în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Noi am efectuat o analiză la nivel regional, comparativ cu concurenții noștri în domeniul IT – România, Macedonia, Belarus. În cele din urmă, am ajuns la concluzia că 7% este cifra optimă pentru a fi competitivi în această concurență cu vecinii noștri. În plus, companiile IТ vor putea uita de dificultățile de comunicare cu organele de stat, deoarece interacțiunea și prezentarea informației despre activitatea antreprenorială este redusă la minimum.”

Parcurile IT – o prioritate

Cei de la Ministerul Economiei și Infrastructurii vor să corecteze politica de stat pentru a ajuta la obținerea profitului din posibilitățile investiționale și potențialul industriei IT. Asta a declarat ministrul Chiril Gaburici în alocuțiunea sa din cadrul ICT Summit 2018, desfășurat la Chișinău pe 23 aprilie. El a menționat creșterea cifrei de afaceri a sectorului IT al țării, în anii 2016-2017, de la 10,5 la 12,2 miliarde de lei, precum și sporirea exportului de produse și servicii IT la 3,3 miliarde de lei.

În opinia ministrului, acești indici vorbesc despre faptul că industria IT va necesita mai multe resurse, în special umane, dar și investiții. „Avem convingerea că parcurile IT, ca platformă inovațională pentru dezvoltarea întreprinderilor competitive, vor asigura o creștere economică a ramurii IT, vor deschide perspective pentru tinerii specialiști cu locuri de muncă bine plătite în țară”, spune Gaburici.

La ședința recentă a Consiliului coordonator al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Chiril Gaburici a declarat că sectorul tehnologiilor informaționale și parcurile IT sînt o prioritate și pentru ministerul pe care îl conduce, și pentru MIEPO. În același timp, Ministerul Economiei și Infrastructurii s-a adresat Consiliului Concurenței cu solicitarea de a-i permite să susțină Moldova IT Park – procedură stipulată de lege.

Iuliana Drăgălin, secretar de stat în domeniul infrastructurii calității și cooperării internaționale, concretizează că în 2018 volumul total al vînzărilor rezidenților Moldova IT Park poate constitui 1,4 mld. lei sau 85 mil. dolari. Potrivit ei, companiile-rezidente pot colabora cu angajați locali, dar și străini. Ele pot atrage forță de muncă străină în condiții preferențiale, pentru aceasta a fost simplificată procedura de obținere a permisului de ședere în țara noastră pe termen lung și anulată eliberarea permiselor de muncă.

Rezidenții parcurilor IT se pot aștepta și la alte inovații, prin intermediul cărora autoritățile intenționează să le creeze condiții de muncă prielnice. Guvernul a și aprobat și a transmis Parlamentului proiectul de lege care scutește companiile de plata taxelor vamale și a TVA pentru echipamente și software necesare activității lor. Totodată, se precizează procedurile de verificare a situației financiare a rezidenților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?