X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Între dependență de Rusia și război pe scară largă, conducerea Ucrainei a ales războiul

18 mar. 2022,, 11:30 (reactualizat 20 mar. 2022,, 21:50)   Analitică
11286 0

Pentru majoritatea oamenilor obișnuiți și o parte suficientă din experți, evenimentele care au început pe 24 februarie au fost o surpriză totală. Cu toate acestea, de fapt, războiul pe scară largă cu Rusia este alegerea conștientă a lui Zelensky și a anturajului său. Acest lucru, în special, este evidențiat într-un material video, versiunea text al căruia propunem atenției dumneavoastră. Într-un interviu acordat site-ului Apostrof, Alexey Arestovich, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky, fiind expert militar, în martie 2019, a prognozat și a descris cu exactitate un posibil adevărat război cu Rusia, menționînd că el va începe peste cîțiva ani. În același timp, el a descris foarte exact posibilele acțiuni ale Rusiei în Ucraina, care au fost puse în practică începînd cu 24 februarie 2022.

Încă o dată atragem atenția cititorilor: ”Acest interviu a fost înregistrat în martie 2019”.

Ce ar trebui să facă Ucraina acum pentru a pune capăt războiului și a-șiîntoarce teritoriile ocupate?

Noi nu vom opri războiul. Nimic nu-l va convinge pe Putin să pună singur capăt conflictului. Scopul său principal este restaurarea Uniunii Sovietice și victoria în așa-numitul Război Rece, distrugerea sistemului de securitate colectivă în Europa, distrugerea NATO, dacă nu de jure, atunci de facto, și a Uniunii Europene și jocul unu-la-unu cu țările UE, Rusia fiind, desigur, mai puternică față de fiecare dintre ele în parte. Este mai slabă decît întreaga Uniune Europeană împreună, dar față de fiecare țară UE separat, Rusia este, desigur, puternică. Omul are o avere personală de 150 de miliarde dolari, cum se spune. Are o umbrelă nucleară. Are 70 de ani.

Dacă scopul este de a aduna URSS într-osingură țară, atunci el s-a oprit puțin în Ucraina...


Dar unde să se grăbească? Acestea sînt obiective strategice. Am spus cîndva pentru "Apostrof" că operațiunea este calculată pînă în 2032-2035. Astfel de lucruri nu se fac repede.

Și ce rezultat, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie în 2032-2035?

Eu cred că este vorba despre o nouă formă de imperiu. Ei vor găsi o modalitate de a reconstrui politica externă, de a schimba politica internă - Rusia, Belarus, Ucraina sau o parte din ea, poate Armenia, Moldova, nordul Kazahstanului. Dar asta nu contează. Acord regional și așa mai departe. În orice caz, Ucraina și Belarus ar trebui să fie introduse cu siguranță în acest nou stat. Trinitatea popoarelor slave ar trebui să fie asamblată cu siguranță. Și Rusia, ca nou jucător în lumea multipolară, își joacă rolul său, unul foarte important. Ea face parte dintre primele cinci sau chiar patru state sau uniuni statale și își desfășoară politica după cum consideră de cuviință. În orice caz, CSI este teritoriul suveran al Rusiei și nimeni nu trebuie să se amestece acolo și așa mai departe. Acesta domină în Europa, desigur, și acesta este rezultatul său, a acestei politici.

De ce anume pînă în 2030?

Ei sînt planificatori normali. Înainte ca Putin să ajungă la putere, cît timp s-a destrămat situația? Din 1991 pînă în 1999, adică 8 ani. Pentru a restabili acest lucru, trebuie să înmulțiți cel puțin cu doi. În cele din urmă ei au decis să facă acest lucru în 2007: după Maidan, au început să planifice, a durat un an și jumătate-doi pentru a planifica, în 2007 Putin a ținut discursul la "Munchen" și s-a retras din Tratatul de limitare a armelor în Europa. 2007+16 = 2023. Dar, avînd în vedere că, odată cu începutul tuturor acestor operațiuni, li se impun sancțiuni, începe rezistența, atunci trebuie de înmulțit cu cel puțin 1,5. Primim - 2032-2035.

Ce situație din Ucraina poate contribui la faptul ca totul să decurgă anume după acest scenariu?

Ca să ajungem din nou sub ei? Dacă nu aderăm la NATO, sîntem terminați. Nu avem puterea de a fi neutri. Nu vom putea menține neutralitatea. Din anumite motive, oamenii naivi cred că neutralitatea este atunci cînd poți cheltui puțin pentru apărare, pentru că nu intenționăm să luptăm cu nimeni. Nu, neutralitatea costă de zece ori mai mult decît războiul cu oricine.

În Elveția, care este o țară neutră, există educație militară universală, taxe militare foarte mari, slujesc fetele, băieții etc. În ciuda faptului că nu este înconjurată de Rusia. Ea este înconjurată de Franța, Italia, Germania și Austria. A patra în lume după intensitatea antrenamentului de luptă și a antrenamentului continuu de luptă, iar acest lucru, în ciuda faptului că au 6 sau 8 treceri montane acolo - aruncă-le în aer și stai. Gata, nimeni nu te va atinge. Sau blochează

Dar noi avem 2.700 de kilometri de granițe terestre cu Rusia, stepe goale. Vă imaginați cît ne va costa neutralitatea? Dar Ungaria? Dar toate celelalte pretenții? De aceea, nu vom putea menține neutralitatea. Nu avem suficiente resurse. Din punct de vedere geografic, nicio țară nu ar menține neutralitatea în această situație. Dacă nu putem menține neutralitatea, trebuie să ne alăturăm fie Alianței Taiga, fie NATO. Opțiuni nu există.

Cum ne poate primi NATO dacă avem ATO, dar de fapt - un război?

Și acesta este unul dintre principalele mituri despre NATO, că nu acceptă state cu dispute teritoriale, cu război. Acceptă, chiar la fuga. Mai mult, acceptă state care au între ele dispute teritoriale. Grecia și Turcia, de exemplu.

Asta da. Dar acțiunile militare au avut loc pe teritoriul Ciprului, dar nu pe teritoriul Turciei.

Da. Cu toate acestea, Turcia și-a creat propriul RPD în Cipru. Toată lumea cu orice ocazie o condamnă pentru asta. Cu toate acestea, ea este membru NATO. Înțelegeți, da? În cadrul NATO există 36 de conflicte. Dintre cele potențiale - Spania consideră că Gibraltarul este ocupat de Marea Britanie, ambele fiind membre NATO. Marea Britanie a dus război cu Islanda, au fost mai multe războaie "pescărești" - cu demonstrație, cu utilizarea mijloacelor militare, dar fără împușcăruri.

Există o mulțime de pretenții ale țărilor una fața de alta în alte locuri. Cele mai izbitoare sînt conflictul spaniol-britanic și conflictul greco-turc. Cu toate acestea, totul este bine în NATO. Dar cîte alte simple pretenții teritoriale ... este greu de numărat.

Toate acestea sînt o chestiune de voință politică?

Categoric! Dacă veți vizita Bulgaria și o veți privi cu atenție, atunci, în comparație cu Bulgaria în 2019, noi am fost gata în 1999.

Atunci de ce NATO nu se grăbește să primească Ucraina?

Pentru că ei nu aveau un consens dacă aveau nevoie de Ucraina și dacă în general nu ne vom îndrepta spre Rusia cu acești "Ianukovici" ai noștri.

Acum au hotărît?

Iar acum totul este simplu. Cînd cetățenii britanici au fost otrăviți cu arme chimice pe teritoriul lor și după Boeing-ul doborît, după încercarea de lovitură de stat din Muntenegru, după valul de refugiați în Europa, după Siria, după altele, Occidentul a înțeles în sfîrșit că Rusia duce război nu împotriva Ucrainei și Georgiei, ci împotriva Occidentului. Dar cînd a înțeles? Foarte tîrziu, undeva spre sfîrșitul anului 2017 - începutul anului 2018. Cei mai pricepuți și-au dat seama la sfîrșitul anului 2016, iar toți ceilalți i-au ajuns din urmă. Ei acum calculează foarte simplu. E o aritmetică elementară. Dacă nu ne primesc în NATO, Rusia primește plus 40 de milioane și un milion de militari. Iar dacă ne primesc în NATO, ei primesc plus 40 de milioane și un milion de militari care au deja experiență de război cu Rusia și are succes. Aritmetica este simplă. Corect?

Ce ar trebui, în opinia dvs., să facă în primul rînd noul președinte al Ucrainei pentru a evita astfel de scenarii?

El trebuie să cîștige alegerile parlamentare - acesta este pasul său principal. Pentru că dacă vor reuși să certe Parlamentul cu președintele, iar Parlamentul va începe să blocheze pachetele de reforme, care vizează în primul rînd aderarea la UE și NATO, va fi complicat. Va trebui să dizolvăm Parlamentul, să organizăm noi alegeri și să le cîștigăm din nou. Iar cînd va cîștiga, va trebui să obțină MAP (planul de acțiuni pentru aderare în NATO - n.red.), aceasta este sarcina principală pentru cadență. Orice altceva nu contează. Războiul este cartea principală. Întreaga economie, sfera socială - totul este întotdeauna sacrificat războiului. Dacă războiul este pierdut, toate celelalte probleme vor deveni imediat irelevante, în principiu. Politica socială aici va fi stabilită de elita lui Putin dacă războiul va fi pierdut. Asta e tot.

Adică, dacă Ucraina primește planul de acțiuni pentru aderare în NATO, atunci putem vorbi despre anumite termene limită pentru încheierea războiului?

Nu. Despre nici un fel de termen-limită de încheiere a războiului nu vom vorbi. Dimpotrivă, acest lucru probabil va provoaca o operațiune militară rusă majoră împotriva Ucrainei. Pentru că vor dori să ne distrugă infrastructura și să transforme totul aici într-un teritoriu ruinat pentru ca să nu fim doriți de NATO.

Adică, Rusia poate merge la o confruntare directă cu NATO?

Nu. Ei trebuie să facă acest lucru înainte ca noi să aderăm la NATO, ca noi să nu prezentăm interes pentru NATO. Mai exact, să încetăm să mai prezentăm interes, ca un teritoriu ruinat. Cu o probabilitate de 99,9%, prețul nostru pentru aderarea la NATO este un mare război cu Rusia. Și dacă nu aderăm la NATO, acest lucru înseamnă că vom fi absorbiți de Rusia în 10-12 ani. Asta e tot.

Dar dacă e să punem toate acestea pe cîntar acum, ce ar fi mai bine în acest caz?

Desigur, un război major cu Rusia și trecerea la NATO ca urmare a victoriei împotriva Rusiei.

- Dar ce, de fapt, ar puteaînsemna un război mare cu Rusia?

Ei bine, aceasta este o operațiune aeriană ofensivă, invazia a patru armate rusești pe care le-au creat la granițele noastre, asediul Kyivului, încercare de a înconjura trupele care se află în ATO în zona OOS (operațiunea forțelor unite - n.red.), intrarea din direcția Crimeei, accesul la rezervorul Kahovka pentru a da apă Crimeei, ofensiva de pe teritoriul Belarusului, crearea de noi republici populare, sabotaje, atacuri asupra infrastructurii critice etc., desant aerian. Asta înseamnă un adevărat război. Și probabilitatea lui este de 99%.

Și cînd ar putea avea loc?

Cei mai critici sînt ani 2020-2022. Apoi, următoarea perioadă critică este 2024-2026 și următoarea 2028-2030. Pot avea loc și trei războaie cu Rusia.

Dar ce va fi în 2024-2028? Dacă va avea loc un război atît de mare, vor fi proclamate noi republici populare?

Sigur. Sabotorii ruși vor intra înainte ca să intre tancurile rusești și vor proclama Republica Populară Kharkiv, Sumy, Chernihiv, Odessa, Herson, Zaporozhye.

Și cum poate Ucraina să obțină Carta NATO și să nu se implice într-un mare război cu Rusia?

Nicicum. Poate dacă va lovi puternic Rusia, vor da bine de înțeles că nu trebuie.

Sancțiuni, embargouri sau ce altceva?

Da. Sancțiuni, embargouri sau pur și simplu vor avertiza public sau tacit că va exista multe boo-boo dacă vor încerca să pornească un război. De exemplu, vor transfera aici un grup american de aviație și vor spune: gata, băieți, nu se va întîmpla nimic, nici nu încercați. Vor intra contingentele NATO, vor înconjura Kyivului pe malul stîng etc. Ei pot face astfel încît pînă în acest moment guvernul din Rusia să se schimbe, de exemplu. Vor încerca să o facă. Vor veni niște liberali care vor spune: "Ei bine, aderați! Noi din nou sîntem o țară bună”. Orice se poate întîmpla.

Și în ce condiții se poate schimba guvernul în Rusia? Ce scenarii vedeți?

Dacă în Rusia va începe un conflict intre elită. Iar acea parte a elitei care crede că continuarea unei astfel de politici a Rusiei de a cîștiga Războiul Rece, de a prăbuși UE și NATO și, în general, politica de a fi izgonit de Occident și de a lupta cu Occidentul este neprofitabilă și va cîștiga suficientă forță pentru a elimina gruparea care are scopul de a înființa URSS-2, atunci da, planurile vor reuși.

Este examinată opțiunea unei soluționări pașnice a situației din Donbass?

Niciodată.

De ce? Mi se pare că anume Occidentul examinează astfel de opțiuni.

Occidentul examinează astfel de opțiuni, propunînd Rusiei să se răzgîndească. Dar pentru aceasta, trebuie într-adevăr ca Rusia să se răzgîndească. Dar de ce ar face asta? Măcar un motiv?

Dacă o vor amenința cu ceva, niște sancțiuni noi...

Numai dacă va veni o elită liberală sau o vor amenința cu ceva puternic. Dar, pe de altă parte, cu ce poți amenința cu adevărat o țară care are un scut nuclear și mijloace nucleare de atac? Serios, cu ce?

Mi se pare că pentru a aduce Rusia la situația în care fie pusă deja problemadacă să apese butonul nuclear sau nu, ar trebui existe totuși o decizie serioasă...

Nu asta e ideea. Totul constă în faptul că este imposibil să exerciți o presiune serioasă asupra cuiva cu arme nucleare de o asemenea amploare ca Rusia. Deoarece o presiune serioasă este o amenințare cu forța, dar nu poți amenința cu forța o țară care deține arme nucleare. Iar toate sancțiunile economice pentru o țară ca Rusia nu reprezintă o amenințare atît de mare.

Iranul se află sub sancțiuni economice de 40 de ani, mult mai grele decît ale Rusiei... Ei bine, ei au înnebunit întreaga lume - Arabia Saudită, Israel, Siria, SUA, jumătate din Africa și jumătate din America de Sud. Iranul intrigă jumătate din glob și nimeni nu poate face nimic cu el: dezvoltă arme nucleare, lansează rachete în spațiu. Iar Rusia este mai mare decît Iranul și mai influentă.

Adică, pentru a rezuma, credeți că este important sau singura decizie importantă sub noul președinte pentru cadența sa,este ca Ucraina să obțină Planul de Acțiuni pentru aderarea la NATO?

Categoric! Acesta este principalul lucru! Există două moduri de a privi aceste alegeri: istoric și socio-economic. Trebuie să ne amintim că modul socio-economic este posibil doar pentru că cineva luptă foarte bine, oferindu-ne în general aliați, sprijin, 700 de milioane de dolari ajutor militar din partea Statelor Unite etc. Numai din acest motiv putem duce în general aceste discuții democratice.

Ucraina nu are nicio șansă de neutralitate, noi, într-un fel sau altul, ne vom deplasa într-o alianță militară supranațională sau alta - fie "Alianța Taiga", fie NATO. Am fost în "Taiga", eu personal nu mai vreau. Nu am în la NATO, să încercăm. Dar cu siguranță nu vom putea păstra neutralitatea.

Principala sarcină istorică este aderarea la NATO și nu există sacrificii socio-economice în fața acestei sarcini, chiar dacă dolarul va fi de 250 grivne. Și din moment ce nu există nici măcar asta și există o creștere economică, atunci, în general, totul nu este atît de rău.

Dar prețul pentru aderarea la NATO va fi foarte probabil un amplu conflict cu Rusia sau un conflict mai mare cu Rusia decît este acum sau o succesiune de astfel de conflicte. Dar în acest conflict vom fi susținuți foarte activ de Occident - cu arme, echipamente, asistență, noi sancțiuni împotriva Rusiei și, foarte posibil, introducerea unui contingent NATO, închiderea spațiului aerian etc. Adică noi nu vom pierde și deja este bine.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?