X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

”Furtul secolului” și manipulările electorale ale lui Șor

8 aug. 2018,, 11:12   Politică
17727 10

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, tot mai activ își anunță ambițiile politice Ilan Șor – afaceristul cu o reputație dubioasă și, prin cumul, primar de Orhei, condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare într-o cauză penală privind mașinații financiare de multe milioane.

El susține că aproape tot salariul și-l investește în proiecte sociale, însă în declarațiile sale figurează venituri destul de modeste. Pe acest fondal, multă lume din țară și de peste hotare tot mai des își pune întrebări în privința lui Șor, ca figurant-cheie în dosarul penal privind ”furtul secolului”, și proveniența mijloacelor financiare pe care le cheltuiește el. Experții menționează nerespectarea principiilor etice elementare și lipsa totală de transparență în ce privește originea resurselor financiare, utilizate pentru proiectele sociale.

Miza - imunitatea

Ex-președintelui consiliului administrativ de la Banca de Economii Ilan Șor sentința i-a fost pronunțată în iunie, 2017. Tot atunci instanța a dispus eliberarea lui Șor din arestul la domiciliu, sub care s-a aflat în perioada audierilor. În dosarul penal privind faptele de escrocherii și spălare de bani figurează zeci de companii offshore. Șor a fost găsit vinovat că pe parcursul a trei săptămîni, între 4 și 25 noiembrie,2014 și-a însușit pe căi frauduloase peste 5 mlrd. lei din Banca de Economii, care au fost spălați prin firmele afiliate lui. Suma a fost confirmată de memorandumul Kroll, prezentat la cererea procuraturii.

Pînă la pronunțarea verdictului judiciar final Șor nu numai că se află în libertate, dar mai și desfășoară o activitate furtunoasă ca politician și mecenat. Vorbind despre activitatea politică a lui Șor și proiectele sociale inițiate de acesta, experții menționează că miza este imunitatea parlamentară care, speră primarul de Orhei, îl va ajuta să evite detenția. Recent rețeaua balcanică a jurnaliștilor de investigație Balkan Insight scria că prin activitatea sa Șor alimentează tensiunile politice în creștere în Moldova, în speranță sa obțină imunitate parlamentară.


La acțiunea de protest din iunie au participat, în fond, deținătorii de cartele ale magazinelor sociale «MeriȘOR», deschise de Ilan Șor. În ajun deputații din partidul liberal-democrat au propus să fie audiată în parlament conducerea Centrului Național Anticorupție, deoarece consideră că principiul de lucru a magazinelor sociale poate influența rezultatele alegerilor parlamentare și duce la falsificarea acestora. Înainte de acțiunea de protest pensionarii au fost adunați în mod centralizat în fața magazinului «MeriȘOR» de la Buiucani. Li s-a spus că autoritățile vor să închidă acest proiect, că pensionarilor ” li se va lua ultima bucățică de pîine și ultima speranță”.

Balkan Insight menționează că primarul de Orhei a venit la protestul organizat de el într-un costum scump și o curea Hermes, care costă cca o mie și jumătate de dolari. Jurnaliștii străini scriu că la acțiunile de protest Șor a vorbit mult despre sărăcie și și-a vărsat furia în exclusivitate pe liderii opoziției Andrei Năstase și Maia Sandu.

Atacurile verbale și comportamentul sfidător al lui Șor

Adesea afirmațiile lui Șor balansau la limită, iar ținta atacurilor verbale au fost politicienii și jurnaliștii. Printre altele, Șor a promis să facă o lustrație a ”jurnaliștilor plătiți care își permit să scrie vorbe murdare despre oameni”. El i-a amenințat pe oponenți săi politici și pe liderii opoziției, numindu-i «nemernici și ticăloși ». El nu s-a ferit de expresii gen ”toată viața vor trăi sub plintă” și a promis ”să-i spînzure de Arcul de Triumf”.

După acțiunea de protest Șor a plasat pe pagina sa de pe o rețea de socializare o adresare video în care și-a demonstrat cureaua și a spus că aceasta are patru ani, e ”norocoasă”, a purtat-o și o va purta. „Apoi cu această cataramă voi bate c..rul tău, Andrei, și al tăi, Maiecica. Dacă vă veți purta astfel, veți primi-o, vă porevin », - a amenințat Șor. Comportamentul primarului de Orhei a trezit un val de critici în rețea. Utilizatorii menționează că reacția lui necontrolată și agresivă nu face cinste unui politician, dar corespunde întru totul argoului folosit de hoți. Mulți au apreciat aceste acțiuni ca fiind startul campaniei electorale. Există și de acei care au ajuns la concluzia că Ilan Șor are probleme psihice.

Avocatul poporului Mihail Cotorobai și un șir de ONG-uri au fost revoltate de afirmațiile primarului de Orhei și au cerut anchetarea imediată a acestui caz. I-a susținut și biroul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului în Moldova. «Condamnăm utilizarea explicită a limbajului de ură și apelul la violență din partea primarului de Orhei Ilan Shor împotriva jurnaliștilor și adversarilor politici »,- se spune în mesajul reprezentanței ONU. Cei de la Procuratura Generală au promis să studieze amenințările sonorizate de Șor.

Analiștii înclină să asocieze activitatea desfășurată de primarul de Orhei cu factorul politic. Igor Munteanu, director executiv al Institutului de dezvoltare și inițiative sociale Viitorul, spune că Șor este un instrument de discreditare și fracționare a opoziției proeuropene. El încearcă să manipuleze și să direcționeze revolta pensionarilor împotriva liderilor opoziției, ceea ce este în avantajul guvernării», - consideră Munteanu.

Imaginea de victimă și ”țap ispășitor”

Un gust cu iz politic a rămas și după sosirea în Moldova, luna trecută, a avocatului regal din Londra James Ramsden și a lui Nicholas Connon, șeful companiei britanice de cercetări în afaceri Quintel Intelligence. Șor le-a încredințat analizarea rapoartelor Kroll, în speranța că astfel va putea influența cursul procedurilor criminalistice și își va îmbunătăți imaginea publică. Au rămas însă o taină mijloacele care au permis primarului de Orhei să angajeze specialiști așa de costisitori, onorariile cărora numără sute de mii de dolari.

În ajunul sosirii lor, Șor a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în săptămînile imediat următoare vor apare anumite noutăți și ”surprize” cu privire la Kroll. Nu a deschis parantezele, dar a declarat că intenționează să demonstreze inconsistența învinuirilor Kroll, care «va trebui să ceară scuze ». De altfel, vizita experților britanici nu a dezvăluit careva circumstanțe noi privind ”furtul secolului”, nu au apărut nici informații despre locul unde se află banii furați.

Avocatul regal doar a repetat concluziile pe care le-a prezentat în februarie, curent la conferința de presă din Londra. El a atenționat încă odată, că rapoartele Kroll ignoră rolul-cheie al ex-premierului Vlad Filat și a afaceristului Veaceslav Platon în frauda bancară. Potrivit lui, raportul Kroll este subiectiv, el distorsionează faptele și se concentrează în mod deliberat pe Ilan Shor, reieșind din informațiile furnizate de comanditarul anchetei - Banca Națională a Moldovei. Ramsden și Connon admit acțiunile premeditate ale BNM în scopul formării unei anumite opinii publice, precum și angajarea ei politică.

Oaspeții din Londra au chemat cetățenii să nu creadă concluziilor Kroll și ale Băncii naționale, ci să creadă raportului lor, care ”este bazat pe fapte și dovezi ”. Ei au dat de înțeles, că în Moldova se dorește ca Șor să fie un ”simplu țap ispășitor”. Ramsden și Connon au repetat aproape literalmente argumentele aduse anterior de Ilan Șor și reprezentanții apărării sale.

În replică, BNM a anunțat că cetățenii și structurile de stat nu au motive să nu aibă încredere în concluziile detectivilor financiari ai companiei Kroll. Comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al BNM dezminte învinuirile de angajare politică, pe care le-au făcut specialiștii britanici. BNM declară că concluziile companiei Kroll se bazează pe dovezile independente, faptice și documentare, obținute din actele prezentate de Banca Națională, băncile lichidate și autoritățile de reglementare străine.

Procuratura pentru combaterea corupției, nu comentează în continuare concluziile experților britanici. În același timp, conducerea ei a subliniat în mod repetat că consideră eficientă colaborarea cu compania Kroll. În comentariile neoficiale reprezentanții organelor de drept menționează că concluziile specialiștilor angajați de Șor sunt departe de realitate și, probabil, se bazează doar pe sursele de informare puse la dispoziția lor de persoanele cointeresate. Procurorii spun că ancheta, ca și compania Kroll, nu l-a ocolit nici pe Filat, nici pe Platon, deși discursul lui Ramsden ar putea lăsa o altă impresie.

În opinia experților, scopul principal al zarvei provocate și plătite de Șor este influențarea organelor de drept și a instanțelor judiciare. Un alt ”bonus” pe care contează primarul de Orhei, este imaginea victimei, din care vor să facă un ”țap ispășitor” și să-i incrimineze toate păcatele. Ca urmare – formarea opiniei publice în susținerea sa folosind mass-media și declarațiile publice, spre a obține puncte suplimentare în ochii electoratului.

Pe ce bani se realizează proiectele sociale ?

În alocuțiunea sa din timpul acțiunii de protest Șor a spus că «90-100% din ceea ce cîștigă, el investește în proiecte sociale ». Însă declarațiile sale fixează mai multe datorii ca venituri. Conform datelor oficiale, primarul de Orhei are o datorie de 57 mln.lei, pe care urmează să-i ramburseze pînă în a.2022. Întregul venit declarat de Șor în a. 2017 a fost salariul de primar în mărime de 34 mii lei. Ilan Șor a mai indicat procente la depozitele bancare în mărime de 789 lei. Reieșind din declarație, soția sa - interpreta rusă Jasmin – a obținut un venit în sumă de 843 mii lei. În conturile bancare ale familiei Șor – cca un milion de lei în diverse monede.

Primarul de Orhei nu declară careva venituri din participarea la companii și proiecte comerciale. Astfel, devine clar că cheltuielile reale ale lui Șor pentru inițiativele sociale, precum și mult lăudatele acțiuni de binefacere și sponsorizare nu pot fi comparate cu veniturile declarate oficial. Declarația lui Șor privind sursele de capital ”investit în proiecte sociale” nu au acoperire, deoarece în nici unul dintre cazuri el nu a făcut publice informațiile privind originea acestor mijloace financiare. În acest context am putea aminti sutele de mii de dolari, cheltuite de Șor și familia lui în doar 20 de zile de odihnă în țările calde. Evident, este vorba despre o enormă evaziune fiscală și spălare de bani, pe care ulterior el îi folosește în scopuri personale și, într-o mică măsură – pentru ”proiecte sociale”.

Pe acest fondal, în Moldova și în afara ei tot multă lume pune la îndoială legitimitatea banilor cheltuiți de Șor. El vorbește adesea despre ”conștientizarea responsabilității sociale, datorie față de țara în care trăiești și muncești», dar nu explică cum se împacă acestea cu urmărirea penală pentru mașinații financiare de multe milioane. Experții menționează nerespectarea unor principii etice elementare și lipsa totală de transparență privind originea resurselor financiare utilizate pentru proiectele sociale.

Ca regulă, această activitate este însoțită de componenta PR, inclusiv de publicații în mass-media care conțin ode de laudă a ”mecenatului”. Experții menționează, că în acest fel posesorul unui capital dubios încearcă să-și formeze o imagine pozitivă în societate, să creeze un mecanism permanent de influențare a atmosferei sociale și culturale a societății, pentru a-și consolida în acest fel controlul asupra ei, a obține dividende politice și a evita răspunderea penală pentru fraude financiare în proporții deosebit de mari.

Cea mai mare parte a problemelor financiare, ce țin de activitatea lui Șor, se rezolvă prin companiile comerciale subordonate lui, inclusiv Dufremol – cel mai mare operator duty free din țara noastră. Conform datelor organizațiilor internaționale, în țările care au economii în tranziție comerțul fără taxe vamale este adesea utilizat în scopul spălării banilor,a traficului ilicit de mărfuri și a evaziunii fiscale. În special, este o situație tipică pentru regiunile cu legislația de reglementare și practica de aplicare a ei imperfecte, din care face parte și Moldova.

Despre modul în care Ilan Shor a reușit să obțină preferințe exclusive pe piața duty free din Moldova și despre mărimea mitei acordate în acest scop, precum și despre alte detalii ale afacerilor în domeniul comerțului scutit de obligații vamale, citiți în următorul nostru material.

Ion Munteanu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?