X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Plahotniuc, Maia Sandu și Derek Hogan, cine-i șeful?

10 dec. 2020,, 18:04   Analitică
56442 28

De la o vreme, toate mișcările politicienilor moldoveni seamănă cu mutările sofisticate ale lui Plahotniuc ,dar sforile le trage altcineva.

Tot mai des, politicienii, analiștii și experții moldoveni pomenesc numele oligarhului fugar. ”Curtea Constituțională a devenit un instrument politic, ca pe timpul lui Plahotniuc”, ”Dodon folosește metodele lui Plahotniuc”, ”Sandu organizează un protest cu oamenii lui Plahotniuc”, ”Plahotniuc a contribuit la victoria Maiei Sandu în alegeri”… Acestea și alte declarații și concluzii similare dau societății impresia, că în Moldova oligarhul fugar ține în continuare totul sub control și că evenimentele evoluează în conformitate cu scenariul pregătit de el. Dar cel mai probabil, rolul oligarhului fugar în evenimentele din țară este prea exagerat . Pentru a percepe și înțelege corect evenimentele, probabil ele ar trebui privite altfel.

Nuland era la curent cu poznele lui Plahotniuc

Pentru început, vom menționa că capturarea tuturor (sau aproape tuturor) instituțiilor publice moldovenești a avut loc în exclusivitate cu acordul SUA.

Să ne întoarcem în ianuarie,2016. Ajutorul secretarului de stat Victoria Nuland efectuează o vizită la București . La Chișinău, Vlad Plahotniuc reușise deja, prin intermediul unor atacuri raider asupra partidelor politice, să obțină majoritatea. S-au creat condiții pentru formarea unui guvern controlat de oligarh. Opoziția, care pe atunci era formată de socialiști, ”Partidul nostru”, platforma ”DA” și adepții Maiei Sandu, desfășura proteste interminabile și era gata să acapareze parlamentul. Victoria Nuland cunoștea perfect echilibrul de forțe și situația social-politică de la Chișinău. Inclusiv și faptul, că despărțind deputații de partidele parlamentare Plahotniuc a încălcat voința poporului, exprimată în alegerile din a.2014. Legislativul și-a pierdut legitimitatea. Totuși, la Washington au considerat că acum Vlad Plahotniuc devine partenerul principal al SUA.


Occidentul aprobă și stabilește sarcinile

Nuland a spus atunci: «Noi sprijinim mult tendința oamenilor din Moldova de a avea propriii lideri, capabili să efectueze reformele. Este cea mai bună metodă de a garanta viitorul Moldovei. România și SUA, împreună cu NATO, au programe de sprijin pentru a asigura securitatea Moldovei , dar guvernul trebuie să muncească la realizarea acestor programe ». Astfel Washingtonul a identificat clar sarcinile pe care noul guvern trebuia să le îndeplinească în schimbul sprijinului.

Și la 20 ianuarie parlamentul aprobă ”guvernul nocturn” al lui Pavel Filip. Protestatarii năvălesc în clădire, unde au loc încăierări, însă ulterior se retrag. Și chiar a doua zi președintele român Klaus Iohannis spune că formarea noului guvern ”proeuropean” în Moldova ”este un pas important spre depășirea crizei politice din țară”. Ambasada SUA la Chișinău și UE au chemat părțile la calm și dialog. Evident, fără sprijinul Occidentului Plahotniuc niciodată nu ar fi devenit ”șeful”, ”supraveghetorul” sau ”coordonatorul” coaliției de guvernare, cum s-a auto-întitulat el.

În Moldova ca la sine acasă

După care cetățenii țării au devenit martorii unor evenimente, ce nu pot fi explicate prin realitățile moldovenești și cauzele interne. Mai mult, societatea a aflat despre ele din mass-media românească sau din mesajele ambasadei SUA în Moldova. Ceea ce indica clar rădăcinile externe ale evenimentelor.

Pavel Filip încă nu se familiarizase cu noile funcții, că la mijlocul lui februarie în Moldova sosește un grup din 17 amirali și generali ai armatei SUA. Iar Ministerul apărării află despre vizita militarilor superiori americani odată cu toți ceilalți cetățeni ai țării.

În scurt timp după asta, Chișinăul a fost vizitat de Philip Breedlove, șeful comandamentului european al forțelor armate SUA și al comandamentului suprem al forțelor armate NATO în Europa, și de general-locotenentul Frederick Ben Hodjes, comandantul trupelor terestre ale SUA în Europa. Am văzut exerciții moldo-americane comune, inexplicabil de frecvente, în cadrul cărora erau practicate abilități de sablare a minelor, traversări prin vad, salvarea răniților în luptă. Și ceva nemaiauzit – mărșăluirea tehnicii militare americane pe drumurile Moldovei. Iar în spațiul public era discutată ideea creării unui centru de logistică și a unei baze militare internaționale la Mărculești, cu un spital american, capacități de producere și reparae a armamentului.

Războiul hibrid cu Rusia

Iar Anatol Șalaru, ministrul apărării de atunci, a declarat că între Moldova și Rusia are loc un ” război hibrid”. El avea dreptate, căci am văzut expulzarea diplomaților ruși din Chișinău, reținerea în aeroport a demnitarilor, jurnaliștilor, experților, oamenilor de cultură, simplilor cetățeni ruși. Vicepremierul rus Dmitrii Rogozin a fost declarat persona non-grata.

A urmat interdicția de difuzare a știrilor, emisiunilor analitice și militare rusești, și anunțul CC despre aceea că legea privind funcționarea limbilor, care definea statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, este învechită.

În publicațiile americane și pe platformele de discuție Plahotniuc chema SUA și UE să contribuie la soluționarea conflictului transnistrean. ”Coordonatorul” susținea, că armata rusă din Transnistria prezintă un pericol pentru Moldova și relațiile ei cu Occidentul. Plahotniuc sonoriza poziția elaborată încă de ideologii PCRM și politologul occidental Vlad Socor, numită în a.2008 ”Planul Voronin”. Este vorba despre evacuarea forțelor armate ale Rusiei și înlocuirea misiunii de pacificare cu una civilă.

E de remarcat nu doar cine i-a dat lui Plahotniuc, în a.2016, carte-blanche pentru a guverna Moldova, dar și cine l-a făcut să părăsească țara A fost suficientă o scurtă discuție a ambasadorului SUA Derek Hogan în oficiul PDM, pentru ca atotputernicul Plahotniuc să dispară. Însă locul de surghiun al ”coordonatorului” a devenit Miami, oligarhul s-a pomenit ”sub aripa” SUA. Și la momentul oportun, în timp ce Moldova se pregătea să-și aleagă președintele, Plahotniuc a sosit în Turcia.

Operațiunea «succesorul»

Se știe bine cine anume a sprijinit în prezidențiale oligarhul și oamenii lui. Sfătuiți de ambasadorul american Derek Hogan, Filip și Candu, fiind în fruntea PDM și Pro Moldova, au făcut tot ce a depins de ei pentru ca să învingă ”candidatul corect”.

Jucată perfect, campania preelectorală a Maiei Sandu cu numeroase operațiuni informaționale speciale, agitația politicienilor europeni și elemente de urmărire și ”scurgere” a actelor din administrația președintelui FR, chipurile a telefonului personal al lui Igor Dodon, demonstrează univoc profesionalism și posibilități evident ne-locale.

Occidentul nu putea admite concentrarea puterii de către ”protejatul Moscovei” Igor Dodon. Venirea la președinție a Maiei Sandu și a persoanelor din ONG-urile întreținute de occident este doar primul pas. Maia Sandu vrea să controleze toate resursele administrative din țară, parlamentul, guvernul pentru a continua cele începute de Plahotniuc.

Noile realități

Nu-i de mirare că Sandu a atacat Rusia înainte chiar de a intra în funcție. Propunerea ei de a scoate pacificatorii și a-i înlocui cu o misiune civilă este un angajament de ieșire din acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului transnistrean din a.1992.

Da, politicienii moldoveni au mai făcut asemenea declarații. Dar azi avem un nou context și noi realități: cineva grijuliu formează noi focare de instabilitate pe întregul spațiu post-sovietic.

La fel, nu e de mirare că în lista de personal a ministerului apărării din Moldova apare un consilier american, iar guvernul vorbește despre încheierea unui acord de tip ”Cer deschis” cu SUA. Ministerul economiei vorbește mult despre avantajele pentru transportatorii aerieni moldoveni, însă trece sub tăcere la ce bun le trebuie SUA spațiul aerian al Moldovei. Dar asta este clar și așa, Washingtonul demult controlează spațiul aerian al României și al Ucrainei. O fi timpul ca ele să fie unite?

Cineva mai puternic ca Vlad Plahotniuc

După ce socialiștii și grupul ”pentru Moldova” au adoptat un șir de proiecte de legi ce țin de subordonarea SIS și soarta Stadionului Republican, Occidentul și-a pierdut răbdarea. Și a permis protestele. Cineva mai puternic ca Vlad Plahotniuc i-a impus pe Filip și Candu să voteze, în timpul mitingului, pentru dizolvarea parlamentului (iar a doua zi să spună că-s împotriva dizolvării imediate), iar pe Renato Usatîi să întrerupă tratamentul în Germania și să vină la Chișinău pentru a sta în frig cu o placardă .

Și desigur, în conformitate cu indicațiile acelorași forțe influente, Curtea Constituțională din Moldova a suspendat imediat acțiunea proiectului de lege privind subordonarea SIS și reîntoarcerea Stadionului Republican în posesia statului. Stranie decizie, dacă ținem cont de faptul că anterior SIS a mai fost trecut în subordinea parlamentului, și asta nu i-a trezit CC careva întrebări . Așa dar, o apostrofare venită din ambasada SUA a fost de ajuns.

Poziția președintei alese în privința stadionului era previzibilă: Washingtonul s-a supărat, de aceea este necesar să fie alocat un teren pentru ambasada americană. Dar ce facem cu opinia cetățenilor și a societății? La urma urmei, stadionul este un simbol istoric. Cetățenii și-au expus opinia în cadrul alegerilor prezidențiale. Și acum ea nu mai are valoare. Spre deosebire de opinia principalului partener și prieten al Moldovei – SUA.

Înțelegeți, asta nu-i de nasul lui Plahotniuc

Așa dar, oare să conducă în continuare Plahotniuc procesele politice din țară? El să fie cel ce stă în spatele Maiei Sandu? Sau el i-a ordonat lui Igor Dodon și socialiștilor să înceapă un Joc care enervează Occidentul? El să fie cel care creează haosul juridic și administrativ în țară?

În a.2016 Plahotniuc a fost numit de Washington ”calif pentru o oră” în Moldova. Acum pe post de ”calif” se află Maia Sandu.

Ea îndeplinește aceeași sarcină. Vă amintiți, a formulat-o Victoria Nuland: «România și SUA, împreună cu NATO, au programe de sprijin pentru a asigura securitatea Moldovei , dar guvernul trebuie să muncească la realizarea acestor programe».

Moldova, România și Ucraina trebuie să fuzioneze într-un teritoriu unic de securitate, în care ar putea fi desfășurate activități comune militare, cibernetice și de cercetare

Înțelegeți, asta nu-i de nasul lui Plahotniuc.

Serghei Tcaci

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?