X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

«Pe viață pentru corupție». Ei la sigur candidează în prezidențiale? Partea 1

20 oct. 2020,, 18:01   Analitică
33884 1

Alegerile – timpul în care peste capetele alegătorilor se revarsă din belșug tot felul de promisiuni , majoritatea cărora după 1 noiembrie oricum vor fi uitate. Și chiar dacă au trecut timpurile în care electoratul vota pentru cel care promite mai mult și mai bine, e totuși o tradiție…

Nici actualii candidați la președinție nu se scumpesc la felurite promisiuni. Ni se promit fabrici de conserve în fiecare raion, ipotecă cu 0% anuale, reducerea tarifelor, ”sate europene”, integrare europeană ”definitivă”, precum și conexiunea la infrastructura românească (comunicații, internet, transport feroviar și auto).

De aici apare o întrebare logică: pretendenții la fotoliul de președinte cunosc, la general vorbind, atribuțiile unui șef de stat? Că doar în RM funcția de președinte are destule restricții, și președintele poate influența real politica țării doar dacă există o majoritate parlamentară loială lui. De altfel, analistul politic Corneliu Ciurea crede că nu-i nimic rău în faptul că pretendenții la postul de președinte își extind ”agenda” și includ în ea aspecte care țin de competența parlamentului sau guvernului.

“Cred că în sistemul nostru politic președintele este cea mai puternică figură dacă dispune de o majoritate parlamentară. Și în actualele alegeri mulți candidați ne demonstrează o agendă-maxim, deoarece contează pe aceea că vor avea posibilitatea să influențeze parlamentul și guvernul. Dar partea proastă a acestei abordări este faptul că ei nu ne arată ce vor face în caz că nu vor avea o majoritate parlamentară ”, - menționează expertul.

«O persoană coruptă trebuie să stea la închisoare. Pe viață »


Combaterea corupției este unul dintre atributele tradiționale și chiar obligatorii ale programelor electorale din cadrul alegerilor. Că doar în ratingurile internaționale Republica Moldova figurează stabil printre cele mai corupte țări din Europa. Dacă în a. 2013 în “Indicii de percepție a corupției ”, alcătuiți expres de Transparency International, la capitolul privind corupția în sectorul public Moldova ocupa locul 102 din 177 state ale lumii (cu cît locul ocupat este mai jos, cu atît mai prost stau lucrurile la capitolul corupție), apoi în a. 2019 ea era deja a 120- ea dintre 180 de state, fiind plasată între Sierra-Leone și Nigeria.

Clar lucru, punctul despre lupta cu corupția este prezent și în programele electorale ale candidaților la președinție.

Spre exemplu, Andrei Năstase a declarat că combaterea corupției va deveni una dintre prioritățile sale în funcția de șef al statului. Însă lupta cu acest flagel, în opinia candidatului Platformei DA, nu trebuie să meargă de jos în sus, ci să înceapă de la cei care ocupă funcții-cheie în țară.

Igor Dodon promite, în programul său electoral, să lupte cu corupția pe mai multe căi: digitalizarea administrării publice și a mediului de afaceri (asta va permite reducerea semnificativă a poverii birocratice și a corupției în domeniul economic), implementarea continuă a normelor și standardelor europene în domeniul dreptului și a luptei cu corupția, implementarea sistemului de evaluare a judecătorilor și procurorilor în baza criteriilor de profesionalism și integritate cu participarea societății civile odată la fiecare 5 ani. Actualul președinte crede că practica numirii pe viață a judecătorilor trebuie anulată. Iar practica recuzării judecătorilor – extinsă.

Maia Sandu preconizează să pedepsească și să elibereze din funcții demnitarii care estorchează mite sau persecută oamenii de afaceri. Dar înainte de toate ea vrea să se concentreze pe judecătorii și procurorii corupți, care ”s-au îmbogățit prin luare de mită, abuz de influență și emiterea deciziilor ilegale”. Devenind șef al statului, lidera PAS intenționează să propună o inițiativă legislativă, care printre altele va prevede implementarea unui mecanism de evaluare a judecătorilor și procurorilor privind originea proprietăților lor, dar și a deciziilor luate de ei în ultimii ani. Dacă în declarații vor fi depistate discrepanțe între veniturile reale și costul bunurilor deținute, sau în cazul deciziilor ilegale, care au prejudiciat statul, ”acești oameni vor părăsi sistemul”. Asta în timp ce candidata PAS nu spune electoratului ce este de făcut ca acești oameni să aibă un salariu decent.

Violeta Ivanov, candidata Partidului ”Șor”, crede că “corupția poate fi lichidată prin dezvoltarea și crearea unor condiții de viață decente și majorarea nivelului social-economic în țară”. Plus la asta, în opinia sa, acțiunile de corupție, mai ales în sistemul judiciar, ar putea fi împiedicate prin crearea curții cu jurați”.

“Noi ne pronunțăm pentru crearea curții cu jurați, ca în țările dezvoltate. Noi credem că în dosarele cele mai importante și cele de corupție deciziile trebuie luate cu participarea cetățenilor, care ar face parte din aceste curți cu jurați”, - a declarat candidata.

Comentatorii politici au numit ”comic” compartimentul consacrat anti-corupției în programul ei electoral.

Măcar și pentru faptul că Ilan Șor, președintele partidului care a înaintat-o pe Violeta Ivanov, a declarat că își asumă răspunderea personală pentru îndeplinirea fiecărui punct din programul ei electoral. Adică, persoana care în Moldova este asociată cu jefuirea a trei bănci, mituiri de milioane, preluarea pe căi frauduloase și la prețuri de nimic a proprietăților sindicatelor moldovenești și realizarea unui șir de proiecte comerciale dubioase, garantează personal că în țară nimeni nu va mai lua și nici da mită. Situația pare deosebit de hilară dacă ținem cont de faptul, că de anul trecut ”garantul dezrădăcinării mitelor” este fugar și se teme să calce hotarul țării.

Totuși, cel mai înflăcărat luptător împotriva corupției în actualele alegeri ar putea fi numit Renato Usatîi, liderul ”Partidului nostru”, care recunoștea în interviurile sale, că a mituit de nenumărate ori demnitarii.

Pentru a lupta cu corupția, Usatîi promite să lichideze Centrul anticorupție – potrivit lui, ”principala sursă de corupție în Moldova ” , iar în locul lui să creeze o structură nouă, din care vor face parte ofițerii cei mai buni ai Ministerului de interne, SIS și CNA. Să declare un război nemilos corupției, mai ales celei din eșaloanele de sus ale puterii. “Să nu aștepte primăvara”, dar să-i ” întemnițeze” pe corupți ”încă din iarnă”. Plus la asta – confiscarea averilor rudelor demnitarilor corupți (“Știu că astăzi fiecare își înregistrează activele pe numele verișorilor, cumnaților, vecinilor”) și condamnarea persoanelor vinovate de corupție la privațiune de libertate pe viață.

“Interesant, cum anume? Decizia de arestare și condamnare o emite instanța. Cu solicitarea privind arestul și prelungirea lui vine procuratura. Președintele în general nu are vre-o atribuție. Iar dacă el va încerca să pună presiune pe procurori și judecători – deja e cazul unui dosar penal pe numele președintelui în persoană, pentru implicare în justiție și încălcarea principiului divizării puterilor”, - a comentat pe rețelele sociale promisiunea lui Usatîi de a ”nu aștepta și a întemnița pe viață” activistul civic Alexandr Rojco.

Despre Singapore moldovenesc sau Violeta Ivanov în rolul lui Lee Kuan Yew

Altă dată președintele Vladimir Voronin a promis să transforme Moldova într-o ”Elveție pe malul Nistrului”, iar unioniștii – să copleșească Europa cu roșiile moldovenești. Violeta Ivanov, candidata din prezidențialele-2020, a reanimat și modernizat aceste ”angajamente sporite” de acum 25-30 ani. Doar că de această dată Republica Moldova va fi transformată nu într-o Elveție , ci într-un ”nou Singapore”, iar în locul roșiilor candidata partidului ”Șor” propune să copleșim piețele externe cu ”produse agricole aromate și gustoase, așteptate și în est, și în vest”.

Ilan Șor a fost cel care a proclamat repetarea ”minunii economice” din Singapore în Moldova, dacă va fi aleasă candidata partidului său. ”Violeta Borisovna , ca și întreaga noastră echipă, merge în alegeri cu un program clar . Am certitudinea că după victoria candidatei noastre în alegeri, Moldova va deveni un mic Singapore”, - a spus el în alocuțiunea ținută online.

De fapt, ”minunea economică” din Singapore, care a transformat fosta colonie britanică înapoiată într-o țară prosperă, lideră a indicelui libertății economice, se datorează deciziilor politice extraordinare ale primului premier al țării Lee Kuan Yew, susținut activ de lumea anglo-saxonă. Inclusiv decizii care erau foarte departe de ceea ce numim noi ”democratice” .

Spre exemplu, pentru a soluționa problema corupției și a demonstra potențialilor investitori că țara asigură prioritatea legii, Lee Kuan Yew l-a pus la dubă pe un prieten apropiat, prins cu fapte de corupție. În Singapore a fost creat un Birou de luptă cu corupția, subordonat premierului personal. Angajații lui aveau cele mai extinse împuterniciri: aveau dreptul să rețină și să percheziționeze persoanele bănuite de corupție, să cerceteze rudele și garanții acestora, să investigheze orice infracțiune descoperită în timpul anchetării unui dosar de corupție. Obiect al investigațiilor anticorupție deveneau membrii cabinetului de miniștri și chiar rudele premierului. “Începe cu aceea că vei pune la pușcărie trei dintre prietenii tăi ”, - spunea Lee Kuan Yew . Dacă va urma acest sfat,, Violeta Ivanov va determina ușor lista prietenilor săi din cel mai ”cinstit” partid ”Șor”…

În plus, pentru ca să nu fie încurcat în construirea ”țării succesului”, și pentru a preveni extinderea ”ideilor nefaste”, Lee Kuan Yew a suprimat opoziția – în parlament a rămas un singur deputat din opoziție. Iar în buletinele de vot erau indicate datele personale ale alegătorilor – pentru ca poporul să voteze ”corect”. “Eu cîștig toate alegerile ”, - spunea autorul ”minunii din Singapore”, care era de părere că ”democrația nu este cea mai bună formă de guvernare”.

În plus, autoritățile din Singapore au cheltuit sume astronomice pentru educație, inclusiv investind în studiile studenților singaporezi în cele mai bune universități din lume, au efectuat computerizarea totală a instituțiilor publice (în anii 1980), au introdus un șir de programe preferențiale pentru toate tipurile de afaceri, au evidențiat ramurile prioritare, au investit în ele și le-au dezvoltat, iar acestea au tras apoi după sine și alte segmente ale economiei.

Și atunci, ce măsuri remarcabile propune candidata partidului ”Șor” pentru a asigura transformarea Moldovei în tr-un ”mic Singapore”? Practic, nimic, cu excepția “transformărilor mari în infrastructura țării”. Și nu se spune nimic despre aceea dacă ea, devenind președinte, este gata să-i lipsească de libertate pe prietenii săi corupți. Ei bine, nu trebuie trei – măcar pe unul din ei…

În schimb, în programul electoral al Violetei Ivanov se spune că “fiecare oraș din Moldova este demn de o renaștere ca la Orhei”. Iar ”renașterea” le va fi asigurată de reparația totală a drumurilor, de pietonierele inovatoare, de parcările moderne și de dezvoltarea transportului public. Și dacă pentru Orhei s-a cheltuit, pe post de credite orașului, o mică parte din banii furați de la Republica Moldova, de unde va lua partidul ”Șor” bani pentru celelalte 1000 de comune și 13 municipii din Moldova, programul nu spune. Probabil, metoda de obținere a banilor pentru necesitățile poporului va fi aceeași…

Pensionarilor candidata partidului ”Șor” le promite o pensie minimă de 5 000 de lei (din contul cui? Și principalul, ce treabă are cu asta președintele?), 1 000 de lei compensații lunare pentru alimentație; medicamente gratuite, anual - odihnă gratuită în sanatoriu, precum și magazine și farmacii sociale .

Familiilor cu copii – la nașterea copilului un capital matern de 16-24 mii de lei, precum și transferarea lunară a sumei de 500 lei în contul bancar al fiecărui copil, care încă nu a împlinit 18 ani. Întrebarea ”cine achită banchetul?” este actuală în continuare. Că doar Moldova nu este EAU, unde veniturile din petrol și gaze permit guvernului să deschidă conturi de depozit pentru a-i asigura nou-născutului viitorul, așa că timp de 18 ani în acel cont se acumulează cca 100 mii dolari. Și nici nu e Singapore, unde fiecare prunc are un cont bancar în care statul varsă cca 2 mii de dolari SUA.

Plus la toate, dacă reieșim din promisiunile făcute, candidata partidului ”Șor” știe cum să rezolve, timp de patru ani, problema secetei în țară, și cum în aceeași perioadă să lumineze toate localitățile republicii .

ProgramulSatul moldovenesc ” 2.0

În a. 2005, la ordinul președintelui Voronin, guvernul Tarlev a elaborat și lansat programul național de zece ani “Satul moldovenesc”. Bugetul consolidat al lui a fost evaluat la 54 mlrd. lei.

“Dacă vrem să devenim membru al casei europene comune, trebuie să construim Europa la noi acasă – în fiecare familie, comună, oraș și să schimbăm mentalitatea cetățenilor noștri ”, - a declarat atunci prim-ministrul. Pentru a obține acest scop către a. 2015 guvernul s-a angajat: 1) Să reducă nivelul sărăciei și să desființeze inechitatea socială la sate; 2) Să restabilească și să dezvolte infrastructura (drumuri spre fiecare localitate), gazificarea întregii țări către a.2009, asigurarea localităților cu apă potabilă, asigurarea a 45,1 numere de telefon la 100 de locuitori) ; 3) Să creeze întreprinderi agricole ”de mărime optimă” și să implementeze tehnologiile avansate; 4) Să asigure managementul eficient al resurselor financiare, materiale și umane la nivelul autorităților publice locale.

Unele prevederi din programele electorale ale actualilor candidați la președinție seamănă foarte mult cu cele ce plănuia PCRM acum 15 ani să facă prin intermediul programului ”Satul moldovenesc” pentru a ”depăși diferențele social-economice dintre oraș și sat”.

Spre exemplu, candidata PAS Maia Sandu intenționează în viitorul apropiat să transforme localitățile RM în ”sate europene”.

“Ne angajăm să atragem anual, cu ajutorul partenerilor străini, cca 2 mlrd. lei suplimentar la mijloacele alocate de stat, pentru salvarea și dezvoltarea satelor noastre. Acești bani vor fi folosiți la crearea locurilor de muncă în localitățile sătești, construirea apeductelor și rețelelor de canalizare, reparația școlilor și a grădinițelor de copii, procesarea și utilizarea deșeurilor. Primăriile vor avea acces direct la fondurile pentru dezvoltarea localității”, - se spune în programul electoral al Maiei Sandu. .

În principiu, este o temă mai veche a candidatei PAS. Acum un an, fiind prim-ministru, Maia Sandu a propus Uniunii Europene să examineze posibilitatea de a finanța în Moldova proiectul ”Satul european”. Comisia Europeană este o structură mare, greoaie. Bruxellesul a luat decizia pe marginea acestei chestiuni deja după ce Maia Sandu nu mai era premier. Totuși, lidera PAS a subliniat de multe ori, că este meritul ei faptul că UE prin programul ”Satul european” va finanța dezvoltarea localităților din țară fără implicarea guvernului, și iată că a inclus proiectul în cauză în programul său electoral

Dar la începutul acestui an foștii aliați din Platforma DA au acuzat-o pe Sandu că și-a însușit programul ”Satul european”, deși de fapt acesta a fost elaborat și promovat de deputații Platformei DA Inga Grigoriu, Alexandru Slusari, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. În februarie, Inga Grigoriu chiar a publicat o trimitere la documentul elaborat de reprezentanții Platformei ”Demnitate și Adevăr”, dar aceasta nu a împiedicat-o pe Maia Sandu să promoveze acum ”Satul european” ca pe propria elaborare.

E de menționat, că programele de acest fel contează pe faptul că cineva ne va da nouă bani, iar noi îi vom cheltui cu succes. Dar despre aceea cum să faci bani pentru dezvoltarea statului, inclusiv a provinciei, vorbește puțină lume.

Și programul electoral al lui Igor Dodon prevede lansarea unui program special de dezvoltare a localităților din țară. Este vorba despre Programul național de reabilitare , denumit ”Satul natal”. În cadrul lui, candidatul independent Igor Dodon promite să continue și programele în acțiune, dar și să lanseze mai multe proiecte noi.

Astfel, în toate raioanele țării se preconizează lansarea unor platforme industriale, care vor stimula plasarea industriilor de substituire a importurilor în scopul creării locurilor de muncă și completării bugetelor locale. În continuarea programului “Drumuri bune pentru toți ” anual se vor investi în reparația și construirea drumurilor cca 2 mlrd. de lei. Aceste mijloace, promite candidatul, vor fi repartizate între TOATE localitățile țării conform unui program centralizat, în funcție de numărul locuitorilor lor.

Pentru programele privind aprovizionarea localităților cu apă se vor aloca anual 300 mln. lei. Igor Dodon se obligă, către a. 2025, să conecteze toate școlile, grădinițele de copii și instituțiile medicale din republică la apeduct și sistemul de canalizare. Programul anunțat de candidat mai prevede conectarea fiecărei localități la rețelele de distribuire a gazelor, restabilirea și construcția sistemelor de iluminare stradală, asigurarea fiecărei localități cu grădiniță de copii, școală, punct medical, construirea terenurilor sportive și de joacă pentru copii.

Să aducă ”standarde europene” în fiecare localitate a republicii și să reducă diferența dintre sat și oraș” intenționează și candidata partidului ”Șor” Violeta Ivanov, deoarece ”locuitorii satelor merită aceleași condiții ca și orășenii”. Peste patru ani, promite ea, în Moldova nu vor mai exista sate neiluminate, în fiecare localitate a țării vor fi construite apeducte și rețele de canalizare, chiar și în satele cele mai mici vor apărea farmacii mobile și magazine. Din fiecare localitate spre centrul raional, de mai multe ori în zi va circula transportul.

Candidata partidului ”Șor” mai crede că Republica Moldova are nevoie urgentă de un program național de dezvoltare a turismului agricol, care are perspective enorme. “Statul poate acorda un ajutor de 5 – 10 mii de euro celor care doresc să construiască, în casa părintească sau într-un loc pitoresc, o pensiune pentru a atrage turiștii ”, - a declarat Violeta Ivanov.

Ea mai crede că în fiecare raion al țării trebuie deschisă o fabrică de conserve. “Eu cred că trebuie să construim fabrici de conserve mari în raioane, unde va fi nevoie de ele, reieșind din particularitățile agrare ale fiecărei regiuni. Astfel producătorii vor fi siguri că își vor putea vinde produsele și vor spori producerea ”, - a spus candidata partidului ”Șor”.

Această inițiativă preelectorală a fostei lor colege au criticat-o cei din Partidul comuniștilor. “La ce bun? În Moldova avem puține fabrici de conserve? Ele au procesul de producere supraîncărcat? Avem în țară o supra-producere de fructe, legume și pomușoare?”, - se spune în materialul plasat pe site-ul PCRM, un care candidatei partidului ”Șor” i se aduce aminte, că construcția fabricilor de conserve nu face parte din împuternicirile șefului de stat, de altfel ca și din cele ale guvernului și parlamentului. Și că în Moldova demult nu mai există o economie planificată.

Xenia Florea

(va urma la 21.10.2020)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?