X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Prima sută de metri a guvernului Gavrilița. Partea a 2-a

16 noi. 2021,, 10:00 (reactualizat 16 noi. 2021,, 18:00)   Analitică
7672 17

(Sfîrșit. Începutul citiți pe 15.11.2021)

Prim-ministra Natalia Gavrilița este mulțumită de miniștrii săi, care potrivit ei au fost nevoiți să muncească 100 de zile în ”instituții publice slabe”, în ore suplimentare și sub presiunea diverselor crize. De aceea în guvern nu se prevăd demisii, deși recent vicepreședintele parlamentului Mihail Popșoi a anunțat careva remanieri de cadre în executiv.

“În acest guvern nu este vorba despre demiteri, această chestiune nu se discută în prezent ”, - Natalia Gavrilița a curmat orice întrebări la această temă în cadrul conferinței de presă cu ocazie celor 100 de zile.

Între timp, experții spun că pe fondalul majorării bruște a tarifelor la resursele energetice, a scumpirii totale, a nemulțumirii maselor populare, încinse de oponenții actualei puteri, guvernul va trebui totuși să identifice o victimă pentru ”sacrificare”. E de dorit, crede expertul economic Dumitru Barbalat, să fie una importantă.

Criza guvernării: pe cine îl vor pleca primul?


În principiu, opoziția și foștii aliați deja au identificat potențialii pretendenți pentru ieșire.

Spre exemplu, liderul socialiștilor Igor Dodon crede că primul candidat la demitere trebuie să fie ministrul finanțelor Dumitru Budeanschi. El e declarat într-un interviu, că în instituția condusă de Budeanschi domnește ”un adevărat dezastru”: “reprezentanții FMI la negocieri au fost șocați – nu aveau cu cine discuta. Secretarii de stat ai acestui minister demisionează ”.

Un alt eșec al Ministerului de finanțe : am ajuns la mijlocul lui noiembrie, iar în conformitate cu legea finanțelor publice guvernul urma să aprobe și să prezinte parlamentului politica bugetar-fiscală și proiectele bugetelor pentru anul viitor încă înainte de 15 octombrie. Deocamdată aceste documente , a scris pe rețelele sociale ex-premierul Ion Chicu, “încă nu au ieșit de la Ministerul finanțelor și Ministerul economiei ”.

Un alt candidat evident pentru demitere este Ala Nemerenco, ministra sănătății. Multă lume atenționează asupra declarațiilor ei grosolane, lipsite de etică și chiar discriminatorii. Ba doamna Nemerenco declară că statul ”cheltuiește în zadar” pentru tratarea pacienților nevaccinați contra COVID-19, deși aceștia-s aceiași contribuabili, din contul cărora șefa Ministerului sănătății și subalternii ei primesc salariu. Ba vorbește grosolan despre medicii nevaccinați. Ba într-un interviu radiofonic uită că este un funcționar public de rang înalt și nu un comentator pe Facebook, declară că pacienții conectați la aparatele de ventilare pulmonară au puține șanse să supraviețuiască.

“Situația ar fi mai bună, dacă cetățenii ar conlucra cu medicii ”, - spunea Nemerenco în acel interviu. Cu ceva zile mai înainte, Boris Gîlcă, șeful interimar de la direcția municipală de sănătate, informa consilierii municipali că “avem o comunicare bună la nivel de specialiști și reprezentanți ai ministerului”, însă interacțiunea cu conducerea ministerului lasă de dorit. “Am solicitat o întrevedere cu ministra Ala Nemerenco, nu am fost primiți. Am avut o singură întrevedere în septembrie, în altă situație epidemiologică ”, - a spus el.

O altă creionare la faptul cum are loc coordonarea luptei cu coronavirusul de către actuala conducere a ministerului sănătății, care găsește timp pentru a analiza fizionomic , pe rețelele sociale, zîmbetele și strîngerile de mînă ale lui Spînu și Miller după semnarea contractului de livrare a gazelor, dar nu-l poate găsi pentru a se vedea cu colegii din direcția municipală de sănătate în condițiile stării de urgență în legătură cu pandemia coronavirusului de tip nou.

Oponenții actualei puteri spun că conducerea Ministerului sănătății nu se isprăvește cu situația pandemică, manifestă lipsă de profesionalism și opacitate, și că a compromis procesul de vaccinare. Politologul Igor Volnițchi a amintit că, în opoziție fiind, Nemerenco declara pe rețelele de socializare că se poate isprăvi cu pandemia, “dar n-a fost să fie”. Ex-premierul Ion Chicu a amintit că anul trecut Ala Nemerenco, nefiind încă ministră, a folosit tema pandemiei în scopuri politice, da acum cheamă să nu politizăm COVID-19 și să ne abținem de a da sfaturi. Iar blocul comuniștilor și socialiștilor din parlament a înaintat o moțiune de cenzură ministrei sănătății pentru ”neprofesionalismul manifestat în această funcție importantă ”.

Dar e foarte îndoielnic ca șefa de la sănătate să devină totuși acea victimă ”sacră”. Chiar și vice-spicherul Popșoi , vorbind despre posibilele remanieri în guvern, la întrebarea de concretizare a spus: “Nu cred că se referă la doamna Nemerenco”. Politologul Vitalii Andrievschi crede că motivul este relația de prietenie cu președinta Maia Sandu, iar alte surse vorbesc despre legăturile mari în OMS și în alte structuri internaționale de sănătate, care au nevoie să aibă în această funcție o persoană loială, capabilă să promoveze agenda internațională în domeniul sănătății (în special vaccinarea). În opinia lui Andrievschi, mai degrabă va fi demis întregul guvern Gavrilița, dar nu doar ministra Sănătății, Nemerenco.

Platforma DA crede că trebuie demisă Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne. “Tot mai mulți oameni mă anunță că în funcțiile-cheie din MAI (și nu numai) au fost numiți unii complici ai oligarhilor, împotmoliți în corupție și schemele precedente”, - a declarat cu ceva timp în urmă Vasile Năstase, fost deputat din partea Platformei DA.

Periodic, printre posibilii candidați la zbor răsună numele lui Viorel Gherciu, ministrul agriculturii.

Cu toate acestea, dacă e să reieșim din actuala declarație a prim-ministrei, înainte de noul an unica pierdere de cadre a actualului cabinet de miniștri poate fi demisia din motive personale a vicepremierului pentru reintegrare Vladislav Kulminski. Desigur, dacă președinta și PAS nu vor decide altfel, reieșind din situație.

Analistul politic Corneliu Ciurea crede că în această situație partidul de la guvernare nu va putea evita o victimă ”sacră”.

“Faptul că la conferința de presă prima ministră a declarat că demiteri nu vor fi, este dorința de a limita lista acestor victime ”sacre”. Căci victima ”sacră” ideală ar fi ea însăși. Iar în arsenalul PAS demiterea întregului guvern este un fel de paratrăsnet, și dacă situația se va înrăutăți, ei ar putea face aceasta”, - crede Corneliu Ciurea.

Criza cadrelor: unde să găsești persoane deștepte și oneste la un salariu mic ?

Rezumînd cele 100 de zile, Natalia Gavrilița s-a plîns de lipsa de cadre în ministere și departamente – nimeni nu vrea să lucreze cu ei. “Chiar și în a. 2019 [în guvernul Sandu – note red.] a existat mai mult interes pentru anumite vacanțe ”, - a spus ea.

Experții au prognozat posibilitatea apariției acestor probleme imediat după alegerile parlamentare. “Dacă partidul “Acțiune și solidaritate” va începe să-i disponibilizeze pe toți și să numească în funcție fie și neprofesioniști, dar ”de-ai noștri”, asta se poate transforma în probleme mari pentru țară”, - a declarat Volnițchi la 21iulie în emisia unui post TV.

Și PAS a început să acționeze exact așa. Chiar la prima ședință, guvernul Gavrilița a eliberat din funcții 23 de secretari de stat ai ministerelor și 5 directori de agenții. În total, timp de trei luni au fost disponibilizați 355 de funcționari din ministere, departamente și întreprinderi de stat. Oficial, asta se numea ”procesul de curățare de persoane compromise”.

Unii dintre funcționarii demiși chiar s-au compromis. Inclusiv prin participarea la diverse scheme. Însă, în afară de acești oameni, din instituțiile publice în aceste trei luni au fost demiși destui funcționari din veriga medie și inferioară - pe criterii politice, numai pentru că ”au activat pe vremea democraților și socialiștilor”.

În rezultat, în politica de cadre a actualului guvern s-a creat o situație ambiguă. Pe de o parte, deputatul PAS Dumitru Alaiba spune că “pentru o țară așa de mică birocrația este periculoasă. Șefi, directori de toate culorile. Trebuie neapărat să-i rărim ”. Pe de alta, numind noul guvern, partidul de la guvernare sporește numărul ministerelor de la 9 la 13. Uneori pe deplin justificat, totuși numărul șefilor și deci și a cheltuielilor pentru întreținerea lor a crescut.

Pe de o parte, izgonind funcționarii din veriga medie și cea inferioară pe criterii politice, în funcțiile-cheie din unele ministere și departamente au fost numiți ”oamenii lui Plahotniuc”. În special, în structurile de forță. Cel puțin asta susțin cei din Platforma DA.

Pe de o parte, vorbind la deschiderea forului anual de integrare europeană, președinta Maia Sandu spune că Moldova va merge acum în exclusivitate pe modelul european de dezvoltare. Pe de alta, în toate funcțiile mai mult sau mai puțin importante din stat șefa statului, anturajul și partidul ei își numește rudele, prietenii, activiștii de partid. Din care cauză cabinetul Gavrilița imediat a fost numit “guvernul verișoarelor și a mătușilor “de sacrificiu” (pentru fraza Maiei Sandu “ruda mea a făcut un sacrificiu venind să muncească în guvern pentru un salariu mai mic”).

Mai mult, îngrijindu-se de ”ai săi”, guvernul și parlamentul le-a permis să muncească în mai multe locuri. Conform amendamentelor legislative aprobate recent, ”personalul angajat la muncă în cabinetul președintelui parlamentului, a președintelui, a prim-ministrului, a vicepremierilor și a miniștrilor poate desfășura activități remunerate în consiliul de administrare al întreprinderii de stat și în consiliul societății pe acțiuni, în capitalul social al căreia statul deține cote-părți”.

Dar pentru salariul de 5-7 mii de lei din instituțiile publice ”ai noștri” nu vor merge. În rezultat, chiar și experții politici care simpatizează actuala guvernare (spre exemplu, Igor Boțan) a fost nevoit să constate: “În prezent PAS trece printr-o criză de personal gravă ”.

Realitatea privind personalul în cele 100 de zile: în emisie televizată prim-ministra vorbește despre “sute de vacanțe: avem vacante funcții de adjuncți ai conducătorilor de agenții, secții, funcționari începători”, despre aceea că “avem multe refuzuri, chiar și în a. 2019 exista mai mult interes pentru anumite funcții vacante”. Și președinta Maia Sandu a fost nevoită să se includă în procesul căutării cadrelor pentru executiv, pe rețelele sociale ea a cerut ”persoanelor profesioniste și oneste” să reacționeze pentru a completa vacanțele din ministere și departamente și ”împreună să transformăm țara”. Iar comentatorii politici recomandă PAS să iasă din zona de confort și să “caute profesioniști nu doar în grupul lor mic”, cum au făcut altă dată comuniștii și socialiștii.

Încă o creionare la tema politicii de cadre. Expertul economic Dumitru Barbalat a văzut în structura puterii executive un moment interesant.

“În aparatele tuturor ministerelor, - scrie el, - figurează doar categoriile de consultanți și nici un specialist, deși legislația în vigoare cuprinde, în lista funcțiilor executive din aparatul ministerelor, așa funcții, ca “specialist principal”, “ specialist superior” și “specialist”. Știți ce trebuie să facă consultanții și specialiștii? Specialistul este o unitate de personal constantă. Și consultantul este un specialist, însă într-un anumit domeniu, care trebuie să ofere consultații de expert și este angajat temporar. Și atunci, ce avem noi în statele de personal ale ministerelor? Miniștrii și secretarii de stat – angajați temporari, căci au început a fi cam des schimbați. Întregul aparat al ministerelor – numai consultanți , adică angajați temporar. Și deloc – funcționari publici - specialiști permanenți ”.

Criza încrederii: să ne așteptăm la proteste, și cînd?

Anticipatele din 11 iulie, pe de o parte, au fost o victorie necondiționată a partidului ”Acțiune și solidaritate”, pe de alta – o capcană pentru PAS.

Rezultatul de 52,8% a arătat că societatea avea mari speranțe în acest partid , poate prea mari. Preelectoralul “noi vom face ordine, vom învinge corupția și pandemia, noi știm cum să o facem și străinătatea ne va ajuta” suna atractiv și liniștitor. Dar criza nu numai că s-a dovedit a fi fără cupeuri, ea a căpătat noi direcții și dimensiuni. Și treptat a început să apară o dezamăgire logică.

Asta a demonstrat-o primul sondaj sociologic, prezentat după venirea PAS la putere. Studiul din septembrie al companiei Date Inteligente (IData) a arătat, că peste două luni după anticipate pentru PAS erau gata să voteze doar 35,3% dintre cetățeni. În sondajul din octombrie al IData, cursul autorităților era sprijinit de 42,4% din populație, iar 40,9% dintre respondenți au declarat că țara se mișcă într-o direcție greșită, deși încă în iulie (sondajul a fost efectuat imediat după alegeri) 52,4% dintre respondenți credeau că Moldova se dezvoltă în direcția corectă.

Dar aceste studii sociologice au fost făcute înainte de majorarea bruscă a tarifelor la resursele energetice și posibilele urmări cum ar fi scumpirea serviciilor comunale, a transportului, a produselor alimentare etc. După ce vor veni facturile pentru noiembrie, dezamăgirea (sau deja iritarea) va deveni și mai puternică. Cu ce se poate solda aceasta?

Cei din Platforma “Demnitate și adevăr” au și declarat că așteaptă proteste în masă contra scumpirilor. Trebuie să înțelegem, că DA se va afla în fruntea lor și va scoate din nou tractoarele pe străzile Chișinăului .Acum o lună, la mitingul opoziției, liderul socialiștilor Igor Dodon spunea că degrabă în țară vor avea lor multe proteste. Criza preconizată pe fondalul scumpirii resurselor energetice oferă opoziției toate atuurile pentru a alimenta nemulțumirea populară, și e puțin probabil ca opoziția – și cea parlamentară, și cea neparlamentară - va rata această posibilitate.

Primii candidați la desfășurarea protestelor deja există. Transportatorii de pasageri au anunțat că, din cauza negocierilor care au durat o lună și a lipsei unei decizii din partea autorităților cu privire la cererea lor de a dubla tariful pentru o călătorie, precum și la alte măsuri de susținere a industriei, "protestele sînt inevitabile". Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA) a declarat că săptămîna aceasta ar putea fi anunțată data primei acțiuni de protest.

Analistul politic Corneliu Ciurea menționează, că există două tipuri de proteste: cele alimentate și dirijate de opoziție - mai organizate, și cele spontane, care exprimă nemulțumirea generală pentru starea de lucruri existentă. Acestea-s mai periculoase pentru autorități.

“Dacă creșterea tarifelor va duce la sporirea rapidă a prețurilor, dacă vor începe să vină facturile și se va dovedi că compensațiile anunțate de autorități nu-s suficiente și mulți cetățeni nu-și pot achita serviciile comunale chiar și cu ajutorul acordat de guvern, totul se va face foarte repede. Poporul va începe să protesteze. Cred că partidele politice își planifică acțiunile de protest pentru primăvara viitoare. Dar de vor începe protestele spontane din cauza sărăcirii populației, se vor activiza și partidele politice”, - crede expertul.

Se pare că și cei din PAS înțeleg acest lucru. Deputata Olesea Stamate a declarat zilele trecute, că poliția este gata să “reacționeze corect” la posibilele proteste, protestarea este dreptul democratic al cetățenilor, deși din careva motive poporul nu înțelege că pentru el ”vremurile bune” au și început. “Noi ne aflăm la începutul perioadei în care vom începe să simțim influența vremurilor bune”, - a spus Stamate. Cum se vede, senzațiile diferă de la om la om.

Xenia Florea

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?