TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Idei nu-s, dar există o temă

Combaterea corupției și reforma justiției – iată temele preferate de politicienii-populiști moldoveni.

Decenii în șir, problemele combaterii corupției și a reformei justiției se tot discută în societatea moldovenească , ele fiind temele preferate de o anumită categorie de politicieni. Acest gen de politicieni ”combat” corupția și reformează justiția deja de 30 de ani, obțin în aceste scopuri finanțare externă, pe care apoi o distribuie ONG-urilor și juriștilor apropiați acestor politicieni. Asta în timp ce justiția era reformată în așa fel, că mereu se revenea la pozițiile inițiale. Nici nu se mai cunoaște ce anume și pentru ce reformăm.

Se știe: «dacă vrei să distrugi ceva – reformează ». Dar donatorii externi alocă în continuare bani pentru reforme, și acești bani trebuiesc valorificați. Finanțarea acestor reforme s-a transformat deja într-o formă a corupției politice, deoarece banii străini merg, în fond, pentru întrreținerea ONG-urilor și a politicienilor de orientare proocidentală. Anume de aceea rezultatul acestei ”activități” nu mai interesează pe nimeni.

Dar nu doar din acest motiv politicienii moldoveni, care demult călăresc căluțul numit ”combaterea corupției și reforma justiției”, nu doresc să descalece. Ei exploatează în continuare această temă, considerată arma cea mai importantă în lupta cu oponenții politici, dar și o metodă de a distrage cetățenii de la alte probleme vitale. De la problemele care, nefiind rezolvate, nu ne permit nici măcar să visăm la o victorie asupra corupției.

"Ai tu un program oarecare ?", - a fost întrebat cunoscutul personaj din pelicula ”Nuntă la Malinovca”.


- "Da cum se poate fără program? Eu îs un ataman cu idei. Eu și băieții mei, toți ca unul… pledăm pentru o personalitate liberă ", - a răspuns acesta.

Băștinașii înțelepți ai acelui sat au descifrat aceste vorbe univoc: ”Deci, ne vor jefui!”. Cam așa arată situația celor care preferă să repete fără încetare mantra despre combaterea corupției și reforma justiției, iar dacă privim această problemă în profunzime, nu-i clar din ce trăiesc ei înșiși, nu-i clar de unde iau ei bani, dacă în declarațiile oficiale nu indică sursele reale de venituri. Există numeroase exemple de asemenea luptători contra corupției.

În rezultat, putem concluziona că, dacă un politician vorbește mereu despre reforma justiției și combaterea corupției, înseamnă că el este incapabil să genereze de sine stătător careva idei privind dezvoltarea țării, este incapabil să gîndească strategic, doar repetă niște teze învățate pe de rost. Asta vorbește despre aceea, căun asemenea politiciannu-și respectă alegătorii și îi minte pur și simplu, ascunde propria incompetență în spatele apelului de a reforma justiția și a combate corupția.

Asta vorbește și despre faptul, că un asemenea politician nu înțelege niște lucruri simple, adevăruri elementare. Acești oameni nu înțeleg ori se prefac că nu înțeleg un adevăr destul de simplu: pentru a învinge corupția ca fenomen sistemic trebuie să rezolvi la început numeroase alte probleme, fără asta ”combaterea corupției” sunt doar vorbe goale.

Printre altele, trebuie consolidat sistemul de educație și formare, cu orientare spre spiritualitate și patriotism, pentru activitatea în instituțiile publice trebuiesc selectați și instruiți tinerii cu un simț sporit al dreptății, capabili de compasiune pentru alte persoane și pătrunși de problemele țării lor. Trebuie selectată și educată elita – oameni care nu vor pune niciodată propriile interese mai sus de interesele țării și societății.

Pentru a învinge corupția ca fenomen sistemic trebuie dezvoltată economia, create condiții exclusive de remunerare și întreținere a celor selectați pentru activitate în instituțiile publice, în sistemul educației și în medicină. .

Evident, instituțiile abilitate ale statului trebuie să combată faptele răzlețe de corupție, însă pentru a dezrădăcina corupția ca sistem trebuie la început să rezolvăm numeroase alte probleme. Și nu invers! Practica arată, că invers nu vom obține nimic.

Faptul că politicienii parazitează pe tema combaterii corupției și reformei justiției vorbește despre aceea, că ei nu-și stimează electoratul, tind să provoace oamenilor sentimentul de ură față de oponenți, să le distragă atenția de la problemele-cheie, pentru soluționarea cărora acești politicieni nu au nici idei, nici dorință, nici sarcini puse de sponsori în vederea soluționării lor.

Este clar, că aceste persoane depind de străinii care folosesc asemenea tehnologii în crearea și promovarea "politicienilor bananieri", în țările "bananiere" pentru a excita electoratul și a distrage atenția oamenilor de la cauzele principale ale stării lor deplorabile, printre care cea mai importantă este jefuirea popoarelor de către străini prin stabilirea controlului asupra Băncilor naționale ale acestor țări ”bananiere” și întoarcerea înapoi, peste hotare, a valutei obținute de exportatori și emigranți.

Exploatarea temei privind combaterea corupției, în opinia sponsorilor externi ai politicienilor-” luptători contra corupției” mai are un sens ascuns, care s-a developat în România după ce s-a reușit punerea instituțiilor publice chemate să ”combată corupția” sub controlul străinilor . În scurt timp, în țara vecină au fost ”nimiciți” toți businessmenii și politicienii incomozi, care încercau să implementeze în România o politică independentă de străini. Un scenariu similar este implementat acum în Ucraina, conducerea căreia a devenit foarte dependentă de ”partenerii de dezvoltare” străini. Evident, la asta trebuie să se aștepte și Republica Moldova, dacă personaje asemănătoare vor acapara puterea deplină. Fiind reprezentante ale clanurilor banditești sau corupte de străini, ele vor putea raporta alegătorilor că și-au îndeplinit promisiunile preelectorale – noi doar i-am condamnat pe aceștia și pe aceia… Da să dezvoltăm economia, să punem capăt sărăciei, să întoarcem diaspora acasă sau să îmbunătățim sistemul educațional noi nu am promis…

Este important ca politicienii moldoveni responsabili să nu uite niciodată, că pentru dezvoltarea reală a țării trebuie, cum am scris ceva mai sus, să educăm propria elită națională, să dezvoltăm patriotismul și dragostea de țară, să ne bazăm pe mîndria noastră națională, pe istoria, cultura și tradițiile noastre.

Istoria demonstrează, că țările mici și slab dezvoltate pot face un salt calitativ doar cu condiția că în fruntea lor stau oameni care-și iubesc fără margini țara și-s gata să facă tot posibilul pentru prosperarea ei. Oameni călăuziți nu de beneficiul personal, nu de visul de a pleca în străinătate, nu de interesele de partid sau de grup, da anume de dragostea pentru țară și pentru cetățenii ei. Acești oameni trebuie să posede experiența, cunoștințele necesare și să-și servească țara. Un asemenea lider trebuie să fie un veritabil om de stat. Atunci succesul va deveni posibil chiar și în lipsa bogățiilor naturale sau a altor surse naturale de prosperitate. Ne-o demonstrează exemplul Coreei de Sud, care pe parcursul vieții unei singure generații din cea mai săracă țară agrară la finele anilor 50 ai secolului trecut, către începutul anilor 80 s-a transformat într-un stat industrial dezvoltat.

Asta trebuie să înțeleagă nu numai politicienii pe care viitorul Moldovei nu-i lasă indiferenți, dar și cetățenii simpli, care periodic votează pentru cineva.

Vasile Bălan

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load