Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Muzica este un destin. Adrian Mustea a oferit chișinăuienilor un cadou minunat

22 ian. 2020,, 18:36   Analitică
8204 0

Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău a începutul anul cu un concert profund. ”Omul în fața sorții!” este tema cuprinsă de doi titani ai muzicii universale Alfred Schnittke și Piotr Ceaikovski în cele două creații interpretate - Concertul pentru Violă și orchestră și Simfonia nr. 5.

Această alegere deloc întîmplătoare a maestrului Gheorghe Mustea, aprobată de direcția instituției, în persoana muzicologului Svetlana Bivol, a fost sugerată de strălucitul muzician al contemporaneității, solistul Operei de Stat Bavareze din Germania, violistul moldovean Adrian Mustea. Iată o reconfirmare a maximei proverbiale – pentru a fi apreciat acasă, trebuie să te impui în afară! Acest muzician talentat, pasionat, avînd în palmaresul său colaborări muzicale prezentate aproape pe toate continentele lumii, în compania celor mai mari muzicieni contemporani ai stilului academic, a hotărît, în acest interesant an 2020, să bucure publicul din Chișinău, orașul său de baștină cu un MASTER-PIECE al muzicii elitiste mondiale – Concertul pentru Violă și Orchestră de Alfred Schnittke.

Această creație, interpretată în premieră în 1985 de Iuri Bașmet a lansat, dacă doriți, o nouă eră în accepțiunea universală a instrumentului muzical VIOLA – despre care muzicienii spun că este un instrument de-a dreptul mistic, o ființă vie cu un caracter contradictoriu și foarte capricios.

Istoria spune că Iuri Bașmet, fiind prieten cu Alfred Schnittke, l-a rugat insistent pe compozitor să scrie un concert care ar vibra în armonie cu forța magică a acestui instrument. Timp de 10 ani compozitorul a GÎNDIT partitura și conceptul acestei creații. Și atunci cînd Iuri Bașmet își pierduse deja speranța să mai vadă lucrare mult rîvnită, Alfred Schnittke i-a înmînat partitura. Din ziua primei interpretări a acestui concert și pînă în prezent violoniștii din întreaga lume își perfecționează talentul interpretativ și intelectual pentru a interpreta acest Chedeuvre! De dragul adevărului trebuie remarcat faptul că după finisarea acestei partituri Schnittke s-a îmbolnăvit grav, iar recuperarea sa a durat luni bune. Însuși compozitorul spunea:...- m-am îmbolnăvit, pentru că în acest concert am intrat în lumea în care omului îi este interzis să intre! Acest compozitor al unei expresivități profunde, cu o factură orchestrală complexă, a lansat, prin acest concert, o chemare curajoasă a sorții, în lupta desăvîrșită a omului cu propriul Destin. Este cel mai Tragic concert al lui Schnittke, din cele peste 15, pentru diferite instrumente și orchestră. Fiind un compozitor al intelectualității, după cum se poziționa chiar el, Schnittke, omițînd în totalitate VIORILE în acest concert și aducînd CLAVECINUL, pe lîngă pian, plasează această creație pe un piedestal suprem al Simbolismului istoriei muzicii elitiste. În același timp, concertul pentru violă și orchestră de Alfred Schnittke este un exemplu superb de dualism în muzică, o simbioză semantică, un Yin-Yang, muzica unei Tragedii, dar în egală măsură și muzica unei Sărbători.


Și iată că la 21 ianuarie 2020, publicului meloman din Chișinău i-a fost oferit spre contemplare intelectuală această capodoperă a gîndirii filosofice moderne, într-o interpretare de-a dreptul memorabilă. Și pentru a pune un accent și mai puternic pe întrebarea esențială a Omului Gînditor, maestrul dirijor, tatăl lui Adrian, artistul Gheorghe Mustea a completat programul cu Simfonia nr. 5 de Piotr Ceaikovski, despre care Piotr Ilici spune...Motivația muncii mele intelectuale, care m-a ghidat să scriu această simfonie,estesentimentul de conștientizare a existenței efemere a omului și frica omului față de moarte... Simfonia nr. 5 deschide spectaculos partitura unde este interpretată tema Destinului, oscilînd între Dramă și Tragedie.

Și așa cum o maximă spune că NU EXISTĂ COINCIDENȚE, următoarele momente prezintă un interes deosebit. Acest superb concert prezentat la 21 ianuarie la Chișinău, a fost o selecție a două capodopere, scrise de compozitori ruși care au avut legături cu orașul german Hamburg.

Schnittke era bursier al Asociației muzicale din Hamburg la sfîrșitul anilor 80 ai secolului trecut, iar Ceaikovski a dedicat Simfonia nr. 5 întemeietorului asociației filarmonice din Hamburg, Theodor Ave-Lallemant. Hamburg, acest superb oraș german al lui Mendelssohn, Brahms, Dessau.

Pe de altă parte, știa oare Adrian Mustea, născut în anii 80 ai secolului trecut, că va fi solist al celei mai prestigioase orchestre simfonice din Germania, cea a Operei Bavareze și că, ajungînd la un anumit nivel al profunzimii intelectuale și al profesionalismului interpretativ, va cînta, spre bucuria conaționalilor, alături de bagheta tatălui său, în 2020, într-un concert care trezește spiritul și suflarea intelectuală să persevereze pentru binele comun? Vrem să credem că DA. Deoarece tatăl și fiul sînt muzicieni desăvîrșiți, care în fiecare zi duc aceeași luptă de depășire a condiției sale umane prin aprofundarea expresiei talentului individual. Și în fiecare zi se întreabă – ”E CORECT ce facem! E BINE ce facem? Sîntem DESTUL DE UMANI?”.

Bunăvoința, Dragostea pentru aproapele tău, dorința de a face Bine, Bucuria comunicării interumane - aceste sentimente au tronat în Filarmonica din Chișinău, la concertul de început de an 2020. Publicul care a savurat acest deliciu simfonic cu siguranță va încerca să facă lumea mai bună prin propriul efort, prin depășirea condiției noastre firești, va încerca să fie mai tolerant cu cei din jur, fiind mai răbdător cu realitățile virtuale și cele cotidiene. Important e că publicul a învățat, prin acest concert, să zîmbească vieții cu bunătate și inteligență. Acest concert demonstrează că Omul nu mai este solitar în fața destinului și că autoexilarea în cultură nu este unica soluție. Să fim Comedianți sau Filosofi la propriul banchet al sorții – este o decizie individuală.

Și nu contează dacă va fi sau nu declarat anul 2020 drept An al Culturii în Moldova. Cultura va rămîne acea călăuză care va fortifica spiritul societății pentru a depăși turbulențele de autodefinire ca oameni, ca ființe gînditoare, care coabitează într-o manieră constructivă și trudesc la edificarea unei Moldove mai bune!

Cu drag,

Dr. Valeria ȘEICAN

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?