X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Plahotniuc s-a despărţit definitiv de PDM. În scurt timp el va lansa un nou proiect politic?

25 feb. 2020,, 14:22   Analitică
6483 3

Săptămîna trecută, tema nr. 1 a fost scindarea în conducerea Partidului Democrat. Miercuri, 19 februarie, şase deputaţi, în frunte cu Andrian Candu, au declarat că părăsesc PDM şi formează un grup parlamentar independent.

Scizioniştii s-au autoîntitulat “adevărata opoziţie proeuropeană ” şi au declarat că numărul deputaţilor, dar şi a membrilor PD care vor părăsi formaţiunea politică, va creşte.

Ce treabă are Plahotniuc cu asta?

Acum 8-10 ani presa moldovenească, dar şi cea străină îl numea pe antreprenorul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto (la acel moment) al PDM, “păpuşar” sau “cardinalul cenuşiu al politicii moldoveneşti”. Însă acest statut, cum se vede, era neplăcut pentru Vladimir Gheorghievici, pentru că de-a lungul anilor el a făcut mai multe încercări de a se “legaliza”.

Prima încercare a fost cea din anul 2010, cînd în lista electorală a democraţilor brusc a apărut un şir de reprezentanţi ai echipei de sponsori în frunte cu “inginerul, specialistul în administrarea afacerilor, licenţiatul în drept ”Vladimir Plahotniuc (el personal figura cu nr.2, imediat după preşedintele partidului, Marian Lupu). Însă deja în 2013, din cauza confruntării cu Vladimir Filat, Plahotniuc a fost nevoit să se retragă iar în umbră.


Pe urmă pentru el a fost inventată funcţia de coordonator executiv al coaliţiei de guvernare, el a revenit în parlament, în 2016 a devenit conducător oficial al Partidului Democrat, pe care l-a şi condus de facto, însă aşa şi nu a reuşit să-şi atingă scopul dorit – funcţia de prim-ministru. Iar după ce în 2019 pe neaşteptate pentru democraţi a fost formată coaliţia PSRM-blocul ACUM, care a înlăturat PDM de la putere, Vladimir Plahotniuc a fost nevoit să fugă din ţară şi să revină la statutul de “păpuşar politic”.

Andrian Candu, care a anunţat ieşirea din PDM, a recunoscut că în ajun a discutat cu Vladimir Plahotniuc această chestiune. “Ieri l-am telefonat. M-am simţit obligat să-i spun ce intenţionez să fac, împreună cu colegii. El mi-a spus: “Sînteţi oameni maturi, dacă credeţi că trebuie să o faceţi, făceţi-o pentru viitorul ţării. Nu vreau să mă îndepărtez de acest om, care a avut un aport important în dezvoltarea Partidului Democrat”, a declarat Candu.

În interpretarea ex-spicherului, el doar l-a informat pe fostul şef de partid, acum fugar, şi ruda sa (Candu este finul lui Plahotniuc, el a mai administrat şi un şir de companii, spre exemplu, a fost director general “Prime Management” SRL) despre „divorţul” de PDM. În comunitatea experţilor se crede că este vorba despre o decizie plănuită şi coordonată cu Vladimir Plahotniuc, care chiar dacă a pierdut poziţiile politice în ţară continuă să ţină degetul pe pulsul politicii moldoveneşti şi cel mai probabil a început realizarea scenariului său politic preelectoral.

Cei şase care au plecat din partid şi sînt persoanele de încredere ale lui Plahotniuc. Andrian Candu este adesea numit megafonul lui în Moldova. Se spune că liderul fugar al PD îl vedea pe Vladimir Cebotari succesorul său în funcţia de preşedinte al PDM. Serghei Sîrbu după plecarea sa de la comunişti şi trecerea în PD, a slujit “coordonatorului executiv”cu credinţă şi devotament, îi scria legile necesare şi sesizările Curţii Constituţionale, a fost autorul unui şir de scheme juridice. Corneliu Padnevici este încă un apropiat al lui Plahotniuc, el a administrat compania sa Codru.

“Recent, Andrian Candu (nu cred că neintenţionat) s-a scăpat cu vorba că l-a informat pe Vladimir Plahotniuc despre ieşirea sa din PDM. Cel mai probabil, trebuie să înţelegem următoarele: Plahotniuc a aprobat această operaţie, - spune analistul Victor Ciobanu. – A fost o ieşire coordonată şi la sigur – cu nişte garanţii, inclusiv financiare, ale lui Plahotniuc.

Cred că Plahotniuc are nişte planuri, propriul Joc coordonat cu americanii. Partenerii occidentali categoric nu-şi doresc încă o victorie a lui Igor Dodon în alegerile prezidenţiale. Dacă el va învinge ușor şi cu o prevalare evidentă, el ar putea merge în alegeri anticipate. Iată de ce, cred eu, acum va fi construită o coaliţie anti-Dodon şi va începe lupta pentru voturile “dodoniste” .

Unii comentatori vorbesc acum despre posibilele remanieri pe dreapta şi formarea alianţei de dreapta “Candu-Sandu”. Dar care este rostul unei asemenea alianţe? Că doar voturile electoratului de dreapta oricum vor fi date împotriva lui Dodon – candidat la preşedinţie. Mai degrabă, aici decisive vor fi voturile electoratului de stînga şi a celui de centru. Plahotniuc nu mai poate spera la PD-ul lui Filip-Diacov. De aceea, cel mai probabil, democraţii scizionişti vor anunţa în cel mai apropiat timp formarea unei platforme proeuropene de centru-stînga, cu care vor colabora Renato Usatîi cu “Partidul nostru” şi partidul “Şor”, crede Victor Ciobanu.

Primii “clopoţei”

Despre faptul că actualul PD nu este o formaţiune unitară şi că el constă din mai multe grupări politice, care uneori concurează între ele, se vorbea demult. Cineva crede că după plecarea lui Plahotniuc din partid, PDM s-a divizat în trei grupări (gruparea Filip-Diacov-Nichiforciuc, oamenii devotaţi lui Plahotniuc în frunte cu A. Candu, precum şi transfugii din Partidul Comuniştilor, care au fost atraşi politic de PSRM). Altcineva evidenţiază aripa oamenilor de afaceri (se numește Vlad Andronachi), care vor să se apropie sau chiar să vină la putere şi să se implice într-un şir de scheme economice, şi garda veche - “centriştii clasici” în frunte cu D. Diacov, “care mereu se află acolo unde e puterea şi unde e cald”, care încearcă să colaboreze cu puterea.

Dacă ar fi să-l credem pe liderul comuniştilor Vladimir Voronin, după evadarea peste hotare şi renunţarea la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a vrut ca succesorul său în funcţie să fie Vladimir Cebotari – ex-ministru al Justiţiei, unul dintre cei mai bogaţi miniştri în guvernul Streleţ. Dar cu efortul lui D. Diacov, fondatorul şi preşedintele de onoare al PDM, la congresul al IX-lea al formaţiunii această funcţie a fost ocupată de Pavel Filip. Drept rezultat, din spusele lui Voronin, “Plahotniuc s-a supărat şi a lăsat democraţii fără oficiu şi fără bani”.

În partid tensiunile creşteau. În octombrie, anul trecut, la o lună după congres, în emisia unui post TV, Renato Usatîi, cu trimitere la sursele sale, a declarat că PD s-a scindat, că în PDM “lucrurile nu merg conform planului lui Plahotniuc” şi că pentru a drege situaţia în Moldova a fost trimis de urgenţă Constantin Botnari, care părăsise ţara după Plahotniuc şi era cunoscut drept “barsetca coordonatorului executiv”.

“Divorţul” PDM şi Plahotniuc s-a terminat duminica trecută. La 16 februarie democraţii au convocat şedinţa Consiliului politic naţional al partidului, unde au fost numiţi 11 vicepreşedinţi noi ai formaţiunii. Pavel Filip a declarat că acel guvern din umbră (fiecare vicepreşedinte răspundea pentru o direcţie), a fost format pentru ca PDM să controleze eficient activitatea autorităţilor şi că la şedinţa Consiliului naţional s-a discutat despre conceptul viitoarei resetări a Partidului Democrat.

De menţionat că în noua conducere a formaţiunii nu s-a găsit loc pentru reprezentanţii „echipei lui Plahotniuc”: cei 11 vicepreşedinţi noi fac parte ori din „echipa lui Diacov”, ori sînt ex-comunişti, ori sînt reprezentanţi ai aripii businessmenilor. De aceea imediat s-a zvonit despre o posibilă ruptură în conducerea PDM, dar şi P. Filip, şi A. Candu au negat acest lucru categoric. Candu a spus că, deşi în PD “există grupări cu viziuni diferite, inclusiv asupra viitoarelor coaliţii şi colaborări cu PSRM”, “noi ne dorim o echipă puternică care poate fi aşa doar dacă va fi unită”.

A doua zi după şedinţa Consiliului politic al PDM (luni, 17 februarie) la parlament s-au convocat deputaţii PSRM şi cei din PD, cu participarea preşedintelui I. Dodon şi a premierului I. Chicu. Preşedintele a comunicat că au fost puse în discuţie chestiuni privind lansarea unor proiecte mari pe termen lung şi mediu, îndreptate spre îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, iar democraţii au propus un plan comun de dezvoltare a ţării pentru parlament şi guvern. Imediat după această şedinţă au pornit zvonuri privind resetarea puterii executive, noua formulă a guvernului şi chiar o posibilă demitere a unor miniştri. Potrivit zvonurilor, o parte din fotoliile ministeriale ar putea reveni persoanelor propuse de PDM.

La şedinţa cu socialiştii au participat 12 din 29 deputați ai fracţiunii PD – şi iarși foştii comunişti, reprezentanţii aripii businessului şi oamenii din echipa lui Diacov. Nici Candu, nici Sîrbu, nici Cebotari nu au participat la acea “cină de taină” politică. V. Cebotari a spus că el nu a fost invitat.

Aşadar, la 16 februarie, în cadrul şedinţei Consiliului naţional politic al PD, acoliţii lui V. Plahotniuc au fost înlăturaţi definitiv de la conducerea PDM. Părţile, chiar dacă erau supărate, încă mai vorbeau despre unitatea partidului. Iar la 19 februarie, A. Candu & Co, care erau pentru apropierea de dreapta şi de Maia Sandu (Sandu anunţase semnarea undei declaraţii comune cu PDM) declară că părăseşte Partidul Democrat.

“De fapt, sciziunea s-a produs încă la şedinţa Consiliului naţional. Despre aceasta nu s-a spus direct, dar toţi au văzut că în conducere nu au intrat Candu şi Cebotari” spune politologul Vitalii Andrievschii.

Acesta a fost primul clopoţel serios. A urmat „şedinţa de taină” cu socialiştii, la care nu au fost invitaţi Candu şi Cebotari.

Sciziunea democraţilor s-a copt demult. Din ce se ştie despre poziţia lui Candu, el era pentru ca PD să se apropie de PAS şi Platforma DA, nu de PSRM. El dorea ca PD să manevreze între aceste forţe politice : socialiştii erau ţinuţi cu ameninţarea că PDM poate crea o coaliţie cu ACUM şi atunci actualul guvern Chicu va fi demis. Dreapta, în special ambiţioasa M. Sandu - cu faptul că PD se poate apropia şi mai mult de PSRM. Însă problema de bază a acestei poziţii consta în lipsa unui avantaj electoral important. Ce vor face acum cei şase scizionişti? Unica ieşire din situație a acestui grup eu o văd în pregătirea propriului proiect politic”.

Noul proiect politic al „grupului Candu”

Este evident că „grupul Candu” va lansa un nou proiect politic. La ce bun atunci acest demarş politic şi declaraţiile despre dezamăgirea în linia generală a PDM? Noile proiecte politice, ca regulă, se lansează prin două metode: ori este înregistrat şi creat un partid total nou, ori proiectul este realizat în baza unei formaţiuni politice existente. Experţii cred că A. Candu nu va porni de la zero. Victor Ciobanu menţionează că el deja are pregătite nişte variante lăsate încă de V. Plahotniuc. Este vorba despre un şir de partide mai vechi, mici şi lipsite de influenţă, cu o conducere „hrănită” – aşa-numitele partide-satelit.

Spre exemplu, spun politologii, platforma de lansare a proiectului politic dat ar putea fi Partidul Social-Democrat al lui V. Şelin. Spre exemplu, D. Diacov, preşedintele de onoare al PD, este sigur de aceasta, recent el a declarat că “încă pe timpul lui Plahotniuc au fost încercări de fuzionare cu PSDM. Atunci eu m-am împotrivit. Acum ei au decis s-o facă de sine stătător, împreună cu sponsorii”.

Părerea experţilor despre faptul cum va acţiona noul proiect politic Candu-Plahotniuc în ajunul prezidenţialelor din toamnă, diferă. Politologul Boris Şapovalov crede că grupul foştilor democraţi în frunte cu A. Candu va forma o nouă alianţă de dreapta “Candu-Sandu” patronată de ambasadorul american şi cei europeni în Moldova. “Aşa că noi vom mai auzi încă de uniunea antimoldovenească şi antirusească Candu-Sandu-Năstase-Ţîcu-Chirtoacă-Şor-Plahotniuc. Declaraţia despre statul capturat a murit înainte de a se naşte”, a scris el pe pagina sa socială.

Dar V.Ciobanu este sigur că A. Candu nu va merge la o coaliţie preelectorală deschisă cu M. Sandu – el crede că mai degrabă grupul de scizionişti va lansa o platformă de centru-stînga (social-democrată, spre exemplu) de orientare proeuropeană. Ea va colabora cu “Partidul Nostru” şi partidul “Şor”, iar scopul ei de bază va fi atragerea voturilor electorale de la I. Dodon, dacă acesta va candida pentru al doilea mandat. Aşa sau altfel, spune politologul V. Andrievschi, scizioniştii vor acţiona repede, vor lansa proiectul lor politic în decursul lunii imediat următoare – pînă cînd mai există interes pentru ei.

“Ei trebuie să-şi lanseze proiectul la finele lui februarie-începutul lui martie, în caz contrar se va pierde interesul faţă de ei. Însă, deocamdată, eu nu văd ce i-ar putea salva. Cu siguranță, ei dispun de bază financiară şi de resurse, însă oameni deocamdată nu se văd. Sîrbu precis nu are ambiţii. Cebotari are, însă Candu nu cred să-i cedeze laurii. Iar Candu însuşi – nu ştiu, el nu a prea mers prin sate să mestece glodul, iar în caz că lansează un proiect politic nou va trebuie să o facă. Cel mai probabil, el va merge la TV şi va scrie pe FB.

Unde mai pui că pentru „grupul Candu” situaţia se complică prin faptul că în opinia publică ei sînt cei mai apropiaţi aliaţi ai lui V. Plahotniuc, ceea ce poate crea anumite dificultăţi şi pentru proiectul politic, şi la viitoarea lor colaborare, cu oricine ar fi, în ajunul prezidenţialelor. Deşi, dacă vor juca corect, acest minus politic ar putea fi nivelat”, consideră V. Andrievschi.

Mai pe scurt, aşa cum preziceau experţii după alegerile locale, în primăvara anului 2020 în Moldova vor începe anumite mişcări politice. Adevărul e că ei credeau că scindarea PDM va avea loc mai aproape de alegerile prezidenţiale, însă V. Plahotniuc a hotărît să le-o ia înainte. Totuși, după cum se pare, fără prea multe șanse de succes.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?