Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

În afara legii: ce-l așteaptă pe partidul Șor?

21 noi. 2022,, 09:00 (reactualizat 21 noi. 2022,, 18:02)   Analitică
13324 1

Zilele trecute Curtea Constituțională (CC) a admis spre examinare solicitarea de scoatere a partidului ”Șor” în afara legii – la insistența guvernului și a procuraturii, care fac trimitere la un șir de încălcări ale legislației privind finanțarea formațiunilor politice și dosarul penal deschis în acest context.

În adresarea video către populație, prim-ministra Natalia Gavrilița a explicat decizia de a se adresa CC prin preocuparea pentru securitatea statului și a cetățenilor în contextul războiului hibrid. Potrivit ei, partidul «încalcă legea și acționează împotriva ordinii constituționale a țării», de aceea se cer luate măsuri de prevenire a acțiunilor ilegale și de tragere la răspundere a celor vinovați. Experții și comentatorii nu au o părere unică privind cauzele și efectele unei posibile interziceri a partidului «Șor».

«Calea Procuraturii anticorupție »

Partidul «Șor», creat în baza mișcării social-politice «Равноправие», conduse de Valerii Climenco, a fost înregistrat de Ministerul justiției în a.2016. Astăzi formațiunea politică are în parlament o fracțiune de șase deputați. Și mai este reprezentată de șefii administrațiilor din 43 localități din țară.

Instanțele de judecată au stabilit de mai multe ori fapte de finanțare ilegală a partidului «Șor»: în alegerile prezidențiale din a. 2016, alegerile locale din Chișinău în a. 2018 și Bălți în a. 2021. Încă un dosar penal privind finanțarea ilegală de către o grupare criminală organizată a fost deschis în iulie,2022 . Potrivit Centrului Național Anticorupție, numai în prima jumătate a anului curent partidul a cheltuit pentru necesitățile proprii peste 600 mii de euro,iar declarate au fost cheltuieli de doar 228 mii de lei.


Adresarea către Curtea Constituțională a venit din partea Ministerului justiției, care crede că activitatea partidului demult a ieșit dincolo de cadrul Legii Supreme. «Curtea va examina solicitarea nr.184h/2022 privind verificarea constituționalității partidului politic «Șor». În acest context au fost solicitate avizele părții interesate și a autorităților. Evoluția dosarului va fi reflectată pe site-ul Curții Constituționale », - anunță CC într-un comunicat de presă.

Anterior, decizia guvernului de a verifica constituționalitatea partidului «Șor» a fost publicată în «Monitorul oficial». Anunțul semnat de Serghei Litvinenco, ministrul justiției, menționează că pe parcursul ultimilor șase ani acțiunile partidului «Șor» au fost incompatibile cu principiile de bază ale democrației. Ministrul este convins, că s-au acumulat suficiente temeiuri juridice pentru ca formațiunea politică să fie scoasă în afara legii.

În anunț au fost pomenite și investigațiile jurnalistice, care arată că partidul a făcut încercări de a destabiliza situația în țară și a submina vectorul european de dezvoltare a RM, cu atragerea serviciilor speciale ale altor state. În plus, este menționat faptul, că recent liderul formațiunii Ilan Șor a fost inclus în lista de sancțiuni a Departamentului de Stat al SUA. În aceeași listă figurează și Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului democrat.

În ședința de guvern, ministrul justiției Serghei Litvinenco a declarat că «acțiunile de finanțare ilegală capătă dimensiuni tot mai mari comparativ cu ceea ce a fost anul trecut». Din spusele sale, banii ajung la partid din partea unei grupări criminale organizate.

Pe acest fundal, organele de drept sonorizează tot mai des poziția privind interzicerea partidului. Ion Munteanu, care asigură interimatul funcției de procuror general, a amintit în cele mai recente discursuri publice faptul, că partidul «Șor» figurează în dosarul penal privind finanțarea ilegală, aflat acum în competența Procuraturii Anticorupție. Din spusele lui, dacă faptele incriminate vor fi confirmate în instanță, una dintre sancțiunile aplicate persoanei juridice ar putea fi lichidarea ei.

Despre aceea că formațiunea politică riscă să-și înceteze existența vorbește și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. «Dacă în acest dosar va fi pronunțată sentința de condamnare, partidul «Șor» ar putea fi lichidat, ca persoană juridică. Din punctul de vedere al Codului penal aceasta este calea pe care merge Procuratura anticorupție », - a declarat Dragalin.

Pe parcursul ultimelor săptămîni, oamenii legii și serviciile speciale au desfășurat mai multe operațiuni, în cadrul cărora au avut loc zece de percheziții ale membrilor și activiștilor partidului «Șor». În urma unei operațiuni de acest fel, de la membrii formațiunii au fost sechestrate 20 de pungi negre, care conțineau 4,2 mln. de lei și 4 mii de dolari. Au mai fost identificate și persoanele care împărțeau oamenilor bani în numerar, pe întregul teritoriu al Moldovei. La solicitarea procuraturii, instanțele de judecată au autorizat urmărirea vizuală, fotografierea, însoțirea procesului de primire și transmitere a banilor.

La începutul lunii noiembrie, oamenii legii au percheziționat oficiul central al partidului politic «Șor», unde au găsit și sechestrat bani în sumă totală de 321,7 mii de lei. Conform versiunii Procuraturii generale banii, veniți de la o grupare criminală organizată, erau predestinați achitării neoficiale a salariilor lucrătorilor de partid, în plicuri. Perchezițiile au fost efectuate în baza dosarului penal, deschis pe faptul finanțării ilegale a formațiunii politice.

Membrii partidului «Șor» apreciază acțiunile organelor de drept ca «intimidare», «metode represive» și «încercarea autorităților de a distrage atenția publică de la majorarea semnificativă a tarifelor pentru energia electrică ». În opinia lor,anume de aceea perchezițiile au fost efectuate anume în ziua, în care ANRE a informat despre noul preț pentru electricitate. Se mai menționează, că în rezultatul perchezițiilor a fost temporar blocată activitatea staff-ului de partid în vederea pregătirii acțiunii de protest.

«Asta este corupție»

În Moldova, încercări de a interzice partidul «Șor» au fost făcute și anterior. Dinu Plîngău, președintele «Platformei DA» amintește, că încă din a. 2019 încearcă să atragă atenția publicului față de această problemă, și să convingă persoanele decidente să aplice mecanismul perfect constituțional și democratic – interzicerea activității partidului care încalcă legea. Din spusele sale, argumentele la care face trimitere ministrul S.Litvinenco, au fost prezentate în adresarea pe care el a pregătit-o anterior, după consultarea mediului academic și în conformitate cu practica internațională.

Azi Plîngău salută inițiativa Ministerului justiției și își exprimă regretul, că «în virtutea diferitor motive și îndoieli, la acest act s-a ajuns abia acum». «Numai după ce acest partid a crescut ca pe drojdii, datorită circumstanțelor concomitente , sprijinului din partea unor servicii și miliardului furat. Acum, dacă nu o vom face la timp, vor exista numeroase speculații politice și lucrurile se vor complica», - crede politicianul. El a declarat, că este gata să consulte angajații ministerului care vor lucra asupra acestui caz, pentru a-i asigura transparență și a-l duce la capăt

Analistul politic Alexei Tulbure, ex-reprezentant al Moldovei la Consiliul Europei amintește că încă acum cinci ani el a îndemnat să fie interzis partidul «Șor». Din spusele sale, această formațiune politică a apărut ca «tehnologie politică în scopul manipulării alegătorilor, în ea totul se ține pe corupere». Tulbure nu vede o legătură directă între o posibilă interzicere a partidului și acțiunile de protest care iau turații, și crede că pe oameni chiar îi neliniștește situația economică din țară și majorarea prețurilor pentru resursele energetice. «Însă organizatorii acțiunilor de protest au alte scopuri. Șor și anturajul lui încearcă în acest fel să scape nepedepsit pentru ilegalitățile comise », - crede expertul.

În sprijinul interzicerii s-a pronunțat și Ana Revenco, șefa MAI, care a declarat că partidul «Șor» profită de situația complicată din sferele economică și socială. Potrivit ministrei, departamentul aprobă inițiativa de recunoaștere a neconstituționalității formațiunii politice. «Timp de 8 săptămîni acest partid demonstrează că este parte a unei acțiuni coordonate, fiind un grup care acționează pe banii furați din Moldova și cu sprijinul forțelor străine interesate », - spune Revenco. Ea crede că asta-i prea suficient pentru următorul pas decisiv - a interzice partidul «Șor».

Și Maia Sandu, președinta RM , a sprijinit inițiativa Ministerului justiției de a interzice partidul «Șor» și a explicat, că e necesar să asigurăm finanțarea transparentă a forțelor politice din țară. «Noi trebuie să obținem ca toate forțele politice să respecte legislația. Dacă partidul este finanțat cu "bani murdari", aceasta este corupție. Dacă guvernul crede că există suficiente argumente pentru a se adresa Curții Constituționale, el își va expune punctul de vedere», - menționează Sandu .

«Un precedent periculos»

De altfel, multe persoane au o atitudine reținută față de inițiativa autorităților, și văd în ea anumite riscuri pentru alte partide de opoziție. Irina Vlah, șefa autonomiei găgăuze, crede că încercarea de a scoate în afara legii partidul «Șor» este doar prima rîndunică,și că acest precedent poate fi urmat de înlăturarea altor actori dine opoziție.

«Acum doar încearcă să înțeleagă cum se va forma opinia publică. Autorităților le convine să facă asemenea declarații privind partidul «Șor» , pentru că societatea este divizată în raport cu acest partid. Cineva salută și sprijină, altcineva condamnă. Și dacă nu există o părere unică, poate că autoritățile cred că oamenii vor accepta ca un partid să fie declarat în afara legii. E un pas mic, după care va urma altul, va mai apare un partid. Oamenii se vor revolta puțin, și vor accepta, deoarece au destule alte probleme – cum să plătească pentru electricitate, gaze, produsele scumpe. Da partidul aflat la guvernare încearcă prin aceste acțiuni să distragă atenția oamenilor de la problemele zilnice », - crede Vlah.

Cei din formațiunea politică dată spun, că inițiativa ministrului este ilegală și că o vor contesta în instanță. Valerii Climenco, președinte de onoare al partidului «Șor», îl numește pe ministrul justiției «un jurist agramat», și atrage atenția că CC nu este autorizată să examineze faptele de încălcări din partea partidelor, dacă acestea nu se referă la Constituție nemijlocit. «Doar instanța are dreptul să examineze aceste dosare, să studieze probele, să interogheze martorii și să pronunțe decizia sa. CC nu se ocupă de acest fel de probleme», - spune Climenco.

Cu un șir de declarații a ieșit însuși Ilan Șor, condamnat anterior la 7,5 ani privațiune de libertate în dosarul privind escrocheria bancară, și care se ascunde de organele de drept în Israel. «Ei au nevoie de mandatele formațiunii noastre pentru a obține majoritatea constituțională, a modifica Legea Fundamentală și a exclude statutul de neutralitate, a depune cererea de aderare la NATO și a aduce războiul pe teritoriul Moldovei. Și a face din Moldova o a doua Ucraină», - a declarat Șor.

El presupune că după interzicerea partidului «Șor» mandatele respective vor fi repartizate proporțional între PAS și BCS de opoziție. Astfel PAS, care azi are 63 de mandate, va obține majoritatea constituțională (67 mandate), și deci – posibilitatea de a introduce de sine stătător amendamente la Legea Fundamentală a țării.

Juristul Pavel Midrigan, fost membru CEC, numește planurile Ministerului justiției de interzicere a unui partid de opoziție, care desfășoară acțiuni masive de protest, «dubioase, care creează un precedent periculos ». Dar menționează, că chiar dacă acesta va fi declarat în afara legii, deputații aleși pe listele acestei formațiuni, conform legislației, își păstrează mandatele de parlamentari

Pentru unii experți, acțiunile autorităților față de partidul «Șor» amintesc justiția televizată. Iurie Ciocam, ex-președinte CEC, atrage atenția că dacă există suficiente materiale care demonstrează că cetățeanul sau persoana juridică a comis acțiuni ilegale, pretențiile pot fi soluționate pe cale juridică. El amintește, că pentru a declanșa procesul trebuie să existe o adresare în instanța de jurisdicție comună, cu respectarea principiului prezumției de nevinovăție. În același timp, Ciocan crede că în cazul restricționării activității partidului, deputații, primarii, consilierii raionali și orășenești, aleși din partea acestui partid, își vor păstra locurile.

Igor Munteanu, ex-deputat al «PlatformeiDA», liderul «Coaliției pentru unitate și bunăstare» (CUB), este convins că dacă partidul «Șor»va fi interzis, el va cîștiga procesul împotriva guvernului – dacă nu la nivel național, atunci la Curtea Europeană pentru drepturile omului (CEDO). Potrivit lui, chiar dacă formațiunea politică a comis unele încălcări financiare, asta nu e de ajuns pentru a o interzice.

«Jurisprudența CEDO recunoaște interzicerea partidelor care desfășoară o activitate teroristă sau acțiuni neconforme statului de drept. Escrocheria și finanțarea ilegală reprezintă crime, nu și activitate teroristă. Foarte posibil, că acest partid se va jelui Curții Europene și va învinge statul. Și atunci formațiunea politică va avea legitimitate și posibilitatea de a reveni în domeniul juridic. Eu cred că nimeni nu-și dorește un asemenea rezultat », - a menționat Munteanu.

Alți observatori presupun că chiar și dacă acest partid va fi interzis, Șor și echipa sa se vor muta într-o altă formațiune politică și își vor continua activitatea de zdruncinare a situației. Pentru autorități, cea mai bună soluție în acest caz ar fi promovarea unei politici, care să nu ofere populației motive de nemulțumire – de care acum se folosește politicianul fugar. Și e foarte important să fie finalizat procesul judiciar asupra liderului acestui partid Ilan Șor – principalul figurant în dosarul privind furtul miliardului.

Ion Munteanu

11
0
1
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?