X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

”Jocul dublu” şi secretele lui Plahotniuc: face oare să aşteptăm extrădarea?

17 iun. 2020,, 20:22   Analitică
14970 5

Evenimentele recente demonstrează că extrădarea fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, acuzat de cele mai mari fraude financiare şi un şir de crime grave, devine tot mai reală.

După mai multe amînări ale audierilor, la 12 iulie Curtea de Apel Chişinău a respins cererea avocaţilor lui Plahotniuc, care au atacat în justiţie arestarea lui în absenţă pentru un termen de 30 de zile. Mandatul este valabil, Procuratura generală a RM a expediat deja autorităților americane o cerere de transmitere a politicianului moldovean în mîinile organelor de drept.

SUA nu numai odată au dat de înţeles că nu se vor împotrivi extrădării, dar cu respectarea procedurii şi a cerințelor stipulate de lege. Pe de altă parte, mulți consideră poziţia demnitarilor american insuficient de clară şi cred că SUA doresc să folosească posibilităţile lui Plahotniuc pentru a face lobby propriilor interese în regiune.

În acelaşi timp, a fost eliberat principalul martor în dosarul privind „furtul miliardului” - afaceristul Veaceslav Platon, care a stat 4 ani la puşcărie, fiind condamnat la 25 ani privaţiune de libertate pentru delapidările din Banca de Economii şi alte infracţiuni financiare. Numeroasele falsificări în manipularea dovezilor în acest dosar au stat la baza reexeminării lui. Platon a depus numeroase mărturii împotriva lui Plahotniuc şi a declarat că este gata să prezinte dovezi.

Procuratura vs Curtea de Apel


V. Plahotniuc a părăsit în grabă Moldova după schimbarea puterii în iunie, anul trecut. Conform informaţiilor confirmate de diplomaţii americani, el se află pe teritoriul SUA, la Miami. La mijlocul lunii mai, procurorul general A.Stoianoglo a declarat că anume ex-preşedintele PDM este principalul beneficiar al miliardului de dolari furat din sistemul bancar al ţării. Potrivit lui, procuratura a acumulat suficiente dovezi care mărturisesc rolul lui Plahotniuc în acest caz. El este urmărit penal în baza a trei articole: crearea unei grupări criminale organizate, estorcare de bani şi escrocherie în proporții deosebit de mari. Pentru aceste infracţiuni legislaţia prevede pînă la 15 ani de privaţiune de libertate. Mai multe dosare penale au fost pornite pe numele lui Plahotniuc şi în Rusia.

În baza acuzaţiilor date, la 22 mai, instanţa a decis arestarea în absenţă a oligarhului pe un termen de 30 de zile. La solicitarea apărării, audierile au fost amînate de cinci ori, pentru care Procuratura generală şi-a exprimat neliniştea. „Amînările sînt premeditate şi reduc la zero eforturile apărătorilor legii în dosarul escrocheriilor bancare, care este unul de rezonanţă şi importanţă majoră, investigaţiile date sînt aşteaptate nu doar de cetăţenii RM, dar şi de partenerii externi de dezvoltare”, - menţionează Procuratura Generală. În opinia instituţiei, în aceste condiţii „poziţia instanţei lasă loc pentru interpretări şi aprecieri neunivoce”.

Procuratura Generală mai amintește că, sub diferite pretexte este tergiversată sechestrarea proprietăţilor oligarhului: dintre solicitările de sechestrare a celor şase apartamente şi patru încăperi nelocuibile, instanţa a admis doar una. În ajun, Curtea de Apel a găsit neîntemeiat recursul Procuraturii Anticorupţie la decizia judecătorului de urmărire penală, în conformitate cu care solicitările de sechestrare au fost respinse. În opinia procurorilor, din cauza refuzului instanţei de a sechestra activele din străinătate ale învinuitului, „în societate se formează închipuirea falsă despre faptul că elucidarea adevărului şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de fraude bancare nu este o prioritate pentru justiţia RM”. Oamenii legii declară că intenţionează să lupte prin toate mijloacele legale pentru confiscarea tuturor imobilelor învinuitului nu numai în Moldova, dar şi în România, Franţa, Elveţia, costul cărora se ridică la milioane de euro.

Experţii şi politicienii au venit cu numeroase declaraţii despre faptul că persoane interesate fac presiuni asupra slujitorilor zeiţei Themis. Vinerea trecută, Igor Dodon a menţionat în cadrul emisiunii „Preşedintele răspunde”, că judecătorii se tem să emită decizii. „Plahotniuc îi telefonează personal pe deputaţi, judecători, procurori, îi şantajează şi îi sperie că va reveni şi se va lămuri cu toţi”, - a declarat şeful statului. Aici vede el cauza tergiversărilor în examinarea dosarelor pe numele lui Plahotniuc. „Judecătrorii stau pe foi de boală, şedinţele se amînă. Unii se tem. Alţii se ştiu vinovaţi. Noi trebuie să-i lipsim de imunitate pe mai mulţi judecători şi să-i trimitem la puşcărie. Toţi procurorii şi judecătorii trebuie să se conducă de lege, atunci va fi totul în regulă”, a subliniat Dodon.

De altfel, înşişi judecătorii nu se consideră vinovaţi de această situaţie. „Toate şedinţele de judecată în acest dosar au fost transferate la cererile avocaţilor, acestea fiind admise nu pentru a tergiversa, dar pentru a respecta drepturile procesuale, inclusiv dreptul la un proces echitabil. În mare parte, iar în acest caz pe deplin, amînarea şedinţelor de judecată depinde de comportamentul avocaţilor şi zelul pe care ei îl demonstrează în utilizarea propriilor drepturi la reprezentanţă”, se arată în comunicatul de presă al Curţii de Apel. Autorii lui cred că nu acţiunile judecătorilor trebuie să fie motiv de nelinişte, ci încercările persoanelor interesate să amîne audierile sub diferite pretexte. Procuratura cunoaşte toate aceste nuanţe aşa că declaraţiile făcute arată „deplasat şi neactual”.

Reieşind din circumstanţele noi

Aşa sau altfel, nu exclud că revolta procurorilor a avut efect. Peste două săptămîni după prima şedinţă, la 12 iunie Curtea de Apel Chişinău a respins cererea avocaţilor lui V.Plahotniuc şi a menţinut decizia de eliberare a mandatului de arest.

În această săptămînă, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a cerut autorităților competente din SUA să-l extrădeze pe Plahotniuc pentru a fi tras la răspundere în Moldova. În zilele următoare, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, care investighează un alt dosar penal împotriva lui Plahotniuc, va expedia o nouă solicitare autorităților competente din SUA. Totodată, se soluționează problema creării unei comisii comune pentru investigarea unor cauze, inclusiv în ceea ce privește activele lui Vladimir Plahotniuc în SUA.

Mulţi experţi cred că eliberarea din arest a afaceristului Veaceslav Platon, în privinţa căruia instanţa a decis suspendarea pedepsei, nu este întîmplătoare. El a fost arestat pe 25 iulie 2016, la Kiev, şi extrădat Moldovei, unde a fost recunoscut vinovat de extragerea ilegală din Banca de Economii a sumei de 800 mln. lei, precum şi de furtul activelor a trei companii de asigurări, în sumă de 205 mln. lei. Prin cumularea termenelor, verdictul final a fost de 25 ani, dar la 15 iunie, după 4 ani de detenţie, Platon a fost eliberat. Cauza oficială a reexaminării dosarului – circumstanţele noi apărute, cum ar fi „numeroase fapte de falsificare a dosarului penal şi încălcarea drepturilor şi libertăţilor lui Platon”.

Se ştie că V. Platon este considerat unul dintre martorii principali care pot depune mărturii împotriva lui Plahotniuc şi anturajul acestuia. Recent, într-un interviu televizat, businessmanul a spus că a fost interogat de două ori, timp de cinci ore, pe marginea noului dosar penal privind frauda bancară, deschis pe numele lui Plahotniuc. El a depus mărturii privind schemele prin care a fost furat miliardul, la care au participat judecători şi organe de drept. „În toate cazurile, persoana care a primit banii a fost Plahotniuc. Banii au ajuns în contul lui din Victoribank, apoi – la OTIV Prime – adică, la Plahotniuc”, spune Platon în înregistrarea video a interogatoriului, publicată recent de mass-media.

După ieşirea la liberate, V.Platon le-a spus jurnaliştilor că intenţionează să rămînă în Moldova şi să contribuie la investigarea fraudei bancare. „Voi lupta cu Plahotniuc oriunde, la toate nivelurile puterii, societăţii şi a instituţiilor statului”, - a declarat el.

Unii experţi și-au amintit de declaraţia ex-premierului Vlad Filat, făcută în plenul parlamentului în ziua arestării sale, privind complicitatea lui Plahotniuc la „jaful secolului”. Atunci oamenii legii au lăsat-o fără atenţie, ca fiind una politică. Pe de altă parte, timp îndelungat nimeni nu a vrut să depună mărturii împotriva lui Plahotniuc, care anterior era liderul partidului aflat la guvernare, coordonatorul altor partide şi mai este considerat una dintre persoanele cele mai influente în Moldova. Azi probatoriul în dosarul penal se bazează pe mărturiile lui Platon, dar şi pe informaţiile venite din alte state.

Anterior, în cadrul emisiunii „Preşedintele răspunde”, Igor Dodon l-a caracterizat pe Platon drept „un escroc periculos pentru Moldova”. Dar, potrivit lui, „el nu trebuie să ispăşească pedeapsa pentru o crimă pe care nu a comis-o”, adică – furtul miliardului. Dodon crede că în prezent Plahotniuc şi anturajul lui încearcă să-l împiedice pe Platon să depună mărturii împotriva lor. „Acum el stă la puşcărie pentru furtul miliardului şi este unul dintre martorii care poate trage sforile şi oferi date concrete pentru a-l învinui şi pe Plahotniuc, şi pe Şor, şi pe Candu, şi întregul lanţ. De ce să nu se folosească de aceasta procurorii? Alte dosare, unde a fost implicat Platon, vor fi examinate aparte. Trebuie condamnat pentru crimele comise de el, dar nu de altcineva”, a menţionat preşedintele.

Plahotniuc păcăleşte SUA

După ce a evadat din Moldova, V.Plahotniuc a cerut azil politic în SUA. În ianuarie 2020, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunţat că Plahotniuc şi membrii familiei sale au fost incluşi în lista de sancţiuni. El a declarat că „acţiunile de corupţie ale lui Plahotniuc au subminat supremaţia legii şi au ameninţat grav independenţa instituţiilor democratice din Moldova”. A fost primul caz în care SUA au aplicat sancţiuni personale în adresa cetăţenilor Moldovei.

După care viza americană a oligarhului a fost anulată. Măsurile luate în privința lui Plahotniuc înseamnă că nici el, nici rudele lui apropiate, nu au dreptul să obţină viza americană. Inclusiv, conform actelor care-l identifică cu un alt nume: la finele anului 2019, Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat organele competente că Plahotniuc dispune de un al doilea paşaport moldovenesc pe numele lui Vladislav Novac. În martie, Ambasada SUA în Moldova a anunţat că în prezent Plahotniuc suportă procedura administrativă a deportării, care poate dura destul de mult din cauza posibilităţii reexaminării judiciare.

La New York, Plahotniuc a reclamat în instanţă faptul că interdicţia privind viza l-a lipsit de o „judecată corespunzătoare a chestiunii privind acordarea azilului şi astfel îi supune viaţa şi libertatea unui pericol serios”. Interesele sale le reprezintă avocata rusă Irina Şpighel, care adesea reprezintă interesele imigranţilor din spaţiul postsovietic. În cererea depusă se menționează faptul că, în cazul extrădării lui Plahotniuc în Moldova el ar putea deveni victima „abuzurilor judiciare şi de drept”, „a urmăririi judiciare nefondate şi politice”, a „întreţinerii în condiţii groaznice şi supunerii la torturi potenţiale”, „încercărilor de asasinare a lui şi/sau a membrilor familiei sale”.

Asta în timp ce guvernul RM, susţine acţiunea de chemare în judecată, va acţiona „la comanda protectorului său – Rusia”, care nu-i poate ierta lui Plahotniuc viziunile antiruseşti. Avocata încearcă să lase impresia precum cum că clientul său este urmărit doar ca veritabil politician prooccidental, promotor al reformelor europene, luptător contra influenţei ruseşti în Moldova şi adept activ al unirii ei cu Europa. În text au fost amintite şi dosarele penale pornite pe numele lui Plahotniuc în Rusia, precum şi atentatele la viaţa sa, cu participarea unor persoane ce au relaţii cu Moscova. „Rusia vrea să-l condamne la moarte sau detenţie pe viaţă, pentru a demonstra un exemplu viu altor lideri din ţările est-europene şi fosta URSS, ca ei să nu încerce să promoveze politica de reducere a influenţei ruseşti în ţările lor”, - se spune în cererea de chemare în judecată.

La începutul săptămînii curente, mass-media moldovenească a publicat informaţia despre faptul că Judecătoria Federală a SUA s-a expus asupra pretenţiilor oligarhului fugar şi le-a declarat nefondate. Dar experţii ne îndeamnă să nu ne grăbim şi să aşteptăm confirmarea oficială, dat fiindcă, pentru examinarea unor asemenea dosare se cere mult mai mult timp, în plus, în caz că verdictul va fi negativ, există posibilitatea procedurii de recuzare.

Mulţi cred că în prezent V.Plahotniuc, care dispune de materiale compromiţătoare despre numeroşi reprezentanţi ai clasei politice din Moldova, Rusia, România şi ţările occodentale, negociază cu autorităţile americane. În schimbul loialităţii şi garanţiei inviolabilităţii sale, el este gata să ofere serviciilor respective ale SUA multe secrete. În acest context, procesul judiciar împotriva Departamentului de stat SUA nu este doar dorinţa de a recunoaşte ilegală decizia privind declararea sa dreptbpersoană indezirabilă, dar şi o încercare de a obţine timp suplimentar pentru a face lobby intereselor proprii. În paralel, el se asigură pentru cazul pierderii în instanţele americane şi îşi pregăteşte căile de retragere în Moldova, negiciind cu diverse persoane şi mituind deputaţii locali.

În emisiunea „Preşedintele răspunde”, Igor Dodon a presupus că SUA îl sprijină pe Plahotniuc în speranţa că în prezidenţiale îl vor putea folosi împotriva actualului şef al statului. El s-a arătat nedumerit de poziţia autorităţilor americane care nu iau decizia de extrădare. „Ambasadorul SUA îmi spune că SUA nu se amestecă în politica internă a Moldovei. Dar cu ce scop îl ţin ei pe Plahotniuc? Ori vor să-l folosească împotriva mea în alegerile prezidenţaie, ori încă ceva?”, a spus Dodon.

Potrivit lui, „Plahotniuc păcăleşte SUA, face un Joc dublu”. „El le spune americanilor că apără Moldova de Rusia. Dar sînteţi convinşi de aceasta? Cunoaşteţi ce-i promitea el lui Kozak, în biroul meu? El îi minte pe toţi, pentru a-şi apăra interesele. Plahotniuc îi telefonează pe toţi la Chişinău, spune că deja s-a înţeles cu SUA, cu Maia Sandu, dar ei habar nu au de aceasta. Îi chem pe toţi să nu se teamă. Cea mai mare presiune este pusă pe preşedinte. Dar eu am decis să merg pînă la capăt şi voi merge”, a subliniat Dodon.

Vladislav Bordeianu

P. S. Plahotniuc, luînd în urma discuțiilor cu ambasadorul D. Hogan, decizia de a fugi urgent din țară în SUA, cu un grad înalt de probabilitate, a primit de la ambasador garanția conducerii Americii a securității și neextrădării în Republica Moldova. Astfel de garanții, în ceea ce privește persoanele cu un trecut întunecat și, uneori, criminal, sînt realizate în "țara democrației absolute" prin sistemul judiciar, care sare în "apărarea" infractorilor sub pretextul urmăririi politice și amenințării vieții lor în statul care a căzut victimă activității acestor oameni. Situația cu Plahotniuc, în pofida declarațiilor oficialilor americani, cel mai probabil se va dezvolta anume după acest scenariu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?