Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Nu sînteti acasă? Atunci veţi avea oaspeți! Partea a II-a

15 aug. 2019,, 17:55   Societate
8853 0

Tema furturilor de apartamente, pe care am atins-o în publicația anterioară, i-a interesat, cu siguranță, pe mulți. Și, desigur, puțini sînt cei care vor să devină asemenea personajului din vestita comedie care menţionează că: „tot ce a fost dobîndit prin muncă grea, a fost furat”.

Limba lungă – în avantajul hoților

Am spus deja că, în majoritatea cazurilor, hoții știu dinainte dacă în apartament sînt lucruri care i-ar putea aduce profit. De unde primesc aceste informații?

Nu există nici un fel de misticism aici. Motivul este vorbirea excesivă a proprietarilor și obiceiul preferat de mulți de a se lăuda cu bunăstarea lor. Dacă o persoană vorbește mereu despre faptul că are foarte mulţi bani, iar în apartament a instalat cea mai cool și mai scumpă mobilă și tehnică ultra modernă, mai devreme sau mai tîrziu aceste informații vor ajunge la urechile „potrivite”. Mai ales dacă proprietarul vorbește despre asta fără a se ascunde, cu persoane străine, dar mai ales cînd îşi dezleagă limba după ce a consumat o anumită cantitate de alcool.

Același lucru este valabil și pentru anunţurile de genul „cumpăr/vînd mașină, apartament, mobilier”, afişînd numărul de telefon de acasă. După astfel de anunțuri sînt satbiliţi cu siguranţă proprietarii de mijloace financiare. Nu mai puțin atrage atenţia şi demonstrarea exterioară a bogăţiei care iese în evidenţă - accesorii scumpe, bijuterii, haine. Desigur, este o prostie ca o persoană înstărită să meargă în zdrențe. Dar există însă persoane care chiar şi atunci cînd duc gunoiul se împodobesc cu bijuterii, ca bradul de Crăciun cu jucării. Apropo de gunoi, nu ar trebui să scoți pachetele și cutiile de la aparatele tehnice scumpe la „gunoiştea” comună, căci toți vecinii vor ști că „acesta, de la etajul cinci, iar şi-a cumpărat televizor scump”. De altfel, trebuie să învăţăm de la oamenii bogați din Europa și America, pentru care luxul demonstrativ, evidenţiat este considerat „o calitate proastă”.


Și, desigur, după cum s-a menționat deja în publicația anterioară, „auto-promovarea” joacă un rol important în acest sens, prin numeroasele postări pe rețelele de socializare care ilustrează detaliat și clar nu doar prezența unor obiecte valoroase, ci și locul unde acestea se află și, în același timp, perioada în care stăpînii nu sînt acasă.

Pe cei care nu se pot abține să se laude cu averea lor îi sfătuim să se adreseze la inspectoratul fiscal. Acolo vor găsi ascultători foarte recunoscători, care vor asculta cu mare interes despre bunăstarea lor și chiar le vor pune o mulțime de întrebări despre proveniența acesteia.

Paznic electric

Desigur, pentru a evita vizita oaspeților nedoriţi, trebuie să vă păziţi bine apartamentul. Unul dintre cele mai sigure moduri este instalarea în casă a unei alarme de securitate. În prezent, astfel de serviciu oferă atît agențiile de securitate de stat, cît și cele private, iar prețul său este destul de accesibil. Fără a intra în detalii tehnice, putem spune că sistemul de alarmă este format din următoarele părți: un transmițător care face legătură cu telecomanda pazei, un panou de control cu care este activată și dezactivată alarma de securitate și diferiţi senzori conectați la un singur sistem. Senzorii pot fi foarte diferiţi, care reacționează la spargerea geamurilor, deschiderea unei uși sau ferestre, mișcare, căldură, fum etc.

Pentru deţinătorii de animale de companie, există modele speciale care nu reacţionează la „frații noștri mai mici”. Alarma funcționează după următorul principiu - înainte de a ieși din casă, gazdele formează un cod special pe care îl cunosc doar ei și, prin urmare, activează regimul de securitate. În continuare, orice încercare de intrare pe obiectul protejat va fi înregistrată, iar semnalul de alarmă va fi transmis automat la telecomanda pazei. În consecință, pe această adresă va sosi un grup operativ care va reţine hoții sau va afla ce anume a pornit alarma. Pentru cei care se tem să rămînă acasă singuri, în special noaptea, există posibilitatea de a nu activa toţi senzorii, ci doar „perimetrul de pază”, adică orice penetrare externă în apartament va activa alarma. Există, de asemenea, așa-numitele „butoane de alarmă” - bibelouri, pe care, activîndu-le, proprietarul poate chema acasă grupul operativ.

Sistemele moderne au şi o altă opțiune sofisticată și anume așa-numita „intrare forțată” în cazul în care proprietarii intră în apartament sub amenințarea armelor împreună cu infractorii. În acest caz, apelează un alt cod care, oprind alarma, acesta transmite simultan un semnal special către telecomandă, indicînd că proprietarii sînt în pericol. Și infractorii, nesuspectînd numic, vor fi reținuți de grupul operativ sosit! În general, tehnologia nu stă pe loc, sistemele moderne de securitate oferă o varietate largă de opțiuni care pot satisface orice nevoie.

Aș dori să menţionez că statistica arată că acolo unde este instalată o alarmă antiefracție, furturi practic nu există. Dar chiar dacă şi se întîmplă acest lucru, compania care și-a asumat responsabilitatea pentru protecția locuinţei, va compensa victimelor suma prevăzută. Desigur, dacă anterior această clauză a fost stipulată în contract.

Astfel, putem spune că instalarea unui sistem de pază este un mod foarte eficient de a vă proteja apartamentul.

„Nu latră, nu mușcă, dar în casă nu te lasă”

Dacă din anumite motive nu puteți instala o alarmă, va trebui să aveți grijă personal de siguranţa apartamentului. Sarcina principală în acest caz este de a complica la maxim pătrunderea persoanelor străine nedorite în casa dvs.

Pentru aceasta, în primul rînd, ar trebui de consolidat ușile și ferestrele. Din anumite motive, mulți consideră că instalarea unei uși blindate sau doar a unei uşi metalice este suficient. Nu este așa. O astfel de ușă trebuie instalată corect. Și anume – trebuie de consolidat carcasa ușii, deoarece adesea hoții o rup pur și simplu, dînd uşa la o parte. Același lucru este valabil și pentru balamalele ușilor. Este mai bine ca acestea să nu se afle pe exterior, deoarece uneori ele sînt tăiate pur și simplu cu un arzător cu gaz sau ușa este scoasă din balamale în alte moduri. O opțiune foarte bună este instalarea mai multor uși sub forma de portal. În acest caz, hoții, după ce au depăşit primul obstacol, vor fi nevoiți să se ocupe cu cel de-al doilea, în plus, vor trebui să facă acest lucru în condiții dificile și avînd frica ca în orice secundă să fie prinşi. Unii evită instalarea unei uși care se deschide spre interior. Se supune că aceasta este ușor de spart. În principiu, este adevărat, la fel de adevărat ca şi faptul că se sparg şi ușile care se deschid spre exterior. De aceea, nu este atît de important în ce parte se deschide ușa, dar cît de sigură și trainică este! Cred că este inutil să spunem că uşile ar trebui cumpărate nu de la piață sau ocazional, ci de la firme specializate care au produse de calitate.

O atenție deosebită trebuie acordată lacătelor de la uși – ele trebuie să fie sigure și cît mai unice, ceea ce va împiedica alegerea cheilor sau deschiderea cu cîrlige. De aceea, şi lacătele ar trebui cumpărate din magazine și companii specializate, dar nu de la piaţă. Pentru o mai bună siguranţă, încuietorile ușii nu ar trebui să meargă într-o direcţie, ci în trei (în părţi, în sus și în jos). În ultimul timp au început să apară tot mai des lacăte fără cheie, care se deschid folosind un cod, un card special sau chiar sisteme biometrice ultra-moderne, unde accesul se realizează folosind amprentele digitale ale proprietarilor.

Alegerea, după cum se spune, îi aparţine proprietarului, totul depinde de posibilităţi și de dorință.

Prezența mai multor încuietori, mai ales dacă acestea sînt de înaltă calitate, reprezintă un obstacol serios pentru un hoț.

Și încă un moment important - experții recomandă instalarea lacătelor în așa fel încît din interiorul casei acestea să poată fi deschise doar cu cheia. Dacă hoțul a intrat în apartamentul dvs. prin fereastră sau balcon, atunci nu va putea ieși fără cheie, ceea ce înseamnă că, chiar dacă se va retrage în același mod, nu va putea lua mare lucru cu el. De asemenea, este bine cînd ușa nu are mîner din exterior. Nu este ușor să deschizi o astfel de ușă, chiar dacă iala nu este încuiată.

Următoarea întrebare - ferestrele. În ultimul timp, devin tot mai răspîndite ferestrele din termopan (PVC). În același timp, unii proprietari naivi consideră că prezența unei astfel de ferestre cu geam dublu este o protecție sigură împotriva furturilor. De fapt, hoții au învăţat foarte repede să deschidă astfel de ferestre datorită unor deficiențe în proiectare. La un moment dat au existat chiar și o serie de furturi asemănătoare prin „ferestre”. De aceea, nu trebuie să ne bazăm doar pe ferestrele PVC! Cea mai populară metodă de protecție este instalarea grilelor, în special la primele și ultimele etaje.

Cu toate acestea, eu personal cred că aceasta nu este cea mai eficientă metodă. În primul rînd, calitatea de fixare a acestor grile lasă adesea mult de dorit și, în al doilea rînd, acestea sînt deseori tăiate cu același arzător pe gaz, „mușcate” cu o unealtă specială sau pur și simplu agățate cu un cablu de maşină şi scoase „cu carne”.

Există şi un alt aspect important care de obicei este dat uitării. În cazul în care, Doamne ferește, un dezastru natural (incendiu sau cutremur) vă prinde în apartament și nu există nicio cale de a ieși pe ușă, veţi fi prins în capcană. De aceea, pentru a întări ferestrele, vă sfătuiesc să instalați grilaje glisante interioare. Există, de asemenea, jaluzele sau obloane armate speciale. Instalarea unei astfel de protecții rezolvă mai multe probleme simultan. Ele sînt mai sigure, deoarece pentru a acționa asupra lor, hoțul va trebui în primul rînd să spargă geamul, iar acest lucru este deja un zgomot în plus. În afară de aceasta, stăpînii le pot închide sau deschide la dorinţă şi nu vor admira mereu „cerul în carouri”. Iar în situațiile extreme sus-menţionate, ferestrele nu vor fi blocate.

Ca măsuri suplimentare pentru protejarea apartamentului puteți încerca, de asemenea, instalarea unor sisteme proprii de alarme. Aceasta ar putea fi pur şi simplu o sirena care se porneşte la deschidere. Desigur, ea nu este prea sigură, dar ar putea totuși să-l sperie pe hoț. De asemenea, este bine să ai un cîine. Și nu neapărat o rasa de pază amenințătoare, chiar și un mic prieten necuvîntător, dacă reacționează la cei străini cu un lătrat puternic, este capabil să împiedice furtul.

În concluzie, nu poate fi ignorat pesimismul atît de popular în rîndul multor proprietari, care se reflectă în declarații de genul „dacă vor dori să fure, oricum vor fura” și „acum există astfel de hoți, încît nimic nu-i poate opri”. Cei care gîndesc astfel, ar fi mai bine să deschidă de la bun început toate ușile de la apartamentul lor și să scoată cu grijă obiectele de valoare pe coridor.

Iar pentru persoanele înțelepte, menţionăm: cu cît mai multă atenție veți acorda protejării locuinței dvs., cu atît este mai mare probabilitatea ca hoții să evite apartamentul „problematic” din cauza riscului ridicat de a suferi un eșec!

Ceea ce iubește stăpînul, aceea şi ascunde

Să vorbim despre un obicei prost, atît de caracteristic pentru mulți oameni. Şi anume - de a lăsa obiectele de valoare nedosite, practic la vedere. În mod firesc, o persoană care se află în propria sa casă psihologic se simte confortabil și în siguranță, iar ideea că banii sau bijuteriile ar trebui ascunse sau închise de fiecare dată i se pare absurdă. Şi este incomod ca de fiecare dată să descui seiful pentru a lua suma necesară sau să deschizi ascunzătoarea ingenioasă. Dar totuși, merită să ne gîndim la faptul că, dacă Doamne ferește, o persoană străină vă va vizita apartamentul, îi va fi foarte convenabil să nu caute prin apartament, ci doar să se plimbe prin camere, adunînd obiectele valoroase ca de pe vitrină. De aceea, vreţi - nu vreţi, dar va trebui să scăpaţi de acest obicei.

Pentru început, dacă mijloacele financiare vă permit, faceţi rost de un seif? De care anume? V-aş recomanda două opţiuni. Prima - un mic seif încorporat, care poate fi ușor camuflat în mobilier sau interior. Dacă versiunea compactă nu vi se potrivește, atunci este mai bine să nu economisiți bani și să cumpărați un seif staționar bun și sigur, care, pe lîngă rezistența mare la efracție, are și protecție împotriva incendiilor.

Unii oameni, pentru a economisi, procură dulapuri metalice. Această opțiune este cu siguranță mai bună decît nimic, dar în cea mai mare parte acesta este capabil să reţină doar un hoț leneș sau fără experiență. Infractorii mai insistenţi preferă să insiste un pic, deoarece astfel de "seifuri" nu sînt atît de greu de descuiat. De aceea, mai am cîteva sfaturi - seiful trebuie instalat într-un astfel de loc în care orice manipulare să fie dificil de efectuat și el ar trebui să fie astfel încît hoțul să nu-l poată lua pentru a „lucra” cu el într-o atmosferă mai relaxată. Apropo, astfel de cazuri nu sînt o raritate, de aceea, dacă safeul nu este foarte greu, acesta este fixat de perete. De asemenea, experții sfătuiesc instalarea mai multor seifuri. Unul mare, masiv, dar gol, lăsat la vedere și al doilea, mic, unde vor fi adunate cele mai valoroase obiecte, să fie ascuns cu atenție în interior. Drept urmare, există șansa ca hoțul să fie ocupat cu deschiderea seifului gol și nu va mai avea ocazia să găsească lucrurile valoroase.

În cazul în care nu aveţi posibilitatea să cumpărați un seif, va trebui să vă jucați de-a v-aţi ascunselea. Aici merită să daţi dovadă de imaginație și ingeniozitate. Nu trebuie să recurgeţi la opțiuni banale, făcînd ascunzători în lenjerie, cărți, toaletă sau ustensile de bucătărie. Din păcate, majoritatea fac acest lucru, iar hoții ştiu foarte bine despre acest lucru, căutînd în primul rînd în aceste locuri.

Nu voi enumera nişte opțiuni concrete, căci de altfel își vor pierde sensul. Fii creativ, dacă nu aveţi suficiente idei, recurgeți la experiențele care poate fi obținute din detective și filme cu spioni. Nu există ascunzători ideale, dar există asemenea ascunzători care necesită mult timp pentru a le găsi. Pentru hoț, timpul funcționează întotdeauna împotriva sa, de aceea, în grabă, el ar putea pur și simplu să renunţe la ideea de a găsi ceea ce au ascuns cu atenție proprietarii. De aceea, dacă vrei să-ți păstrezi averea, nu fi leneș. Și încă un sfat banal, dar înțelept - nu păstraţi niciodată toate obiectele valoroase într-un singur loc, mai bine e să faceți zeci de ascunzători mici decît unul, în care să fie adunată toată averea.

Anatolie Bredinschi,

expert în domeniul securităţii

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?