Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

​Ministrul care contează pe ”o echipă puternică”

5 iul. 2019,, 18:02   Politică
11744 2

Pentru suplinirea funcției vacante de ministru al Justiției, apărută pe neașteptate, premierul Maia Sandu a înaintat candidatura Olesei Stamate, care anterior a condus Asociația pentru o guvernare eficientă și responsabilă. Ea a fost prezentată colectivului ministerial și și-a început activitatea.

Noua numire a urmat imediat după ce Stanislav Pavlovschi, după două săptămîni de activitate, a demisionat pe motiv că există ”incompatibilități cu caracter personal”. Pe marginea motivelor care au dus la refuzul de a lucra în noul guvern, s-au iscat discuții aprinse, mai ales că Pavlovschi însuși declarase anterior: ”Nimeni nu părăsește benevol funcția de ministru”.

Primul lucru - inventarierea

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, a depus jurămîntul și a fost prezentată colectivului în dimineața zilei de luni, 24 iunie. Cu venirea sa în fotoliul ministerial, pentru prima oară în guvernul moldovenesc majoritatea este de partea reprezentantelor sexului frumos. Cabinetul Sandu a devenit primul în istoria RM, în care numărul femeilor este mai mare decît cel al bărbaților. Actuala componență a echipei guvernamentale numără 7 doamne: primul ministru, miniștrii Finanțelor, Agriculturii, Educației, Sănătății, Justiției și bașcanul Găgăuziei.

La ceremonia depunerii jurămîntului, președintele Igor Dodon a menționat că are așteptări enorme, dar este sigur că noul ministru se va isprăvi, dată fiind experiența acumulată de ea. Premierul Maia Sandu a declarat că este gata să facă tot posibilul ca justiția să funcționeze în folosul cetățenilor. Sandu i-a mulțumit șefei de la justiție pentru faptul că a acceptat să fie membru al echipei guvernamentale și i-a urat succese în noua funcție.


Olesea Stamate a absolvit facultatea de Drept a Universității de stat din Moldova și Colegiul European cu diplomă de masterat în Studii Europene. În 2015, la formarea platformei civice ”Demnitate și Adevăr”, Stamate a intrat în componența ei. Printre cerințele de bază ale platformei era investigarea ”jafului secolului” din băncile problematice ale țării, dezrădăcinarea corupției, depolitizarea organelor de drept și de supraveghere, crearea unui guvern al încrederii populare. Activiștii au reușit să desfășoare acțiuni de protest de cea mai mare amploare din ultimii ani.

Stamate se poziționează ca specialist în drept, afaceri interne și reforme în administrarea publică. Și-a început cariera la Fondul Soros în Moldova, apoi a participat, pe post de expert, la diverse proiecte al căror beneficiar era Cancelaria de stat, MAI, Ministerul Educației. Înainte de numirea în funcția de ministru a condus Asociația pentru guvernare eficientă și responsabilă și a practicat avocatura.

Premierul Maia Sandu consideră că de noul ministru depinde dacă sectorul justiției în Moldova va deveni unul independent, echitabil și puternic. Potrivit ei, Olesea Stamate ”este persoana care dorește și poate contribui la schimbarea spre bine a situației în domeniul justiției”. ”Avem mari așteptări în domeniul de care veți fi responsabilă, dar puteți conta pe susținerea noastră, pentru ca împreună să obținem succese”, a declarat Sandu .

Șefa de la justiție a menționat în alocuțiunea sa în fața colectivului, că justiția este prima care semnalează dacă lucrurile în țară merg bine sau nu. Olesea Stamate a dat de înțeles că nu va face mari remanieri de cadre, deoarece nu are pretenții față de personal. ”Omul nu poate schimba situația de unul singur, o poate face doar o echipă puternică, am certitudinea că ea există la minister”, a spus Stamate. În scurt timp ea intenționează să facă o ”inventariere” a departamentului și să determine măsurile primordiale care trebuie luate.

Experții menționează că noul ministru trebuie să demonstreze acțiuni ferme și conceptuale, care vor arăta cetățenilor că în justiție schimbările pozitive pot avea loc și partenerilor europeni că în țară poate fi efectuat un proces eficient de reformare a sistemului, de combatere și prevenire a corupției .

Proiectele și declarațiile Olesei Stamate

Guvernul are certitudinea că actuala șefă a justiției deține toate calitățile și calificarea necesară pentru a face ordine în sistem. Din CV-ul ei rezultă o experiență de peste un deceniu în domeniul administrării și evaluării proiectelor.

Acum 10 ani, fiind director de programe la Fondul Soros în Moldova, Stamate a fost printre inițiatorii proiectului de monitorizare a listelor concurenților în alegeri în cadrul campaniei ”Pentru un parlament curat”, acțiune analogică celor din România, Bulgaria, Croația. Era vorba despre examinarea fiecărui concurent înaintat pe liste de partid conform unor asemenea criterii precum schimbarea pozițiilor politice, averi ce nu corespund veniturilor declarate, abuz de serviciu în interese personale și de familie, activitate ineficientă (în special care a dus la condamnarea Moldovei la CEDO), comportament nedemocratic (declarații publice, implicarea în scandaluri politice) etc.

Olesea Stamate a fost printre cei care s-au pronunțat public contra implementării votului unanim în Consiliul superior al magistraturii la înaintarea repetată a aceleiași candidaturi pentru funcția de judecător – deoarece aceasta contravine recomandărilor Comitetului de miniștri al Consiliului Europei. Inițiativa unui grup de deputați privind votul unanim la numirea judecătorilor, în opinia experților, avea motive ascunse. Nu era clar de ce pentru sistemul judiciar este stabilit un cvorum mai mare, adică votul unanim în organul colegial.

Însă în mare parte proiectele Olesei Stamate din ultimii ani au fost îndreptate spre eliminarea încălcărilor în domeniul achizițiilor publice. Ea mereu a atras atenția asupra responsabilității insuficiente și a intereselor ascunse ale guvernanților, care aveau o influență negativă asupra utilizării banului public și încercau să secretizeze informația. Potrivit ei, majoritatea absolută a instituțiilor monitorizate în cadrul unuia dintre proiecte refuza să prezinte informațiile privind contractele de achiziții, ceea ce dăuna transparenței procesului în cauză. Ca expert, Stamate insista ca legea să determine mai clar dreptul la informare privind actele, conform cărora au fost făcute achiziții publice.

În februarie 2019, Asociația pentru o guvernare eficientă și responsabilă, împreună cu un grup de alte ONG-uri a publicat o declarație prin care condamna acțiunile guvernului. Declarația viza proiectul amendamentelor la hotărîrea de guvern privind Registrul de stat al achizițiilor publice (MTender). Documentul fusese aprobat de guvern în grabă, cu două săptămîni înainte de expirarea termenului de organizare a dezbaterilor publice. ONG-urile au atras atenție asupra încălcărilor strigătoare la cer ale legislației privind transparența decizională.

În context, Olesea Stamate declara că prevederile actuale lasă loc pentru irosirea netransparentă a banului public. Adesea organele responsabile divizează achiziția în mai multe părți care se încadrează în categoria achizițiilor cu preț redus. Ea a amintit și despre majorarea semnificativă, de către parlament, a pragului de achiziții la prețuri reduse, care nu nimeresc sub incidența Legii privind achizițiile publice și devin netransparente. ONG-urile au cerut atunci ca Ministerul finanțelor să pregătească un proiect de decizie care ar elimina această lacună.

În martie 2019, Stamate a mai făcut o declarație publică privind unele achiziții de stat făcute în Moldova cu încălcarea legislației, inclusiv în condițiile lipsei de transparență a informațiilor privind cheltuirea banilor publici. Printre infractori, erau numite instituții ca Agenția națională pentru integritate, Curtea de conturi, Ministerul sănătății. Asociația pentru o guvernare eficientă și responsabilă a făcut o analiză și a depistat în legislație lacune, care au permis comisiei de licitație, preocupată de achiziționarea autobuzelor pentru Chișinău să aleagă oferta companiei Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, înregistrată în Cipru, care a oferit cel mai mare preț – 78,1 mln.lei (peste 93 mln. cu TVA) pentru 31 de autobuze.

Ce se află în spatele demisiei lui Pavlovschi?

Olesea Stamate a venit la justiție în locul lui Stanislav Pavlovschi, care anunțase în ajun, pe o rețea socială, că demisionează din funcția de ministru. E de menționat faptul, că cu ceva timp în urmă, în comentariul pe marginea renunțării la fotolii a doi miniștri din guvern, Pavlovschi declarase presei că ”nimeni nu pleacă benevol din funcția de ministru”.

Propria demisie fostul judecător european a motivat-o prin circumstanțe personale. El a scris că în timp ce elabora Planul de acțiuni în domeniul dreptului, a descoperit careva momente de ordin personal, care, în conformitate cu Constituția Moldovei, fac imposibilă activitatea sa în guvern. Pavlovschi a amintit că a activat în justiție 39 ani, dintre care 6,5 a fost judecător la CEDO, de aceea ”pentru el Constituția este sacră, ea trebuie respectată”. De aceea nu a căutat careva lacune care i-ar permite în continuare să fie ministru și a decis să adreseze primului ministru o cerere privind incompatibilitatea și încetarea funcției de membru al guvernului.

Opiniile experților în acest caz au fost diferite. Unii comentatori apropiați PDM cred că este vorba despre lupta pentru funcții și concurența dintre partidele Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, care formează blocul ACUM. Analistul politic Roman Mihăieș presupune că Pavlovsky a fost nevoit să demisioneze deoarece a refuzat să susțină niște proiecte de legi promovate de noul guvern. Dar multă lume este convinsă că el a preferat să continue activitatea în proiecte de colaborare cu institutele europene.

Ex-ministrul justiției, Ion Păduraru, este de altă părere. Pe pagina sa de pe o rețea socială el a scris că la 16 mai 2019, CEDO a expediat guvernului plîngerile oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa împotriva Moldovei. Potrivit lui, este vorba despre acapararea unei cote-părți din Victoriabank (51% acțiuni prin falsificarea a cinci dosare și două dosare penale de condamnare a lui Viorel și Victor Țopa). Păduraru crede că este foarte probabil ca Moldova să fie condamnată. ”Dar una este să aștepți decizia CEDO (ar putea dura ani în șir!) și alta – guvernul să încheie o tranzacție cu solicitanții. Asta se face timp de o săptămînă. Decide reprezentantul guvernului, ministrul justiției și guvernul. Este clar că Moldova ar putea fi obligată să achite multe milioane de euro, că vor exista numeroase critici din partea opoziției. Ministrul a nimerit într-o situație complicată. Asta nu înseamnă că Țopii nu au dreptate. Problema constă în faptul că peste cîțiva ani puterea se va schimba și atunci… ați înțeles”, scrie I. Păduraru.

Și Maia Laguta, activistă civică și conducătoare al mișcării Salvgardare, crede că principala cauză a demisiei ține de adresarea la CEDO a businessmenilor Țopa, al căror avocat este Andrei Năstase. Ea crede că la mijloc stau milioanele, ce vor trebui achitate conform deciziei CEDO, și în problema compensațiilor. Fiind în postura de ministru al Justiției, Pavlovschi s-ar fi putut pomeni în centrul unui conflict de interese. Este vorba și despre alte dosare CEDO, la care așa sau altfel a participat Stanislav Pavlovschi și care pot finaliza cu achitarea unor compensații din buget. În opinia experților, ex-judecătorul a preferat să renunțe la funcția de ministru.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?