X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Întru ajutor noului Guvern: Ni se sustrag miliarde de dolari sub forma de ajutor din străinătate

20 iul. 2019,, 15:10   Economie
21517 15

Site www.noi.md s-a adresat către Ministerul Economiei cu solicitarea de a ne fi oferită informaţia, pentru ce e planificat să fie cheltuiţi cei 100 de milioane de euro, pe care cîteva guverne moldovenești, în mod sistemic, le solicită de la Uniunea Europeană și iată ce răspuns am primit:

"La 13 septembrie 2017, Parlamentul European și Consiliul Europei au decis să-i acorde Republicii Moldova asistență macrofinanciară, în valoare de pînă la 100 de milioane de euro, inclusiv o linie de credit în suma de pînă la 60 de milioane de euro (credit) și un grant de pînă la 40 de milioane de euro. Asistența este acordată timp de doi ani și jumătate, începînd cu prima zi, după intrarea în vigoare a Memorandumului de înțelegere reciprocă.

Scopul acestei asistențe este de a slăbi constrîngerile financiare externe ale țării, de a reduce balanța de plăți și nevoile bugetare, de a consolida pozițiile în valută și de a ajuta țara să depășească vulnerabilitățile externe și financiare actuale. Această asistență a Uniunii Europene completează resursele, oferite de țară de către instituțiile financiare internaționale și de donatorii bilaterali, pentru a sprijini programele de stabilizare economică și a programei autorităţilor.

Acordarea asistenței este condiţionată de faptul că obligațiunile juridice corespunzătoare sînt semnate de părți: Comisia Europeană, care reprezintă Uniunea Europeană, Ministerul Finanțelor, care reprezintă țara și Banca Națională a Moldovei, care acționează ca agent financiar al țării, responsabile pentru deservirea datoriei externe a țării.

Prevederea fiecărei tranșe depinde de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui program riguros de reformă. Mijloacele vor completa resursele, oferite Moldovei de către Fondul Monetar Internațional și de către alte structuri internaționale.


În conformitate cu o procedură prestabilită, Ministerul Finanțelor reprezintă DGECFIN o declarație cu privire la îndeplinirea condițiilor (informații generale). Declarația de conformitate poate fi completată cu informații actualizate cu privire la implementarea completă a acțiunilor relevante.

Ministerul Economiei și Infrastructurii dă darea de seamă cu privire la implementarea acțiunilor relevante către Ministerul Finanțelor".

Așa cum am scris în mod repetat, în realitate, acest ajutor doar agravează situația deja dificilă din economia Moldovei. Pentru a înțelege acest lucru, să analizăm ce se va întîmpla cu acești bani, după ce epuizîndu-i pe miniștrii moldoveni cu cererile şi insistenţele lor, oficialii UE nu ne vor aloca totuşi acești bani.

Evaluați acest lucru de sine stătător, stimaţi cititori:

După acordarea "asistenței" pe conturile Ministerului Finanțelor, în Banca Națională ajung bani în moneda euro (marea lor majoritate sub formă de împrumuturi cu procente). Probabil, credeți, dragi cititori, că acreşti bani sînt trimiţi imediat să achiziționeze medicamentele, care sînt foarte necesare pentru stat, echipamente sau alte bunuri occidentale de care Moldova are nevoie atît de mult?

Sau pentru a sprijini industria, pentru achiziționarea de tehnologii și materii prime din Occident, în scopul de a crea locuri de muncă, de a dezvolta provincia, de a stimula exportul și importul de substituție? Nu, domnilor, acest lucru nu se întîmplă. Banca Națională cumpără contra euro de la Ministerul Finanțelor, care a fost primit ca "ajutor". De unde ia leii? Din aer? Din aer el îi emite, pur și simplu, introducînd în computere mai multe cifre suplimentare a cîte 10 cifre.

Însă Ministerul de Finanțe banii „virtuali” obţinuţi de la Banca Națională îi cheltuie în interiorul ţării, în acele scopuri, pentru care banii au fost alocați de "partenerii de dezvoltare" (obiectivele, în cele mai multe cazuri, sînt alese foarte prost şi sînt alese de acei, care alocă acești bani – ei doar ştiu, ceea de ce avem noi nevoie, pentru a fi fericiţi, pe deplin).

O parte din banii de la străini rămîn la Ministerul Finanțelor și sînt cheltuiţi pentru plata consultanților occidentali pentru a implementa "reforme" (noi, în mod constant, cu ajutorul Occidentului, reformăm ceva, reformăm același lucru de mai multe ori, revenind din nou la starea inițială, dar continuăm să reformăm).

Dar ce face Banca Națională cu acei euro cumpăraţi în schimbul leilor emişi de Ministerul Finanțelor? Poate el creditează pe termen lung băncile comerciale, cu dobîndă redusă, în scopul realizării proiectelor de dezvoltare familială, precum și a industriei și a agriculturii?

Nu, el nu face acest lucru - nu are nici un drept! Iar pentru ca să nu aibă un astfel de drept, experții Băncii Naționale, împreună cu experți străini, au scris cu mulți ani în urmă legi speciale, care îi interzic Băncii Naționale a Moldovei, spre deosebire de băncile centrale ale statelor membre ale UE, să se ocupe de asemenea „comploturi". (să dezvolte statul, businessul și familiile).

În acest sens, Banca Națională trimite, pur și simplu, acești euro înapoi la băncile comerciale occidentale "de încredere" sau cumpără din Occident obligaţiile statelor occidentale. Astfel, ea formează rezerve, a căror mărime este de trei ori mai mare decît normele stabilite de economiștii occidentali. În plus, rezervele noastre sînt de opt ori mai mari decît suma utilizată de Banca Națională pentru stabilizarea sistemului financiar al țării, în timpul celei mai puternice crize din 2008-2009. Și toate acestea cu procente mizere și, aproape pentru totdeauna. Astfel, banii primiţi din Occident se întorc imediat în acelaşi Vest, iar Banca Naţională lupta "eroic" cu leii emişi "din cer", presînd afacerile şi băncile.

Acest lucru este numit ajutor al "partenerilor de dezvoltare". Dar dacă veţi spune lucrurilor pe nume, atunci vorbim de un banal jaf – de la noi, de la una dintre țările cele mai sărace din Europa, sub pretexte speculative, umplînd economia cu lei neasiguraţi, stimulînd inflația.

Se pare că Occidentul, sub masca asistenței, de facto, ne împiedică dezvoltarea îşi ia înapoi "ajutorul". Vestul ne înșeală în mod intenţionat? Sau oficialii, în acest caz, UE, pur și simplu, nu înțeleg ce fac, aflîndu-se în captivitatea principiilor depășite ale "gîndirii" economice occidentale?

Nu este oare acesta un teatru al absurdului, în care joacă "Partenerii de dezvoltare" pe parcursul a 25 de ani, folosind incompetența conducătorilor moldoveni și dependența lor de Occident?

Cred că este posibil să cooperăm cu UE - un mare beneficiu pentru Moldova, în legătură cu care fac apel către noul ministru al Economiei, domnul Brînzan învestit în funcţie: "Sînteți finansist și sînteți o persoană capabilă să înțeleagă toate complicațiile interacțiunii financiare cu partenerii străini. Opriți această ticăloşie, vă rugăm, Doamnul ministru!".

Vasile Balan

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?