X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Elevii caută de lucru

12 iul. 2019,, 17:58   Economie
34317 0

Ajunși la vîrsta limitrofă între copilărie și maturitateunii adolescenți doresc să muncească pentru a nu depinde, din punct de vedere financiar, de părinți și a decide de sine stătător cum să cheltuiască banii munciți de ei. De aceea, elevii cei mai independenți caută variante: cineva se limitează la perioada vacanței de vară, alții caută un job unde, cu program redus, ar putea munci anul împrejur.

Restricțiile legale

Conform cercetărilor sociologice, 70% dintre elevii claselor superioare nu ar fi împotrivă să se angajeze pe perioada de vară. Adesea și părinții nu-s împotrivă - dacă odrasla își dorește să fie independent, lasă să muncească și să simtă cum se cîștigă banul. În afară de cîștigul temporar, cei care au ajuns la 16 ani se pot angaja oficial la un job permanent. Mai ales că legislația Republicii Moldova reglementează angajarea persoanelor care nu au ajuns la maturitate. În Codul Muncii RM nr.154 din 28.03.2003 există un capitol special „Munca persoanelor care nu au atins vîrsta de 18 ani”, iar un șir de documente conțin dispoziții ce conferă condiții speciale de angajare acestei categorii de cetățeni ai RM.

În Moldova, minorul poate fi angajat în mod legal dacă a împlinit 16 ani. Dacă minorul are doar 15 ani și vrea să muncească, acest lucru este posibil doar cu acordul în scris al părinților.

Conform Codului Muncii al RM:


1) Minorii nu trebuie să muncească în zilele de odihnă și cele de sărbătoare.

2) Fiecare an de muncă oferă minorului dreptul la un concediu anual. Primul concediu se acordă peste 6 luni de muncă, dacă minorul a activat în cadrul aceleiași instituții.

3) Persoanele care nu au atins vîrsta de 18 ani, obligatoriu, trec un examen medical anual, cheltuielile respective fiind suportate de angajator.

Durata zilei de muncă nu trebuie să depășească 5 ore pentru persoanele de 15 ani și 7 ore pentru cele de 16-18 ani. Așadar, cei de 15-16 ani pot munci 24 ore/săptămînă, cei de 17-18ani– 35ore.

Persoanelor care nu au 18 ani împliniți li se interzice să practice specialități care presupun sarcini complicate și responsabilitate personală (în caz de eșec), muncă de lungă durată, care este în detrimentul studiilor, necesită timp pentru refacerea puterilor, dăunează sănătății fizice și psihice, implică consecințe negative în formarea personalității.

Minorilor li se interzice să muncească în condiții nocive (zgomot, vibrații, radiații electromagnetice, ultraviolete, infraroșii, radioactive etc.), precum și pe specialitățile care presupun utilizarea utilajelor și instrumentelor periculoase; ridicarea și deplasarea greutăților; producerea, comercializarea și transportarea băuturilor alcoolice, a produselor de tutungerie, a preparatelor toxice și a stupefiantelor; lucrări subterane, în industrie, construcții, producerea tutunului; pe timp de noapte.

Hotărîrea guvernului nr. 541 din 7 iulie, 2014 ”Cu privire la aprobarea Listei muncilor grele și a celor efectuate în condiții nocive și/sau periculoase de muncă, la care este interzisă utilizarea muncii persoanelor care nu au împlinit 18 ani și a Normelor-limită de ridicare și deplasare manuală a greutăților, admise în cazul persoanelor care nu au împlinit 18 ani” stipulează specialitățile la care nu pot fi angajați minorii și normele de greutate pe care ei au voie să o ridice și să o deplaseze.

Lista conține sute de specialități, printre care: pirotehnician, îngrijitor animale de pradă, la spălătorii – călcător, producător al soluțiilor de spălare, storcător de rufe la centrifugă; curățarea chimică și vopsirea hainelor – călcător-matrițer, operator mașini de degresare, curățitor cu dizolvanți, uscător, vopsitor; în aviația civilă – muncitor pe aerodrom, spălător al aparatelor de zbor; în transportul auto și gospodăria drumurilor minorii nu pot fi angajați la mai multe specialități, inclusiv conducători mașini de gudronat și de profilat, turnători de asfalt-beton; în transportul feroviar – însoțitor post de comutare, conductor, șofer drezină, însoțitor vagon de pasageri și tehnic, fochist locomotivă în depou, însoțitor bariere și multe altele.

Documentul numit stabilește și categoriile de tineri mai mici de 18 ani, care totuși pot fi admiși la specialitățile enumerate în Listă, dar în anumite condiții. Aceștia por fi studenții colegiilor, a școlilor profesionale și de meserii, precum și elevii din clasele superioare ale gimnaziilor în cadrul practicilor de producere sau a studiilor, dacă aceste locuri de muncă respectă normele de sănătate și securitate a muncii, iar durata nu depășește 4 ore/zi.

Topul ofertelor

Centrul național de prevenire a abuzului față de copii, care activează în Moldova, a efectuat un studiu pentru a afla cele mai comune variante de angajare a persoanelor sub 18 ani și a editat o broșură în care a acumulat întreaga informație privind prevederile legislative care reglementează chestiunea dată.

Studiul indică cele mai frecvente oferte de muncă pentru adolescenți:

Difuzor: distribuirea buletinelor informative și a fluturașilor pe stradă, livrarea produselor alimentare la domiciliu etc.

Poștaș: distribuirea corespondenței, a facturilor, a presei în lădițele poștale.

Operator: lucrul cu informații la telefon sau computer în centrele de apeluri.

Chelner: deservirea clienților în cafenele sau unitățile de alimentație publică care comercializează fast-food.

Animator: organizarea activităților distractive sau de instruire în grup.

Autor de texte sau moderator: activitatea în cadrul redacției unui ziar, revistă, radio sau post TV.

Muncitor agricol: culesul piersicilor, strugurilor, curățarea porumbului etc.

Dacă adolescenții doresc să se angajeze pentru a avea propriii bani de buzunar, o pot face prin mai multe metode: să caute vacanțe pe internet, să publice un anunț în ziar, să facă practică la locul de muncă al părinților, dacă există o asemenea posibilitate sau să găsească o variantă acceptabilă cu ajutorul părinților ori a prietenilor lor.

Pe forumuri, oamenii fac schimb de experiență în căutarea locului de muncă pentru copiii lor adolescenți. ”La 16 ani fiul surorii mele muncește la o spălătorie auto și primește bani buni”, ”Fiica unei cunoștințe împarte foi volante”, ”Știu că tinerii pot fi angajați în supermarketuri pentru a aranja marfa în rafturi sau pentru a organiza diverse promoții și degustații”, ”Se apropie alegerile locale, putem conta pe ele. De obicei, în perioada electorală oamenii pot fi angajați la staff-urile electorale, eu la 16 ani așa munceam”. În internet există destule funcții cu recomandări din propria experiență.

În timp ce pregătea acest material, jurnalista Noi.md a încercat să găsească un post vacant la Agenția națională pentru ocuparea forței de muncă. Ipotetic, pot exista vacanțe pentru minorii de 16-17 ani, dar Marcela Grădinaru, șefa serviciului monitorizare a Centrului național pentru ocuparea forței de muncă ne-a spus că la moment nu există cereri înregistrate de agenții economici pentru angajarea minorilor. Iar cu privire la munca pe perioada verii, puține companii doresc să angajeze lucrători - sezonieri, deoarece folosul adus de un asemenea angajat este mult mai mic ca numeroasele probleme de perfectare a angajării lui oficiale.

Bani grei

Iată de ce adolescenții, de cele mai multe ori, apelează la alte metode de căutare a unui loc de lucru. Interlocutorul Noi.md, Timofei Melnic, și-a găsit un job permanent pe internet, deși inițial începuse activitatea cu ”cumpără-vinde”. Potrivit elevului, care anul acesta a trecut în clasa a X-a, pentru bani de buzunar el a început să muncească acum patru ani. Bănuții pe care îi primea zilnic de la părinți nu-i ajungeau pentru micile lui bucurii. A început să caute o muncă plătită. Potrivit lui, la început vindea colegilor sau prietenilor gadgeturile personale, care nu-i mai plăceau. Apoi a început să scrie la comandă felurite texte computerizate – el le numește ”glume nevinovate”, după care a învățat să scrie programe, jocuri, a început să-și perfecționeze aceste deprinderi și cunoștințe. Ulterior, a găsit pe internet un job și acum primește bani bunicei.

”Nu le spun părinților sumele, ca să nu mă lipsească de soldă, - spune Timofei. – Nu înseamnă că nu am obraz, ei îmi dau puțini bani – pentru rutieră, o gustare la liceu. Pentru celelalte distracții eu îmi fac banul propriu. Chiar și acasă mai aduc ceva. În prezent, adun bani pentru a-i cumpăra tatei strungul pe care el preconizează să-l cumpere în atelierul deschis recent. Am nevoie de bani pentru un computer nou, în vederea viitorului job. Am început să colaborez, în internet, cu o companie IT, care m-a invitat la lucru. Nu știu cum va fi, ei deocamdată nu știu că eu nu am cei 16 ani necesari pentru angajarea oficială. Dar cred că în cazul dat contează nu anii, ci cunoștințele mele”.

Un alt interlocutor Noi.md ne-a relatat că cîștigă bani prin faptul că scoate la plimbare cățeii vecinilor. Bani mici, dar stabili. Potrivit lui Evghenii Moloman, a fost o pură întîmplare. El are un patruped cu care dimineața și seara iese la plimbare. Acesta este unul dintre principalii membri ai familiei. Uneori se vedea cu vecinii care, la fel, își plimbau animalul de companie. Dar vecinii de pe palier fiind oameni foarte ocupați, l-au rugat să le presteze acest serviciu cu plată.

”La început am fost stupefiat. Cum să iau bani pentru plimbatul cățelului , dar vecinul m-a convins că nu e ceva strașnic, orice muncă trebuie remunerată. Am căzut de acord. Acum ies la plimbare cu doi căței. Zilele trecute un alt locatar din casa noastră m-a întrebat dacă pot să-i plimb și animalul lui, contra plată”, povestește Evghenii.

Irina D. obține bani printr-o metodă inedită – pentru notele bune. Tatăl ei a decis că interesul copilului pentru cunoștințe poate fi stimulat prin remunerarea rezultatelor bune obținute la școală. Pentru fiecare notă de zece eleva de 15 ani primește €10, de nouă - €9, - de 8 - €8. Notele medii – ”șapte” și – ”șase” nu merită bani, iar cele negative ( mai mici de cinci puncte) se sancționează cu amenzi de €50-€100. Așa că fiica părinților bogați se străduiește să învețe bine pentru a nu fi lipsită de sume mari. Irina consideră că o asemenea metodă de a cîștiga bani are dreptul la existență.

”Un plus de motivare nu strică, inclusiv în formă de bani. De ce învățătura bună nu poate fi primul job al copilului, mai ales că are efect? Eu reprezint exemplul care o demonstrează. Cunoștințele mele nu au doar scopul banilor, ele vor lucra pentru mine întreaga viață. Poate că pe viitor ele mă vor ajuta să găsesc un job bine plătit”, explică Irina.

Svetlana Scurtu spune că a decis să muncească în vacanță, deoarece nu-i ajung sumele date de părinți. Prin cunoștințe, a fost angajată într-un supermarket din capitală să plaseze frumos marfa pe rafturi. Azi această specialitate poartă denumirea sofisticată de merchandiser. După o lună, fata a înțeles că banul se cîștigă greu.

”Credeam că părinții au mereu bani, că ei nu se pot termina, - cugetă Svetlana. – Dacă ceream mai mulți bani pentru distracții, îmi spuneau că există probleme financiare, dar eu nu credeam. Doar după ce am început să muncesc am înțeles cum e să ai un salariu, să depui eforturi pentru ca să ai bani în portmoneu. Și dacă înainte cheltuiam fără socoteală, acum am mai multă grijă, fac cheltuieli mai raționale”.

Alternativa pentru sapă și arpagic

Ce spun părinții despre dorința copiilor de a munci? Ei cred că odrasla lor trebuie să știe prețul banului sau mai bine să se bucure de copilărie ? Interlocutoarea Noi.md, Natalia Voicu, își crește de una singură fiul, care a împlinit anul acesta 16 ani, și crede că copiii trebuie să învețe a munci și să știe ce greu se obțin banii.

”Elevii au nevoie de bani de buzunar. În clasele primare ei încă nu-i pot cîștiga, de aceea părinții trebuie să aibă grijă ca banii oferiți pentru gustări să fie cheltuiți rațional. Ei, dar în clasele superioare necesitățile lor cresc și ei trebuie să învețe a cîștiga de sine stătător, chiar dacă părinții le pot satisface toate necesitățile. Adolescenții trebuie să știe prețul banului. Dacă vor începe a cîștiga, ei altfel vor alege cumpărăturile. Variante pot fi multe, însă e comod și sigur ca ei să fie angajați de persoane cunoscute, unde vor fi mereu controlați și nu vor fi amăgiți. Dacă minorul nu-și va primi banii munciți cinstit, pe viitor ar putea fi decepționat de orice job. Fiul meu este repetitor. Elevii din clasele mari se pot ocupa cu cei mai mici, care au nevoie de ajutor la anumite discipline. Părinții micuților salută o asemenea activitate, ea fiind una”bugetară”. În familia noastră, încep să aducă dividende investițiile în educația muzicală. Nu se știe dacă fiul meu va deveni un muzician cu renume, dar el deja are suficiente cunoștințe pentru a-i învăța muzică pe cei mici. Nu-și poate cumpăra tot necesarul, dar bani de buzunar are. Bani munciți de el personal…”, este convinsă N.Voicu.

Și Vera Chiriac, mama a trei copii, este pentru posibilitatea acordată copiilor de a decide de sine stătător cum să-și petreacă vara – să stea zile în șir în fața computerului ori să muncească undeva.

”Cred că e bine dacă adolescentul de 15-16 ani dorește să muncească. În perioada noastră alegerea era foarte modestă - la colhoz, cu sapa la arpagic… Acum poți la distanță, fără a ieși din casă, să faci design, să montezi spoturi video, să scrii coduri. Cel care nu o poate face, poate difuza publicitate, face curat în oficii, alerga pe post de curier etc. – cine și ce poate, și asta este minunat. Au nevoie de bani de buzunar. Puțini părinți pot satisface toate necesitățile copilului. Pe de altă parte, minorul nu doar capătă niște aptitudini, el învață să comunice – cu clienții, cu angajatorul, cu colegii. Începe să înțeleagă cum se obțin banii și, poate, să aprecieze altfel munca părinților. Însăși viața adolescenților de azi cu greu o poți numi copilărie, așa că eu cred că ei trebuie să muncească, să învețe a aprecia banul”, spune V.Chiriac.

Gătește bani din fragedă copilărie

Psihologul Liubovi Ceban a relatat în comentariul pentru Noi.md, că unii specialiști recomandă să fie oferiți bani de buzunar copiilor de la trei ani, pentru ca ei să poată învăța cum să-i cheltuiască și să-i administreze rațional.

Ea consideră normală tendința multor adolescenți de a se angaja la muncă pentru a avea mai mulți bani de buzunar, ca cei primiți de la părinți.

”De obicei, copilul este familiarizat cu munca încă din copilărie. Fiecare membru al familiei are niște obligațiuni, cu timpul ele apar și la copii, iar de părinți depinde dace ei le vor îndeplini. Spre exemplu, zilnic să scoată gunoiul sau sptămînal să ude florile, alte obligațiuni. E normal ca un adolescent de 14-17 ani să poată îndeplini niște sarcini. Ei, dar dacă mai reușește să cîștige niște bani, e și mai bine”, spune Liubovi Ceban.

Totuși, psihologul consideră că stimularea cu bani – să deretici camera, să mergi la magazin după produse, să primești note mari - nu se potrivește oricui și nici nu funcționează mult timp. Copilul trebuie să aibă o motivare internă pentru dezvoltare intelectuală, activități casnice, ceea ce e mai puternic ca stimularea cu bani. Aceleași sarcini casnice, puse pe seama copilului – el trebuie să înțeleagă că pentru aceasta el nu trebuie să fie plătit, căci el tot locuiește în această casă, ajutorul lui este o părticică de dragoste și grijă pentru sine și familie, care menține în ordine spațiul vital.

Dar Liubovi Ceban mai menționează și rolul părinților în pregătirea copilului pentru angajarea oficială. Adolescenții care doresc să se angajeze trebuie neapărat să profite de ajutorul și sfaturile celor maturi, căci există nuanțe despre care ei pot să nu știe. Iată de ce părinții trebuie să-i informeze pe copii și să-i călăuzească pe calea cea bună, pentru ca minorul să nu nimerească în situații care îl vor decepționa.

Nu e un secret că în realitatea noastră există agenți economici de rea credință, gata să profite de serviciile minorilor neexperimentați, iar într-un final să nu le plătească nimic sau să le ofere o sumă mizeră. Destul de des în magazinele alimentare are loc o fluctuație intensă a forței de muncă necalificate. Tinerii sînt angajați, li se promite un salariu anume sau doar că nu vor fi obijduiți, iar la finele lunii apelează la tot felul de motive ca să nu le plătească, apelează la un sistem de amenzi pentru încălcările comise, greșeli, deteriorarea mărfii etc. De aceea, pentru a te proteja de asemenea surprize neplăcute, trebuie să închei un contract de muncă în scris. Dacă muncești ilegal, va fi foarte dificil să-ți aperi drepturile și în caz de necesitate – să-l tragi la răspundere pe angajator.

În același timp, autorii studiului Centrului național de prevenire a abuzurilor asupra copiilor îi cheamă pe minorii care au decis să se angajeze la muncă să țină minte următoarele:

- să nu neglijeze școala, chiar dacă vor să muncească;

- să lucreze numai după orele de studiu în școală, în zilele de odihnă sau în vacanță;

- să-și aleagă doar acel serviciu, care îi place sau se potrivește personalității sale;

- dacă peste un timp înțelege că atmosfera din colectiv este proastă, să-și caute un alt job;

- neapărat să-și lase timp pentru odihnă și distracții.

Lidia Ceban

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?