Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1678

Este guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei un „agent străin ostil” care sabotează în mod deliberat economia rusă?

29 mar. 2022,, 10:00 (reactualizat 29 mar. 2022,, 18:01)   Analitică
8118 0

Vă propunem atenției Dvs. un interviu cu economistul Paul Craig Roberts, publicat pe portalul The Unz Revive (SUA).

„Am putea compensa complet consecințele negative ale sancțiunilor financiare dacă Banca Rusiei și-ar îndeplini datoria constituțională de a asigura un curs de schimb stabil al rublei, și nu recomandările organizațiilor financiare de la Washington... Acordul tacit al Băncii Centrale a făcut așa încît Rusia și industria sa să fie secate de sînge și incapabile să se dezvolte.” Sergey Glazyev, economist și autor rus.

„O persoană trebuie să se întrebe de ce Rusia nu a făcut niciunul dintre acești pași care ar aduce instantaneu strigăte de agonie din partea prostului Occident și o încetare imediată a tuturor sancțiunilor și propagandei rusofobe. Rusia poate dicta termenii. De ce renunță la această putere?” Paul Craig Roberts.

Sînteți de acord că motivul din spatele sancțiunilor Washingtonului împotriva Rusiei este acela de a pune țara în genunchi, de a o elimina ca rival competitiv al SUA în Asia Centrală și de a-l forța pe Putin să demisioneze din funcție?

Posibil. Washingtonul este suficient de prost pentru a crede asta. Pentru ca sancțiunile să aibă efecte dăunătoare asupra Rusiei, este nevoie de hotărîri proaste din partea Rusiei, cum le face Banca Centrală rusă. Occidentul nu are nimic de care Rusia are nevoie, dar țările occidentale sînt extrem de dependente de energia și mineralele rusești. Rusia ar putea răspunde sancțiunilor cu contrasancțiuni, cum ar fi oprirea petrolului, gazelor naturale și mineralelor. Occidentul va cere în curînd milă și ar fi de acord cu orice ce ar specifica Rusia.


Rusia nu poate folosi marea putere pe care o are asupra Occidentului, deoarece economiștii ruși și Banca Centrală au fost spălate pe creier de către economiștii neoliberali americani, potrivit cărora Rusia are nevoie de valută pentru a se dezvolta. Acesta este un gunoi uimitor, așa cum am demonstrat în rubrica mea recentă--- Într-adevăr, eu și Michael Hudson le-am explicat rușilor de mai multe ori. Dacă crezi că soarta ta depinde de valută, continui să-ți ții inamicul în viață, vînzîndu-i activele tale strategice.

Ceea ce cred că face de fapt Washingtonul este să profite de războiul lent al Kremlinului pentru a minimiza victimele civile. Acest lucru îi dă Washingtonului timp să desfășoare o campanie phihologică care întărește ura față de Rusia în întreaga lume occidentală și orice altă parte a lumii susceptibilă de mass-media occidentală. Practic, este un efort de a proteja controlul Washingtonului asupra Europei de negocierile europene cu Rusia. Washingtonul, cu ajutorul instituțiilor media aservite, pune Rusia dincolo de limite, făcînd-o interzisă pentru interacțiunea europeană.

Acest lucru este de fapt în interesul Rusiei, deoarece învinge Coloana a cincea internă a Rusiei, integraționiștii atlantiști care sînt dispuși să sacrifice suveranitatea rusă pentru globalism, făcînd parte din Occident.

Odată ce Rusia este interzisă de la capitalul străin, Banca Centrală a Rusiei va trebui să-și facă treaba și să finanțeze dezvoltarea internă a Rusiei. Investițiile străine în Rusia duc doar la sărăcirea țării, deoarece veniturile sînt repatriate în străinătate și scoase din țară. Într-adevăr, sancțiunile și confiscările de depozite ale băncilor rusești reprezintă un motiv excelent pentru ca Rusia să-și recapete proprietatea asupra propriilor resurse prin naționalizarea tuturor investițiilor străine în Rusia. Nu este clar dacă Kremlinul este suficient de capabil pentru a înțelege acest lucru.

Sînteți de acord că Banca Centrală Rusă face un lucru exact greșit la un moment nepotrivit prin creșterea ratelor dobînzilor (20%), permițînd ca rubla să fie tranzacționată pe piața valutară și prin eșecul în finanțarea afacerilor interne prin tipărirea de bani?

Da, sînt de acord. Banca Centrală rusă, spălată pe creier, acționează fără să înțeleagă intențiile Occidentului și succesul sancțiunilor Occidentului. Rusia ar trebui să perceapă taxe în ruble pentru energia și mineralele sale, sprijinindu-și astfel propria monedă în locul monedelor inamicilor săi și ar trebui să stabilească controale valutare pentru a preveni cazuri prin care speculatorii de pe piața valutară să vîndă altfel decît în ruble.

The Unz Revive: Mai multe despre Banca Centrală Rusă, într-un articol anterior de-al lui Paul Craig Roberts:

„Banca Centrală rusă chiar crede că nu poate crea ruble pentru a finanța proiecte invetiționale doar dacă rublele sînt susținute de schimburile valutare. Acest lucru a determinat Banca Centrală să împrumute bani de care nu are nevoie și pentru care plătește dobîndă. Cu alte cuvinte, politica Băncii Centrale ruse este fără sens și servește intereselor occidentale, în detrimentul Rusiei.

Rușii ar putea închide industria occidentală dacă Rusia ar înceta să exporte energie și minerale, dar se teme să facă acest lucru din cauza pierderii valutare...

Rusia nu are nevoie de valută. Nu are nevoie să importe energie și minerale. Rusia este plină de inginerie și știință și poate face tot de ce are nevoie. Banca Centrală poate finanța toate proiectele interne. Dar, pe măsură ce americanii au reușit să spele creierul economiștilor ruși, rușii nu pot folosi arma puternică pe care o au la îndemînă pentru a aduce Occidentul la picioarele lor, făcîndu-l să cerșească milă. În plus, economiștii ruși nu au suficient tupeu pentru a cere plata în ruble pentru energia și mineralele lor. Acest lucru ar întări propria lor monedă mai degrabă, decît monedele inamicilor lor. De ce Banca Centrală rusă nu profită de exporturile Rusiei pentru a stabiliza moneda rusă? Concluzia este că în jocul de sancțiuni rușii dețin toate cărțile, dar nu știu să joace. Occidentul nu are nimic de care Rusia ar avea nevoie, pe cînd Occidentul nu poate supraviețui fără energia și mineralele rusești.” („Washington și Moscova se luptă pentru Premiul Prostesc”, site-ul web al lui Paul Craig Roberts)

În opinia dumneavoastră, Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, acționează ca un agent străin ostil, implementînd unele politici care subminează în mod clar poziția financiară a Rusiei și intensifică foarte mult impactul sancțiunilor?

Nu cred că înțelege că face asta, dar, da, asta face. Rusia încă vinde resurse strategice Occidentului și acceptă plăți în dolari și euro, ceea ce întărește monedele inamicilor Rusiei și slăbește rubla. Mai exact, Banca Centrală rusă subvenționează succesul sancțiunilor occidentale. Este fără minte.

The Unz Revive: Mai multe despre Banca Centrală Rusă, într-un articol anterior de-al lui Paul Craig Roberts:

„Rusia, pe seama sancțiunilor primite, are oportunitatea de a-și corecta gafa strategică tragică, permițîndu-le străinilor să-i cumpere activele productive. Rusia poate naționaliza activele deținute de companiile țărilor care au sancționat-o. Țările care au aplicat sancțiuni fură depozite bancare rusești, așa că Rusia ar trebui să riposteze, furîndu-le și ea activele reale.

O persoană trebuie să se întrebe de ce Rusia nu a făcut niciunul dintre acești pași care ar aduce instantaneu strigăte de agonie din partea prostului Occident și o încetare imediată a tuturor sancțiunilor și propagandei rusofobe. Rusia poate dicta termenii. De ce nu profită de acest lucru?...

Dacă Rusia se dezîmputernicește, refuzînd să-și scoată asul din mînecă, ea va fi doborîtă de propria ei prostie, nu de sancțiunile Occidentului.” („Washington și Moscova se luptă pentru Premiul Prostesc”, site-ul web al lui Paul Craig Roberts)

Rusia este acum cea mai sancționată țară din lume. Aceste sancțiuni au fost impuse în mod arbitrar și fără a fi revizuite de către Organizația Mondială a Comerțului, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU și fără a ține cont de un proces echitabil. Rusia nu a avut ocazia să se apere în fața unei instanțe de judecată sau să meargă în fața unui tribunal aprobat la nivel internațional. Cum se explică faptul că majoritatea americanilor aplaudă cu entuziasm acest abuz de putere antidemocratic, care este în mod clar menit să provoace durere maximă poporului rus?

Americanilor, precum canadienilor și europenilor, le lipsește o presă independentă care să mediatizeze evenimentele într-un mod corect. În schimb, Occidentul primește o narațiune transmisă de elita conducătoare și băgată în capul oamenilor de către instituțiile media aservite care, prin repetare, transformă minciunile în adevăr și ficțiunea în realitate.

Nu există tribunale sau legi internaționale care să poată fi aplicate împotriva Occidentului. Greșeala Rusiei este că răspunde la acuzații. Ar trebui să le ignore și să-și facă treaba. Ceea ce ar trebui să clarifice nu sînt faptele, deoarece faptele nu contează în lumea occidentală. Ea ar trebui să se clarifice care-i sînt limitele și să riposteze în fața tuturor celor care i le încalcă. Acesta este singurul mod în care Rusia va pune capăt provocărilor occidentale și lumea va avea pace.

Moartea lui George Floyd a declanșat un val de proteste antirasism în toată țara. Partidul Democrat a susținut aceste demonstrații și a discreditat pe oricine care a ezitat să-și ofere sprijinul necontestat. Acum, aceiași falși liberali își exprimă deschis ura nestăpînită față de toate lucrurile rusești. Cum explicați acest val de ură etnică care a depășit poporul american, în special pe acei oameni care nu reușesc niciodată să ne amintească cît de anti-rasiști și virtuoși sînt ei?

Liberalii sau conservatorii sînt la fel. Oamenii de rînd nu dispun de timp, energie, interes sau nu au cunoștințele necesare pentru a afla ce se întîmplă. sînt informați de sursele media aservite, care repetă cu o singură voce narațiunea elitei, fie că este vorba de Covid, Saddam Hussein, Rusia, Atentatele din 11 septembrie 2001, nu contează. Există doar o narațiune oficială.

Este ușor să-i faci pe americani să urască Rusia, pentru că ei sînt obișnuiți cu asta încă de pe timpurile Războiului Rece din secolul XX. Americanii sînt obișnuiți ca rușii să fie inamicii. Versiunea rusă a acestei povești este blocată, neputînd fi prezentată în Occident. Deci, singura informație pe care o au oamenii din Occident este narațiunea oficială.

A tradus din engleză

Anastasia Popa-Cernavca

P.S. așa cum a scris în repetate rînduri Noi.md, exact aceeași politică ca în Rusia, care este dezastruoasă pentru economia țării, desfășoară și Banca Națională a Moldovei și alte bănci centrale din țările CSI, inclusiv Ucraina, care astăzi, ca nicio altă țară din lume, are nevoie de o politică financiară corectă în raport cu producătorii locali și fonduri pentru dezvoltarea economiei sale, în condițiile operațiunilor militare.

18
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий