Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Igor Dodon: ”Imediat după semnarea decretului, Maia Sandu m-a telefonat...”

31 mar. 2021,, 08:05   Analitică
15426 9

Renunțarea candidatei Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru rămîne neclară. Deși la prima vedere, situația pare să fie destul de clară. Oponenții lui Dodon au comentat acest fapt fericiți pe rețele de socializare și mass-media: precum că Maia Sandu a făcut o treabă bună - l-a păcălit pe Dodon, l-a invitat pe el și deputații din PSRM la consultări și, în același timp, a abținut de la Durleșteanu refuzul și și-a numit "propriul" candidat la funcția de prim-ministru.

Să ne amintim cum s-au desfășurat evenimentele. La 16 martie, reprezentanții fracțiunilor parlamentare au fost invitați la Președinție pentru consultări. Socialiștii au mers destul de încrezători la întîlnirea cu președintele, confirmînd încă o dată intenția lor de a susține candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

Și exact în momentul în care liderii PSRM, aflați la Președinție, au exprimat această intenție Maiei Sandu, Durleșteanu a publicat o declarație privind retragerea candidaturii sale de la funcția de prim-ministru.

Din aceasta tragem o concluzie logică - Maia Sandu a organizat toate acestea, dînd dovadă de viclenie pentru a-și atinge scopul - organizarea alegerilor anticipate cît mai repede posibil.

Totuși, să ne amintim că consultările au fost organizate de reprezentanții PSRM și PAS cu medierea activă a ambasadorilor SUA și UE, iar scopul declarat al acestor consultări a fost de a ajunge la un consens între principalele forțe politice în perioada dificilă a pandemiei pe tema alegerilor parlamentare anticipate și a guvernării țării în perioada de criză, preelectorală.


Durleșteanu era într-adevăr un candidat puternic, a cărei numire ar fi putut ridica ratingul PSRM care a înaintat-o și ar fi însemnat o înfrîngere tactică a PAS. Iar acest lucru nu putea permite nici partidul însuși, nici tabăra consultanților străini ai actualului președinte.

Și atunci a fost organizată o întreagă operațiune pentru a o scoate pe Durleșteanu din Joc și a fi semnat imediat decretul privind numirea lui Igor Grosu. În această operațiune a fost implicată însăși Mariana Durleșteanu, persoane influente de peste hotare, inclusiv reprezentanți influenți ai "diasporei" (Durleșteanu se afla la Londra în acel moment) și anturajul Maiei Sandu. Se apare că în ultimul moment a fost implicată "artileria grea", iar Mariana Durle;teanu a fost "rugată" foarte frumos să facă o declarație cu privire la refuzul de a candida la funcția de prim-ministru. Unul dintre argumente ea a enunțat că a fost înaintată și de fracțiunea Partidului Șor, iar acest lucru este inacceptabil pentru o persoană cu o biografie atît de curată.

Concluzia că aceasta a fost anume o operațiune specială poate fi făcută, ținînd cont de faptul că, la momentul publicării pe Facebook a refuzului lui Durleșteanu, Dodon și toți liderii PSRM se aflau la Președinție și, în plus, Durleșteanu nu i-a informa preliminar pe Igor Dodon și Zinaida Greceanîi (cu care de la început a negociat cu privire la numirea sa), ceea ce ar fi o regulă de comportament firească a unei persoane, din punct de vedere al eticii elementare. (Apropo, potrivit informațiilor noi.md, o cerere oficială din partea Marianei Durleșteanu, care să corespundă canoanelor juridice și legislației Republicii Moldova, nu a fost depusă la secretariatul Parlamentului).

Iată cum a reacționat însuși liderul PSRM la renunțarea neașteptată a lui Durleșteanu: "În această dimineață am vorbit cu doamna Durleșteanu, comunicăm aproape zilnic cu ea. Ea nu a avut nici o intenție de a refuza, am confirmat faptul că o vom sprijini. Ar fi trebuit s-o propunem din nou pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Pentru mine, decizia sa a fost neașteptată, foarte straniu, nu înțeleg de ce Maia Sandu s-a grăbit să înainteze un nou candidat…”

Totuși, după cum reiese, decizia lui Durleșteanu a fost neașteptată nu doar pentru Dodon, ci și pentru Maia Sandu. Căci după ce Sandu a semnat decretul de numire a lui Igor Grosu în funcția de prim-ministru, ea l-a sunat pe Igor Dodon și a spus că nu știa că Durleșteanu va refuza și că nu a participat la această operațiune.

Igor Dodon spune că o crede pe Maia Sandu și crede că din partea Moldovei, în această operațiune cu utilizarea tehnologiilor murdare și presiuni fără precedent asupra candidatului la funcția de prim-ministru, în strînsă coordonare cu serviciile externe e informații, a participat anturajul Maiei Sandu, care a pus-o în fața faptului.

Igor Dodon face această concluzie în baza spiritului discuțiilor cu președintele, a experienței sale pozitive de colaborare cu socialiștii și a dorinței sale continue de a colabora cu PSRM pentru stabilizarea situației din țară. În plus, Igor Dodon a remarcat surpriza și uimirea sinceră din partea Maiei Sandu în momentul în care unul dintre angajații Oficiului prezidențial i-a arătat Maiei Sandu un mesaj despre refuzul lui Durleșteanu - amintim că la acel moment Igor Dodon se afla la negocieri cu Maia Sandu în biroul acesteia.

Iar concluziile lui Dodon nu sînt fără motiv. În orice caz, Maia Sandu, cunoscută pentru comportamentul său direct și fără compromisuri, nu a avut absolut nici o nevoie să facă vreo surpriză liderilor Partidului Socialiștilor.

Se pare că Sandu însăși a fost folosită. Și dacă e așa, atunci situația începe să capete o lumină complet diferită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?