X 
Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

„Omul potrivit la locul potrivit”. Autoritățile au anunțat o nouă reformă a serviciilor speciale

19 iun. 2018,, 14:38   Politică
12791 0

Victor Surugiu

De la noul șef al serviciului moldovenesc de informații așteptăm asigurarea activității eficiente a serviciilor de securitate, reforma instituțională și reorganizarea departamentului responsabil de securitatea națională.

Astăzi societate este preocupată de mai multe probleme, ce țin de numirea lui Vasile Botnari în funcția de director general al Serviciului Informații și Securitate (SIS). În primul rînd: va folosi el sau nu pîrghiile de gestionare a serviciilor speciale în interesele cuiva, precum și în ce direcție se va dezvolta reforma SIS după venirea unui conducător care anterior nu a avut tangențe cu sistemul în cauză.

Politica vs profesionalismul

Pe parcursul ultimelor luni, conducerea Serviciului Informații și Securitate a fost schimbată de două ori. Vitalie Pîrlog, numit în funcție pentru o perioadă de 5 ani în decembrie 2017, a demisionat peste două luni după ce a depus jurămîntul. El a declarat că intenționează să se concentreze asupra activității din Interpol, unde anterior numirii sale în funcția de director al SIS se afla în fruntea comisiei de control a dosarelor – un organism independent ce controlează conformitatea cu statutul și alte reguli ale acestei organizații internaționale, atunci cînd prelucrează date cu caracter personal.

Multă lume consideră că în spatele acestei demisii stau neînțelegerile existente în relațiile cu autoritățile. În același timp, oamenii din anturajul lui Pîrlog susțin că, după ce a venit la SIS și a pătruns în esența unor dosare, el a înțeles ce așteptări au fost puse pe seama lui și care sînt consecințele posibile.


La începutul lunii mai, SIS s-a ales cu un nou director. Parlamentul l-a numit în această funcție pe Vasile Botnari, președinte al Consiliului de administrație SA „Moldovagaz”. Anterior, el ocupase funcția de ministrul al transporturilor și infrastructurii drumurilor, ministru al tehnologilor informaționale și al comunicării, iar în anii 2010-2013 a fost deputat din partea PD. Răspunzînd la întrebările deputaților, Botnari a spus că în noul post îi vor fi de mare folos calitățile manageriale și a menționat că intenționează să muncească spre binele Moldovei.

Numirea a fost criticată de unii experți și politicieni, care au menționat că decizia a fost luată pe criterii politice, nu profesionale. Mulți dintre aceștia consideră că Botnari nu corespunde acestei funcții importante, deoarece ea necesită alte calități decît cea de conducător la Moldovagaz S.A. SIS, subliniază ei, este o instituție care cere cunoștințe de specialitate și se confruntă în prezent cu o lipsă acută de profesioniști.

Noul șef al SIS va trebui să activeze în condiții complicate, fără a conta pe susținerea deplină a Parlamentului. Pentru candidatura lui au votat 53 de deputați, iar unii dintre aceștia și-au exprimat nemulțumirea legată de lipsa competențelor în sistemul respectiv. Figura lui Botnari a apărut pe neașteptate, și așa și nu ni s-a mai spus pe ce criterii s-a bazat alegerea. Un șir de deputați cred că ar fi fost mai corect să fie organizat un concurs public sau, cel puțin, lumea să fie pusă la curent cu motivele care stau la baza deciziilor de personal ale clasei politice.

„La locul potrivit și la timpul potrivit”

Astăzi societatea este frămîntată de mai multe întrebări ce țin de apariția unui om nou la SIS. Prima: va folosi el oare pîrghiile de gestionare a serviciilor speciale în interesele cuiva? Doar SIS poate oferi acces la un volum enorm de informații privind cele mai importante aspecte ale administrației publice, inclusiv posibile amenințări și riscuri provenite din exteriorul sau din interiorul țării. Să nu mai vorbim despre faptul că SIS posedă atribuții exclusive de supraveghere electronică și interceptare a convorbirilor telefonice.

Vom aminti că, în decembrie 2016, SIS a fost trecut în totalitate sub control parlamentar, iar șeful statului a fost lipsit de posibilitatea de a interacționa cu serviciile speciale. În Legea privind Serviciul de Informații și Securitate a RM expresia „activitatea Serviciului este coordonată de președintele RM în limita atribuțiilor sale și este controlată de parlament” a fost înlocuită cu „activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar”.

Partidul Democrat este gata să-și asume responsabilitatea pentru promovarea și numirea în funcția de șef al SIS a unei persoane a cărei candidatură a fost criticată de multă lume pe motiv că îi lipsește experiența și pregătirea necesară. „Dacă oricum toate acuzațiile din presă sau din partea opoziției se fac la adresa PDM, atunci permiteți partidului să nominalizeze persoanele pe care le consideră potrivite pentru această funcție. În cazul în care nu va îndreptăți așteptările, oricum Partidul Democrat va fi acuzat”, spune președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

Autoritățile au certitudinea că noul șef al serviciului moldovenesc de informații, fiind un ban manager, va ști să asigure activitatea eficientă a serviciilor secrete. „Domnul Botnari este o persoană foarte capabilă și din punctul de vedere al managementului, și din cel al înțelegerii anumitor procese. Intenționăm să efectuăm o reformă instituțională și să reorganizăm SIS, deoarece foarte multe lucruri țin de securitatea națională. Credem că este omul potrivit la locul și la timpul potrivit”, a declarat spicherul Andrian Candu.

Însuși Vasile Botnari, deși nu neagă atașamentul său față de Olimpul politic, se poziționează drept un conducător independent și dă de înțeles că nu va promova politica cuiva în cadrul serviciilor speciale. Cineva poate avea impresia că noul director crede sincer în existența serviciilor speciale în afara politicii și în neadmiterea încercărilor de a influența activitatea lor. Însă experții menționează în acest context că depolitizarea blocului de forță este una dintre obligațiile asumate față de partenerii europeni și că, cel puțin formal, aceasta trebuie să pară îndeplinită.

„Se știe că cel care posedă informația conduce lumea, menționează unul dintre experții noștri, fost ofițer superior în cadrul SIS. Politicienii moldoveni au însușit perfect această regulă. Între timp, instituțiile europene insistă demult pe excluderea influenței politice, acest punct este în agenda autorităților. Însă noi devenim martorii unei depolitizări formale, care se extinde doar asupra angajaților simpli. Iar așa-numita politizare presupune ordinele venite de sus, adică totul are loc la nivelul conducerii, nu al ofițerilor inferiori.”

Să ne grăbim pentru a nu întîrzia

O altă problemă importantă este direcția în care va fi efectuată reforma SIS după venirea în fruntea instituției a unui conducător care anterior nu a avut tangențe cu serviciile speciale. Deocamdată, în aparițiile sale publice, Vasile Botnari a vorbit mai mult despre ”principii și valori”, nu despre acțiunile concrete de reformare a instituției. În cel mai scurt timp, după consultările cu specialiștii, el intenționează să enunțe propunerile care vor permite SIS să răspundă eficient provocărilor cu care se confruntă.

Ex-ministrul justiției Vladimir Cebotari menționează că SIS are de suportat o perioadă complicată de reformare. Potrivit lui, în ultimul timp au fost implementate mai multe inițiative în cadrul reformării justiției și al structurilor de forță, dar modificările s-au referit prea puțin la serviciile speciale. Există azi un șir de proiecte ce schimbă substanțial rolul și locul SIS, unul dintre acestea prevăzînd transformarea departamentului în Serviciul Național de Informații și Securitate.

În opinia lui Cebotari, schimbările sînt necesare, și chiar trebuie realizate în termene suficient de scurte, deoarece în această direcție Moldova este mult depășită de țările dezvoltate, în special dacă ținem cont de situația regională complicată. Examinarea strategiei și a planului de transformări ce vor urma – iată primul lucru de care s-a preocupat șeful SIS după investirea în funcție. Noua conducere a SIS se pronunță în favoarea colaborării productive și reciproc avantajoase cu toți partenerii – din Occident și din Orient – dacă aceasta rezultă din acordurile interstatale și interdepartamentale și corespunde intereselor securității naționale a Moldovei.

În Legea privind Serviciul de Informații și Securitate vor fi introduse amendamente care vor limita împuternicirile SIS la acțiunile ce țin de securitatea națională. Printre sarcinile de bază la care se va acorda atenție figurează consolidarea acțiunilor complexe pentru neadmiterea utilizării teritoriului Moldovei pe post de punct de transbordare a grupărilor extremiste care se îndreaptă spre UE. Cei de la SIS menționează că interesul organizațiilor teroriste internaționale față de RM a crescut considerabil și țara este folosită ca teren de tranzit. În același timp, serviciul de contraspionaj va continua să acționeze pentru a preveni încercările serviciilor de informații străine, care vizează destabilizarea situației din țară și crearea unor rețele de informații nedorite.

Nu se știe deocamdată ce politică de cadre va promova noul director și dacă numirea sa în funcție se va solda cu reînnoirea angajaților SIS. Cel mai probabil, nu se vor produce demisii semnificative în acest departament. În ultimii ani, SIS a pierdut mulți angajați calificați și cernerea continuă a cadrelor poate duce la scăderea evidentă a eficienței în activitate. Mai ales că Botnari, care, deocamdată, nu are suficientă experiență în problemele specifice serviciilor de informații, va avea nevoie de ajutorul profesioniștilor mult mai competenți decît el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?