COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 551 348   INFECTAȚI 258 624(+43)   TRATAȚI 251 389     DECESE 6244(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6279
Coronavirus stiri: 7238

Himera

8 iun. 10:00 (reactualizat 8 iun. 20:44)   Analitică
5572 0

«Himera» - așa se numește documentarul de investigație al jurnalistului rus Arcadii Mamontov. În peliculă este analizată versiunea originii de laborator a virusului SARS-Cov2. Autorii au aflat în care instituții americane și la care baze militare, cu mult înainte de pandemie, savanții au efectuat experimente cu coronaviruși, privind sporirea impactului acestora. Unul dintre microbiologii care au activat în centrul secret al SUA a povestit cum și în ce scop a fost creat virusul himeric de laborator, compus din virusul pneumoniei atipice și coronavirusul liliecilor, și cine putea elibera himera în lume.

***

La începutul filmului, autorul atrage atenția la coperta revistei The Economist pentru a. 2019, în care cu mult înainte de pandemia coronavirusului a fost descris amănunțit scenariul desfășurării ei. Printre altele, pe călărețul Apocalipsei, care întruchipează ciuma, este îmbrăcată coroana și masca. Atunci puțini au fost cei care au observat acest avertisment, venit din partea guvernului mondial. Există și numeroase indicații directe despre cum se vor desfășura evenimentele. «Și evenimentele s-au desfășurat exact în consecutivitatea în care au fost arătate aici », - crede Arcadii Mamontov. (imaginea copertei).

În octombrie, 2019 – încă o avertizare. Institutul în numele lui John Hopkins a efectuat niște exerciții, care modelau situația pandemiei ucigătoare.

Mamontov: Primele semne ale viitoarei pandemii s-au manifestat în august, 2019. Ziarul american The New York Times apare cu un articol întitulat «Boala misterioasă a vaperșilor (fumătorii țigărilor electronicenota red.) devine epidemie». Trump a fost nevoit să pună problema și să declare faptul, că vapingul s-a transformat într-o mare afacere. Numărul celor infectați creștea.


Igor Niculin, microbiolog: «Despre ce vorbește acest fapt? La 11 septembrie, 2019 nici președintele SUA nu știa, că în Fort Detrick s-a produs o scurgere a celui mai periculos virus creat acolo. El era ținut în necunoaștere și hrănit cu povești despre persoane care fumează nu se știe ce, se îmbolnăvesc ți mor ».

Mamontov: Istoria epidemiei coronavirusului nu a apărut pe loc gol. Timp de un an, noi am acumulat informații despre aceea, de ce anume acum a avut loc evenimentul covid-19. Și iată ce am reușit să aflăm.

În a. 2009 Agenția federală a SUA pentru dezvoltare internațională USAID a lansat programul-pilot cu denumirea codificată «Amenințări pandemice în curs de apariție ». Componenta-cheie a proiectului era direcția Predict – depistarea virușilor. Sloganul programului este: «Reducerea riscului pandemiei, consolidarea sănătății globale». Inițial, programul era extins în multe țări ale lumii. Însă în a. 2012 SUA au majorat finanțarea proiectului și au început să acorde o atenție sporită Asiei de Sud - Est, în special - Chinei. Programul acționa în cicluri cincinale de finanțare. Primul ciclu a durat între anii 2009 și 2014. Anunțul privind a doua etapă spunea: «Munca noastră este axată pe determinarea mai exactă a capabilității virușilor de a trece de la animal la om ».

În descrierea ciclului doi, acest program american deja menționează nu doar studierea zonelor de concentrare a liliecilor, dar și a locurilor cu risc sporit de apariție a bolilor, în special – piețele chineze de natură sălbatică, așa numitele piețe umede.

Însă etapa a doua s-a încheiat în septembrie, 2019, cu două luni înainte de depistarea noului virus SARS COVID-2.

În China, Predict-2 a introdus colectarea tulpinilor virale de la lilieci. Timp de 10 ani în cadrul programului au fost colectate 140 mii de mostre biologice de la diverse animale, dintre acestea 10 mii – de la lilieci. Potențial, peste 1200 de viruși supuși unor anumite mutații puteau provoca o pandemie, inclusiv 160 de coronaviruși total noi.

În China, de colectarea mostrelor se ocupa Institutul de virusologie Wuhan, dar cea care tutela activitatea acestuia era organizația neguvernamentală americană Eco Health Alliance. La 10 mai, 2018 Centrul pentru securitatea sănătății de la Universitatea Jonh Hopckins a publicat un raport care descria succesele SUA. Grupuri de genul Eco Health Alliance depun eforturi pentru a crea cataloage, care să includă un număr cît mai mare de viruși. Finanțarea colectărilor o fac în special SUA prin Agenția pentru dezvoltare internațională USAID. Cheltuielile constituie peste 1 miliard de dolari. Scopul acestor proiecte este reducerea incertitudinii apariției focarelor prin catalogarea largă a unui număr maxim posibil de viruși.

Cu o lună înainte de izbucnirea pneumoniei necunoscute, numită epidemia vaperșilor, în august,2019 ziarul The New York Times mai publică un material. «Cercetările biologice ucigătoare în laboratorul militar au fost stopate din considerente de securitate. Problemele utilizării materialelor periculoase s-au soldat cu faptul, că guvernul a oprit cercetările efectuate în principalul centru de protecție biologică ». Este vorba despre laboratorul, renumit în cercurile înguste, amplasat la baza militară Fort Detrick. Complexul militar Fort Detrick din statul Maryland nu-i doar cel mai mare laborator militar, în care se lucrează asupra protecției biologice a SUA. Anume aici, după cel de-al doilea Război Mondial, au fost aduse documentele și savanții Germaniei naziste și ai Japoniei, renumiți pentru experimentele lor sălbatice în domeniul chimiei și biologiei. Acestor criminali de război americanii le-au creat condiții pentru continuarea experimentelor privind crearea armelor biologice și virusologice. După aproape 80 de ani, experimentele continuă.

Andrei Loy, scriitor australian, cercetător al originii coronavirusului: «Ei au fost nevoiți să se închidă, în urma problemelor de securitate în laboratoarele lor. Așa că acesta este un exemplu bun al faptului, cum unul dintre cele mai bune în lume laboratoare sigure comite greșeli grave. Credeți-mă, greșeli comit și cele mai bune laboratoare din lume. Spre exemplu, ei pot trimite dintr-un laborator în altul o formă periculoasă a virusului, în locul unei nepericuloase. Este o greșeală gravă, care poate porni o pandemie masivă.

Mamontov: În SUA, monopolul în domeniul cercetărilor biologice aparține Alianței institutelor naționale de sănătate. Un loc special în revine Institutului național de alergii și boli infecțioase, condus de Antony Fauci, infecționist principal al SUA. Iar acest institut dispune de propria rețea de laboratoare în toată America, dintre care un laborator – la baza militară Fort Detrick.

Igor Niculin: În SUA, anual pentru crearea așa numiților viruși de design se cheltuiesc miliarde de dolari. Ei au peste 100 de laboratoare militare în lumea întreagă, dar nimeni nu cunoaște, de fapt, cu ce se ocupă acestea. Guvernul Statelor Unite nu poate controla ce anume fac aceste instituții științifice. În a. 2001 din Institutul de boli infecțioase al armatei SUA în toate statele au ajuns plicuri mici cu antrax. Acolo există viruși și bacterii mult mai periculoase, cu care se lucrează fără nici un control. Inclusiv – pe teritoriul țărilor CSI. Ei au peste 20 de laboratoare de acest fel în Ucraina, Georgia, Kazahstan, Armenia. (Conform unor date, un asemenea laborator există și în Republica Moldova – nota red.). Azerbaidjanul a scos de pe teritoriul țării aceste laboratoare, deoarece a înțeles pericolul lor. Totuși, ei se folosesc de principiul extrateritorialității – acolo administrația locală nu are acces, toți colaboratorii au pașapoarte diplomatice.

***

Mamontov: Fortul Detrick este una dintre cele mai secretizate baze din lume. Ce experimente inumane se fac dincolo de acele ziduri, putem doar presupune. Corespondentul nostru, care a încercat să se apropie de intrare cu o cameră de luat vederi, imediat a fost băgat într-o mașină a poliției și impus să șteargă tot ce filmase. Totuși, ceva am reușit să salvăm. Fort Detrick găzduiește comandamentul cercetărilor medicale ale elaborărilor armatei americane. I se supun 6 laboratoare și institute care studiază coronavirușii. În special, se evidențiază Institutul militar-medical de boli infecțioase al armatei SUA. Anume despre el se vorbea în articolul publicației chineze Global Times – ziarul apropiat Partidului comunist din China. În el au fost publicate cerințele MAE al RPC, înaintate SUA: «Am dori ca guvernul SUA să ne aducă la cunoștință, nouă și comunității internaționale, adevărul despre Institutul medical de cercetări științifice al armatei SUA din Fort Detrick, statul Maryland ».

De obicei, laboratoarele care studiază bacteriile și virușii cei mai periculoși, sunt foarte sigure și respectă standardele procedurilor de securitate, cunoscute ca sistemul IMS. În conformitate cu el, laboratoarele pot avea 4 categorii de securitate. Cea mai înaltă – a patra este atribuită laboratoarelor care lucrează cu cei mai periculoși patogeni – virusul Ebola sau cel al variolei, de cercetarea cărora în lume se ocupă doar două institute – în Rusia și în SUA. La Wuhan și Fort Detrick erau amplasate laboratoare de categoria 3 și 4. Multă lume este convinsă, că dintr-un asemenea centru o ”evadare” accidentală a unui patogen este imposibilă, practic. Dar există și alte opinii.

Noi am reușit să-l găsim pe un fost specialist în imunologie din armata SUA, care a studiat patogenii periculoși. Este un fost ofițer-cercetător în laboratorul secret Fort Detrick. Dar atitudinea inumană, obida, neliniștea pentru soarta omenirii l-au făcut să intre în contact cu noi. La toate întrebările el a răspuns în scris, prin poștă.

Din scrisoarea fostului microbiolog: «Eu am lucrat cu oameni din CIA, după evenimentele din 11 septembrie, pe atunci șeful meu era Luther Lindler. Microbiologii CIA, în special Eugene Johnson – întruchiparea răului. Odată, în timpul exercițiilor militare, l-am dat afară din laboratorul meu pe actualul microbiolog-șef CIA. La începutul carierei mele, noi aveam 185 de specialiști în microbiologie, 25 –în parazitologie, 35 – în imunologie, etc. Acum lucrează 32 de microbiologi, adică pentru activitatea reală nu-s prea mulți oameni. Deseori în administrație vin savanți civili. Acolo ei fac carieră, urmărind scopuri egoiste și tăinuind obide personale. Ca savanți, ei nu-s răi, dar fiind prădători prin natura lor, se simt minunat în această mlaștină. Nimeni nu este interesat să atingă scopurile puse – interesul ține doar de majorarea finanțărilor și extinderea subdiviziunilor. Am avut ocazia să activez în cadrul mai multor proiecte străine, dar am fost eliberat după ce am început să vorbesc despre corupție».

Mamontov: Acest militar american a ridicat puțin vălul vieții secrete care are loc în armata SUA în timpul cercetărilor biologice. Interlocutorul nostru ne-a povestit cum a fost vizitat de oameni – lichidatori profesioniști.

Din scrisoarea microbiologului militar: «Acești oameni pot ucide pe oricine prezintă un pericol pentru sursa lor de venit. Omuciderile nu-s supravegheate deloc. Petrecerile noastre de familie erau vizitate de persoane care-și făceau serviciul în detașamentul operațiuni speciale, și chiar în timpul petrecerii vorbeau despre munca lor. Este o subdiviziune mică în care își fac serviciul oameni îngrozitori. Majoritatea dintre ei – discipoli ai Forțelor speciale Delta. Nimeni nu poartă uniforma militară, nu există grade oficiale. Lider devine cel care se isprăvește cel mai bine cu o sarcină concretă. Pentru ei principalul este misiunea. Ei își fac treaba bine, fără a avea remușcări. Imaginați-vă un detașament de psihopați, și nu veți fi departe de adevăr ».

El ne-a povestit despre lacunele existente în sistemul de securitate al laboratoarelor militare din SUA: «Savanților nu le plac bătăile de cap, ce țin de activitatea într-un laborator biologic izolat. Apar probleme privind calitatea muncii. O altă problemă este faptul că angajații pot transporta izolatele de sine stătător, pur și simplu pun flaconul în buzunar, chiar și călătorind cu zborurile regulate ».

În mai, 2018 la Institutul de boli infecțioase al armatei SUA din Fort Detrick a fost inundată și distrusă instalația de sterilizare cu abur. Ea era utilizată pentru epurarea apelor deversate din încăperile laboratoarelor. În laboratorul institutului era defect sistemul de filtrare. Peste un timp ziarul The New York Times scrie, că Fort Detrick este închis, iar președintele Trump anunță un moratoriu pentru utilizarea vapingului și a analogilor lichizi. Adică, la Fort Detrick este în toi operațiunea de acoperire a unei posibile scurgeri a virusului.

Citat din scrisoarea microbiologului militar: «Eu cred că scurgerea virusului nu a fost premeditată. Cred că virusul este sintetic. Asta o dovedește sectorul dezagregării furinei ei și evoluția nefirească, în timpul căreia virusul a sărit simultan peste două specii la om. Întrebarea este dacă asta a făcut laboratorul din Wuhan, care lucrează asupra proiectului Institutului național de alergii și boli infecțioase, sau în altă parte. Cu privire la militarii americani, ca surse potențiale de infectare, pot presupune că un oarecare tehnician sau alt angajat al serviciilor auxiliare putea contacta accidental virusul la institutul medical de boli infecțioase al armatei SUA. După care primind o nouă misiune, cum mereu se face în armata americană, putea trece prin baza aeriană Aviano (Italia), sau să-și facă serviciul la baza Vicenți (Italia). Ori, putea participa la competițiile internaționale ale Consiliului internațional de sporturi militare din Wuhan. Deseori soldatul trimis la Institutul medical de boli infecțioase al armatei SUA devine obiect de cercetare. Sau îndeplinește lucrări murdare – spre exemplu, spală rufe. Complexul acestui institut a fost construit în a.1943 și se află într-o stare deplorabilă. Filtrarea aerosolilor este îngrozitoare, oricine lucrează acolo dezvoltă anticorpi la toată mizeria folosită în clădire. Acest lucru poate explica de ce în nordul Italiei virusul a început să se extindă anticipat așteptărilor. După infectare, există o fereastră de trei săptămîni înainte ca boala să se manifeste , de aceea purtătorul care a tot călătorit putea extinde virusul cu ușurință. Aceeași persoană s-ar fi putut plimba prin Wuhan. Militarii americani nu urmăresc atent aceste lucruri, da pe urmă este deja inutil să se mai facă ceva. Și atunci începe lupta pentru sferele de influență și pentru a clarifica cine și ce trebuie să facă. Toate acestea – camuflate ca fiind medicină preventivă, iar lucrările se fac în centrul medical din orașul german Landstuhl ».

(Va urma)

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽