X 
Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

Obiecte uitate, resturi de mașini și manechine: cu ce au aglomerat oamenii spațiul cosmic

20 feb. 2021,, 10:01   Analitică
4017 0

Start-up-ul japonez a hotărît să facă puțină curățenie în spațiu și să lanseze un dispozitiv de curățare a gunoiului spațial. Oamenii de știință și-au adus deja aparatul la Baikonur pentru a trimite în martie dispozitivul în spațiu, împreună cu nava Soyuz.

Printre altele, nu numai japonezii sînt îngrijorați de curățenia Universului, deoarece problema gunoiului cosmic este gravă și poate amenința toți locuitorii planetei Pămînt. Din ce constă gunoiul spațial și cum am putea lupta cu el - citiți în materialul "Izvestia".

Ce înseamnă asta, Elon Musk!

Explorarea spațiului nu înseamnă doar o serie de descoperiri uimitoare, ci și partea sa reversă și inestetică — gunoiul. Dar el este destul de mult. În 2019, Centrul de cercetare al Forțelor Aeriene și Spațiale ale Ministerului Apărării al Rusiei a menționat o cifră aproximativă: circa 1,25 miliarde de particule de gunoi mic spațial, de dimensiuni de la un milimetru pînă la 10 centimetri, se rotesc în jurul Pămîntului. "Roscosmos" a vorbit despre 600-700 de mii de obiecte care amenință aparatele de pe orbită. Potrivit companiei britanice RS Components, cantitatea de deșeuri spațiale în 2020 pe orbita Pămîntului s-a apropiat de 30 de mii unități (se are în vedere exemplarele mari). Acestea sînt bucăți de sateliți și nave (de exemplu, acceleratorul recent identificat al rachetei americane Centauri), care așa și nu au ieșit de pe orbită și nu au ars în atmosfera Pămîntului. Fragmentele mici pot dezvolta viteze cuprinse între 7-8 și 10-15 km/s - de 10 ori mai rapide decît gloanțele, ceea ce poate amenința funcționarea sateliților, a navelor spațiale și a stației. Deci, înfiorîndu-ne de o altă știre despre "meteoritul care se apropie", relaxați-vă – pînă ce acesta va ajunge, va îmbătrîni nu doar o generație. Însă pînă atunci ar fi bine să nu ne sufocăm în gunoi. ISS este nevoită să ajusteze periodic înălțimea, evitînd deșeurile. Se zvonește că masa totală a obiectelor lăsate de om în spațiu este de 215 tone!

"Majoritatea gunoiului spațial se formează în timpul exploziilor sau ciocnirii navelor spațiale. De asemenea, una dintre cele mai importante surse de gunoi spațial sînt testele armei anti-sputnic. Astfel, în 2007, China și-a distrus satelitul FengYun-1C cu o rachetă cu rază medie de acțiune. După distrugerea satelitului, în catalogul NORAD (Registrul spațial al obiectelor cosmice, deținut de Comandamentul apărării spațiale-aeriene din America de Nord) au fost adăugate 3.300 de unități de gunoi spațial, ceea ce a mărit catalogul cu un sfert - și asta în urma doar a unui incident!!”, a scris pe pagina sa de Facebook astronautul Alexandr Misurkin.


Apropo, vestitul în întreaga lume Tesla Roadster cu un pasager manechin la bord a fost, de asemenea, recunoscut drept gunoi. Așa a fost considerat de astronomul Jonathan McDowell de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithson, care a creat catalogul obiectelor spațiale de origine artificială. În listă, împreună cu electrocarul, au ajuns sateliți, echipamente rupte și obiecte lăsate de astronauți (în total, mai mult de 54 de mii de obiecte). Însuși Elon Musk crede că mașina sa va călători miliarde de ani, însă unii oameni de știință se îndoiesc de acest lucru și prognozează că Tesla Roadster se va prăbuși mult mai devreme de timpul alocat - din cauza radiației cosmice. Cu toate acestea, scepticii au oferit mașinii o durată de viață de doar un an, cu toate acestea Tesla Roadster se află încă în funcțiune. La momentul scrierii articolului, mașina a cutreierat spațiul cosmic la depărtare mai mare de 57 de milioane de kilometri de Pămînt și cu o viteză de aproape 31 km/s. Unde se află supercarul acum, puteți vedea aici.

Apropo, directorul Agenției Spațiale Europene, Jan Werner, îndeamnă să schimbăm în general practica actuală de lansare a sateliților și să obligăm țările să facă curățenie după ele.

"Imaginați-vă cît de periculos ar fi să înotăm în largul mării dacă toate corăbiile pierdute vreodată în istoria navigației ar mai fi plutit pe suprafața apei", a menționat Werner.

Vom putea vedea ”Cavalerul Negru”

Într-o perspectivă oarecum amînată, excesul de gunoi spațial ar putea duce la așa-numitul "efect Kessler", atunci cînd fragmente de sateliți vechi și ieșiți din funcțiune și alte "resturi" se vor ciocni și se vor sparge în bucăți, iar acestea, la rîndul lor, vor destabiliza alte "piese de schimb" care plutesc în spațiu— cu același rezultat. Și cu timpul această avalanșa va bloca orbita astfel, încît nu va fi posibil de lansat în spațiu nici o rachetă, nici un satelit. Da, și atît ne mai trebuie să plouă cu resturi de sateliți deasupra noastră. Oamenii de știință știu despre situația a aproximativ 18 mii de obiecte aduse de om, dar cîte dintre ele sînt invizibile? În viitorul apropiat vor fi și mai multe obiecte: doar aparate Starlink se planifică a fi lansate 12 mii (iar, ulterior - a crește gruparea de nave spațiale cu încă 30 mii) Ce e de făcut?

Compania japoneză Astroscale speră să rezolve problema cu un mic satelit dreptunghiular (110 cm lățime și 60 cm lungime) cu panouri magnetice, care va atrage tot gunoiul. În cadrul testelor planificate în primăvara anului 2021, acest satelit trebuie să adune gunoiul de simulare, iar apoi să iasă pe orbita Pămîntului și să ardă împreună cu toată averea magnetizată.

De curățenia pe orbita Pămîntului sînt îngrijorați și europenii. Astfel, în 2018 a fost lansat în spațiu satelitul artificial RemoveDebris, dezvoltat de inginerii britanici, și a prins cu succes două obiective demonstrative de calibru diferit — cu un harpon improvizat și cu ajutorul unei plase speciale. Misiunea sa va fi continuată de start-up-ul elvețian ClearSpace-1 - în vara anului 2020 au început lucrările de proiectare a sistemelor aparatului de curățare a deșeurilor spațiale. Măturătorul spațial va trebui să recunoască obiectul cu ajutorul senzorilor, să se apropie, să apuce gunoiul cu patru mîini-manipulatoare și să scoată gunoiul adunat de pe orbită. Aparatul încă nu există, dar scop deja exsită - obiectivul va fi etapa elaborată a rachetei europene "Vega". Curățenia generală este planificată pentru anul 2025.

Apropo, tehnologia de colectare a gunoiului spațial ne va ajuta nu numai să curățim orizonturile și să salvăm Pămîntul de eventuale catastrofe, ci și să vedem lucruri uimitoare — cum ar fi misteriosul "Cavaler Negru". Legenda spune că sîntem urmăriți din spațiu (sau chiar trimite semnale) de un fel de satelit-spion extraterestru. Fotografia este atașată: obiectul a fost fotografiat în 1998. Și deși în OZN-ul din imagine a fost recunoscută o bucată de izolare termică pe care astronauții Jerry Ross și James Newman au pierdut-o în timpul instalării modulelor viitorului ISS, nu poți interzice ufologilor să creadă. Dar dacă e așa?

A prinde în plasă și cu bandă cu scai

Dar noi? Nici noi nu stăm pe loc. În 2019, oamenii de știință al holdingului "Sisteme spațiale rusești" au prezentat proiectul unui satelit-vînător de gunoi spațial (CSM). Autorul proiectului, inginerul-cercetător Maria Barkova, a propus nu numai adunarea gunoiului cu ajutorul unei plase, ci și reciclarea acestuia în combustibilul cu care se vor "alimenta" adunătorii de gunoi.

"Principala diferență a soluției noastre față de proiectele similare existente este reciclarea gunoiului spațial în combustibil pseudo-fluid. Acest lucru va permite rezolvarea mai multor sarcini concomitant - va asigura distrugerea iremediabilă a deșeurilor și o durată maximă de funcționare a aparatului, precum și minimizarea costul de ieșire pe orbită. De fapt, aparatul nostru va acționa ca un prădător care vînează gunoi pentru a obține energie suplimentară", a explicat Maria Barkova.

Start-up-ul StarRocket propune ca în calitate de gunoieri să fie folosiți sateliții simpli, necontrolați, cu greutatea de pînă la 100 kg. Totul constă în generatorul de spumă similară cu cea din care se obține spuma pentru instalare. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, aparatul, ca un păianjen, va prinde resturile cu o plasă lipicioasă și, după un timp, va ieși de pe orbită împreună cu "victima".

Apropo, nu este exclus faptul că chiar și resturile spațiale pot, de fapt, aduce beneficii. După cum a menționat anterior directorul adjunct al "Roskosmos" pentru dezvoltarea grupării orbitale și proiecte promițătoare, Iurii Urlicici, în viitor regolitul și gunoiul spațial ar putea fi folosit pentru imprimarea tehnicii 3D.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?