X 
Cutremure stiri: 500

Franța clocotește din nou. «O etapă importantă în istoria socială a țării »

27 ian. 2023,, 18:12   Analitică
6389 1

În Franța iau o amploare tot mai mare protestele masive împotriva preconizatei reforme a pensiilor. La 19 ianuarie toate cele opt centre sindicale mari din țară au desfășurat «prima zi mare a mobilizării». În esență, este o grevă națională. Mitinguri și demonstrații au avut loc în peste 200 de orașe din Franța.

La 10 ianuarie guvernul francez a declarat, că din a.2023 intenționează să majoreze vîrsta minimă de pensionare de la 62 la 64 de ani. Conform datelor Bloomberg, autoritățile vor ridica vîrsta de pensionare treptat, cu începere din 1 septembrie,2023. Președintele Macron încearcă pentru a doua oară să majoreze vîrsta de pensionare. Pentru prima oară el a încercat să o facă în a.2020, dar presat fiind de protestele masive, a renunțat pe motiv că e «pandemie», menționeazăBloomberg.

În martie, 2022 Macron a propus majorarea vîrstei de pensionare de la 62 la 65 de ani. Ca răspuns, sindicatele au amenințat cu o grevă grandioasă. Guvernul a fost nevoit să facă jumătate de pas înapoi, și la 10 ianuarie, 2023 a anunțat majorarea vărstei de pensionare nu cu trei, ci cu doi ani – de la 62 la 64 de ani.

La 19 ianuarie, potrivit celui mai mare sindicat francez Confederația generală a muncii (CGM), «peste două milioane de oameni» au participat la 200 de manifestații în întreaga Franță. Din acest număr, circa 400 000 – la Paris. Guvernul «a mobilizat peste 10 000 de polițiști și jandarmi pentru monitorizarea procesiilor și curmarea oricăror excese », – informeazăLe Parisien.


Printre sutele de mii de demonstranți unii participau la manifestații pentru prima oară. «Cine va fi așa de nebun, să ne încredințeze munca la 64 de ani? Noi vom fi distruși. Deja la 40 de ani noi zilnic avem dureri în corp», – povestește un constructor de 42 de ani din Brest. «Eu nu mă văd muncind încă, la 64 de ani și mai mult», – spune un învățător de 46 de ani, care a protestat la Nisa. La Toulouse, un informatician de 36 de ani a declarat, că vrea să protesteze «împotriva reformei inechitabile, care pune clasa muncitoare într-o situație dezavantajoasă». Iulia, care activează în sfera socială, a venit să protesteze împotriva reformei împreună cu copilul ei de o lună și jumătate; este important, spune ea, «pentru viitorul nostru».

S-au alăturat demonstrației liceenele prestigiosului liceu Henry IV. De dimineață, cca 50 de elevi au blocat intrarea în școala medie Turgot din Paris; exemplul lor a fost urmat de elevii altor școli din capitală.

La Paris, pe bulevardul Beaumarchais au avut loc ciocniri între demonstranți și poliție. Spre polițiști zburau coșuri de gunoi, sticle, bombe fumigene. Poliția a reținut 30 de persoane.

Nicolas Dupon-Aignan, liderul partidului gaullist «Ridică-te, Franța!», care a participat la manifestația din Paris, a îndemnat guvernul să retragă proiectul reformei pensiilor: «Nu există deficit (de buget), în acest an avem un surplus. Nu trebuie să sacrificăm francezii, în special pe cei în etate… Retrageți-vă proiectul …»

La Nantes, sub o ploaie torențială, au mărșăluit în semn de protest 50 mii de persoane. «La pensie cu artrită»: cu acest slogan 140 mii de manifestanți au mărșăluit la Marseille, al doilea oraș al Franței, «în ciuda vîntului și a frigului pătrunzător ».

Partidele de stînga au organizat un miting în Piața Republicii din Paris. «Șeful statului este obligat să scoată la referendum acest proiect, dar el a decis să-l împingă cu forța, – a declarat Olivier Faure, prim-secretar al Partidului socialist. – Dar și noi avem o forță !» «Dacă guvernul își crede reforma echitabilă, să organizeze un referendum! Emmanuel Macron trebuie să anuleze această reformă », – cere Fabien Roussel, secretar național al partidului comunist.

Laurent Berger, secretar general al Confederației democratice a muncii din Franța, care a condus coloana sindicatului său, a spus că mobilizarea la protest a depășit orice așteptări; dacă reforma pensiilor nu va fi anulată, protestele vor continua.

Conform datelor prezentate de autorități, 36 000 de oameni au mărșăluit la Toulouse, 26 000 la Marseille, 25 000 la Nante, 19 000 la Clermont-Ferrand, 15 000 la Montpellier, 14 000 la Tour, 13 600 la Pau, cîte 12 000 la Perpignan și Orleans, 9 000 la Angouleme, 8 000 la Chateauroux, cîte 6500 la Milhouse și Perigueux. Sindicatele cred că aceste cifre au fost micșorate de două ori.

70% dintre învățătorii școlilor primare și jumătate dintre profesorii școlilor medii s-au alăturat grevei. Au intrat în grevă rafinăriile de petrol ale companiei TotalEnergie, feroviarii, personalul spitalelor și aeroporturilor, angajații celei mai mari companii publice generatoare EDF. Chiar și personalul Turnului Eiffel, lucrătorii muzeelor și sindicatul principal al diplomaților s-au alăturat grevei.

Energeticienii au început să deconecteze punctat electricitatea pentru demnitarii și deputații care nu au susținut reforma «proastă» .

Sindicatul CGT Mines-Energie, cel al energeticienilor, a anunțat, că din 26 ianuarie va sprijini greva fără termen. Numai pe 19 ianuarie producerea curentului electric s-a redus cu 12%. Sindicatul petroliștilor se pregătește pentru o grevă de 72 de ore pe 6 februarie.

Greva a paralizat transportul. La Paris, au încremenit multe linii de metrou, pe alte linii s-a redus mult numărul trenurilor. O situație similară este și în cazul trenurilor suburbane și a celor de distanțe mari. Clement Beaune, ministrul transportului, a numit ziua de 19 ianuarie «o zi infernală pentru toți pasagerii ».

La 21 ianuarie, ziua în care acum 130 de ani a fost executat regele Ludovic XVI, organizațiile de tineret și partidul ”Franța necucerită” au organizat la Paris o demonstrație de protest cu participarea a 140 mii de persoane. Jean-Luc Melenchon, liderul partidului, a numit protestele împotriva reformei pensiilor «o etapă importată în istoria socială a Franței». Melenchon este de părere, că «tensiunea socială și iritarea societății în raport cu guvernul » a atins cote maxime. Francois Ruffin, șeful oficiului din Abbeville al ”Franței necucerite”, spune că «bătălia pentru opinia publică este cîștigată, 9 din 10 oameni ai muncii nu acceptă reforma pensiilor ».

În Franța, următoarea grevă generală la nivel național va avea loc la 31 ianuarie.

12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав