X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Hidrooligarhii ucraineni și interesele lor pe Nistru

16 iun. 2018,, 12:01   Societate
13860 2

Xenia Florea

„Stimați colegi! Dacă știți ceva despre noile «desanturi» propagandistice ale «Ukrghidroenergo» în satele transnistrene privind construirea celor 6 hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului, scrieți imediat pe adresa grupului sau anunțați-i pe administratori despre aceste fapte.” Această adresare a fost făcută de ecologiștii ucraineni pe rețelele de socializare.

Întreprinderea de Stat „Ukrghidroenergo”, care exploatează toate centralele hidroelectrice mari de pe sectoarele ucrainene ale Niprului și Nistrului, de doi ani încoace, desfășoară o campanie mediatică activă în vederea popularizării ideii de edificare a noilor centrale hidroelectrice (CHE) și centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare (CHEAP). Spre exemplu, privind dezvoltarea activă a hidroenergeticii pe Nistru. În structura ei a apărut chiar și o subdiviziune specială, care anterior nu exista, iar „Ukrghidroenergo” a alocat 3 milioane de grivne pentru promovarea noilor proiecte de construcție prin intermediul mass-mediei și în comunitățile locale.

Conducerea companiei hidroenergetice din Ucraina a fost nevoit să iasă din ”umbră” și să suporte cheltuieli pentru publicitate din cauza activității energice a organizațiilor ecologiste și împotrivirea populației locale, care nu doar împiedică construirea de noi hidrocentrale, dar influențează și decizia Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și a Băncii Europene de Investiții privind acordarea creditelor pentru „Ukrghidroenergo”, și astfel nu permite fraudarea miliardelor din împrumuturile valutare și a mijloacelor bugetare. Numai proiectul de edificare a cascadei din șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului a fost evaluat de „Ukrghidroenergo” la prețul de 1 miliarde 100 milioane de euro.

De la tehnician dentar la hidrooligarh

Actualul director general al „Ukrghidroenergo” este Igor Sirota. În țara vecină el este numit ”o persoană absolut întîmplătoare” în sfera energetică, totuși, scrie presa, el a delapidat fonduri bugetare și în timpul președinției lui Iușcenko și Ianukovici, o face și acum, în timpul președinției lui Poroșenko, a ”supraviețuit” celor patru miniștri ai energeticii – Iuri Boiko, Eduard Stavițki, Iuri Prodan, Vladimir Demcișin – și continuă să conlucreze cu actualul ministru – Igor Nasalik.


Specialitatea lui Igor Sirota este cea de tehnician dentar. A absolvit școala de medicină din Lvov și cca 20 de ani (1978-1997) a activat în stomatologie. Ulterioara ascensiune în cariera sa se datorează socrului său – Vladimir Pak, care, la finele anilor 1990, ocupa funcția de șef al Asociației Cooperatiste de Consum din regiunea Kiev și și-a făcut avere prin mașinații cu proprietatea și banii cooperatorilor. Site-ul person.org.ua a scris că, cu sprijinul activ al ginerelui, Pak a scos cooperația de consum a regiunii Kiev din sistemul „Ukoopsoiuz”, și-a însușit oficiul de pe Kreșciatik, zeci de piețe, magazinașe, fabrici, iar pe banii asociaților a deschis „Koopbank”-ul.

În 2005, grație relațiilor bune ale lui Pak cu unul dintre prietenii cei mai apropiați ai președintelui de atunci al Ucrainei, Viktor Iuscenko, politicianul și omul de afaceri Evheni Cervonenko (fost șofer de curse, fost șef al Serviciului de securitate al lui Iușcenko, fost deputat, fost ministru al transporturilor și comunicațiilor), Igor Sirota a fost numit în funcția de șef al Departamentului principal resurse tehnico-materiale și coordonare a achizițiilor al Administrației de Stat a Transportului Feroviar „Ukrzaliznițea".Între anii 2006 și 2007, el a fost transferat la Rezerva de stat. Iar în 2010, cu sprijinul ministrului de atunci al energeticii, Iuri Boiko, care la fel era prieten cu Vladimir Pak, Igor Sirota este numit prim-vicepreședinte al Companiei de Stat „Ukrghidroenergo”, unde era responsabil de blocul financiar-economic și de construcția CHEAP de la Dnestrovsc.

Timp de șapte ani „Ukrghidroenergo”, care exploata toate centralele hidroelectrice mari din țară, a fost condusă de Semion Potașnik. Numirea lui Igor Sirota, de 51 de ani, pe post de adjunct al său a devenit pentru el primul semnal că fotoliul directorului general s-a clătinat. În martie 2011, Semion Potașnik este trimis la pensie, iar fostul tehnician dentar Igor Sirota a devenit principalul energetician al Ucrainei – conducătorul unei companii cu o cifră de afaceri de 6 milioane de grivne.

Pînă în iunie anul trecut, salariul lui lunar era de 50,9 mii de grivne (20,3 mii de lei), din iunie acesta a fost majorat de patru ori – 199 de mii (cca 80 de mii de lei), salariul mediu al angajaților fiind de 3,45 mii de grivne.

Proporțiile hoției sau undă verde propriului consorțiu

Intrat în funcție, Igor Sirota a declarat că sarcina lui primordială este crearea în țară a unor noi capacități de generare.

La finele anului 2010, Guvernul Ucrainei a modificat proiectul de edificare a stației de acumulare a apei de pe Nistru aprobat anterior. Potrivit modificărilor introduse, bugetul primei tranșe a stației (compuse din trei agregate hidraulice) a fost mărit de 2,4 ori (cu 4 miliarde 910 milioane de grivne) – în total 8 miliarde 457 milioane. Totodată, costurile lucrărilor de construcție și instalare au sporit de 3,8 ori – pînă la 3 miliarde 858 milioane de grivne, a echipamentelor – de 2,8 ori, la 2 miliarde 619 milioane, a lucrărilor de punere în funcțiune – de 4,2 ori, la 35,045 milioane de grivne.

La finele anului 2013, cabinetul de miniștri al Ucrainei a mai majorat o dată devizul de cheltuieli pentru edificarea primei tranșe a CHEAP de la Dnestrovsc. De această dată – cu 29% sau cu 2 miliarde 468 milioane de grivne – la 10 miliarde 925 milioane de grivne. Se preconiza că banii vor fi luați din mijloacele proprii ale companiei „Ukrghidroenergo” și din obligațiunile împrumutului intern de stat (1,4 miliarde de grivne în 2014 și 57 de milioane în 2015), precum și din împrumuturi cu garanția statului (300 de milioane în 2014 ).

Peste o lună după majorarea bugetului de edificare a CHEAP de la Dnestrovsc, „Ukrghidroenergo” anunță un concurs pentru selectarea antreprenorului care să construiască prima porțiune a stației de la Novodnestrovsc. În locul precedentului „Energoprom” S.R.L., învingător a fost consorțiul „Ukrghidroenergostroi”– companie energetică foarte apropiată fostului și actualului director al „Ukrghidroenergo”, precum și unui șir de oficiali ucraineni suspuși și oameni de afaceri prosperi. Astfel, printre membrii Consiliului de observatori ai consorțiului este Zenko Aftanaziv (companionul de afaceri și activitate la Rezerva de stat al ex-ministrului transporturilor Evgheni Cervonenko) și proprietarul prestigioasei stațiuni de schi alpin „Plai” din Carpați, Mihail Vatagovici. Presa ucraineană scria că cele mai mari investiții în stațiunea „Plai” au fost făcute în 2014 – imediat după ce „Ukrghidroenergostroi” s-a căpătuit cu cele mai grase bucăți din comanda de stat.

Consorțiul „Ukrghidroenergostroi” (ucrainește „Укргидроэнергобуд”) a fost fondat în 2005, pe principii de paritate, de cinci companii de inginerie și construcție: „Enpaselektro”, a lui Semion Potașnik, „Metrobud”, a lui Vladimir Petrenko, „Dnepr-Spețghidromontaj”, al rusului Alexei Sannikov, „Harikovenergoremont”, a lui Alexandr Bendus, și „Ukrghidroproiect” a președintelui băncii „Grant” din Harkov Sarkis Simovian. La finele anului 2010 (Igor Sirota deja lucra la „Ukrghidroenergo”), compania lui Simovian a cedat cele 20% dintre acțiunile care îi aparțineau la „Ukrghidroenergostroi” comerciantului imobiliar obscur „Mariroksbud”. Formal, proprietarul acestei companii era stomatologul din Lvov Iaroslav Zaboloțki, cu care, potrivit presei, în perioada sovietică Sirota a făcut afaceri ilegale cu coroane de aur . Deci, consideră comentatorii ucraineni, această companie este foarte apropiată lui Igor Sirota.

Vînzînd acțiunile „Ukrghidroenergostroi”, Sarkis Simovian nu a avut de pierdut. Jurnalista ucraineană Liubovi Veliciko scria într-un articol consacrat planurilor de edificare a celor șase hidrocentrale pe care „Ukrghidroenergo” planifică să le construiască pe Nistrul Superior: „devizul de cheltuieli din mijloacele publice a fost alcătuit, pentru Compania de Stat, de o firmă privată din Harkov – „Ukrghidropoiect”. Aceasta a fost aprobată de prim-ministru ca fiind compania care va efectua lucrările ce țin de cercetările științifice în teren (așa-numitul studiu de fezabilitate). Este cunoscut și costul lucrărilor – 155 de milioane de grivne”.

Iar consorțiul „Ukrghidroenergostroi” a început să valorifice activ sumele de miliarde ale comenzilor de stat și mijloacelor de credit, prin obținerea primatului în majoritatea licitațiilor anunțate de „Ukrghidroenergo”. Astfel, în 2013, „Ukrghidroenergo” a achiziționat de la consorțiul “natal” echipamente în sumă de 240 de milioane de grivne pentru CHEAP Dnestrovsc. În 2014, controlul neplanificat inițiat de Minenergo a depistat un șir întreg de încălcări la utilizarea mijloacelor de stat. Cea mai senzațională a fost majorarea bugetului de edificare a CHEAP Dnestrovsc: s-a dovedit că, în cadrul acestui proiect, „Ukrghidroenergo” a transferat antreprenorului general 400 de milioane de grivne ”în plus”.

Fotoliul de sub Igor Sirota s-a clătinat. S-a dovedit că supraplățile erau făcute nu doar în favoarea „Ukrghidroenergostroi”, dar și a altor companii. Spre exemplu, „Ukrinvesttehnologhia”, înregistrată pe numele unei persoane interpuse, a primit de la „Ukrghidroenergo” cu 75 de milioane de grivne mai mult decît era prevăzut inițial, iar plățile excedentare în favoarea companiei „Daivtehnobud 2” au constituit 6,5 milioane de grivne.

Conform anchetei, 24 de milioane de grivne au fost furate în procesul de construcție a drumului de inspecție de pe coama barajului CHEAP Dnestrovsc (construit în 2011). Un alt dosar penal a fost intentat pe faptul achiziționării la preț majorat a geomembranei – materialul izolant cu care a fost căptușit fundul rezervorului de apă de pe Nistru. Prețul unui metru pătrat cu TVA a fost de 180 de grivne, deși, conform datelor de la vamă, geomembrana a fost adusă în țară la prețul de 50,03 grivne. Așadar, la fiecare metru au fost furate 130 de grivne, iar suma totală a furtului a constituit 253,4 milioane de grivne.

Este doar o parte dintre dosarele penale deschise pe numele conducătorilor „Ukrghidroenergo” și al ”partenerilor de afaceri”. Dar speranțele politicienilor și activiștilor ucraineni că Igor Sirota va fi lipsit de funcția-i bănoasă și că se va începe lupta împotriva hidromafiei nu s-au îndreptățit.„Ukrghidroenergo” a contestat în instanță rezultatele controlului și instanțele judecătorești din Ucraina (inclusiv Curtea Supremă) au admis acțiunea companiei energetice și au anulat rezultatele auditului. A fost închise un șir de dosare penale. Conform site-ului ОРД, pentru închiderea acestora Sirota, Vatangovici și Aftanaziv au plătit 7 milioane de dolari. Se spunea că pentru aceasta au fost mituiți procurorul general de pe atunci, Vitali Iarema, și doi ajutori de-ai săi.

Iar dacă e să vorbim despre proporțiile furturilor de la construcția stației electrice de acumulare a apei, potrivit site-ului „Kompromat”, suma totală a delapidărilor în timpul edificării CHEAP Dnestrovsc ar putea fi una șocantă pentru societatea ucraineană, dar și pentru partenerii străini, întrucît la o asemenea amploare a furturilor și a corupției există îndoieli întemeiate privind calitatea acestei construcții și securitatea ei. Totuși, pe lîngă finalizarea construcției primei etape CHEAP Dnestrovsc (suma contractului era de 3,7 miliarde de grivne), consorțiul Asociația Științifică de Producție „Ukrghidroenergostroi” a învins în licitația pentru construirea obiectivelor și structurilor prioritare ale CHEAP Kanev – 496,62 milioane de grivne. Portalul „Наши деньги” anunța că, și în acest caz, în actele licitației prețurile pentru majoritatea materialelor de construcție erau cu mult mai înalte decît cele de piață.

Iar după solemna dare în exploatare a primei etape a stației electrice de acumulare de pe Nistru, formate din trei agregate (lansarea ultimului a avut loc în 2015), în luna mai 2017, „Ukrghidroenergo” a încheiat cu „Ukrghidroenergostroi” încă un acord – privind edificarea celei de-a doua etape a CHEAP, în sumă de 2,48 miliarde de grivne . Conform contractului, lucrările de construcție a agregatului hidraulic nr.4 urmează a fi finalizate în 2020.

După cum putem observa, cadrele de conducere pentru aceste proiecte au fost alese cu mare grijă – ei sînt destul de pragmatici și se gîndesc, de fapt, doar cum și cît pot să „taie“ din bani, nefiind sustrași de la aceaste acțiuni „nobile“ nici de mustrările de conștiință, nici de gîndul despre urmările catastrofale ale acestor acțiuni. Evident, acești delapidători sînt lipsiți de capacitatea de a se gîndi la generațiile viitoare (dacă nu merge vorba despre copiii lor, care, evident, demult se află în străinătate), la interesul mai multor regiuni din Ucraina, la problemele mediului, care prin astfel de proiecte se poate schimba în mod dramatic, să nu mai vorbim de interesele statului vecin și populația acestuia, care poate rămîne fără apă potabilă.

Cum Moldova și ecologiștii le încurcă hidrooligarhilor

În iulie 2016, cabinetul de miniștri al Ucrainei a aprobat programul de dezvoltare a hidroenergeticii pînă în 2026. El prevede construirea cascadei din șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului, finalizarea construcției CHEAP Dnestrovsc și CHEAP Tașlîc, precum și edificarea CHEAP Kanev. Portalul informativ-analitic BusinessForecast menționează că realizarea acestui program prevede investiții mult mai mari decît investițiile comune în sectorul energetic al Ucrainei în toți anii de independență.

Adică, este vorba despre sume enorme, iar ca să le obțină, să le valorifice și parțial să le fure, conducerea „Ukrghidroenergo”, împreună cu oficialii și businessmenii care se hrănesc din hidroenergetică, se ciocnesc, în perspectivă medie, de două piedici – problemele teritoriale și patrimoniale ce țin de Complexul hidroenergetic Dnestrovsc și poziția principială a ecologiștilor moldoveni și ucraineni, care au făcut zarvă în jurul planurilor „Ukrghidroenergo” de a construi șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului și al unui șir de alte proiecte.

Spre exemplu, de mai mulți ani „Ukrghidroenergo” urmărește să obțină de la băncile internaționale un credit de 1,3 miliarde de dolari, cu garanția de stat pentru construirea CHEAP Kanev. Igor Sirota a anunțat de mai multe ori că este posibilă semnarea respectivului acord de împrumut, însă, din declarația lui Dmitri Ivanov, director executiv al Centrului Național de Ecologie din Ucraina, proiectul CHEAP Kanev nu are șanse să fie finanțat din afară, deoarece organismele financiare europene verifică minuțios componenta ecologică a obiectelor pe care le finanțează, iar planurile energetice ale Ministerului Energeticii și ale „Ukrghidroenergo”, potrivit ecologistului, „nu corespund deloc standardelor europene”.

Și planurile hidroenergeticienilor de edificare a cascadei din șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului s-au poticnit de împotrivirea masivă a comunității ecologice și a populației locale. De aceea, „Ukrghidroenergo” a trebuit să aloce din propriul buget 3 milioane de grivne pentru popularizarea acestei idei și să trimită regulat în teritoriu ”desanturi” propagandistice. Se zvonește că și pe linie de partid se fac presiuni asupra autorităților locale.

Și continuarea lucrărilor de construcție a CHEAP Dnestrovsc este deocamdată problematică: edificarea stației s-a apropiat de clipa în care trebuie antrenat și malul moldovenesc. În octombrie trecut, într-un interviu pentru BusinessCenzor, Igor Sirota s-a jeluit că părțile moldovenească și ucraineană nu pot ajunge, deocamdată, la un numitor comun în ce privește „modul de soluționare a acestor probleme”: „Ucraina insistă asupra soluționării în complex – la pachet. Partea moldovenească vrea să divizeze: demarcarea aparte, problema complexului și a patrimoniului – aparte.”

Din informațiile de care dispunem reiese că, pe 18 iunie, la Kiev va merge ministrul moldovean al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care va discuta în cadrul vizitei și problemele în cauză. Posibil că el va duce în capitala ucraineană o noua variantă moldovenească a Acordului privind funcționarea CHEAP Dnestrovsc: potrivit unui oficial, departamentelor le-au fost solicitate opiniile privind închirierea de către Ucraina a celor 19,22 ha de teren moldovenesc în zona CHEAP Dnestrovsc, precum și privind conținutul proiectului. Am vrea să credem că negociatorii moldoveni vor manifesta principialitate și vor risipi scepticismul ecologiștilor. Ilia Trombițchi, directorul Asociaţiei Internaţionale Ecologice a Păstrătorilor Rîului Nistru „Eco-Tiras”, ne-a spus următoarele: „Ai noștri, de regulă, merg la Kiev cu varianta moldovenească și revin de acolo cu cea ucraineană.” Cu atît mai mult că este vorba despre valorificarea unor sume enorme și despre interesele financiare ale unui grup întreg de persoane interesate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?