Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Operația “Mobilizarea”

31 oct. 2019,, 17:55   Capitala
11631 5

Zile numărate au mai rămas pînă la turul doi de scrutin, iar candidații la funcția de edil al capitalei au trecut la atacuri la persoană. S-ar putea chiar să se ajungă la un nou proces de judecată între Ion Ceban și Andrei Năstase.

Andrei Năstase a fost primul care a încălcat așa-zisul “pact de neagresiune”. “Pactul de neagresiune” este cel de-al doilea acord politic dintre PSRM, PAS și Platforma DA, semnat în septembrie și denumit “Înțelegerea politică a obiectivelor tranzitorii ale guvernului, administrației președintelui și parlamentului, inclusiv fracțiunile politice ale Partidului Socialiștilor, partidului “Acțiune și Solidaritate” și Platformei “Demnitate și Adevăr”. În compartimentul “Alegerile generale locale din 20 octombrie 2019 – libere și corecte” ale acestui document, aliații de coaliție au jurat solemn “să se abțină de la atacuri” pe parcursul campaniei electorale, dar la Chișinău, într-un final, au compromis cu succes moratoriul stabilit pentru criticile reciproce.

Experții spun că era și de așteptat: în turul doi, Andrei Năstase nici nu-și putea mobiliza altfel electoratul de dreapta.

Andrei Năstase: “Uitați-vă cum ”s-a înroșit” nordul. Chișinăul nu trebuie să ajungă la socialiști”. Sigur este o luptă între conducători?

Andrei Năstase a început să-și politizeze campania electorală imediat după intrarea în cursa electorală, în pofida ”pactului de neagresiune” semnat cu socialiștii. Noul acord de colaborare dintre blocul ACUM și PSRM a fost semnat la 16 septembrie, iar la 19 septembrie Andrei Năstase a depus actele pentru a fi înregistrat în calitate de candidat la funcția de primar general de Chișinău, și în aceeași seară a declarat în emisia postului TV8, că dacă primăria capitalei va ajunge la socialiști în capitală vom avea ”o catastrofă”.


De altfel, în primul tur de scrutin candidatul blocului ACUM s-a comportat destul de reținut, fără a trece la atacuri la persoană. Situația s-a schimbat după 20 octombrie. A doua zi după scrutin, Năstase a declarat în emisie directă că “dacă Dodon devine stăpînul Chișinăului, întreaga Moldova va fi pierdută”, că nordul deja ”s-a înroșit”, de aceea Chișinăul nici într-un caz nu trebuie cedat socialiștilor și că el nici nu admite “ipoteza că Ion Ceban va învinge în aceste alegeri”.

Mai departe – mai multe. Politizarea campaniei electorale a devenit principala strategie a candidatului ACUM în turul doi. În cadrul dezbaterilor televizate de la PRO TV Năstase și-a învinuit adversarul că ar proteja mafia construcțiilor, a declarat că el dorește ca procurorii ”să ajungă în sfîrșit și la Ceban, și la Dodon” și a spus că nu dorește să-l rabde și să-l asculte pe aliatul de coaliție președintele Dodon și că “va veni vremea ca el să răspundă pentru toate ”.

În replică, Ion Ceban i-a cerut să dezmintă public ”acuzațiile calomnioase” în adresa sa, în caz contrar a amenințat că se va adresa în instanță (“noi deja am cîștigat un proces împotriva lui Năstase, el nu a putut aduce careva dovezi. Atunci am cerut despăgubiri de 1 leu, dar acum voi cere o despăgubire egală cu costul mașinii sale Volvo - 41 mii dolari, iar banii vor merge la o școală auxiliară, ca să fie măcar ceva bun în urma lui”) și l-a învinuit pe Andrei Năstase de inacțiune în funcția de șef al MAI. Potrivit candidatului PSRM, acuzațiile sale privind legătura socialiștilor cu mafia constructorilor Năstase le-a citit în baza materialelor și faptelor pe care anterior Ion Ceban le-a adresat guvernului, parlamentului și procuraturii. “De ce nu a făcut nimic cu ele, fiind ministru? Ar fi putut demult sesiza procuratura, pentru ca informația dezvăluită de el să vie verificată”, a declarat candidatul PSRM.

În timp ce Ion Ceban îl amenință pe Andrei Năstase cu judecata pentru calomnie, iar politologul și deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, în acuză de încălcarea înțelegerilor de coaliție (“El a încălcat acordul cu PSRM, cu alte cuvinte – ne-a trădat. Dacă și-a trădat partenerii care l-au votat ministru, unde-s garanțiile că nu-și va trăda alegătorii?”), experții spun că politizarea maximă a scrutinului este unica șansă a lui Andrei Năstase să-și mobilizeze electoratul și să acumuleze cele 20% de voturi, necesare pentru a învinge.

“Înainte de alegeri, socialiștii și blocul ACUM au promis să nu se atace reciproc. Însă la Chișinău aceste obligațiuni joacă în folosul lui Ion Ceban și mesajul său electoral, iar pentru Andrei Năstase este o poziție nefavorabilă, - consideră analistul politic Victor Ciobanu. – Sarcina lui Ceban în turul doi este să fie mai puțin ”roșu”, mai puțin politic, și vedem cum el se mișcă spre centru: promite să părăsească PSRM dacă învinge în alegeri, pentru a se concentra în totalitate asupra problemelor orașului și a face abstracție de politică, spune că vrea să fie primarul tuturor chișinăuienilor, nu doar a adepților PSRM, insistă pe faptul că are pregătirea necesară pentru a soluționa problemele economice ale urbei și pe proiectele concrete pe care le are. Asta poate mobiliza electoratul de pe sectorul centru și pe cel de stînga.

În cazul dreptei, totul este invers. Alegătorul de dreapta se mobilizează mai activ la un mesaj politic, care tensionează situația, vorbește despre pericolul ”tancurilor rusești” sau despre aceea că Chișinăul poate deveni ”roșu”. De aceea, în pofida înțelegerilor politice, Năstase l-a atacat pe președintele Dodon, apoi și pe adversarul său Ion Ceban – pentru a mobiliza și a atrage de partea sa cele 10% din alegători, care l-au votat pe Dorin Chirtoacă. Din punct de vedere al politologiei, el este obligat să se comporte în acest fel. Este un Joc ritualic pentru public, o schemă moldovenească clasică. Nu știu cum se va comporta după turul doi, dar cred că în relațiile de coaliție nu vor fi schimbări mari, chiar dacă acum Andrei Năstase face declarații de genul “nu mai vreau să tolerez toate acestea!”, crede V. Ciobanu.

Andrei Năstase are nevoie de politizarea procesului electoral și pentru că dezbaterile televizate au demonstrat, că candidatul blocului ACUM nu prea cunoaște problemele orașului. El cedează în fața lui Ion Ceban pe toate fronturile, fie că se vorbește despre tarife, compensații, țevi sau kilowați. Astfel, după o emisiune TV, Năstase a fost nevoit să se îndreptățească și să declare că nu a fost înțeles corect și că vorbele sale au fost distorsionate, după ce a declarat în dezbateri, că este inadmisibil să trăim în continuare doar din contul compensațiilor.

În activitatea de agitație, oponenții profită activ de aceste greșeli și declară că chișinăuienii ar putea căpăta un Chirtoacă-2 – primarul-demagog, care nu pricepe nimic în problematica urbană și folosește Chișinăul pe post de trambulină politică ordinară, iar Andrei Năstase deja a lăsat să se înțeleagă că are ambiții prezidențiale.

În primul tur al alegerilor locale, candidatul blocului ACUM a obținut 31,08% din voturile alegătorilor. Pentru a învinge în turul doi el trebuie să acumuleze 51%. Teoretic, ar fi posibil: în primul tur, candidații dreptei au acumulat împreună 52-53%.

“Rezerva” lui Andrei Năstase este în special electoratul lui Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu, care în primul tur au acumulat 10,15% și respectiv - 4,76% voturi, - spune analistul politic Corneliu Ciurea. – Pentru a mobiliza acest electorat, Năstase trebuie să facă o înțelegere politică cu acești ex-candidați – chiar în ajunul alegerilor, ei trebuie să-și cheme adepții să voteze pentru Andrei Năstase. Deocamdată, însă, această chemare nu a răsunat și eu am îndoieli că va răsuna.

Da, după primul tur Țîcu și Chirtoacă au făcut un șir de declarații, dar ce fel de declarații? Țîcu a declarat că în va susține, în turul doi, pe Năstase doar cu condiția că acesta va promite ferm că va renunța la orice colaborare cu socialiștii și va crea, la nivel de capitală, o alianță pro-europeană pro-română. Adică, se va angaja să destrame coaliția cu PSRM. Și Dorin Chirtoacă și-a chemat alegătorii să voteze contra lui Ion Ceban și socialiști, însă așa și nu a spus “votați-l pe Năstase”. Nu-i suficient: e destul pentru ca Chrtoacă să doarmă liniștit și să evite învinuirile că ar fi contribuit la victoria lui Ceban, dar evident nu e destul pentru a mobiliza electoratul de dreapta, care ar putea prefera să nu vină la urne”, spune expertul.

În concepția strategilor politici ale lui Andrei Năstase, în afară de critica dură la adresa lui Igor Dodon și Ion Ceban, la inima și sufletul alegătorului de dreapta (în special a celui unionist) trebuie să ajungă intenția candidatului ACUM de a construi ”drumuri ca la Oradea, întreprinderi de procesare a deșeurilor ca la Cluj-Napoca, parcări ca la Timișoara”.

Dacă citim programul electoral al lui Andrei Năstase, el intenționează să construiască un Chișinău după chipul și asemănarea cu Cluj-Napoca, în care scop va fi invitat un grup de specialiști români (programul nu specifică din ce mijloace vor fi plătite serviciile lor). În cadrul dezbaterilor de la PRO TV, Andrei Năstase a declarat că “epoca administratorilor a trecut, am avut deja administratori și vedem ce s-a ales din oraș. A sosit timpul unui proiect european și românesc de dezvoltare a Chișinăului”.

Ion Ceban: “Chișinăul are nevoie de un al doilea Carl Schmidt”

Spre deosebire de Andrei Năstase, care a declarat că la Chișinău epoca administratorilor a trecut înainte de a începe (primul și ultimul primar-administrator al Chișinăului de azi a fost Serafim Urechean), Ion Ceban se poziționează anume ca primar-administrator, care, dacă va fi ales, intenționează să se concentreze în totalitate pe soluționarea problemelor urbei. Pentru aceasta, în cazul alegerii sale în turul doi, el se obligă să părăsească Partidul Socialiștilor.

“În oraș nu trebuie să existe politică prin definiție. În oraș vorbim despre gropi, canalizare, fond locativ și putoare”, a declarat Ion Ceban.

Strategii politici ai candidatului PSRM insistă pe faptul că capitala are nevoie de un al doilea Carl Schmidt – un administrator devotat orașului, care la fel ca și Schmidt va construi un sistem modern de administrare a orașului, va avea grijă de infrastructură și grație căruia capitala va căpăta un aspect modern. Un astfel de administrator poate deveni Ion Ceban.

Încă un truc utilizat de ei – “destul am tot cedat Chișinăul politicienilor venetici!” și “nu orice administrator poate deveni un bun politician, la fel și nu fiecare politician poate deveni un bun administrator”. Politologul Bogdan Țîrdea a scris pe o rețea de socializare, că Andrei Năstase a luptat destul de eficient cu regimul lui Plahotniuc – a promis să distrugă schemele criminale, să întoarcă miliardul, să-l pună la pușcărie pe Plahotniuc, Ghimpu, Candu, Leancă, Șor. Însă trebuie nu doar să promiți – trebuie să și faci.

“Azi domnul Năstase are șansa reală să îndeplinească cele promise. Dar din păcate, la MAI încă nu a fost distrusă nici o schemă. PDM și PL susțin că contrabanda continuă, schemele funcționează. Nu a fost arestat nici un bandit, fără a mai vorbi despre ”peștii mari”. Cetățenii i-au încredințat lui Andrei Năstase una dintre cele mai importante misiuni – distrugerea mafiei. Dar el a decis să meargă la primăria capitalei și a renunțat, de facto, la promisiunile sale de a distruge regimul și schemele lui criminale. El vrea să facă ceea ce nu a mai făcut niciodată. Altă dată așa a procedat Urechean – fiind un bun administrator, a mers în parlament. Și a eșuat. Așa a procedat Chirtoacă – fiind politician, a mers la primărie. Rezultatul este trist”, a scris Bogdan Țîrdea.

Spre deosebire de Andrei Năstase, care este “un bun avocat, însă nu e administrator”, candidatul PSRM Ion Ceban s-a născut la Chișinău, a lucrat la primărie, ani în șir a fost consilier municipal și de aceea cunoaște bine toate problemele orașului. Are voință, cunoștințe, puteri și proiecte concrete, care parțial se și implementează, pentru a-i da Chișinăului o nouă viață și a-l transforma într-un oraș modern. Și familia sa, copiii locuiesc la Chișinău, spre deosebire de familia actualului ministru de interne Andrei Năstase, stabilită în Germania deoarece acesta se teme pentru apropiații săi, deoarece aici, vezi Doamne, ei nu s-ar afla în siguranță!

În primul tur, la 20 octombrie, Ion Ceban a acumulat 40,19% din voturi. Pentru victorie, în turul doi el trebuie să mai obțină 10-11%. Ar putea să o facă din contul electoratului “străin” de stînga (Victor Șelin, președintele PSDM și Dmitrii Ciubașenco, fost vicepreședinte al “Partidului Nostru” au și declarat că din punct de vedere al profesionalismului Ceban este net superior lui Năstase), dar și a alegătorilor de centru și centru-dreapta.

“Eu cred că Ion Ceban nu are probleme cu alegătorii vorbitori de limbă rusă. El are de “crescut” anume în ochii electoratului vorbitor de limbă moldovenească – să devină mai “proeuropean” și să se miște în această direcție”, consideră analistul politic Victor Ciobanu.

Temperatura medie în spital

Prezența oficială la urne, în primul tur al actualelor alegeri, a fost de 36,05%. Puțin, dar nu este cel mai prost indice. Spre exemplu, la alegerile anticipate de anul trecut în primul tur de scrutin pentru alegerea primarului general s-au prezentat la urne 35,42% dintre cetățenii cu drept de vot, iar cea mai mică prezență la urne, în Chișinău, a fost fixată în alegerile anticipate repetate din 27 noiembrie 2005 – doar 22,42%!

Așa că în actualele alegeri din Chișinău “rezerva de mobilizare” este de cca 60%. Dar cele opt campanii precedente de alegere a primarului general al capitalei arată că în turul doi prezența alegătorilor la urne nu este cu mult mai mare ca în primul – plus 2-3%. Deși în istoria Chișinăului avem și exemple inverse, în turul doi prezența la urne fiind și mai mică. Spre exemplu, așa a fost în alegerile din 2007, arunci prima victorie a lui Dorin Chirtoacă a fost asigurată de 36,26% dintre orășeni, în timp ce la primul tur au participat 37,17%.

Așa că, în opinia experților, în pofida eforturilor celor doi candidați la funcția de primar general și a adepților lor de a mobiliza electoratul, puțin probabil ca duminica viitoare prezența la urne să depășească 40%.

“În alegerile anticipate de anul trecut, la Chișinău exista o anumită intrigă: am urmărit atunci un vot de protest, iar Andrei Năstase era candidatul opoziției anti-oligarhice, care se confrunta cu PDM-ul aflat la guvernare. Dar și atunci prezența la urne în turul doi abia a atins nivelul de 40%. Iar la actualele alegeri intriga lipsește total: ambii candidați reprezintă actuala guvernare, iar electoratul se mobilizează doar dacă merge să voteze contra puterii. Iată de ce nu cred că duminică prezența la urne va ajunge la 50%, cel mai probabil cifrele nu vor fi cu mult mai mari la 20 octombrie”, crede Victor Ciobanu.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?