X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

O reședință fără președinte. Care va fi soarta vilei de la Condrița?

7 dec. 2021,, 18:18   Analitică
12540 4

De un an de zile reședința de la Condrița nu este folosită. Maia Sandu a declarat în mod repetat, că nu intenționează să locuiască acolo și că va găsi o altă utilizare complexului prezidențial.

Șefa statului susține că președinția încearcă să reducă cheltuielile de întreținere a clădirii și teritoriului, dar așa și nu a mai fost găsită o soluție pentru ca reședința să fie folosită în alt mod - spre exemplu, în scopuri sociale sau pentru evenimente culturale.

După studierea tuturor propunerilor, autoritățile au ajuns la concluzia că reprofilarea obiectului va necesita investiții semnificative, și că în toiul crizei pandemice și a creșterii prețurilor bugetul public nu le poate face față. În același timp, au apărut și alte cauze, din care reședința încă își mai păstrează menirea.

Mulți experți, politicieni, utilizatori ai internetului au criticat încercările de a renunța la obiectul care este unul dintre simbolurile prezidențiale, și deci – ale statului. Pe rețelele de socializare este populară opinia că asemenea inițiative aduc mai mult a acțiuni de PR. În jurul obiectelor de acest gen mereu a existat mult populism, dar e lipsit de sens să pui la îndoială necesitatea existenței lor.

Casă prezidențială pe durata mandatului


Vila prezidențială de la Condrița, construită în anii 1970, se află la 33 kilometri de Chișinău, într-o zonă pitorească de pădure. Teritoriul ei ocupă peste 500 de hectare, inclusiv rezervorul artificial de apă, iar suprafața vilei în sine e de 637 m.p. Casa de locuit, cu două etaje, este mobilată fără exces de lux și cuprinde zonele de locuit, pentru oaspeți și cea de lucru. Există mai multe dormitoare, un salon, sufrageria, sala de conferințe. În interior predomină elementele din lemn – mese, scaune, candelabre sculptate. La primul etaj al reședinței se află trei dormitoare pentru oaspeți. Fiecare este dotat cu grup sanitar, un pat pentru două persoane, televizor. De securitatea teritoriului răspunde serviciul pază de stat.

Anterior, șefii statului considerau că pe perioada mandatului reședința este principala sau a doua lor casă de locuit. Legea prevede că «în timpul exercitării atribuțiilor sale, președintele este asigurat cu locuință la Chișinău, în s. Condrița ». Foștii președinți duceau aici convorbiri cu oaspeți suspuși veniți din alte țări, ambasadori, organizau evenimente oficiale și familiale, conferințe de presă și diverse întruniri.

Unii președinți au ales reședința extraurbană ca loc pentru a-și petrece concediul. Să se odihnească aici îi plăcea lui Nicolae Timofti, care nu a locuit permanent la Condrița, folosind vila de la caz la caz, și venind aici în special sîmbăta și duminica. Pe post de domiciliu de bază el a preferat apartamentul orășenesc, pe motiv că deplasările permanente îl obosesc. «Cu familia, am încercat să ne stabilim la Condrița, dar nu ne-a reușit. E destul de departe de Chișinău, și nu doar eu trebuia să ajung în oraș, ci și soția, și copiii. Eu am refuzat propunerea de a oferi automobile fiecăruia, asemenea cheltuieli nu ne trebuie», - explica Timofti alegerea sa. Igor Dodon a locuit permanent cu familia la Condrița.

În noiembrie, 2020 Maia Sandu a învins în alegerile prezidențiale și la 24 decembrie a preluat oficial mandatul. Predecesorul ei Igor Dodon deja părăsise reședința de stat. «Tot ce era al nostru a fost dus în casa noastră. În rest, am lăsat totul în ordine, există actul de primire-predare. Nu am luat nimic, dimpotrivă, numai am adus, am făcut reparație. În iaz este mult pește. În ultimii trei ani, am adus acolo cca două tone de pește. Numai să nu fie ca după Voronin, venind acolo Ghimpu și alții, au luat undițe electrice și au prins tot ce era. Vînau în pădure», - a spus ex-președintele. Din spusele lui, acum vila se află într-o stare mult mai bună ca cea, în care a găsit-o el la preluarea mandatului de președinte în a. 2016 .

Spre deosebire de predecesori, Maia Sandu a declarat din start, că nu va locui în reședința de stat, nici nu se va odihni acolo, și că va locui în continuare în apartamentul ei de cca 70 m.p. Colegul ei de partid, Andrei Spînu, e recunoscut în fața jurnaliștilor, că Maia Sandu s-a plimbat la Condrița și a vizitat vila prezidențială, dar nu a rămas acolo. Dat fiind că șefa statului a refuzat să se folosească de ea, deja de un an soarta vilei este incertă: complexul nu este folosit, chiar dacă pentru întreținerea lui se cheltuiesc bani mari.

Soluție așa și nu există

Se știe că anul trecut în aceste scopuri s-au cheltuit cca 2,4 mln. de lei din cele 2,6 prevăzute. Cea mai mare parte a banilor au mers pentru salarizarea celor care îngrijesc de vilă, și pentru alte cheltuieli – spre exemplu, electricitatea și gazele naturale. Actuala guvernare consideră nejustificate unele cheltuieli din timpul ex-președintelui: spre exemplu, zeci de mii de lei pentru serviciile de comunicare și întreținerea havuzului. În a. 2021 statul a alocat pentru întreținerea reședinței suma de 2,3 mln.de lei, însă conform calculelor președinției cheltuielile s-au redus cu 40% comparativ cu cele din anii trecuți. Totuși, numai pentru deservirea tehnică se cheltuiesc lunar cca 120-150 mii de lei, chiar dacă în prezent nimeni nu locuiește acolo. Acum la reședință muncesc 20 de angajați, cu salarii mai mici 2 mii de lei.

În complexul prezidențial de mai multe ori au fost efectuate lucrări de reparație și restaurare. În perioada mandatului lui V.Voronin, pentru restaurarea lui din bugetul de stat au fost alocați peste 33 mln. de lei. În a. 2007 - însă 2,12 mln. de lei au fost cheltuiți pentru achitarea lucrărilor de iluminare a teritoriului complexului.

Pe timpul lui Igor Dodon reședința a fost reparată cosmetic, inclusiv – pentru reparația podelelor s-au cheltuit 197 mii de lei. Dar, din spusele ex-președintelui, investițiile principale nu au provenit din bugetul public. Pe teritoriul reședinței erau crescute păsări de casă, a fost amenajată o seră cu propriul sistem de irigare, o prisacă și o livadă de fructe. În locul de aflare a șefului de stat a apărut și un teren de joacă pentru copii, construit în cadrul programului național Iubesc Moldova. După expirarea mandatului lui Igor Dodon, acesta nu a fost demontat – din spusele lui, l-a lăsat ”moștenire” următorilor lideri ai țării.

Președinta Maia Sandu nu preconizează să investească bani în reședință, iar cheltuielile curente le explică prin faptul, că statul este obligat să-și întrețină proprietățile, pentru ca starea acestora să nu se înrăutățească. «Vila nu este folosită de nimeni. Ea nu este încălzită, nu există cheltuieli pentru deservire, pentru bucătari și alte lucruri, care în trecut necesitau cheltuieli», - spune șefa statului subliniind, că încearcă să reducă cheltuielile de întreținere a clădirii. Dar, potrivit ei, încă nu există o soluție pentru utilizarea acestui obiect.

În ultimul timp, au răsunat destule propuneri cu privire la schimbarea predestinației vilei prezidențiale de la Condrița. În martie, curent Andrei Spînu, pe atunci secretar general al aparatului președintei, a declarat că are loc examinarea și analiza mai multor idei de utilizare a clădirii în interesul societății. Printre altele, este vorba despre o casă de creație, un loc unde să fie organizate evenimente sociale și culturale, sau un centru pentru victimele violenței domestice. «După ce pandemia va ceda, vom putea organiza acolo evenimente în spațiu liber, căci este un loc frumos, cu iaz », - a spus Maia Sandu într-un interviu.

Compozitorul Eugen Doga a adresat președinției propunerea de a transforma reședința din afara orașului într-o casă de creație. Maestrul subliniază, că în țara noastră nu a mai existat o casă de creație și crede că atmosfera pitorească de la Condrița este un loc potrivit pentru activitatea celor mai buni reprezentanți ai profesiilor artistice. Consiliera președintei, care a sprijinit această idee, a luat legătura cu compozitorul, însă propunerea a rămas suspendată în aer, la fel ca multe altele.

Activiștii civici de la Occupy Guguță au propus ca reședința să fie transformată într-un centru de plasare a femeilor care au suferit în urma violenței domestice. Potrivit lor, în Moldova 73%dintre femei devin victime ale violenței domestice, în ultimul timp numărul acestor cazuri este în creștere. «Acum, în pandemie, multe centre de plasare fiind în carantină, această reședință ar putea adăposti zeci de femei », - se arată convinși activiștii. Ei menționează că, fiind sprijinite de stat, femeile ar putea dezvolta afaceri sociale pe teritoriul reședinței, dat fiind că acolo există posibilitatea de a crește păsări de casă, fructe și legume, a dezvolta apicultura.

Anterior, Anatol Caraman, președintele Asociației veteranilor războiului din a.1992 Tiras-Tighina, a propus ca în complexul din Condrița să fie deschis un sanatoriu pentru copii. Politicianul Renato Usatîi venise cu ideea de a transforma reședința prezidențială într-un sanatoriu sau casă de odihnă pentru lucrătorii medicali. Iar în a. 2019 Partidul democrat a cerut guvernului să treacă un șir de obiecte, inclusiv vila de la Condrița, la bilanțul Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, pentru a le transforma în sanatorii pentru oamenii în etate și veteranii războiului de pe Nistru.

Populism sau PR?

În martie, curent Andrei Spînu spunea că decizia privind soarta reședinței prezidențiale va fi anunțată în lunile viitoare – «după studierea propunerilor făcute și reieșind din perspectivele bugetare». Dar nu a fost să fie. Autoritățile au ajuns la concluzia, că reprofilarea ei pentru necesități sociale va cere investiții financiare semnificative, pe care în toiul crizei pandemice și a majorării prețurilor bugetul public nu le poate suporta. Au apărut și alte motive, din care complexul prezidențial deocamdată își menține predestinația.

La recenta conferință de presă Maia Sandu a declarat, că reședința are nevoie de investiții, de aceea deocamdată nu este folosită pentru proiectele sociale sau culturale, cum se preconiza inițial. Printre altele, din spusele ei, trebuie schimbat sistemul de canalizare. «Noi nu am considerat necesar să investim acum mijloace în acest sens, pentru că ne ciocnim de majorarea prețurilor și de necesitatea de a investi miliarde pentru a compensa cheltuielile cetățenilor în urma scumpirii tarifelor la gaze», - a spus Sandu. Președinta a mai adăugat, că la moment reparația nu este o prioritate, pentru a cere bugetului public acești bani.

În plus, potrivit șefei statului, reședința nu poate fi transformată într-un centru de plasament, sanatoriu sau orice alt obiect de acest gen nu doar din cauza crizei economice și a investițiilor insuficiente. «Suprafețele-s prea mici pentru a fi folosite în aceste scopuri », - a explicat Maia Sandu. La întrebarea dacă este examinată opțiunea de închiriere a teritoriului și a imobilelor, șefa statului a răspuns: «Nu știu, nu cred că din chirie vom obține mulți bani ».

Mulți experți, politicieni, utilizatori ai internetului au criticat încercările de a renunța la obiectul, care este unul dintre simbolurile prezidențiale, și deci – ale statului. Pe rețelele de socializare este populară opinia, cum că asemenea inițiative aduc mai mult a acțiuni de PR. Utilizatorii internetului cred că asemenea măsuri nu vor avea efecte pozitive, că ele doar «umilesc» țara. Cetățenii menționează, că în toată lumea președinții au propriile reședințe, iar renunțarea la ele nu garantează sporirea nivelului de trai în țară. Din spusele lor, adaptarea clădirii și a teritoriului pentru o altă predestinație poate costa mai scump ca edificarea unui obiect nou. În plus, pe rețelele sociale au fost pomenite numeroase case de copii și școli, închise în cadrul reformelor inițiate de guvernul Filat, cu propunerea de a le întoarce copiilor.

Ex-președintele Igor Dodon este împotriva folosirii reședinței de la Condrița în alte scopuri. El crede că complexul trebuie să-și păstreze predestinația: «Vin delegații din străinătate, ambasadori, care pot fi primiți acolo. Legea nu permite vinderea sau folosirea acestui complex în alte scopuri. Cred că e corect așa».

«Părinții m-au învățat că trebuie să fii gospodar. Tata spunea: dacă vrei să vezi ce fel de gospodar este omul, du-te la el acasă. La Condrița se vedea gospodarul. Nu știu cum este acum situația acolo », - a menționat ex-președintele. Dar cu o asemenea abordare, din spusele lui, peste patru ani de mandat al actualei șefe de stat reședințe de la Condrița ”va arăta deplorabil”.

În opinia experților, includerea vizitei reședinței șefului de stat în programul vizitelor oaspeților de rang înalt contribuie la dezvoltarea relațiilor personale cu conducătorii externi, ajută la procesul de negociere și consemnează nivelul vizitei. Președinții și în unele țări – primele persoane își petrec o mare parte din timpul lor în reședințe: acolo primesc oaspeți, participă la ședințe, deseori locuiesc cu familia, cum a făcut-o Igor Dodon.

În lume, aceste clădiri sau complexe întregi variază mult din punct de vedere al luxului, decorului, accesibilității pentru cetățeni. Multe dintre acestea au o istorie bogată. În unele reședințe au acces turiștii. În majoritatea absolută a țărilor reședința oficială a liderului este privită ca un simbol al statului. Și chiar dacă în jurul acestor obiecte întotdeauna există mult populism, este lipsit de logică să contești necesitatea existenței lor.

Victor Surujiu

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?