Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Istoria conspiraționistă a Europei. Ordinul lui Hristos. Ramura portugheză a Templierilor

9 mar. 2023,, 09:20 (reactualizat 9 mar. 2023,, 18:37)   Analitică
5493 0

Continuăm să aducem la cunoștința cititorilor cele mai interesante pagini din istoria Europei legate de viața ordinelor spiritual-cavalerești. În acest articol vom vorbi despre soarta Ordinului Templului după înfrîngere.

Sub un nume nou

În 1307, prin eforturile Papei și ale regelui Franței, Filip cel Frumos, au început represiunile împotriva Ordinului Templului (același Ordin al Templierilor). În 1314, ultimul Mare Maestru al Ordinului Templierilor, Jacques de Molay, și preceptorul său din Normandia, au fost executați pe insula Cite din Paris. Ordinul a fost declarat în afara legii. Unii templieri s-au predat, alții au fugit.

Cu toate acestea, a existat o țară în care templierii nu au fost deloc atinși. Mai mult decît atît, regele acestei țări i-a luat sub protecția sa. Această țară era Portugalia, un stat foarte puternic în acei ani, care, peste cîțiva ani, a devenit un imperiu mondial. Țara, ale cărei nave și războinici purtau simbolul Ordinului Templului în întreaga lume – Crucea roșie. Acest lucru s-a întîmplat după ce, în locul preceptorului portughez al Ordinului Templului, regele Portugaliei a creat o nouă structură - Ordinul lui Hristos, care a păstrat de fapt toate ideile de bază, simbolurile și inițierea templierilor.

Așadar, în 1318, conducătorul suveran portughez Dinis I a restaurat preceptoriile templierilor în toate drepturile. La cererea lui Dinis, conducătorul lumii creștine de atunci, Papa Ioan XXII, a permis ordinului să transfere toate bunurile templierilor portughezi, inclusiv Castelul Tomar, care în 1347 a devenit reședința marelui maestru. De aici și al doilea nume al Ordinului — Tomar. În 1321, noul Ordin al lui Hristos, care se numea și Tomar, avea în rîndurile sale 69 de "frați cavaleri", 9 "frați preoți" ("frați capelani") și 6 "frați servitori" ("frați sergenți"). Din acel moment a început o nouă pagină în istoria Ordinului Templului.


Dar ordinul a fost restabilit prin voința regelui chiar mai devreme, practic în acei ani cînd în Franța, Italia, Germania, Ungaria, Anglia fusese interzis pentru totdeauna. Excepții au făcut Scoția, Despotatul Epirului, Republica Veneția (numai pentru cinci ani) și Portugalia.

Ultimul Mare Maestru ales al Ordinului a fost Don Lopo Dias de Sousa, care a murit în 1417. În acel moment, regele Juan I, căsătorindu-se cu regina Philippa de Lancaster, i-a cerut Papei să transmită postul de Comandant, conducător al ordinului, celui de-al treilea fiu al său, Prințului Henric Navigatorul (1394-1460).

Transformarea Ordinului

La mijlocul secolului al XVI-lea ordinul număra deja cel puțin 450 de comandante cu un venit anual de un milion și jumătate de livre și era cea mai importantă sursă a puterii regale.

Portugalia a creat toate condițiile pentru dezvoltarea Ordinului. Acesta, de asemenea, i-a făcut mult bine țării. Războinicii săi au luptat în Pirinei, Africa, India, Brazilia. Vasco de Gama descoperea noi ținuturi sub steagul Ordinului lui Hristos. Cabral, Diaz ieșeau pe mare cu însemnele lui. La început, Ordinul era o structură monahală, dar apoi regele Portugaliei, cu acordul Papei, a permis anularea jurămintelor de sărăcie, castitate și ascultare, înlocuindu-le cu jurăminte de fidelitate conjugală. Astfel Ordinul lui Hristos a început să se transforme într-o structură cavalerească mai laică.

Regele Manuel, care a văzut în tomari unul dintre pilonii puterii regale, în calitate de Mare Maestru a secularizat consecvent Ordinul lui Hristos. Succesorul său, Ioan al III-lea, a declarat postul de Mare Maestru drept ereditar în rîndul regilor Portugaliei. Îndepărtarea de principiile religioase a îngrijorat Vaticanul. Unii papi, referindu-se la rolul activ al papalității în stabilirea ordinului, au început să acorde propriul ordin Suprem al lui Hristos. Inițial, monarhia portugheză s-a împotrivit acestui lucru; există cazuri în care cavaleri ai Ordinului papal au fost arestați în Portugalia.

În anii Uniunii spaniol-portugheze, a avut loc o altă reformare a ordinului. De acum înainte, acestuia i se putea alătura orice nobil care a slujit doi ani în Africa sau trei ani în marină. În 1789 ordinul a fost în cele din urmă secularizat, în 1834 proprietatea sa a fost naționalizată. În perioada 1822-90 a existat Ordinul brazilian al lui Hristos, separat de cel portughez. După căderea monarhiei portugheze (1910), toate vechile ordine au fost desființate, dar în 1917 președintele Portugaliei a restabilit ordinul în calitate de premiu pur civil. Curînd Ordinul a început să funcționeze din nou în întregul său sistem original.

După încetarea temporară a activității pe fondul evenimentelor revoluționare din 1910, Scaunul de la Roma a luat Ordinul sub tutela sa, creînd Ordinul Suprem al lui Hristos, Sfîntul Scaun și-a păstrat dreptul de a acorda acest ordin monarhilor catolici.

Transformarea într-o distincție

Ultimul Cavaler al Ordinului Suprem al lui Hristos a fost Regele Baudouin al Belgiei. După moartea sa, în prezent nu există cavaleri vii ai Ordinului Suprem al lui Hristos.

Printre cavalerii celebri ai ordinului s-au numărat Otto von Bismarck și Konrad Adenauer, dar credem că trebuie să facem o distincție între Ordinul lui Hristos și insignele romane oferite de Scaunul papal sub acest simbol.

Ordinul lui Hristos a fost restabilit printr-un decret al Președintelui Portugaliei în 1917. El există pînă în prezent și unește figuri proeminente din țară și din lume. Statutele Ordinului Militar al lui Hristos, împreună cu alte distincții portugheze, au fost revizuite de mai multe ori în anii primei republici (1910-1926), apoi în 1962 și din nou în 1986. Președintele Republicii este Marele Maestru al Ordinului.

Ordinul Militar al lui Hristos, împreună cu Ordinul Militar Sfîntul Benedict de Avis și Ordinul de Santiago, constituie un grup de "ordine militare antice", aflate sub administrarea cancelarului și consiliului format din opt membri numiți de președintele republicii pentru a-l ajuta, în calitate Mare Maestru, în toate problemele legate de administrarea ordinelor.

Ordinul poate fi acordat atît militarilor, cît și civililor, portughezilor și străinilor pentru merite deosebite aduse republicii în Parlament, Guvern, în serviciul diplomatic, în instanță, organele puterii și în serviciul de stat.

Ordinul, care, după importanță, este inferior Ordinului Turnului și al Sabiei, al Valorii, Loialității și Meritului și superior Ordinului Militar al Sfîntul Benedict de Avis, are cinci clase de merit: Marea Cruce, Marele Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler/Damă.

Ordinul lui Hristos în varianta modernă are 5 grade:

* Marea Cruce( TCG), semnul Ordinului pe panglica de pe umăr, stea;

* Marele Ofițer (GOC), semnul Ordinului pe panglica de la gît, stea;

* Comandor (ComC), semnul Ordinului pe panglica de la gît;

* Ofițer (OC), semnul Ordinului pe panglica de la piept cu o rozetă;

* Cavaler (CavC) sau Dama (DamC), semnul ordinului pe panglica de la piept.

Insigna ordinului reprezintă o cruce latină înscrisă într-o cruce cu capete mai late de smalț roșu.

Insigna ordinului se poartă pe o panglică roșie.

Gradele Ordinului Marii Cruci și Marelui Ofițer sînt însoțite de steaua ordinului, care reprezintă o stea cu multe raze, în medalionul central al căreia este amplasat semnul ordinului pe smalț alb.

Unele informații:

1. Sub steagurile cu aceleași cruci, caravelele lui Cristofor Columb ("Santa Maria", "Pinta" și "Ninya") au traversat Atlanticul și au ajuns pe insula San Salvador, situată în arhipelagul Bahamas.

2. Însuși Cristofor Columb a fost căsătorit cu Filipa Moniz Perestrello, fiica unuia dintre Cavalerii Ordinului lui Hristos, care i-a dat hărțile și instrucțiile de navigație.

3.Toate corăbiile Ordinului lui Hristos au navigat sub crucile roșii cu opt colțuri ale templierilor.

4.Cavaler al ordinului lui Hristos a fost celebrul navigator Vasco da Gama, iar prințul Henric Navigatorul a fost Marele Maestru al Ordinului. Prințul însuși nu a navigat niciodată, dar din fondurile Ordinului lui Hristos, a întemeiat o școală nautică în Sagres, un observator și, în general, a contribuit prin toate mijloacele posibile la dezvoltarea construcției de nave în Portugalia.

5. Jurămintele originale de sărăcie și castitate (în Ordinele lui Hristos și Avis) au fost transformate la sfîrșitul secolului al XV-lea și, respectiv, la începutul secolului al XVI-lea, cu aprobarea Papei.

6. Cavaler al ordinului lui Hristos este, de altfel, și Dom Fernando de Souza Fontis (Fontes) - prințul-regent și Marele Maestru al Ordinului Templierilor, care a apărut în 1808 din umbra de secole al Ordinului Templului - Marele Ordin Cavaleresc (militar) al Templului Ierusalimului, al cărui sediu se află în orașul portughez Porto.

7. În perioada Imperiului Brazilian (ai cărui împărați erau urmașii dinastiei regale portugheze din Bragança), din 1822 pînă în 1890, a existat un ordin brazilian al lui Hristos, independent de cel portughez.

8. Transformîndu-se într-un Ordin dinastic al coroanei portugheze, el a fost numit "Ordinul Regal al Cavalerilor Domnului nostru Iisus Hristos".

Veaceslav Matveev

7
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?