Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

În afara concursului: Ce va fi cu directorul CNA?

10 sep. 2021,, 10:00 (reactualizat 10 sep. 2021,, 18:02)   Analitică
5866 4

Noile reguli de numire a directorului Centrului național anticorupție (CNA), adoptate în grabă de parlament, modifică procedura selectării candidatului pentru funcția de șef al departamentului și anulează prevederea de organizare a unui concurs.

Proiectul de lege nu avea avizul guvernului, nu a fost examinat de CNA, de alte instituții de profil, și nu a obținut aprobarea Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei. Autoritățile din start au dat de înțeles, că intenționează să-l voteze în august și să purceadă la realizarea lui la începutul lui septembrie. În scurt timp, Ruslan Flocea, actualul șef al departamentului, poate fi supus procedurii de evaluare de către comisia parlamentară și ca urmare - scos din funcție.

Mulți experți, comunitatea juriștilor și opoziția ai criticat aceste acțiuni, și au spus că noi asistăm la unul dintre primii pași care duc spre subordonarea politică a CNA autorităților, la subminarea încrederii față de instituția în cauză și care vor afecta activitatea întregului sistem anticorupție.

«Politicienii nu-s cei mai buni evaluatori »

Anterior, în conformitate cu Legea privind Centrul național anticorupție, candidatul pentru funcția de director era selectat în baza unui concurs organizat de comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Era prevăzută atragerea reprezentanților societății civile sau a comunității științifice pe post de observatori. După verificarea dosarelor tuturor pretendenților, comisia lua decizia privind participarea lor la concurs. In baza rezultatelor acestuia, era identificat învingătorul , candidatura căruia era propusă parlamentului spre dezbatere în ședință plenară și numirea ulterioară. Directorul era ales cu majoritatea de voturi ale deputaților, pentru un termen de cinci ani fără posibilitatea de a obține un nou mandat.


Inițiativa legislativă privind modificarea procedurii date a fost pregătiră de un grup de deputați ai Partidului ”Acțiune și solidaritate” (PAS). Amendamentele la art. 8 din Legea privind CNA au fost adoptate în lectură finală cu 55 de voturi. Noile reguli presupun că directorul va fi numit pe parlamentari cu majoritate de voturi la propunerea a cel puțin 20 de deputați și cu avizul pozitiv al comisiei juridice, numiri și imunități. Durata mandatului șefului de departament a rămas aceeași – cinci ani fără posibilitatea de numire repetată.

În același timp, au fost modificare prevederile art. 3 din Legea privind CNA, care prevede selectarea candidaților prin concursul organizat de comisia justiție, numiri și imunități. În opinia autorilor, alegerea nemijlocit de către deputați va crea condiții pentru o colaborare mai eficientă între parlament și autoritatea anticorupție. Este specificat, că anterior în toate concursurile pentru ocuparea funcțiilor de stat a lipsit obiectivitatea, respectiv noua inițiativă motivează conducerea CNA ”pentru o mai mare responsabilitate în combaterea corupției”.

«Necesitatea adoptării proiectului de lege este condiționată de faptul că concursurile de selectare a candidaților la funcțiile de conducere de către parlament sau guvern nu întotdeauna se soldează cu o activitate eficientă a acestor organe ale puterii privind atingerea intereselor societății. Experiența a arătat, că concursurile nu asigură o selecție echitabilă, și că există interesul politic de promovare a anumitor candidați și de descalificare a candidaturilor incomode», - declară autorii inițiativei legislative.

Nota informativă menționează, că «după alegerile din 11 iulie, 2021 societatea civilă, mass-media, cetățenii tot mai des discută oportunitatea ca șefii autorităților publice controlate de parlament să fie numiți de parlament, dat fiind că asta i-ar subordona lui și, pe de altă parte, va asigura angajamentul politic și sprijinul parlamentar în reformarea acestor autorități publice». În opinia PAS, inovațiile vor contribui la «excluderea subiectivității comisiei de concurs la evaluarea candidaților, criticată mult de mass-media ».

În același timp, inițiatorii noii proceduri recunosc că organizarea concursului ar fi putut asigura selectarea unui candidat demn, însă spun că în condițiile actuale este ceva imposibil. Serghei Litvinenvo, ministrul justiției, susține că autoritățile nu au o altă alegere: «În principiu, eu sunt adeptul concursului. Problema e că într-un concurs politicienii nu-s cei mai buni evaluatori, deoarece de obicei predomină factorul politic». Potrivit lui, în cazul formării unei comisii de concurs în componența ei va trebui inclusă opoziția parlamentară, care «nu știe ce înseamnă un concurs adevărat ».

Radu Marian, deputat PAS, face trimitere la faptul, că în cazul numirii șefului CNA de către parlament, acesta va avea mai multă motivare și responsabilitate pentru implementarea reformelor și combaterea corupției. «Dat fiind că actualul parlament dispune de o legitimitate politică fără precedent, noi am decis că numirea de către deputați va fi metoda cea mai corectă și echitabilă de a înainta maxim pe calea reformării justiției, pe care ne-o dorim cu toții. Va fi o colaborare și mai eficientă a tuturor celor care răspund de reformarea justiției, și a CNA. Iată de ce am ieșit cu această propunere », - spune Marian.

În lectură finală a fost adoptat și amendamentul care stipulează că demiterea directorului se face cu majoritatea voturilor deputaților aleși, la propunerea a cel puțin o treime din parlamentari și cu avizul pozitiv al comisiei juridice, numiri și imunități. Documentul conține o listă de cazuri care pot sta la baza demiterii. Autorii proiectului menționează, că adoptarea lui va permite implicarea deplină a CNA în realizarea strategiei de asigurarea a independenței și integrității sectorului justiție pentru anii 2021-2024 și a planului de acțiuni privind realizarea și îndeplinirea angajamentelor de combatere a corupției.

Vînătoarea de vrăjitoare?

Mulți reprezentanți ai comunității experților și ai opoziției au criticat acțiunile guvernanților. Partidul socialiștilor s-a pronunțat împotriva amendamentelor legislative propuse de PAS privind modificarea formei de alegere a directorului CNA, acesta fiind unul dintre primii pași care duc spre subordonarea politică a acestei autorități publice. În comunicatul de presă PSRM a declarat că numirile în funcții în organele de drept fără concurs înseamnă politizare și stabilirea controlului asupra justiției. În opinia lui, înainte de a pune amendamentele la vot, ele trebuiau trimise spre expertizare Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei.

Corneliu Furculiță, vicepreședintele fracțiunii Blocului comuniștilor și socialiștilor, crede că aceste măsuri , oricare ar fi scopurile lor nobile, vor duce neapărat la uzurparea puterii de stat, iar politica de cadre nu presupune schimbarea funcționarilor pe criterii politice. Aceste acțiuni, prin care profesioniștii din diferite domenii sunt eliberați numai pentru că anterior au fost numiți în funcții de un alt partid, îi amintesc niște încercări absurde de ”vînare a vrăjitoarelor”.

În opinia ex-premierului Ion Chicu, legile adoptate de deputații PAS influențează politica de cadre în sectorul justiției și «nu au nimic în comun cu statul de drept, democrația, valorile europene și combaterea corupției ».El crede că de fapt asta înseamnă că PAS «își subordonează justiția». «Acoperindu-se cu «votul poporului», acest partid politic a decis să încalce principiul divizării puterilor în stat și să captureze instituțiile, care în conformitate cu Constituția nu pot fi supuse politicului », - a scris Chicu pe o rețea de socializare. Fostul premier a adresat ambasadorilor statelor-membre UE rugămintea de a lua măsuri.

În același timp, mulți experți se arată convinși, că modificarea procedurii de alegere a șefului CNA va submina încrederea față de instituție și va afecta transparența. În cadrul consultărilor publice, ei au chemat partidul aflat la guvernare să respecte regula privind organizarea concursului public. Mariana Calughin, reprezentanta Transparency International Moldova, a declarat că alegerea directorului CNA în bază de concurs nu va permite numirea unor persoane loiale, în schimb vor concura cei mai buni candidați. «Străduiți-vă să organizați un concurs conform tuturor regulilor și oferiți posibilitatea de a participa tuturor celor care își doresc o carieră», - a spus experta.

Reprezentanții organizațiilor obștești de profil și ai comunității juridice își exprimă îndoiala în succesul realizării practice a noii proceduri și cred că această situație va afecta activitatea anticorupție. «Eu aș sprijini total argumentele voastre, teoretic ele arată perfect. Noi ca țară am reușit să aplicăm cele mai bune practici internaționale. Și ne-am pomenit în situația, în care nu avem organe responsabile de justiție și combaterea corupției », - s-a adresat M. Calughin către autorii modificărilor la Legea privind CNA. Și alți participanți ai consultărilor publice au insistat pe renunțarea la implementarea noilor reguli.

Conform modelului DNA român

În pofida numeroaselor obiecții critice, amendamentele au fost aprobate. Cei din PAS susțin că modificarea metodei de alegere a șefului CNA nu este o încercare de a politiza instituția și a captura puterea în stat. Anul trecut, concursul de numire al șefului CNA a fost organizat de comisia parlamentară compusă din deputați. În opinia PAS, ideea alegerii nu se schimbă, deoarece fiecare 20 de deputați au dreptul să înainteze un candidat la funcția de șef CNA. Astfel, comisia parlamentară ar putea primi spre examinare cinci candidaturi, dacă ele corespund criteriilor. Dar o singură persoană poate fi aleasă.

În același timp, în opinia experților, este clar că în lipsa unui concurs public va învinge candidatul partidului aflat la guvernare, chiar dacă profesionalismul, integritatea și alte calități ale sale cedează mult în fața concurenților. Se pare că și PAS recunoaște asta, și în perspectivă intenționează să revină la procedura precedentă, care este una mai democratică și mai progresistă. «După ce vom obține prioritatea legii și a echității, vom elabora o legislație care va permite pe viitor organizarea unor concursuri de ocupare a funcțiilor publice di diferit nivel. Atunci acest mecanism va avea șansa să funcționeze cu adevărat», - a declarat Olesea Stamate.

Autoritățile nu ascund, că în cel mai scurt timp actualul șef al CNA Ruslan Flocea, numit în iulie,2019 cu voturile deputaților PSRM și cei din blocul ACUM, poate fi eliberat din funcție. Ministrul justiției Serghei Litvinenco a anunțat că activitatea acestuia va fi evaluată, și în rezultat se va decide dacă el va părăsi sau nu funcția de conducător al instituției. În același timp, în emisia unui post TV privat ministrul a menționat că Flocea «va pleca, cel mai probabil», dat fiind că el a obținut un mandat bazat pe încrederea politică din partea PSRM. «El va fi supus unei evaluări mai simple ca cea care se efectuează în cazul procurorului general , iar comisia parlamentară va emite verdictul. Eu cred că decizia va fi de a-l elibera de dl Flocea din funcție», - a declarat Litvinenco.

Chiar dacă procedura a fost schimbată, cerințele de bază față de candidați au rămas aceleași. Pretendentul la funcția de director CNA trebuie să fie cetățean al RM capabil de muncă, să trăiască în țară, să aibă studii superioare și experiența necesară în jurisprudență, precum și o reputație impecabilă. El trebuie să cunoască limba de stat, să nu fie membru al vre-unui partid politic cel puțin în ultimii doi ani. Plus la toate, el trebuie să prezinte cazierul juridic și concluzia medicului privind capacitatea de a exercita funcția.

Majoritatea comentatorilor a ajuns la concluzia că dacă funcția va deveni vacantă candidatul va fi selectat din cercurile loiale partidului de la guvernare. Printre potențialii candidați, mass-media deseori o numește pe Olesea Stamate, deputată PAS, însă recent ea a negat această informație cu trimitere la redacția actuală a Legii privind CNA, în care unul dintre criterii este neapartenența la un partid politic. Printre alți candidați posibili este numit Alexandru Slusari, fost vicepreședinte al parlamentului din partea Partidului «Platforma Demnitate și Adevăr», care în prezent nu este o persoană afiliată puterii sau opoziției.

Recent, fostul director CNA Bogdan Zumbreanu, care a ocupat această funcție timp de un an și jumătate, a declarat că este gata să revină în fotoliul directorului autorității anticorupție. Înaintea lui, aceasta a fost condusă de Viorel Chetraru. În iunie, 2019 , după plecarea Partidului democrat de la putere și evadarea lui Vladimir Plahotniuc din Moldova, noua majoritate parlamentară formată din PSRM și blocul ACUM l-a revocat pe Zumbreanu din funcție. După care el a rămas în instituție pe post de șef al Direcției principale urmărire penală, dar a demisionat din motive personale. Recent, el a dat parlamentul în judecată, cu cererea de a recunoaște ilegală decizia de revocare și a-l restabili în funcție.

Experții cred că revenirea lui Zumbreanu este puțin probabilă, deoarece anterior el a fost în mod repetat criticat de PAS. Printre motive – implicarea sa în scheme dubioase și loialitatea față de PDM și Vladimir Plahotniuc. După ce în decembrie, 2017 el a învins în concursul anunțat de parlament, lidera PAS Maia Sandu a amintit pe pagina sa socială despre dosarele pierdute la CEDO, în care figurează Zumbreanu. Potrivit ei, acesta este responsabil pentru condamnarea guvernului în cel puțin trei dosare, care au prejudiciat bugetul public cu milioane de euro : «Mușuc contra Moldovei», «S.R.L. Oferta Plus contra Moldovei» și «Cebotari contra Moldovei». Pe de altă parte, unii experți au altă poziție, ei menționează că Zumbreanu întotdeauna a fost apreciat la CNA, iar față de activitatea lui nu au existat obiecții serioase, indiferent de forțele politice aflate la guvernare.

Din spusele lui Serghei Litvinenco, PAS încă nu a discutat candidatura noului director CNA. El menționează, că PAS intenționează să reorganizeze sistemul anticorupție și să creeze un organism similar DNA din România – Departamentul național anticorupție. În România, DNA se specializează în combaterea corupției la nivel înalt. «Această instituție trebuie să dispună de toate instrumentele de investigare, de la primele semne ale acțiunilor de corupție la trimiterea dosarului în judecată. Cred că acest organism trebuie creat după ce vom curăța sistemul printr-o evaluare externă extraordinară », - a menționat ministrul justiției. Potrivit lui, în scurt timp proiectul va fi trimis spre examinare Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, iar implementarea lui va începe anul viitor.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?