TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile
- Coronavirus stiri:
- Puterea stiri:
- Preşedintele actualizat
- Noi condiții de plecare peste hotare stiri:
- Știrile Chișinăului stiri:
- OMG și vaccinurile stiri:
- Prețurile la carburanți stiri:
- Percheziții și rețineri stiri:
- Furtul miliardului stiri:
- Incendii stiri:
- Rețele de socializare stiri:
- Alegeri în Moldova stiri:
- Acțiuni de protest stiri:
- Evenimente în Belarus stiri:
- Conflictul din Nagorno-Karabah stiri:
- Patimi în jurul Stadionului Republican stiri:
- Soarta lui Plahotniuc stiri:
- ONG Moldova stiri:
- Sărbătorile de iarnă stiri:
- Limba rusă în Moldova stiri:
- Diaspora stiri:
- Transnistria stiri:
- Pregătirea pentru revoluția colorată stiri:
- Cazul Orizont stiri:
- Evenimente în Kîrgîzstan stiri:
- Cazul Platon stiri:
- Aeroportul Chișinău. Coliziuni stiri:
- Consecinţele intemperiei stiri:
- Frumusețile Moldovei stiri:
- Cazul Șor stiri:
- Sănătatea copiilor stiri:
- Problema deşeurilor stiri:
- Internetul și copiii stiri:
- Cazul Filat stiri:
- Cazul Carinei Țurcan stiri:
- Cutremure stiri:
- Cursa înarmării stiri:
- Brand autohton stiri:
- Cazul Braguța stiri:
- Tăierea arborilor stiri:
- Unionism VS Statalitate stiri:
- Cazul Duty Free stiri:
- Închiderea școlilor stiri:
- Ucraina - Rusia: Cronică a confruntării stiri:
- Parcările cu plată stiri:
- Dosarul Chirtoacă stiri:
- Migranții în Europa stiri:
- Alegeri în SUA stiri:
- Obiectiv european stiri:
- Sandu vs Șor stiri:
- Știri vesele stiri:
- Scandal diplomatic stiri:
- Explozia din capitală stiri:
- Cazul Roșca stiri:
- Eurovision stiri:
- Cazul Tranga stiri:
- Dosarul gărilor auto stiri:
- Air Moldova în faţa unei noi schimbări stiri:
- Știri Bălți stiri:
- Știri Taraclia stiri:
- Știri Rîșcani stiri:
- Știri Comrat stiri:
- Aminitiri din Copilărie stiri:
16 ian. 10:01 Desenele animate-s un lucru serios 15 ian. 18:01 Resetare, materiale compromițătoare și magistrala moldo-ucraineană. Cum Maia Sandu a mers la Kyiv 14 ian. 19:51 Soarta maidanezilor: pedeapsă capitală sau detenție pe viață 13 ian. 17:58 Finalul epocii. Sistemul occidental a început să se auto-devoreze. Privire din America 12 ian. 09:00 Ambasadorul Ucrainei în Moldova: Relațiile dintre țările noastre sînt "condamnate" să fie de bună vecinătate 11 ian. 18:08 Atacul terorist împotriva lui Soleimani - încălcarea dreptului internațional și a Cartei ONU 7 ian. 15:38 Crăciunul cui este corect? 6 ian. 13:01 "Războiul" pentru serviciile speciale: Cine va controla SIS-ul? 5 ian. 18:00 Anul Taurului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea a II-a 4 ian. 18:04 Anul Bivolului Alb. Moldova și lumea în 2021. Partea I 31 dec. 2020,, 10:00 Anul realității COVID 30 dec. 2020,, 17:54 Tais Razumovskaia: "Peste tot oamenii mă recunosc după voce și rîs!" 29 dec. 2020,, 17:55 La mulți ani! Felicitări cu noul președinte! 28 dec. 2020,, 18:00 Poetica bunătății 27 dec. 2020,, 11:05 Natalia Ermolaeva: "A înveseli publicul este întotdeauna mai greu decît a-l face să plîngă” 25 dec. 2020,, 18:30 Crăciunul - perioada Colindelor și a Zeului Soarelui 24 dec. 2020,, 13:47 Tăcerea pruncilor 23 dec. 2020,, 18:01 Ce se află în spatele protestelor fermierilor ? 22 dec. 2020,, 18:19 Criza lumii occidentale. Partea a II-a 21 dec. 2020,, 18:06 Criza lumii occidentale. Partea 1
Moldova ar trebui să fie condusă de patrioți care își iubesc sincer țara

Cunoscutul întreprinzător, președintele DAAC Hermes, Vasile Chirtoca este cunoscut și prin activitățile sale sociale și politice și prin faptul că nu este indiferent sa față de soarta țării, a culturii și a sportului nostru. De aceea discuția cu el a depășit cu mult limita banală de totalizare a anului și de analizare a situației actuale, scrie Noi.md cu referire la Logos-Pres (LP).
„LP”: - Vasile Afanasievici, Dvs. sînteți mulțumit de modul în care holdingul pe care îl conduceți a finalizat anul 2019?
- Da, sînt mulțumit pe deplin. Anul nu a fost rău din toate punctele de vedere. În toate domeniile de activitate ale companiilor noastre - vînzări de mașini, sectorul IT, sectorul serviciilor, unitățile de producție – am înregistrat o creștere. Este de remarcat faptul că majoritatea colegilor de afaceri au aceeași situație. Deși cu toții spunem că oamenii pleacă din țară, nu există destulă forță de muncă, baza consumatorilor este în scădere etc., dar economia crește cîte puțin. Creșterea indicatorilor companiilor noastre indică faptul că bunăstarea acelor persoane care muncesc sau care s-au întors în țară și au făcut ceva aici, este în creștere - acest lucru stimulează cererea internă pentru bunuri și servicii.
În același timp, dacă vorbim despre economia în ansamblu, nu putem fi mulțumiți atît de starea acesteia și de ritmul reformării sale. Deși aș îndemna societatea noastră, în special politicienii și conducătorii de diferite niveluri, să folosească cuvîntul „reformă” mai rar și doar în cazuri concrete. Fiecare guvern vine cu propriul său program de „reforme”, face planuri grandioase și promite schimbări decisive, dar în realitate nu se schimbă nimic cardinal. În economia și societatea noastră, avem practic aceleași probleme-cheie ca acum 25 de ani. Reforma este un cuvînt care nu obligă pe nimeni la nimic, este un cuvînt vag, nu unul concret. Au redenumit ministerul, au unit două sau trei departamente – au numit-o reformă. Dar esența nu se schimbă. Și astfel se întîmplă peste tot.
În înțelegerea mea, orice reformă ar trebui să fie însoțită de un program de acțiune clar și concret, a cărui implementare ar trebui să conducă la schimbări pozitive semnificative care să fie resimțite de toate păturile societății sau cel puțin de anumite segmente ale acesteia. De exemplu, business-ul, domeniul educației sau lucrătorii dintr-o anumită ramură a industriei. Dar acest lucru nu există.
„LP”: - De ce, în opinia dumneavoastră, se întîmplă acest lucru? Și ce ar trebui să facem pentru ca schimbările din țară să devină cu adevărat vizibile, care să ne schimbe calitativ viața în bine?
- Poate o să spun prea aspru, dar acest lucru se datorează în primul rînd faptului că în toți acești ani, țara noastră a fost condusă de oameni care nu cred în viitorul Moldovei și nu sînt în totalitate siguri de statalitatea ei. În orice țară - nu contează, dacă ea este înalt dezvoltată sau în curs de dezvoltare - nu se discută dacă statul trebuie să existe sau nu. Mai mult decît atît, Constituția și legislația aproape a tuturor țărilor prevăd măsuri dure, inclusiv urmărirea penală împotriva celor care pun sub semnul întrebării statalitatea și interesele naționale. În țara noastră, politicienii de cel mai înalt nivel își permit să vorbească despre unionism, să îndemne la lichidarea statalității moldovenești și au fost înregistrate partide pro-unioniste care acționează deschis împotriva statului său, distrugînd temelia acestuia.
Istoria arată că țările mici și subdezvoltate pot realiza un salt calitativ numai cu condiția că ele sînt conduse de oameni care își iubesc foarte mult țara și sînt gata să facă tot posibilul pentru prosperitatea sa. Ei sînt conduși nu de cîștigul personal, de interesele de partid sau de grup, dar anume de dragoste pentru țara lor, pentru cetățenii săi. Acești oameni simt că au un anumit rol mesianic, menit să-și consolideze în mod semnificativ statul și să îmbunătățească viața cetățenilor săi. Cu alte cuvinte, un astfel de lider ar trebui să fie un om de stat pînă în măduva oaselor. Și atunci succesul este posibil chiar și în lipsa anumitor bogății naturale sau a altor surse naturale de prosperitate. Unul dintre cele mai evidente exemple în acest sens este Coreea de Sud, care în perioada unei generații din cea mai săracă țară agricolă la sfîrșitul anilor 50 ai secolului trecut s-a transformat într-un stat înalt industrializat pînă la începutul anilor 80. Anume datorită patriotismului liderului său Park Chung-hee, în ciuda metodelor sale controversate de a guverna țara și a sprijinului Statelor Unite, Coreea de Sud s-a schimbat uimitor și s-a transformat într-o țară în curs de dezvoltare dinamică bazată pe tehnologii înalte.
Dacă persoanele de la conducerea țării nu au un astfel de patriotism și o abordare statală, atunci un astfel de lider de țară sau orice alt demnitar de rang înalt, însărcinat cu putere, devine periculos pentru viitorul statului. Mai mult decît atît, cu cît el este mai deștept, cu atît este mai periculos. El nu lucrează pentru binele țării sale, ci împotriva acesteia, deoarece nu crede în perspectivele sale.
Acum să vedem cine a determinat dezvoltarea Moldovei în ultimii ani? Oameni fără o educație adecvată și experiență practică, cu cunoștințe șterse despre istoria Moldovei, fără o înțelegere a originii și misiunii istorice a statului moldovenesc. Acești lideri sînt înconjurați de oameni întîmplători care au ajuns la putere nu prin calitățile lor umane și profesionale, ci din principiul loialității personale sau al oportunității politice. Mulți dintre ei au cetățenia altui stat, ale cărui interese ar trebui să le promoveze și să le protejeze, intrînd inevitabil într-un conflict de interese. Desigur, astfel de lideri nu se bazează pe cunoștințele, experiența, abilitățile lor, ci pe sfaturile consultanților străini care au umplut toate instituțiile de stat din Moldova. A priori nu este nimic rău în asta. Problema constă în faptul că majoritatea acestor consilieri au anumite cunoștințe și experiență universale, spre care noi ne orientăm în implementarea diferitor „reforme”. Dar acești consultanți străini, de cele mai multe ori, nu țin cont de realitățile Moldovei, nu cunosc cele mai importante problemele și specificul relațiilor dintre diferite instituții ale puterii, nu înțeleg influența multor factori interni asupra implementării „reformelor” propuse. Mai mult decît atît, acești consilieri, deseori, nici nu au sarcina de a ne dezvolta... De aceea și bătut pasul pe loc în toți anii de independență - fiecare nou guvern își determină propriile priorități, vectori de dezvoltare, modalități de schimbare etc.
„LP”: - Ce ar trebui să facem în acest caz, cum să ieșim din acest cerc vicios și să începem să ne dezvoltăm cu adevărat țara?
- În primul rînd, voi repeta primul punct: trebuie să educăm elita noastră națională, să dezvoltăm patriotismul și dragostea pentru țara noastră, să ne bazăm pe mîndria, cultura și tradițiile noastre naționale. Poate sîna puțin patetic, dar anume acest lucru poate deveni impulsul spre o schimbare reală.
În al doilea rînd: autoritățile trebuie să-și schimbe radical atitudinea față de business și de clasa antreprenorială. Aceasta este singura sursă și locomotiva dezvoltării țării. Deseori printre oficiali, inclusiv printre cei de rang înalt, putem întîlni oameni care urăsc cu înverșunare business-ul. Baza acestui lucru este simpla invidie umană – eu lucrez la stat, am un salariu mic, dar ei adună banii cu lopata. Este timpul ca oficialii de toate nivelurile să învețe un adevăr simplu: dacă business-ul se va simți bine, țara și economia sa se vor dezvolta. Nu vă place salariul de politician sau de funcționar – ocupați-vă cu afaceri, creați-vă ceva al vostru și fiți fericit. Dar atît timp cît desfășurați o activitate de stat - ajutați business-ul și, respectiv, țării să se dezvolte. Oamenii vor începe să trăiască mai bine, aceiași politicieni vor fi apreciați și se vor bucura din nou de încredere în alegeri, vor fi numiți în funcții înalte. Și ei vor începe să primească salarii mai mari din acele impozite și taxe pe care le plătește business-ul. Amintiți-vă binecunoscutul principiu „Ce este bun pentru Ford, este bun pentru America!”, care în perioada dinainte de război a devenit temelia dezvoltării industriale a SUA. De ce să nu aplicăm și în Moldova acest principiu?
„LP”: - Bine, să zicem că autoritățile sînt gata să-și schimbe atitudinea față de business și să creeze condiții pentru dezvoltarea acesteia. Ce pași ar trebui să întreprindă guvernul pentru a asigura o creștere economică de calitate în țară?
- În primul rînd, menționez faptul că îmi place guvernul actual. El evaluează destul de adecvat realitățile noastre și este gata să vorbească cu business-ul în limbajul intereselor comune.
În al doilea rînd, factorul-cheie de dezvoltare a busness-ului și de venire a unor investitori importanți este stabilitatea politicii fiscale și caracterul pe termen lung a „regulilor jocului”. Noi trebuie să conștientizăm faptul că Moldova prezintă puțin interes pentru investitorii străini din mai multe motive. În aceste condiții, numai stabilitatea și stimulentele pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor, garanțiile oferite investitorilor, indiferent de guvernul care este la putere, sînt acele principii de bază care vor permite și întreprinzătorilor locali să investească în noi proiecte și să-și dezvolte business-ul, și companiilor străine să intre pe piața Moldovei.
Dar la fel de important este ca guvernul să identifice corect prioritățile-cheie de dezvoltare și să creeze condițiile pentru implementarea cît mai gragnică a acelor măsuri care pot schimba radical paradigma creșterii economice a țării. Dacă vom analiza cu atenție fluxurile de investiții în Moldova, este ușor de observat că companiile străine vin îndeosebi în domeniul serviciilor și în sectorul financiar, precum și industriile axate pe outsourcing sau procesarea materiilor prime. Nici acest lucru nu este rău. Dar astfel de investiții aproape că nu oferă o valoare adăugată, nu contribuie la creșterea produsului intern brut și nu asigură creșterea calitativă a economiei țării.
„LP”: - Dar în opinia Dvs, care sînt prioritățile la care ar trebui să ne concentrăm atenția pentru ca economia să se transforme cu adevărat?
- Există două priorități-cheie - înlocuirea importurilor și dezvoltarea regională. Ambele aceste domenii ar trebui să se bazeze pe industrializarea și tehnologizarea economiei. Pentru a promova cu adevărat înlocuirea importurilor, trebuie să împărțim condiționat toate pozițiile clasificatorului de mărfuri în patru grupuri: cele care au legătură cu industriile periculoase; acele bunuri care sînt deja produse în țară și ocupă o parte semnificativă a pieței interne; mărfuri care sînt importate în cantități mari, dar producția lor fie lipsește, fie este slab dezvoltată în țară; mărfuri „neutre” pentru țară, din punct de vedere a producerii și a importului. Este clar că producția și importul mărfurilor din primul grup trebuie să fie strict limitate, iar celui de-al doilea grup nu ar trebui să-i fie acordată o atenție deosebită, creînd doar bariere în calea importului de mărfuri de acest fel și sprijinind exportul acestora. Dar cel de-al treilea grup ar trebui să devină o prioritate absolută pentru guvern. De asemenea, ar trebui de stimulat și dezvoltarea producției celui de-al patrulea grup de mărfuri. Moldova ar trebui să creeze un sistem de privilegii și stimulente pentru dezvoltarea producției unor astfel de mărfuri și livrarea acestora peste hotare, în același timp limitînd la maxim în limitele legii importul acestor produse.
A doua direcție este strîns legată de prima. În fiecare centru raional ar trebui create platforme industriale, orientate spre crearea și dezvoltarea accelerată a noilor producții de mărfuri pentru înlocuirea importurilor și export. Despre acest lucru a vorbit președintele Igor Dodon în cadrul forumului de afaceri desfășurat recent la Chișinău. Aceste întreprinderi ar trebui să se bazeze de la bun început pe folosirea celor mai moderne tehnologii și să producă mărfuri de cea mai înaltă calitate. Acestea trebuie, pentru o perioadă îndelungată, scutite de impozitul pe venit, trebuie să le fie oferite scutiri de TVA la importul de echipamente și know-how și furnizate alte stimulente și garanții pe termen lung. Cu condiția creării unui anumit număr de locuri de muncă cu un salariu mediu garantat pentru angajați. Și, desigur, unul dintre principalele criterii a unor astfel de industrii ar trebui să fie respectarea celor mai înalte standarde de protecție a mediului. Ecologia și „economia verde”, de asemenea, ar trebui să devină un atribut absolut necesar al Moldovei.
„LP”: - Aș fi vrut să vă pun mult mai multe întrebări, dar va trebui să fac acest lucru în cadrul unui alt interviu. Ce așteptări aveți de la anul 2020 și ce ați vrea și vă doriți Dvs. personal, oamenilor din jurul Dvs., țării în ansamblu?
- Sincer sper că în noul an nu vor exista nici un fel de revoluții și cataclisme, că toate neînțelegerile politice vor fi rezolvate în mod constructiv și pașnic. Noi avem nevoie de stabilitate. Sper foarte mult la soluționarea problemei transnistrene cu participarea Rusiei, SUA și UE. Cred că există premise pentru acest lucru. Tuturor oamenilor din Moldova aș vrea să le urez bunătate și prosperitatea. Capacitatea de a fi autosuficienți, de a iubi familia și lumea din jurul nostru îi face pe oameni fericiți. Trebuie să putem ierta, să nu fim invidioși, să-i acceptăm pe toți așa cum sînt. Sper că toți ne vom iubi țara și vom fi adevărați patrioți ai Moldovei. Anume asta le doresc tuturor.
Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter
- Cuvinte cheiestabilitateChirtoca Vasilii
- FeedbackContactează redacția | Adresează întrebarea
- Cele mai comentate | TOP | Citește toate știrile | ABONEAZĂ-TE
Ciki Ciki 3 – DONE. SEBO trece la o nouă promoție! Poveste de iarnă la ”VioPark Varnița” (VIDEO) Mastercard și Moldova Agroindbank implementează primul proiect din Moldova de plăți fără numerar în transportul public Lupii vin din POVESTEA DE IARNĂ Grădinița privată pregăteşte copilul pentru şcoală mai bine, îți explicăm imediat de ce
- 16:00 Trump a cerut guvernului să reducă la minimum importul de bunuri din China
- 15:33 Moldova a intrat cub cod galben de ger. Cîte grade au fost noaptea trecută
- 15:10 În Partidul Angelei Merkel a fost ales noul președinte
- 15:02 În ultimele 24 de ore, peste 16 000 de perosane au trecut pe la vamă
- 14:33 Cînd ar putea merge Maia Sandu în vizită la Moscova
- 14:08 Tînărul care a căzut într-un mall din capitală a fost operat. Care este starea lui?
Opinia cititorilor
- Полюс аха, Майе вообще не надо было говорить о Крым ... 15 ian. 13:03
- snake увы, но так было всегда и будет: компании, ко ... 15 ian. 12:58
- Светлана Горлица Технические не соответствия не проблема ... 15 ian. 11:01
- Полюс Что-то не заметны усилия Санду для улучшения ... 15 ian. 10:56
- Анна Удивила фраза "зоозащитника" Головина: "за жи ... 14 ian. 23:33
- Народный прокурор виктор, Следуя твоей логике, парламент д ... 14 ian. 23:18
Sondaj Toate

Comentariile (15)
Adăugaţi Comentul
Довольно интересная и содержательная беседа. Ведь не только правители ,которые по выражению Киртоки ,правящие страной виноваты в том ,что страна вот уже столько лет топчется на месте. Здесь как бы два противостояния- одни не хотят,а другие не могут. Если посмотреть на нынешний состав населения.,то большая часть его -это выходцы и ссср и до сих пор ностальгирующие по нем. Что с такими людьми и о каком патриотизме можно говорить? Они слепо ненавидят США,а ваш пример говорит о том,.что все -таки их помощь очень значительна. Ведь тот,.кто протягивает руку помощи,.а взамен получает в нее плевок,передумает помогать таким .Естественно реформы.,которые якобы проводит власть-это не должно походить на передвижение стульев с одного угла в другой,а капитальный ремонт с демонтажем ненужного и устарелого,но для этого должны быть не только те,.кто "командует парадом",а и те "просты работяги".которым потом доставит радость результат этого труда.
Инвестор инвестору тоже рознь. Если Западные инвесторы проходит через финансовые фильтры своих стран и там отмывание ворованного просто невозможно, то с российскими инвесторами можно залететь в список стран по отмыванию криминала. Ведь практически никто не станет спрашивать у того или иного рос. олигарха: "а откуда твои бабки?" Как в том же приднестровье действует криминал. Решить проблему с приднестровьем с таким президентом,.как Додон не получится.хотя бы по тому.,что для него это равносильно,.как трогать больной чирь. если ЕС и США додавят этот чирь и с него уйдет весь российский гной.вот тогда что -то и получится. Но это почти нереально,так как им это не особо надо давить чьи-то чири.
Multstimat domn Chirtoaca. Dar nu vreti sa spuneti cum ati inceput sa deveniti asa intreprinzator si patriot al tarii, de ce nu amintiti oamenilor cum in anii 1993 ati acumulat bonurile de la oameni inclusiv de la pensionari, oferidule speranta ca vor avea cite un mic adaos la pensie in forma de dividente. Au trecut multe zeci de ani si parintii mei si sotul nu a fost invitat nici o data la adunarea actionarilor care se petrece o data in an, si nici un ban dividente nu au vazut. E bine sa te lauzi cu succese, dar datorita cui. Cite filiale de DAAC GERMES prin tara veti deschide, cind va veti satura, si incepe cite un mizer sa achitati la cei care mina de la mina au acumulat bonurile ca sa te faca acum bogat si de mare lauda. Rusine, mai bine stai in intuneric si maninca pe furis sa nu te inneci.
+1000000000000000000
Sinteti actionara DAAC Hermes Grup? Scrieti-mi familia d-ra si rudelor d-ra si eu o sal rog pe loctiitorul meu sa intilneasca cu voi. Cu informatia despre activitatea mea in privatizare puteti sa faceti cunostinta aici: http://chirtoca.md/md/romana-n oi-sintem-printre-putinii-care -au-pastrat-si-au-sporit-patri moniul-posesorilor-de-bonuri/
Молдавией должны управлять патриоты, которые искренне любят свою страну и ещё НЕМНОЖКО СВОЙ КАРМАН, хотел он сказать, да забыл.
Domnul Chirtoaca eu sunt in exzil datorita statului de 21 de ani, lucrez in Italia. Sincer va spun ca nu am avut nici o singura zi ca sa nu lucrez, dar cu parere de rau nu am reusit sa-mi deschid un salon de frumusete sa-u o frizerie luxoasa, nemaivorbind de un studiu dentistic, asta depre ce vorbeste ca o persoana a lucrat cinstit si a intretinut familia si sotul bolnav cu piciorul amputat 21 de ani. Acum vreau sa va dau numele si prenumele persoanelor la care eu personal am depozitat Certificatere de Proprietari de avere. 1. Nimerenco Pavel Ivanovic- socru, Nimerenco Maria Iovovna soacra, Nimerenco Valerian Pavel sotul si eu Nimerenco Maria ion. A depozitat toate certificatele in or. Edinet in incinta birourilor de stare civila. Va dau numarul meu de telefon 0039 335 6804866. Adresa din Chisinau str. Izmail nr. 92 apart. 88. Multumesc anticipat astept raspunsul. Recent chiar ma gindieam sa fac causa penala pentru sustragerea bunurilor. Am si discutat cu un avocat si mi-a spus ca sunt deja o sumedenie de plingeri degraba va procede cu o instanta in tribunal. Cu mult respect.
DAC GERMES- HOȚI ADEVĂRAȚI, EU TOT LOR LE-AM ÎNCREDINȚAT BONUL ȘI NIMIC VENIT PÎNĂ IN PREZENT. DE VR-O CÎTEVA ORI M-AM ADRESAT- RĂSPUNS ,, VENIT NU AVEM ,,/
Nu e corect sa-I numesti hoti, pe acea, care a ramas unii din 48 institutii de privatizare, nu se ascund, a creat mii locuri de munca si incerc sa realizeze in tara noastra proiecte de dezvoltare. Noi am investit banii proprii in Daac Hermes, nu am furat nimic si am majorat averea acelor 90.000 de actionari in multe ori. O trecut mult timp si ne ghindim cum sa procedam mai departe cu actionarii ai nostrii in tara noastra saraca, unde vinovatii sint nu politicienii, care o adus-o la starea aceasta prosta, dar oamenii, pe care ei "подставили" cu proiectele economice a lor proaste, inclusiv si Privatizarea, unde poi n-am virit, avind incredere in viitor mai bun. Dar tema, pe care am ridicat-o este una din pricini a starei foarte proaste a tarii noastre si, totu-si, va propun sa discutam pe tema ridicata in materialul acesta.
Полностью согласен с В. Киртока в плене того , что с приходом во власть , каждое новое руководство страны начинает с того , что под благовидным предлогом разрушает всё то , что было создано её предшественниками . И за свой короткий срок прибывания у власти успевает только всё разрушить и ничего не создать нового , положительного . Тем самым нарушая принцип преемственности , когда новое базируется на всём том , что положительно от предыдущего .Согласен и с тем ,что это происходит потому что во власть приходят временщики ( власть на короткий срок ) , которые хорошо понимают , что при нынешней системе экономического развития ( либеральная экономика на своей высшей стадии развития - геоэкономика ) очень сложно осуществлять независимый курс экономического развития целой страны .Что альтернативой такому глобализму является строгий контроль государства на внешнюю торговлю и свободный рынок внутри страны . А это серьёзнейший вызов мировой финансовой системе . По этому все предыдущие правительства страны ( за исключением правительства Воронина и то , на короткий срок ) , будучи циничными прагматиками , принимали решения в пользу требований мировой финансовой олигархии и своих сугубо личных интересов , при этом предавая национальные интересы страны . Что бы бросить такой серьёзный вызов магнатом мировой финансовой системы , безусловно нужны руководители - патриоты ! Которые будут готовы , жертвовать собой во имя светлого будущего своей Родины ! Готовы будут отстаивать интересы всего молдавского народа , в рамках Молдавской Государственности .! А те кто сегодня сомневаются в такой государственности , либо под воздействием враждебной пропаганды малосведущие ( манкурты ) , либо наймиты этих мировых финансовых структур ( как например "и ещё" и им у подобные ) который опять троилит , что дескать западные инвесторы проходят через фильтр своих стран . В 21-м веке транснационализация производства и капитала стало фактором определяющим в значительной мере темпы развития всей мировой экономики . И инструментом этой транснационализации и основной движущей силой являются транснациональные корпорации (ТНК) со своими над государственными структурами ( МВФ и т.д. ), которые создают свои филиалы и дочерние компании пот всему миру . Где головные компании, как правило располагаются в высоко экономически развитых странах (США , Германия , Франция , Китай , Япония ) . С полной уверенностью можно говорить , что эти ТНК практически не управляемы , так как они ушли от постоянного контроля со стороны государств где расположены их головные офисы , а так же от контроля со стороны государств , где расположены их филиалы . Это сложная проблема , которую признаёт даже ООН , где уже не однократно ( в 1972. 2003 г.г. ) разрабатывались соответствующие проекты конвенций для контроля над ТНК , но они до сих пор не приняты , так как лоббируются США . Что касается нынешнего руководства страны , его оценки , то давайте не будем спешить , как говорится , время покажет . Но то , что это руководство проводит разновекторную экономическую политику ,( в отличие только прозаподной , проводимой всеми предыдущими властями в период нашей новейшей истории ) . Что в полный голос в СМИ заговорили о правах молдавского этноса на свою идентичность и государственность . О том , что Молдова , согласно своей конституции , это нейтральное государство , вселяет огромную надежду , что всё таки наконец , к власти в стране пришли истинные патриоты Молдовы . И что этот процесс разрушения страны , унионистам уже наконец прекратится .
d.Maria nIMERENCO. Stimata d. Maria. In registrul actionarilor DAAC Hermes grup SA nu exista actionari indicate in postul d-ra. Mai mult de atit, noi nu n-am folosit de serviciile birourilor de starea civila pentru a colecta bonurile. Eu l-am rugat pe colaboratorii companiei DAAC Hermes grup sa faca legatura cu d-ra.
Despre patriotismul sovietic, tovarășe Chirtoca? Maramureșenii v-au întemeiat regiunea prin Dragoș, Bogdan... Sunteți români așa cum și eu român ardelean sunt român și vorbesc româna (nu ardaleneasca). Cu privire la firmele tale, uite, ai o mulțime de critici.
apropo de Henry Ford, în anii 1930, Ford a susținut financiar partidul nazist, portretul lui chiar atârnat în reședința lui Hitler. Și în 1940, uzina Ford de pe teritoriul ocupat de Germania a început să producă produse pentru Wehrmacht. Pentru aceasta, Ford a primit chiar și cel mai înalt premiu al celui de-al Treilea Reich pentru străini – Ordinul de Merit al Vulturului German.
Cică Vasilii Chirtoca… Corect și nerusificat: Vasile Chirtoacă („Chirtoacă” cu origine din Maramureș, „ghirtoc”=om pitic, slab, nehrănit)