X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Moldova își poate pierde rezervele de dolari. Trump va lichida întreaga datorie a SUA: deja există variante, din contul cui

7 noi. 2018,, 17:58   Externe
12464 1

Datoria publică a SUA a atins cote fantastice și autoritățile americane declară că vor soluționa această problemă. Dar orice pas în această direcție poate avea repercusiuni grave asupra economiei altor țări, care au rezerve în dolari, inclusiv asupra economiei Republicii Moldova.

Președintele SUA Donald Trump a făcut o declarație șocantă: el intenționează să lichideze gigantica datorie publică a SUA. Va fi nevoie de 21,7 trilioane de dolari și cel mai mare mister financiar al contemporaneității este cum anume energicul lider american va găsi și va achita o sumă așa de impunătoare. Nu-i vorba de curiozitatea jurnaliștilor și a specialiștilor în finanțe, ci de faptul că toate metodele, mai mult ori mai puțin realiste, de soluționare a problemei datoriei de stat americane implică efecte secundare grave, care pot fi catastrofale și pentru economia americană, și pentru cea mondială. De altfel, practica demonstrează că chiar și cele mai grave efecte secundare nu-l opresc pe președintele SUA în cazul în care el consideră că decizia este corectă.

”Trump jură că va achita datoria care crește cu viteza exploziei", anunță publicația politică specializată The Hill și amintește Trump a făcut această promisiune și în timp ce candida la președinția SUA. La moment, rezultatele ”reducerii datoriei” arată chiar demoralizator — actualul președinte nu a redus datoria, ci a adus-o la sume-record. La fel ca și viteza accelerată cu care crește aceasta. Agenția de informații financiare Bloomberg anunță că potrivit Ministerului Finanțelor, în anul 2018 Guvernul SUA va trebui să împrumute 1,34 trilioane dolari, dublu față de anul 2017, deoarece acțiunile lui Trump duc la sporirea bruscă a deficitului bugetar.
Ca răspuns la criticile privind sporirea explozivă a datoriei publice, Trump a promis să o reducă. "Vom începe să achităm datoriile, avem multe datorii" (citează Washington Examiner), a declarat liderul american în cadrul recentei consfătuiri pe probleme economice, care a avut loc la Casa Albă. Această declarație nu corespunde nici documentelor oficiale ale Ministerului de Finanțe SUA, nici pronosticurilor Centrului de analize a Congresului american, care arată că datoria va continua să crească fără a ține cont de urmările reformelor fiscale ale lui Trump și planul său de investiții în infrastructură, care și ele presupun finanțarea pe datorie.
În cadrul dezbaterilor Tramp a sonorizat mai multe teze, care trebuie să neliniștească serios alte state. Președintele SUA a declarat, că statele străine au jefuit, de facto, America: "La noi s-a produs unul dintre cele mai mari transferuri de bogăție din istoria mondială. <…> Bogăția a fost luată din țara noastră și dusă în alte țări. Toate din cauza că la noi au existat oameni, care nu au vegheat aceste lucruri, sau nu cunoșteau, sau erau indiferenți.<…> Este neverosimil".

Dacă urmărim ritorica liderului american, nu putem scăpa de senzația că el plănuiește o soluție radicală a problemelor comercial-economice americane. Și de aceea pregătește din timp terenul pentru a anunța publicul că decizia va avea forma unei ”restabiliri a echității” sau a ”despăgubirii” pentru acea avere, care în opinia lui Trump a fost scoasă din SUA. Dacă privim lucrurile prin prisma unui trumpist fidel și patriot american, îngrozitorul jaf al Americii este chiar real: nu-i destul că din țară au fost scoase (și continuă să fie scoase) bunuri, care pleacă peste hotare din cauza soldului comercial negativ, mai reiese că SUA au datorii față de acei care jefuiesc țara. Stranie această viziune asupra lucrurilor. Aproape întreaga lume privește posibilitatea SUA de a trăi decenii în șir pe datorie și de a spori nivelul de consum prin tipărirea ”portretelor președinților” (adică, a dolarilor) ca pe un privilegiu extrem de inechitabil. Unde mai pui că acesta este susținut de amenințarea cu forța militară și de statutul special al dolarului, obținut în rezultatul celui de-Al Doilea Război Mondial și a victoriei SUA în războiul rece.

Ulterior, evenimentele ar putea evolua în conformitate cu trei scenarii, deși în anumite circumstanțe și cu abilitatea sa, Trump va ști să le amestece între ele.

Primul poate fi numit convențional "Îi iert pe toți acei, cărora le datorez ceva". Pe motiv că America a fost jefuită prin acorduri comerciale inechitabile, dumping și sold comercial negativ, președintele SUA poate declara că SUA nu va plăti obligațiunile reprezentanților acelor state, cu care SUA au un sold comercial negativ. Un asemenea gest va arăta absurd și încălca orice obligații și reguli de decență imaginabile și neimaginabilă, însă lui Trump, după ieșirea din ”afacerea Iran” (confirmată la nivelul ONU!), nu-i mai pasă de nimic, unde mai pui că actualul președinte este un bancrut în serie. Cu alte cuvinte, dacă dînsul privește America ca pe o corporație enormă, el poate crede că falimentarea acesteia este o idee bună. Mai ales, că în acest caz se va reuși decontarea unei mari părți a datoriilor, în paralel el va fi declarat erou național, iar toți cei nemulțumiți – dușmani ai SUA și trădători de Patrie.


Pentru economia SUA această schemă ar duce la urmări extrem de negative, deoarece investitorii străini nu vor mai avea încredere în această țară, dar nu putem exclude nici faptul că în viziunea Casei Albe izbăvirea dintr-o lovitură de toate (sau de aproape toate) poverile pot fi o motivație suficientă.

Cel de-al doilea scenariu poate fi numit convențional "Adio, dolar!" şi se reduce la soluționarea problemei datoriei publice prin hiperinflație. Mass-media americană deja a publicat informația (deocamdată neconfirmată) cum că Donald Trump i-a propus șefului Consiliului economic al președintelui Harry Cohn o soluție originală — "să luăm și să tipărim bani", pentru a ne răsplăti cu toți creditorii. Această abordare are un plus important — formal, nu va avea loc un default sau o falimentare a SUA, dar în caz că în sistemul financiar mondial ar apărea un ”surplus” de 22 trilioane, valoarea dolarului (și, respectiv, cursul lui față de aur, petrol și alte monede) va scădea brusc. Dolarul se va devaloriza în deplinul sens al cuvîntului, ca și statutul lui de monedă principală în comerțul mondial. Iar rezervele de dolari ale băncilor centrale vor deveni simple ”hîrtii tăiate”. Economia SUA va suporta șocul hiperinflației, dar și în cazul acestui scenariu, dacă există dorinţa, poate fi găsit ceva pozitiv, care-l va tenta pe Trump și echipa lui. Hiperinflația dolarului va scumpi mult importurile în SUA și va impune economia americană să reînceapă producerea mărfurilor, pe care ani în șir aceasta le achiziționa pe datorie. Ce-i drept, aceasta nu-i va bucura pe alegători, nivelul de trai al cărora va cădea brusc în urma inflației galopante și a devalorizării economiilor.

Există și cel de-al treilea scenariu, să-l numim "Să uităm și să nu ne mai amintim". Trump își poate ”uita” promisiunea de a reduce datoria. S-ar părea că aceasta ar fi soluția cea mai rațională, dar este o senzație aparentă. Președintele SUA nu de viață bună a început vorba despre soluționarea problemei datoriilor. Mass-media financiară din SUA și experții menționează că străinii cumpără tot mai puține obligațiuni americane de stat, iar acestea trebuie emise în cantități tot mai mari din cauza deficitului bugetar în creștere. Deci, pentru a atrage cumpărătorii, Ministerul Finanțelor al SUA va fi nevoit să accepte o profitabilitate tot mai mare a noilor valori mobiliare. Pe piețele financiare domnește o stranie simbioză de tristețe și speranță că recentele căderi nu se vor transforma într-o nouă verigă a crizei financiare, cum a fost în anul 2008 sau chiar mai rău. Deocamdată, Trump mai are posibilitatea să aleagă un final pentru această partidă, dar dacă momentul va fi ratat ne putem aștepta la un cataclism financiar absolut necontrolat. Trump, care în perioada candidării se jeluia că SUA au o ”economie falsă”, înțelege perfect acest lucru.

Întrebarea este doar dacă el va decide să înceapă hiperinflația sau default-ul imediat, în speranța unei recuperări rapide a economiei americane, sau va încerca să tragă de timp pentru a "pune lumea pe jar" înainte ca criza să lovească America.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?