Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Mihail Hazin: "Ne aflăm în pragul unor mari schimbări. Vestul se va confrunta cu un dezastru "

24 noi. 2021,, 10:00 (reactualizat 24 noi. 2021,, 18:02)   Analitică
21022 4

Ne aflăm în pragul unor mari schimbări, Vestul se va confrunta cu un dezastru provocat de căderea bruscă a nivelului de trai. Asta în timp ce toată lumea occidentală va merge pe un scenariu groaznic, iar Rusia – pe unul bun.

Este opinia pe care a expus-o într-un interviu canalului You Tube "Школа Здравого Смысла(Școala bunului simț)" Mihail Hazin, cunoscut economist, analist, publicist, blogger, moderator radio și TV, fost oficial al administrației președintelui Rusiei, membru permanent al Clubului Izborsk, membru al Consiliului suprem al mișcării internaționale euro-asiatice, academician al Academiei Internaționale de management.

- Cu cinci-zece ani în urmă exista viziunea cum că în viitorul apropiat lumea va merge pe unul din trei variante: rău, foarte rău sau pe unul groaznic. Azi, după ce timpul s-a scurs, există senzația că ea merge pur și simplu pe scenariul groaznic. Toată lumea, inclusiv Rusia. Ce puteți spune în acest context? Ce viziune aveți Dvs.?

- Un sfîrșit groaznic e de preferat unei groaze fără sfîrșit... Categoric nu-s de acord. Tabloul, mai degrabă, este următorul: toată lumea va merge pe un scenariu groaznic, da noi, Rusia, pe unul bun.

- Perfect! Ceva mai detaliat , Vă rog!


- Noi practic ne-am pomenit într-o copie fidelă a situației din anii 30 ai secolului trecut. Adică, am ”căzut” în anii 90, cărora le-am supraviețuit. Da, ne-a fost foarte dificil. Da, am avut probleme sălbatice. Principala – demografia. Și totuși, am supraviețuit. La ei este ceea ce am avut noi în anii 90. Adică, cădere din supraconsum. Ea începe sub ochii noștri. Și eu nu am certitudinea că ei vor supraviețui acestor ani 90 la fel de ușor ca noi. Adică, cum ușor… Acum ni se pare ușor, însă ne amintim cum era atunci. Și asta ține de următoarele. De unde a apărut supraconsumul?

Supraconsumul era rezultatul exploatării infrastructurii create. La noi era infrastructura socialistă, care arăta așa: statul dădea oamenilor mai puțin, în înțelegerea lor. Asta în timp ce nevoiașilor le dădea chiar ceva mai mult, iar oamenilor de nivel mediu și înalt le dădea insuficient. Din care cauză ei, propriu zis, au distrus totul foarte bucuroși: "iată acum noi vom trăi ca în occident!"

În rezultat, intelectualitatea sovietică, care a distrus cel mai mult URSS, a fost nimicită în totalitate. Adică, ei s-au sinucis. Apropo, a murit și mafia comercială sovietică: 10% au supraviețuit, 90% "au murit". Da occidentul – el pur și simplu a parazitat pe infrastructura financiară. La ei totul a fost altfel. La ei din contra, toți primeau mai mult. Da, la noi oamenii care parcă luau, apoi compensau asta din contul infrastructurii: medicina gratuită, educația gratuită, ei, și atmosfera securității sovietice, care exista totuși.

Subliniez, că nivelul de securitate din anii 70 azi pare de neatins. Chiar și pentru cei bogați, pentru că cei bogați au alte amenințări. Dar priviți-i pe toți acești ”liberaști” și oligarhi din anii 90. Ei se culcă seara cu teama: "oare nu vor veni dimineață să mă ia pe sus”, și nu-i neapărat să vină, să spunem, anchetatorii ”tiranului sîngeros Putin”, posibil – cei аi ”farului democrației”, Biden. Da, nu se știe deloc cine va veni. Iată un exemplu tipic – acel coțcar, care recent a fost ridicat în State și care, în opinia sa, nu a făcut nimic: "Ce mare lucru? Eu doar am născocit o poveste despre ”marginalul Trump”… Voi aminti aici, că serviciile de informații britanice i-au nimicit pe Skripali tot numai pentru faptul că ei scriau o poveste… Adică, reiese că nu știi măcar de cine să te ții. Ei, despre Deripasca nu mai vorbim, însă de aceștia există mulți…»

Ei bine, Occidentul va avea o cădere bruscă a nivelului de trai și acesta va fi un dezastru, pentru că ei nu au instrumente interne de stabilitate socială, care întotdeauna poartă un caracter conservativ. Ei înșiși le-au distrus. Adică, ei au rămas la nivelul local, la nivelul satului. Dvs. înțelegeți, dacă există un sat conservativ, posibil că acolo se poate trăi în siguranță, dar trebuie să ari, adică să duci un mod de viață sătesc, ceea ce oamenii contemporani, de fapt, nu știu să facă. Da să păstrezi infrastructura urbană obișnuită, în condițiile căderii minim de două ori a nivelului de trai, este imposibil. O spun ca economist.

Și, probabil pentru ca nimănui viața să nu-i pară de miere – discursul lui Vladimir Vladimirovici Putin. Două discursuri, primul la forumul din Davos, al doilea – recent la forumul „Valdai”, în care el spune că unica echipă din lume, care a scris teoria crizei și teoria capitalismului modern, este a noastră. Noi am scris limba în care este descrisă această criză. O altă limbă alternativă nu există. Pentru că discursul lui Putin și, probabil, sistemul de descriere a lumii, este scris în această limbă.

De fapt, această teorie are douăzeci de ani, și este verificată suficient. Deja s-a putut verifica că este adecvată și corespunde realității. Deci, nu există un mecanism de creștere economică. E o cădere. Place – nu place cum cade, cu ce viteză, încă ceva.

Pot spune că am scris încă o trecere în revistă și pot spune că s-a configurat tabloul, în general. El este următorul. A fost o cădere, în a.2020, care ține de carantina de covid. Și toți aveau senzația: asta e căderea, urmează urcușul. Cel puțin exista această speranță. Într-adevăr, a pornit puțin în sus, și în toamna lui 2020 a apărut senzația că totul va fi bine. Dar tabloul s-a dovedit a fi următorul. Către începutul a. 2021 toate au pornit iarăși în jos, fără a atinge nivelul de la începutul a. 2020. Adică, am intrat pe clasica pista în trepte, în care la fiecare pas următor următorul maximum local este mai jos ca maximul precedent, iar următorul minimum este mai jos ca minimul precedent. Tot mai jos, și mai jos, și mai jos. Va dura un timp oarecare. Cît? E o întrebare dificilă…

Iată, priviți la noul guvern al Germaniei. Ei au resurse, spre deosebire de SUA, care au și ele resurse, însă aceste resurse trebuie ”unse” pe un așa număr de cazuri, că putem spune că ele nici nu există. Franța și Anglia în genere nu dispun de resurse. Da Germania are resurse. Ei au și industrie, și exporturi, parcă se poate trăi, dar ei vor ”băga” acum toate aceste resurse în ideea total eșuată a ”reformelor verzi”. În rezultat, își vor prăbuși energetica, industria, ”vor arde” toate rezervele și nu pot ști ce va fi mai departe. Înțeleg, că cei din Londra se bucură. Și nu exclud, că oamenii care fac asta în mare parte-s agenți britanici, ce mai! Noi înțelegem în ce măsură influența diverșilor agenți depășește percepția mediei asupra acestui subiect. Însă în acest caz concret ea poate în general distruge totul…

Asta chiar dacă totul a fost deja descris. Da, să recunoaștem, la Verona Igor Ivanovici Secin a ținut un discurs, ce concretizează construcția lui Putin în ce privește energia. Într-adevăr, a fost un discurs foarte bun. Din punct de vedere strategic. Se vede că omul este competent și că are o mentalitate sistemică, spre deosebire de majoritatea politicienilor occidentali. Le recomand tuturor să citească acest discurs. Acolo el a explicat clar ce va fi cu energetica.

Iar noi avem o economie subinvestită. Mici schimbări. Evident, cu demiterea echipei liberale schimbări legislative, trebuie schimbat sistemul fiscal, cel bugetar, politica antimonopolistă. Dar înainte de toate – cea de creditare și cea monetară. Dacă o vom face, lucru nu foarte dificil, peste un an – un an și jumătate vom putea trece la o creștere mai mult ori mai puțin stabilă de 1,5-2%. Acum, voi aminti, avem o cădere ce durează de nouă ani. Dar anume acum are loc o mică creștere de recuperare, dar ea poate fi lesne oprită. Apropo, trebuie să recunoaștem meritul guvernului și al lui Mișustin. Hai să spunem lucrurilor pe nume, nu lui Siluanov cu Nabibulina. Noi avem o creștere de recuperare. Da în SUA, cum am văzut, ea nu a mers, nici în Germania nu a mers.

Pentru claritate, voi aduce o cifră din ultima trecere în revistă. Industria Germaniei a căzut din nou la nivelul recesiunii maxime din vremea covidului - minus 10% de la începutul recesiunii din februarie, 2020. 10% - este foarte mult. Și din această cauză la noi are loc revoluția de cadre și, respectiv, cea ideologică. Deoarece cea de cadre poate fi efectuată numai împreună cu cea ideologică. Cineva va spune că noi nu avem oameni, dar nu este așa. Da, noi nu un număr mare de oameni, dar nu i-am avut nici la finele anilor 20 – începutul anilor 30 – anii industrializării, colectivizării. Dar noi avem oameni care îi pot instrui. Și asta nu este puțin. În anii 20 ei lipseau, practic. Ingineri în general nu aveam. Iar pentru a promova o politică bugetară și monetar-creditară corectă e destul să avem 2-3 persoane pricepute. Noi avem mai multe. Deci, mai departe totul este clar.

Trebuie să modificăm simultan politica monetar-creditară, cea bugetară și toate celelalte despre care am vorbit, și să creăm un sistem de pregătire a cadrelor. Iată cheia, iată de ce trebuie să ne preocupăm. Și peste doi-trei ani, pe fondalul recesiunii globale, putem ieși la nivelul unei creșteri de 7-10% . Va dura cam douăzeci de ani. Amintesc, că noi am început creșterea economică prin anii 30, și ea a început să încetinească la începutul anilor 60. Teoretic – 30 de ani, practic a fost un război. Din această cauză - 20-25 de ani de creștere economică stabilă. Și spre deosebire de situația de atunci, noi dispunem deja de o teorie economică care ne va permite să născocim următorul model.

- Și dacă Occidentul merge pe scenariul groaznic, iar Rusia – pe cel bun, naufragiatul se agață de orice pai. Elva încercasă seagațe șideRusia. Cumpoatearătaasta ?

- Nu. Dintr-un motiv banal. Deoarece azi Occidentul este condus de grupuri de elită, bancare, care încep să fie foarte dur împinse de jos. Totul a început cu atacul specialiștilor digitali în Occident, care au vrut să construiască un lagăr de concentrare în numele lui Schwab, și au pierdut. Adică, a început nimicirea lor. E și de înțeles, căci ei aveau senzația că digitalizarea poate orice, însă niciodată nu au înțeles viața.

- Adică, nu ne așteaptă ”lagărul digital de concentrare”?

- Nu. Adică, există la noi o încercare de acest fel – codurile QR, etc., etc. Dar eu pot spune că oamenii noștri demonstrativ și puternic ignoră toate acestea. Da în Occident totul va fi distrus, dar din alt motiv banal. Înțelegeți, ”lagărul digital de concentrare” convine doar persoanelor care au ce pierde. Cum numai nu vor avea ce pierde, ele vor începe să se autodistrugă, iar ”lagărul digital de concentrare” nu poate funcționa în această situație de autodistrugere. În capul lor este doar un desen animat. Ei încearcă să bage în ”lagărul digital de concentrare” actuala clasă de mijloc. Le veți spune că nu vor avea hrană, dar ei și așa nu o au. Ei aleargă să-și caute hrana. Și dacă ceva nu le place, ei pot sparge vitrinele, tăia cablurile, etc. Semnalele informative pot fi transmite fără fir, prin wi-fi. Da electricitatea are nevoie de cablu. Și așa mai departe.

- Adică, specialiștii digitali vor pierde în fața bancherilor?

- Ei deja au pierdut, cred eu. Bancherii i-au rugat să-i ajute să-l răstoarne pe Trump, și ei au crezut că vor avea un profit din asta. S-au crezut măreți, și au luat-o peste cap - facebook, google și alții.

- Adică, din punct de vedere tehnic nu este prea dificil să lupți cu ei. Deconectezi comutatorul, și toate sistemele digitale nu mai funcționează…

- Dar ei au avut iluzii. Acum – gata. Iluziile s-au terminat, probabil.

- Dar se pot incendia simultan toate serverele… atunci în genere…

- Evident, trumpiștii acolo își trăiesc propria viață. Ei vor să ajungă la putere. Ei bine, bancherii au înțeles deja, că îi putem salva doar noi și chinezii. Nu în sensul că bancherii vor fugi la noi. E neserios. Da în sensul că anume noi vom permite păstrarea unui minim de ordine în lume. Anume de aceea, înainte de G-20 și ”summit-ul verde”, președintele Comitetului unit al șefilor de stat major din SUA a rostit o frază minunată: "Noi nu intenționăm să luptăm nici cu Rusia, nici cu China, și în general marile puteri soluționează problemele apărute între ele pe cale pașnică ". Asta-i tot! La revedere!

După Cabul, apropo, asta a fost cea mai puternică lovitură asupra grupurilor locale, spre exemplu, la Kiyv. Ei aveau un vis tainic, că dacă ”regimul sîngeros” îi va ataca, sau ei vor provoca ”regimul sîngeros” în speranța că NATO îi va apăra, dar li s-a spus direct: "Trebuie să fiți apărați? Nimeni nu trebuie să fie apărat. Nu o vom face contra Rusiei și Chinei. Iată, dacă veți lupta între voi, atunci vom încerca să ne lămurim ". Dar închipuiți-vă pentru o clipă că Erdogan va ataca Grecia. Cine va apăra Grecia? Macron?

Eu pot spune următoarele. Ne aflăm în pragul … nu este exclus că totul a și început… unor schimbări foarte mari. Nenorocul Occidentului este faptul, că ei nu au nici o teorie a acestor schimbări, da noi o avem. Nici personal, și nu personal care să administreze doar țara, dar și businessul, iar noi avem și una, și alta. Da, foarte puțin, foarte slab, dar îl avem. Și din această cauză, eu voi urmări cu interes cum vor evolua lucrurile, cu sentimentul de satisfacție internă profundă.

- Ce poate declanșa aceste schimbări, pe care le vor vedea oamenii simpli și le va vedea întreaga țară? La noi, ce poate fi acest declanșator, ca noi să vedem că da, mișcarea a început, în sus ?

- Azi există un declanșator foarte evident - cotropirea Taiwanului de către China.

- Care-i legătura?

- Păi cum… Este încălcarea radicală a vechilor reguli. Adică, una e să spună Putin. Alta – că cineva a luat. Este o istorie veche. S-ar părea că nu mai există milițieni, nu mai există nimic, iată stă un magazin, ușa e deschisă, da oamenii oricum înainte de a intra merg încolo-încoace și se întreabă: "să intru - să nu intru? Se poate sau nu? Dar dacă ”vine în zbor”… " Apoi unul mai curajos pace un pas, și toată gloata se aruncă înainte.

- Adică, cum numai chinezii vor lua Taiwanul, în Rusia vor începe schimbările radicale?

- La noi schimbările pot avea loc și independent. Pur și simplu la noi ele nu vor fi observate de mulă lume. Cine în afara Rusiei și în FMI știe cine este Siluanov? Să fim serioși. Dar cotropirea Taiwanului – da. Este un act simbolic.

- Adică, chinezii cu Taiwanul lor pot declanșa schimbările?

- Da.

- Un scenariu foarte optimist...

- Pot exista și alte variante. Spre exemplu, la Kiyv isteria va atinge asemenea dimensiuni, că ei vor înțelege că au nevoie de un motiv legal să fugă din Kiyv. Și vor porni atacul deschis asupra Donbass-ului. Cu logica, că Rusia va răspunde, și atunci noi vom fugi. Spre exemplu, la Washington. Iată-ne – elita democratică, care… Dar problema e că la Washington imediat li se va spune: "Așa, aici au fost bani, aici au fost bani, raportați vă rog unde-s banii ". "Nu putem raporta, toate actele au rămas la Kiyv, acolo e ”regimul sîngeros”. "Da, da noi le avem, ”regimul sîngeros” ne-a transmis totul. Aici s-a furat, aici s-a furat. Da de unde-s acești bani din contul vostru? I-ați muncit? Ați avut un salariu de $200 milioane". Și gata...

- Dar aceleași întrebări pot fi adresate și oligarhilor noștri în Occident ?

- Oligarhilor? Da. Lui Putin – nu. Putin nu are conturi în Occident.

- Dar Putin nici nu are nevoie de ele...

- Iată. Asta-i tot. Asta e cel mai important. Putin nu are nevoie de ele.

- De cît timp, minim și maxim, e nevoie ca Rusia și strălucească? Ca toate problemele să fie soluționate?

- Am spus deja, avem nevoie de cca 20 de ani pentru a face ordine și a crește o generație normală, a crea un mediu social intern normal, a spori puternic natalitatea, a reface mecanismul de interacțiune cu popoarele imperiale mici, etc., etc.

- Cu mulți ani în urmă am auzit pentru prima oară că lumea se va împărți în macroregiuni mari, și acum vedem că în principiu acel pronostic se realizează.

- Propriu zis, dacă citim azi cărțulia mea din a. 2003 "Закат империи доллара и конец "Pax Americana", devine clar, că anume conform acestui scenariu evoluează totul.

- Adică, nimeni dintre vecinii noștri nu va intra în zona rusească. Noi nu vom accepta categoric pe nimeni, sau nu vor exista din aceștia?

- Eu deocamdată nu văd. Ei, China. Pentru că China are propria…

- Ei, unde China … Ea are propria zonă. Eu mă refer la vecinii noștri mai mărunți.

- Înțelegeți, nu ar trebui luată Polonia, dar să o luăm ...

- Vom comite din nou această greșeală?

- Nu este o greșeală. Îs ai noștri ei, înțelegi? Slavi. Certăreți, încă într-un fel, dar – slavi. Și ei știu că-s slavi. Și este vizibil. Cum numai orice polonez ajunge în Rusia, nu-l mai deosebești de un rus. Pe un neamț îl deosebești, pe un francez îl deosebești. Despre englezi și americani nici nu mai vorbim.

- Dar Rusia, de-a lungul istoriei sale, niciodată nu a luat nimic străin, cu excepția unicului caz - includerea Poloniei în componența Imperiului Rus, și cu ce s-a terminat totul?

- Și invers, dacă unul de-ai noștri ajunge în Polonia, în scurt timp acolo toți uită că el este din Rusia.

- Noi avem un președinte. El este salarizat pentru aceasta. Să decidă el pe cine să includem, pe cine – nu.

- Eu cred că dacă băieții veniți la putere în Germania își vor realiza programul deplin, va trebui să includem și RDG ...

- Desigur, vor cheltui resursele, după care vor veni la noi ...

- Printre altele, ce facem cu Prusia ta preferată? Patria străbunilor tăi. Propriu zis, încă la mijlocul sec. XX în centrul Prusiei existau sate în care se vorbeau limbile slave. Iar despre toate celelalte… Ce treabă avem noi? De ce ar trebui să ne intereseze? Spre exemplu, pe mine mă interesează vom lua Egiptul, sau nu ? iată o întrebare interesantă.

- Desigur! Ei au o mare caldă.

- Ei, mare caldă are și Iranul, și Grecia. Pe greci îi luăm cu siguranță.

- Grecii... Grecii îs oamenii noștri

- Ei, nu chiar ai noștri. Bizantini. Dar dacă vorbim despre viclenie, comparativ cu grecii polonezii par niște copii.

- Grecii îs oamenii noștri. Fiind la Athena, am văzut că ei traversează strada ca și rușii, la culoarea roșie.

- Da polonezii? Oare o traversează la verde ?

- Eu n-am fost în Polonia, nu știu ...

- Da eu am fost. Tablou! Merg în tramvai prin Varșovia, acolo stă un monument multicolor persoanelor cu orientare sexuală netradițională. Întreb o persoană de alături: "Cum poate exista un asemenea monument în Polonia? E o rușine!" . Și cineva din spate rostește rusește, dar cu accent polonez: "Domnul să nu-și facă griji. În scurt timp va fi demolat din nou. El este pus și demolat, pus și demolat ". Și a spus-o cu un sentiment de satisfacție interioară profundă. Așa că pentru polonezi să nu ne facem griji. La ei totul va fi bine!

- Da, îs șireți. Cred că polonezii vor fi următorii care vor ieși din UE. E foarte posibil.

- Păi ei demult au decis totul. Încă în a 2014 despre aceasta mi-au vorbit profesorii Universității din Varșovia. Da ei le înțeleg pe toate.

11
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?