X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Noii membri ai Cabinetului de Miniștri ai Moldovei - cine sînt ei? Partea a 2-a. Ministrul eminent

17 iun. 2019,, 17:58   Politică
31657 11

În guvernul Sandu, ministru al Educației, Culturii și Cercetării a fost numită Liliana Nicolăescu-Onofrei. Ea a devenit al 16-lea ministru al educației în cei 30 ani de independență a Moldovei.

Spre deosebire de Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Liliana Nicolăescu-Onofrei nu a plecat din Moldova pentru a munci și a se stabili peste hotare, de trei decenii ea muncește activ în sfera educației. Chiar și pentru a studia la colegiul pedagogic al Universității Columbia din New York, SUA, ea nu a părăsit Moldova, dar în perioada ianuarie-ma 2002, a studiat de la distanță cursul ”Evaluarea programelor educaționale internaționale”.

O experiență profesională bogată

Noul ministru al educației s-a născut la 6 noiembrie, 1968 la Lozova, Strășeni. A absolvit școala medie în satul natal (1975-1985). În același an 1985 a fost înmatriculată la facultatea de filologie a Universității de stat din Chișinău pe atunci (ulterior aceasta a fost redenumită în Universitatea de stat din Moldova), pe care a absolvit-o în 1990 cu diplomă roșie la specialitatea ”Limba și literatura moldovenească”. A obținut studii superioare echivalente actualului masterat.

Liliana Nicolăescu-Onofrei are o bogată experiență profesională. Relata într-un interviu, că primul ei loc de muncă a fost Colegiul de viticultură și vinificație din Stăuceni, ea fiind studentă în anul 4. Pe atunci se simțea o lipsă a profesorilor de limbă moldovenească și ea mers să predea, chiar dacă majoritatea studenților erau mai în vîrstă decît ea.


După absolvirea facultății, în perioada august 1990 - august 1993, a muncit în cadrul aceleiași universități, la catedra de limbă și literatură moldovenească în calitate de lector-asistent. Între anii 1992-1993 a fost colaborator științific inferior la Institutul de științe pedagogice și psihologice. În perioada septembrie 1993- decembrie 1995, a fost coordonatorul programelor de studiere a limbii moldovenești și ruse de către voluntarii americani din Corpul Păcii SUA în Moldova. Între ianuarie 1996 și august 1998 a lucrat ca director al programului ”Modernizarea educației umanistice” în departamentul educație al fondului Soros-Moldova. În paralel, pînă în septembrie 1997, a ocupat funcția de director al acestui departament.

În cea mai mare parte a activității sale profesionale, Liliana Nicolăescu-Onofrei a activat la centrul educațional Pro Didactica – la început ca director executiv (august 1998 – octombrie 2010), apoi, pînă în 2012, – ca expert-consultant.

În CV-ul său, L.Nicolăescu-Onofrei a scris că timp de 12 ani la Pro Didactica, împreună cu colegii, a elaborat programe, la care au participat sute și mii de cadre didactice. Totuși, ministrul a recunoscut că cea mai dificilă funcție pe care a avut-o pe parcursul acestor ani a fost cea de director executiv al centrului educațional Pro Didactica. Deoarece obligațiile de director constituiau doar 3% din volumul total de lucru, iar 97% reveneau executării și realizării diverselor programe.

Cu liberalii – pe căi diferite

Pentru prima dată Liliana Nicolăescu-Onofrei a fost numită într-o funcție de stat în noiembrie 2012. Prin ordinul ministrului de atunci al educației Maia Sandu, ea a devenit consilier în ministerul de profil, iar în iulie 2013, devine viceministru al educației.

După plecarea Maiei Sandu din funcția de ministru al educației, în iulie 2015, Liliana Nicolăescu-Onofrei a ocupat fotoliul de viceministru nu foarte mult timp. Liberala Corina Fusu, numită în funcția de șef al departamentului educațional, și-a adus oamenii săi, adepți ai PL. Deoarece înțelegea situația, Liliana Nicolăescu-Onofrei a scris o cerere de eliberare din funcție din inițiativă proprie. La 19 august 2015, guvernul i-a acceptat demisia.

A doua zi, comentînd plecarea sa de la ministerul educației, ex-viceministrul a menționat că a fost nevoită să demisioneze deoarece ministrul Fusu i-a sugerat să o facă.

”Mulți colegi mi-au transmis că măria sa (Corina Fusu) dorea să-mi vorbească și eu am venit. Dumneaei parcă s-a arătat dispusă să colaborăm. Însă, deoarce urma să fie construită verticala puterii partidului, încă nu avea o ofertă pentru mine. Urma să revenim la discuție după concediul meu. Am avut o săptămînă plină de îndoieli: ”Și dacă îmi vor propune să rămîn? Voi putea oare lucra cu ea? Voi putea face totul pentru a consolida rezultatele obținute în echipa dnei Sandu?”. Deocamdată, semnele nu-s foarte bune, se întrevede intenția de a distruge tot ce a fost creat… Am decis că pot rămîne numai dacă voi fi auzită. Dacă vor fi auziți mulți colegi, funcționari publici, care zi de zi, onest, vor continua să muncească la minister. Luni, dna Fusu nu avea pentru mine vre-o ofertă. Era evident că se simte incomodată. Înțeleg că s-a discutat chestiunea dată. Înțeleg chiar și cu cine s-a discutat. Nefiind membru al partidului, nu mai poți conta pe nimic. Am cerut să-mi spună adevărul curat – înțeleg perfect lucrurile și voi demisiona. Ea a răspuns că așa și vom proceda”, a descris ex-viceministrul situația pe pagina sa de Facebook.

După ce un timp foarte scurt a activat în cadrul ministerului după plecarea M. Sandu, Liliana Nicolăescu-Onofrei a înțeles că noua putere ministerială ”intenționează să distrugă totul”, fără a ține cont de propunerile colegilor ei din echipa Sandu, care au rămas la minister.

”Ei nu-s ascultați. Ei nu-s auziți. Ei nu-s consultați în problemele în care-s experți... E șocant faptul că dna Fusu colaborează zilnic cu dl Crudu. Da, cu acel Crudu, pe care noi am fost nevoiți să-l restabilim la minister, datorită sistemului nostru judecătoresc. Dna Fusu, înțeleg că faceți parte din partidul care v-a propus în această funcție. Permiteți-mi să vă spun deschis că numai de Dvs. depinde dacă veți deveni sau nu un ministru adevărat. Un ministru care poate lua decizii corecte. Un ministru care va putea convinge ministerul, guvernul, partidul, parlamentul, societatea că deciziile sale au fost corecte. În ce mă privește, la moment, unica politică pe care o înțeleg și știu cum să o fac, este cea de educație”, a scris în continuare Liliana Nicolăescu-Onofrei pe pagina sa de Facebook.

În rol de expert

Așa s-a încheiat prima etapă de activitate ministerială a vice-președintelui, deja partidului, ”Acțiune și solidaritate”. Liliana Nicolăescu-Onofrei, care anterior activase în diverse organizații neguvernamentale, specializate în probleme de educație, și-a continuat activitatea în domeniul dat. Înainte de a fi numită în funcția de ministru, în iunie 2019, a fost expert independent în sfera educației, în așa direcții ca evaluarea programelor educaționale, formarea continuă a cadrelor didactice, elaborarea curriculum-urilor, metodica predării limbilor non-natale, elaborarea manualelor și a materialelor didactice, dezvoltarea abilităților antreprenoriale a elevilor etc. Pe parcursul anilor, a oferit servicii de consulting și a organizat cursuri de instruire în domeniul educației în România, Ungaria, Bulgaria, Georgia, Kirghizia, Kazahstan, Turkmenistan.

Este autorul a peste 20 de articole publicate în revistele de specialitate, coautorul a 6 manuale școlare și a multor materiale didactice suplimentare, utilizate de elevi și pedagogi în procesul instruirii. Liliana Nicolăescu-Onofrei este coautorul documentelor privind standardele și programele naționale de studiu (anii1997, 2006, 2010), disciplina ”Limba și literatura română” pentru instituțiile școlare cu limba rusă de instruire.

Fiind un expert internațional, Liliana Nicolăescu-Onofrei s-a expus periodic asupra reformării sistemului educațional și remunerarea muncii pedagogilor. Astfel, în ianuarie 2017, la mai bine de un an de la plecarea sa din funcția de viceministru al educației, Liliana Nicolăescu-Onofrei a scris pe blogul său ce crede despre cererea sindicatelor de sporire a salariilor pedagogilor. Ea a subliniat că este ceva firesc.

”Și mai firesc ar fi, dacă întreaga societate ar înainta aceleași cerințe. Pentru că în domeniul educației muncesc oameni care zilnic au grijă de copii noștri, pentru care ei trebuie să fie un model de comportament, relații, profesionalism. Și pentru că aportul pedagogilor este de neprețuit. Dar este nefiresc ca guvernul și ministerul de profil să acționeze cu jumătăți de măsură, cu promisiuni și tărăgăneli acolo unde se cer eforturi considerabile”, a scris pe blogul său vicepreședintele PAS.

În opinia sa, ar trebui inițiat un program de modernizare a studiilor pedagogice superioare, inclusiv stimularea creșterii profesionale a cadrelor didactice. ”Ar fi oportun un sistem de salarizare în baza rezultatelor obținute, pe care recent ministerul educației a promis să-l prezinte... Este absolut necesar un sistem de remunerare a muncii în baza rezultatelor obținute. Pînă atunci trebuie să fie asigurată o remunerare de bază bună. Un salariu, care i-ar permite pedagogului să se preocupe nu de bucata de pîine, dar de aceea cum să obțină acele rezultate”, a concluzionat Liliana Nicolăescu-Onofrei.

De altfel, multă lume se întreba atunci: de ce în perioada în care ministerul era condus de Maia Sandu, pedagogii așa și nu au mai beneficiat de o sporire a salariilor? De ce ministrul Sandu spunea că nu știe de unde poate lua bani pentru aceste plăți?

Două apartamente, un subsol

Cu privire la averea și veniturile noului ministru al educației, în declarația pentru anii 2017-2018, depusă la CEC, ea a indicat că în această perioadă a obținut plăți salariale în sumă de 292 452.51 lei și €3200 din mai multe joburi: Centrul de instruire antreprenorială și susținere a businessului, Asociația obștească Fortius, Fondul Soros și European Profiles SA – Consultance Group, Grecia. La fel, împreună cu soțul său, Liliana Nicolăescu-Onofrei a obținut venituri în urma serviciilor prestate editurii Cartier – 14 498,81 lei salariu și 33 789.77 – drepturi de autor. În declarație se mai indică faptul că soții dețin în proprietate o încăpere auxiliară (subsol) și două apartamente. Unul, cu suprafața de 97,9 metri pătrați, a fost cumpărat în 2002. Valoarea totală a imobilului - 690 525,0 mii lei. Cel de-al doilea apartament cu suprafața de 43,3 m.p., într-un bloc de locuit de la Durlești, a fost cumpărat de vicepreședintele PAS în martie 2013 pe cînd era consilierul ministrului Sandu. Valoarea cadastrală a imobilului din Durlești este de 203 840,0 lei. Subsolul care aparține soților Onofrei are suprafața de 5,8 m.p. și a fost evaluat la suma de 15 267.00 lei. În declarație se mai menționează că ea este proprietara unui automobil Honda Accord, produs în 2002 și cumpărat de soții Onofrei în 2008.

Liliana Nicolăescu-Onofrei deține conturi în trei bănci – ProCredit Bank, Mobiasbancă și Moldova-Agroindbank. Pe unul dintre depozite, în momentul depunerii declarației (sf. lunii decembrie 2018) erau €16 mii, pe conturile curente în total – cca €3650 și 2140 lei. Ea mai este proprietara a 50% din acțiunile L&D ProiectPlus S.R.L. – companie care prestează servicii de consulting, și întreprinderea individuală Videostudio Ivanovici. Dar, din spusele Lilianei Nicolăescu-Onofrei, cea de-a doua companie înregistrată pe ei nu desfășoară careva activități.

În declarație se mai menționează, că ministrul Nicolăescu-Onofrei este unul dintre fondatorii ProDidactica și mai deține 257 acțiuni ale JLK-Invest S.A.

Potrivit www.moldovacurata.md, ei nu au găsit careva informații privind încălcările comise de noul ministru în îndeplinirea obligațiilor sale de stat și de partid. Nu există nici informații privind careva infracțiuni penale sau administrative.

…Și puțin poetă

În adnotările la CV, Liliana Nicolăescu-Onofrei a inclus niște amănunte, care ne permit să judecăm despre caracterul său. Potrivit ei, prima experiență de activism civic a avut-o în 1988. A participat atunci la prima pichetare studențească împotriva tezelor Partidului comuniștilor.

Tot în 1988 s-a produs și prima, spune ea, luare publică de atitudine. Era în ziua de naștere a lui Ion Druță, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet. Peste 12 ani a avut loc debutul său în poezie. În 2000 ea a primit Premiul Uniunii scriitorilor din RM pentru o plachetă de versuri de dragoste. Liliana Nicolăescu-Onofrei consideră acest premiu cel mai important în viața sa.

Ministrul crede că este important să știi să lucrezi în echipă. ”În copilărie, am participat la corul școlăresc. A fost prima experiență din care am aflat ce înseamnă unirea în numele unui scop comun. Pentru a obține armonia, trebuie să știi să-i auzi pe alții, să nu strigi prea tare, dar nici să nu pierzi propria voce”, a scris Liliana Nicolăescu-Onofrei în CV.

În mai multe interviuri, Liliana Nicolăescu-Onofrei relatează despre aceea că alcătuiește manuale, scrie materiale didactice, organizează cursuri de formare, instruiește pedagogii, mai găsește timp și pentru hobby, pasiuni, muzică. În timpul liber, ministrul Nicolăescu-Onofrei croșetează dantele. Îi place să asculte piesele muzicianului, interpretului și compozitorului român Nicu Alifantis, cele ale trupei rock ”Аквариум” din Rusia, cele ale interpretului și compozitorului Vladimir Vîsoțkii. Dacă ar fi fost să aleagă din alte genuri de activitate, ar fi făcut și muzică. Liliana Nicolăescu-Onofrei regretă că nu a studiat muzica, și-ar fi dorit să aibă studii speciale și să cînte.

De un caz curios a avut parte în statul insular Republica Palau, unde a fost într-o delegație cu colegii. Acea călătorie i-a rămas în memorie pentru întreaga viață, deoarece acolo pentru interpretarea unei piese ea a primit cea mai neobișnuită remunerare. ”Cea mai neobișnuită remunerare au fost cei $4, pe care spectatorii mi i-au dat pentru că în timpul cinei, organizate pe malul Oceanului Pacific de către Ministerul Educației din statul insular Republica Palau, am interpretat ”Săraca inima mea”. Piesa i-a făcut să plîngă pe unii participanți la acea cină. Chiar dacă nu au înțeles nici un cuvințel”, a scris în CV vicepreședintele PAS.

Iar însăși Liliana Nicolăescu-Onofrei a fost înduioșată la maxim în 2012: la finalizarea proiectului educațional în Turkmenistan, colegii turkmeni, profesori mult mai în vîrstă, i s-au adresat nu cu ”doamna Liliana”, ca în cele două luni de derulare a programului, dar cu ”mugallym„ - în limba turkmenă este o adresare respectuoasă față de un profesor. Dar întoarsă acasă din acea țară închisă, Liliana Nicolăescu-Onofrei și-a zis că e fericită că s-a născut anume în Moldova. Și că îi pare bine să facă totul pentru ca aici viața să fie mai bună.

La conferința de presă din 12 iunie, ministrul Educației Liliana Nicolăescu-Onofrei a dat asigurări că unica politică pe care o va promova va fi corectitudinea și profesionalismul. ”Este unica politică care ne poate ajuta să avem o educație de calitate, artă și cultură libere, ne-îngenuncheate. Vă îndemn să fiți curajoși, să veniți alături de noi, numai așa vom putea obține schimbarea. Astăzi a sosit clipa decisivă!”, a spus noul ministru.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?